@melancholik nie, že by ma ich psychologický profil nezaujímal, ale pre mňa je vrcholom záujmu ich vojenské myslenie a uskutočňovanie vojenských operácií
@hetfield tiež som to počul a celkovo si tiež myslím, že Manstein bol asi najuniverzálnejší schopný nemecký generál, ale z taktického hľadiska to nie je až také jednoznačné...napr. Hoth, kt. dlhodobo podliehal Mansteinovi, bol viackrát ráznejší ako Manstein a vedel si svojou nebojácnosťou voči svojim nadriadeným presadiť svoje...ani v prípade Mansteina to nebolo inak Preto niektoré Mansteinove taktické rozhodnutia nesú silnú Hothovu stopu
@jurito Tak to ste buď z Melmaku, vážený pane, alebo z nejakej inej mimozemskej civilizácie, a ak to malo byť vtipné, tak ste si pri pristávaní museli udrieť hlavu, pri nejakej nešpecifikovanej závažnej chybe, čo zapríčinilo výrazný opuch mozgu, na základe čoho sa z Vás stal analfabet. Prajem príjemný, a ničím nerušený, jednoduchý život...
Dal som Guderiana, ale ako pisete bolo ich viacero dobrych, niektori nemali taku moznost presadit sa.
A este mi neda nespomenut Rommela za vynimocnu odvahu a neskutocne riskovanie, ktore mu vacsinou vyslo a znamenalo ohromny uspech.
Asi budem od veci, osobne ma však skôr ako osobnosti veľkých zvierat vo vojenstve zaujímajú osudy obyčajných vojakov a dôstojníkov. Zhodou náhod som zrovna nedávno študoval nejaké materiály o Kurtovi Knipselovi - nemeckom tankovom ese. Vskutku ma zaujala jeho odvaha nielen na bojovom poli, ale aj odvaha vzoprieť sa nacistickému režimu, vďaka čomu, i skrz jeho vojenské úspechy, dosiahol iba hodnosť nadrotmajstra.... Ale to tu asi miestny vojenskí historici vedia...
miestni, pan gentleman
a inak ho poznam, ale nie je jediny neznamy radovy vojak. Podobnych pomerne neznamych es, pilotov, namornikov je v dejinach vela.
@dokonalygentleman
Vidis toho Knispela som si ani nevsimol.
Ale fakt sa sam seba pytam ci by som bol ochotny bojovat ako oni, duplom v takej expanzivnej vojne bez opodstatnenia (myslim tym Nemcov). Ruku na srdce, naozaj neviem, vela zavisi aj od konkretnych okolnosti. Alebo v nejakom utoku cez prvu svetovu, ked by bolo jasne, ze je moja obet zbytocna.
A plus ta otupelost z konstantneho nebezpecenstva, neviem si to predstavit.
@enkidu Ňo, ňo, ňo....Opravil som sa predsa hneď ako som to odoslal. Dajte stop svojmu hejtu, dear friend , taktiež nevyužívate pri písaní interpunkčné znamienka, čo je bezmála rovnaká gramatická chyba
Ale k téme - to je pravda. V jeho prípade ma ale vskutku najviac zaujalo práve jeho pohŕdanie režimom národa, za kt. bojoval, a evidentné pohŕdanie nemeckými vojenskými regulami. Osobne neviem o nikom, kto by si nechával briadku a dlhšie vlasy, čo bolo vyslovene proti predpisom... Ani o nikom...kto by análne nakopal dôstojníka
@enkidu Tak... ani oni nechceli bojovať. Mal som možnosť sa rozprávať s pamätníkmi z radov partizánov i civilného obyvateľstva, ktorí žili (a pôsobili) na frontovej línii na západnom Slovensku. Tí vraveli, že Nemci si plne uvedomovali nezmyselnosť ďalších bojov...a dezercie boli častým javom. Na frontovej línii pri Leviciach dokonca schádzali Rusi i Nemci do dediny v doline, kde spolu hrali hazardné hry. Potom, keď sa front pohol, tak sa zase strieľali.... Takisto nemecký vojak, ktorého jeden z miestnych ošetroval, vravel, že je v civile učiteľ, že nechcel bojovať, ