1. Svätopluk - zjednotitel a širitel krestanstva medzi západnými Slovanmi, položil základy jednoty západných Slovanov a ukázal im ako sa ma vladnut proti Nemcom a dalším mocným národom. Škoda že sa pre nikoho nestal vzorom a jeho imperium sa rozpadlo ako domček z kariet...
2. Bitka pri Bratislave r. 907 - osudová bitka, ktorý zmenila osud stotisícom ludom na našom uzemí.. na celých viac než 1000 rokov
3. R.871 - vyhnanie Bavorov z velkej moravy a nastolenie poriadku a nezavislosti Slovienov nad výchfran. ríšou
4. No neviem či toto možme zaradit medzi legendu ale pači sa mi historka, teda skorej.. ano legenda to je - o tom ako Svätopluk ked videl že jeho vojaci prehravaju sa utiahol do Nitry na Zobor. Tam zakopal svoj mocný meč a žil tam ako pustovník a nikto o nom nevedel až do konca jeho smrti ked sa sam prezradil. JE to tak tajomne.. kde by mohol byt jeho meč zakopaný na zobore a kde je vlastne jeho telo..
1. Ján Pavol II. a prečo? určite aj nekresťania uznajú, že to bol Veľký Človek
2. nemám rada násilie :o)
3. 1843 (tuším)- uzákonenie spisovnej slovenčiny - milujem jazyky a ešte viac svoj materinský :o)
4. francúzi- kultúra, história
a poliaci- trpiaci a veľmi srdeční ľudia, beriem ich ako našich bratov :o)
5. Sissi- báje o jej dobrote, kráse...keď som zistila, že sú to len výmysli a aká v skutočnosti bola, bolo to, akoby americkému decku povedali, že neexistuje Santa :op teda skoro tak :op
1. Na slovensku je to Ludovit Stur, preco, to je jasne kazdemu, a uprimne neznasam, ked sa niekto rehlina tomto vyznamnom useku slovenskych dejin, zda sa mi to primitivne...
Vo svete je toho viac, ale na prve miesto posadim Napoleona a jeho zaciatky kariery, je mi vzorom, ale nie tak ako pre Adolfa Hitlera, pfluj!
2. bitka nentudom aka by bola najoblubenejsia, este aj sa mi zda od veci tato otazka, skomponovala by som j inac, asi si myslel, ktora bitka znamenala pre vas nejaky vecsi vyznam v dejinach...tak teda to mozem povedat, ze kazda bitka o nase mesto
3. moja najoblubenejsia udalost, skor by som povedala, ze krasny okamih musel byt, ked sovietsky vojak vztýčil vlajku na berlínskej budove neviemcoho
a viete co, zaujal ma v poslednej dobe von Staufennberg a jeho slavna taska s darcekom pre hitlera, citala som o tom pred rokom aj daco, a terza ide o tom film, tka si to pozrite, bude to tutovka, a ja na to idem aj doo kina!
4. no Rusi, ruský národ je moja krvna skupina bezpochyb si to uvedomi kazdy, kto vie, ako sa volam
5. legenda o Excalibur? Robin hood? co ja viem, jake legendy, poklad nibelungov, iba vymenovat viem, naj to netusim, pre mna je naj legenda hviezdnych vojen
no tak teda to je jasne, absoluuuutna tragedia ta bitka, neviem nepametam, ale jak pise sakul, tisic rokov, to je dlho, a dodnes a dlho este budeme zmadarcenii, grrr, ale budapest je krasna
no síce to možno bude znieť divne, ale Hitler...neviem ako to povedať...áno, práve Hitler, 2.sv. vojna, koncentračné tábory, fašizmus, to sú moje najobľúbenejšie časti histórie.
6. Ktora historicka osobnost vas najviac irituje?? preco??
keby nebolo Hitlera, nebola by II.svetova vojna, ale potom by asi tazko ziskal komunizmus taku rolu a potom by vlastne nepadol v 80. rokoch 20. stor. atd. atd...
...a teraz aky by mala vplyv svetova politika na spolocnost: mozno by sa moji rodicia nestretli(a by som sa nenarodil)
bolo by tu ovela viac ludi lebo keby vojna nezabijala, tak vnuci zomretych vo vojne by tu pobehovali : sociologia tomu vravi strukturny aspekt ktorym sa sociolog pozera na spolocnost
a moja odpoved (konene : nemam osobnost ktora by mi vadila lebo potom by bol svet uplne iny
a nechces aby bol iny? paci sa ti taky, aky je teraz? (len tak sa pytam)
ja teda Lenina, a preco, lebo nechal vyvrazdit poslednu carsku rodinu.. takato brutalita je v Rusku aj dnes bezna, a tam nezalezi na tom, ci si car, alebo iba vojak...serie ma to
no aj ja si myslím - Perikles. On fakt predložil svetu pojem "demokracia". I ked je treba spomenút, že bez jeho predchodcov a ich reforiem - archonta Solóna, Kleistena, nebola možná demokracia. Takže Perikles je určite osobnost, aj svetová..
no nerada o tomto vsetkom hovorim ako o najoblubenejsich veciach, lebo by so msa citila morbidne, takze tuto tie veci za najoblubenejsie urcim preto lebo sa o ne najviac zaujimam.....
1. Josif Vissarionovič Stalin
2. Jednoznačne Stalingrad, neni o com
3. asi pád komunizmu
4. Angličania, Rusi
5. žiadna ma teraz vážne nenapadá, ale možno o Anastázii
ja som to napisala uz predtým ze mi je blbe pisat ze najoblubenejsia osobnost, suhlasim s tým ze je rovnaky alebo horsi ako HItler, ale proste, viem o nom vela, niekolko krat som do skoly robila jeho zivotopis, a tak proste viem o nom asi najviac a preto som ho dala ako najoblubenejsiu osobnost, lebo sa v nom vyznam
3.Vznik Slovenskeho statu(nie z dovodu ze vznikol ako sucast hitlerovej politiky ale preto lebo od nitrianskeho kniezatstva to bol prvy naozaj slovensky stat...neratam velku moravu z dovodu ze to nebolo cisto slovenske)
4.Okrem Slovakov su mi sympaticke takmer vsetky slovanske narody
5.Zakliate vojsko pod Sitnom(ale nie som si sita ci sa to presne takto vola)
Osobnost - Eleonora Akvitanska, lebo to bola silna zena, ktora si dokazala udrzat istu nezavislost od oboch manzelov, vedela sa rozhodovat, bola energicka a vedela vladnut, ked to bolo treba, hoci oficialne postavenie vladkyne nemala
Bitka - 1066 Hastings, Viliam Dobyvatel dobyl Britske ostroby a Harald Godwinson pritom bohuzial prisiel o zivot.
Udalost - neviem si vybrat z mnozstva, tak dam koniec druhej svetovej vojny
Narod - Francuzi - skvela historia, co dodat
Legenda - rozne pikosky zo zivota kralov, kralovien, a ich milencov a mileniek:p
ked mam vybrat jednu, asi si vyberiem tu o Katarine Medicejskej, ked v zrkadle videla tolkokrat obratit sa postavu kolko rokov mali este zit jej synovia
1. kriziacka vyprava a 3. kriziacka vyprava a osobnost asi Richard levie srdce alebo Saladin ...narod jednoznacne anglicania ...legenda o drakulovy...sam by som sa chcel stat upirom
ako si mozete mysliet ze francuzi maju skvelu historiu a su uzasni? sak su to obycajny zbabelci a zabozruti, nevyhrali ziadnu bitku ani vojnu. mozni iba obciansku co mali, aj to bojovali medzi sebou.
Cica: Preco? Pretoze Francuzsko kedysi udavalo kulturny ton celej Europe. Francuzstina bola jazykom na takmer vsetkych europskych kralovskych dvoroch.
Francuzsko ma stovky zaujimavych osobnosti (konkurovat mu v tomto moze len par krajin). Stovky zaujimavych osudov. Francuzsko ma...krvave dejiny. Povedzme si uprimne, koho by nezaujimali story o strasnom Filipovi, ktory nechal upalit templarov, sposobil ze papezi sidlili zrazu mimo Rim. Koho by nezaujimal narod, ktory ppravil vlastneho krala a pomerne velku cast svojej slachty? Koho by nezaujimali pribehy o "traviskej" kralovnej, ktora sposobila Bartolomejsku noc, vrazdenie ubohych hugenotov "krvilacnymi" katolikmi (aj ked to tak nebolo, ale o tom potom)?
Koho by nezaujimal narod, ktoremu roky vladol chlap, ktory si takmer podmanil celu Europu? Co na tom, ze Napoleon skoncil zle?
shirley, no ja to asi vidim inak. mne az taky uzasni nepripadaju. to ze ovplyvnili europu to im neberiem. zabudla si vsak, ze nie len v tom pozitivnom (napr. 2 sv.v.). zaujimave osobnosti maju aj ine krajiny a mozno este zaujimavejsie ako su francuzi. -Francuzsko ma...krvave dejiny.- kto nema?
zamidari, praveze nic. myslela som to opacne ako si to pochopil. ved ja viem, ze zbabelo predhodili spolu s anglicanmi ceskoslovensko hitlerovi a mysleli si ze zachranili europu pred vojnou...
Cica: Mna len popudil ten tvoj ton, ako si sa jasne vyjadrila o tom, ze Francuzi su obycajni looseri.
Ja mam rada francuzske dejiny, ale ako historicka som sa uz davno odnaucila idealizovat si historicke postavy. Nepopieram aj plno kravin, ktore rozni Francuzi porobili, nikde som nenapisala, ze ine narody nemaju zaujimave osobnosti. Ale mnoho ludi sa o francuzske dejiny zaujima prave kvoli ich temnym a negativnym strankam /ja nie, mna bavi skor nicit cierne legendy vytvorene okolo francuzskych zien ako boli Eleonora Akvitanska a Katarina Medicejska a ovela radsej ostanem v prijemnom stredoveku a novoveku, ako sa drat vo svojom vyskume k 2.sv.vojne.../
Takze JA som nezabudla na nic, len ty si si zle precitala /alebo vylozila/ moj prispevok
1. Niccoló Paganini- jj trpím úchylkou.. on bol a je jedným z najväčších majstrov hudobného umenia... a aj napriek tomu, že bol urážaný nenávidený, sám ľudí potešoval svojou hudbou a aj tak bol odsúdený k doživotnej samote a nešťastiu...
2. Bitky akosi neregistrujem
3. Storočná Vojna a začiatky vlády Kráľa Jozefa II. neviem prečo. mám to rada
4. Francúzi- lebo majú najkrajší a najzvučnejší jazyk, krásnu históriu a veľkých umelcov.
5. Kráľ Artuš... tiež neviem prečo. priťahuje ma to. veľmi.
2. Bitka pri Moháči (1526) Keď sme ju brali v sedmičke, zistila som, že dejepis je geniálny predmet
3. Tridsaťročná vojna, križiacke výpravy, záležitosti okolo inkvizície, rekatolizácia atď.
4. Angličania Lebo sú suchopárni, pokryteckí, sarkastickí, slopú čaj a od stredoveku sa pchajú do každej väčšej vojny (resp. takto sú prezentovaní)
5. Legendy ma nelákajú.Skôr historické zaujímavosti, ktoré by ste sa normálne v škole nedozvedeli (ak teda nemáte takého úžasného dejepisára ako ja
Nemám rada Olivera Cromwella, Maximiliána Robespierra (ktorý s heslom ,,sloboda, rovnosť, bratstvo" poslal pod gilotínu pol Paríža) a hlavy politických strán v ČSR, keďže si ich mená neviem zapamätať.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
46 komentov
2. Bitka pri Bratislave r. 907 - osudová bitka, ktorý zmenila osud stotisícom ludom na našom uzemí.. na celých viac než 1000 rokov
3. R.871 - vyhnanie Bavorov z velkej moravy a nastolenie poriadku a nezavislosti Slovienov nad výchfran. ríšou
4. No neviem či toto možme zaradit medzi legendu ale pači sa mi historka, teda skorej.. ano legenda to je - o tom ako Svätopluk ked videl že jeho vojaci prehravaju sa utiahol do Nitry na Zobor. Tam zakopal svoj mocný meč a žil tam ako pustovník a nikto o nom nevedel až do konca jeho smrti ked sa sam prezradil. JE to tak tajomne.. kde by mohol byt jeho meč zakopaný na zobore a kde je vlastne jeho telo..
2) stalingrad - rusi "zlomili wehrmachtu chrbticu"
3) tazko povedat, ale asi pad nacistickeho nemecka a pad komunizmu
4) francuzi - maju skvelu historiu a su to hrdi a odhodlani ludia
5) atlantida je zaujimava, aj bitka pri troji
2. nemám rada násilie :o)
3. 1843 (tuším)- uzákonenie spisovnej slovenčiny - milujem jazyky a ešte viac svoj materinský :o)
4. francúzi- kultúra, história
a poliaci- trpiaci a veľmi srdeční ľudia, beriem ich ako našich bratov :o)
5. Sissi- báje o jej dobrote, kráse...keď som zistila, že sú to len výmysli a aká v skutočnosti bola, bolo to, akoby americkému decku povedali, že neexistuje Santa :op teda skoro tak :op
Vo svete je toho viac, ale na prve miesto posadim Napoleona a jeho zaciatky kariery, je mi vzorom, ale nie tak ako pre Adolfa Hitlera, pfluj!
2. bitka nentudom aka by bola najoblubenejsia, este aj sa mi zda od veci tato otazka, skomponovala by som j inac, asi si myslel, ktora bitka znamenala pre vas nejaky vecsi vyznam v dejinach...tak teda to mozem povedat, ze kazda bitka o nase mesto
3. moja najoblubenejsia udalost, skor by som povedala, ze krasny okamih musel byt, ked sovietsky vojak vztýčil vlajku na berlínskej budove neviemcoho
a viete co, zaujal ma v poslednej dobe von Staufennberg a jeho slavna taska s darcekom pre hitlera, citala som o tom pred rokom aj daco, a terza ide o tom film, tka si to pozrite, bude to tutovka, a ja na to idem aj doo kina!
4. no Rusi, ruský národ je moja krvna skupina bezpochyb si to uvedomi kazdy, kto vie, ako sa volam
5. legenda o Excalibur? Robin hood? co ja viem, jake legendy, poklad nibelungov, iba vymenovat viem, naj to netusim, pre mna je naj legenda hviezdnych vojen
u mna ma zelenu cerveny Lenin.
6. Ktora historicka osobnost vas najviac irituje?? preco??
keby nebolo Hitlera, nebola by II.svetova vojna, ale potom by asi tazko ziskal komunizmus taku rolu a potom by vlastne nepadol v 80. rokoch 20. stor. atd. atd...
...a teraz aky by mala vplyv svetova politika na spolocnost: mozno by sa moji rodicia nestretli(a by som sa nenarodil)
bolo by tu ovela viac ludi lebo keby vojna nezabijala, tak vnuci zomretych vo vojne by tu pobehovali : sociologia tomu vravi strukturny aspekt ktorym sa sociolog pozera na spolocnost
a moja odpoved (konene : nemam osobnost ktora by mi vadila lebo potom by bol svet uplne iny
ja teda Lenina, a preco, lebo nechal vyvrazdit poslednu carsku rodinu.. takato brutalita je v Rusku aj dnes bezna, a tam nezalezi na tom, ci si car, alebo iba vojak...serie ma to
2.žiadne bytky nemam rád lebo vedú k násiliu a zabíjaniu nevinných.
3.udalosť? no asi založenie budhizmu
4.môj najoblúbenejší národ je Japonsko
5.legenda? asi tiež o Atlantíde.
2. 06.06.1944 – Deň D otvorenie druhého frontu. Myslím, že tato bitka prispela k porazeniu Hitlera.
3. 14.07.1789 – dobitie bastily - signál na ďalšie zmeny vo Francúzku...
4. všetci, ale kúsok do popredia by som dal Slovanské národy.
5. Legenda o kurfirstovi Fridrichovi Saskému – sen o mníchovi Martinovi Lutherovi...
1. Josif Vissarionovič Stalin
2. Jednoznačne Stalingrad, neni o com
3. asi pád komunizmu
4. Angličania, Rusi
5. žiadna ma teraz vážne nenapadá, ale možno o Anastázii
6. Asi Hitler
to by asi vela ludi povedalo: "No komuniska vy..."
niekto by oponoval ze: "Stalin to je este horsie ako Hitler!"
ako nechap ma zle (ja si kazdeho nazor vazim) ale v dnesnej dobe sa komunista rovna nadavke, takze preco Stalin?
a podla mna to bol nejaky zamer, lebo Dubcek zomrel pri autohavarii a sedel na zadnom sedadle pricom jeho sofer neutrpel skoro ziadne zranenia...
a zaujimave ze aj Stefanik pri zostreleni, vraj ze Cesi si pomylili taliansku zastavu s madarskou!!!
podla mna to nie je len tak...
2.Nemam oblubenu
3.Vznik Slovenskeho statu(nie z dovodu ze vznikol ako sucast hitlerovej politiky ale preto lebo od nitrianskeho kniezatstva to bol prvy naozaj slovensky stat...neratam velku moravu z dovodu ze to nebolo cisto slovenske)
4.Okrem Slovakov su mi sympaticke takmer vsetky slovanske narody
5.Zakliate vojsko pod Sitnom(ale nie som si sita ci sa to presne takto vola)
prvy naozaj slovensky stat??? ako kde ?
mozno na papiery ale naozaj sme ten stat nemali ani o nom nerozhodovali takze viac narodne sme sa mohli citit dokonca aj za Rakusko-Uhorska !!
Bitka - 1066 Hastings, Viliam Dobyvatel dobyl Britske ostroby a Harald Godwinson pritom bohuzial prisiel o zivot.
Udalost - neviem si vybrat z mnozstva, tak dam koniec druhej svetovej vojny
Narod - Francuzi - skvela historia, co dodat
Legenda - rozne pikosky zo zivota kralov, kralovien, a ich milencov a mileniek:p
ked mam vybrat jednu, asi si vyberiem tu o Katarine Medicejskej, ked v zrkadle videla tolkokrat obratit sa postavu kolko rokov mali este zit jej synovia
ach jo...
Francuzsko ma stovky zaujimavych osobnosti (konkurovat mu v tomto moze len par krajin). Stovky zaujimavych osudov. Francuzsko ma...krvave dejiny. Povedzme si uprimne, koho by nezaujimali story o strasnom Filipovi, ktory nechal upalit templarov, sposobil ze papezi sidlili zrazu mimo Rim. Koho by nezaujimal narod, ktory ppravil vlastneho krala a pomerne velku cast svojej slachty? Koho by nezaujimali pribehy o "traviskej" kralovnej, ktora sposobila Bartolomejsku noc, vrazdenie ubohych hugenotov "krvilacnymi" katolikmi (aj ked to tak nebolo, ale o tom potom)?
Koho by nezaujimal narod, ktoremu roky vladol chlap, ktory si takmer podmanil celu Europu? Co na tom, ze Napoleon skoncil zle?
tak mozno preto...
shirley, no ja to asi vidim inak. mne az taky uzasni nepripadaju. to ze ovplyvnili europu to im neberiem. zabudla si vsak, ze nie len v tom pozitivnom (napr. 2 sv.v.). zaujimave osobnosti maju aj ine krajiny a mozno este zaujimavejsie ako su francuzi. -Francuzsko ma...krvave dejiny.- kto nema?
2.Hugenotske vojny - z nich mam zimomriavky
3.udalost - vznik OSN
4.narod - no skor etnikum - Kelti a Laponci
5.legenda o Beowulfovi
6.Vojtech Tuka
Ja mam rada francuzske dejiny, ale ako historicka som sa uz davno odnaucila idealizovat si historicke postavy. Nepopieram aj plno kravin, ktore rozni Francuzi porobili, nikde som nenapisala, ze ine narody nemaju zaujimave osobnosti. Ale mnoho ludi sa o francuzske dejiny zaujima prave kvoli ich temnym a negativnym strankam /ja nie, mna bavi skor nicit cierne legendy vytvorene okolo francuzskych zien ako boli Eleonora Akvitanska a Katarina Medicejska a ovela radsej ostanem v prijemnom stredoveku a novoveku, ako sa drat vo svojom vyskume k 2.sv.vojne.../
Takze JA som nezabudla na nic, len ty si si zle precitala /alebo vylozila/ moj prispevok
2. Bitky akosi neregistrujem
3. Storočná Vojna a začiatky vlády Kráľa Jozefa II. neviem prečo. mám to rada
4. Francúzi- lebo majú najkrajší a najzvučnejší jazyk, krásnu históriu a veľkých umelcov.
5. Kráľ Artuš... tiež neviem prečo. priťahuje ma to. veľmi.
2. Bitka pri Moháči (1526) Keď sme ju brali v sedmičke, zistila som, že dejepis je geniálny predmet
3. Tridsaťročná vojna, križiacke výpravy, záležitosti okolo inkvizície, rekatolizácia atď.
4. Angličania Lebo sú suchopárni, pokryteckí, sarkastickí, slopú čaj a od stredoveku sa pchajú do každej väčšej vojny (resp. takto sú prezentovaní)
5. Legendy ma nelákajú.Skôr historické zaujímavosti, ktoré by ste sa normálne v škole nedozvedeli (ak teda nemáte takého úžasného dejepisára ako ja
Nemám rada Olivera Cromwella, Maximiliána Robespierra (ktorý s heslom ,,sloboda, rovnosť, bratstvo" poslal pod gilotínu pol Paríža) a hlavy politických strán v ČSR, keďže si ich mená neviem zapamätať.
2. Den D vylodenie spojencov v Normandii
3. Rozpad ZSSR
4.
2. Boje mezdi 21.10.1944 a 30.11.1944 - najtuhšie boje vyšťavených partizánov a povstalcov
3. 30.4.1944 Reichstag Bunker 17:44 - Nastáva Smrť Hitlera
4. Švajčiari a Rakušania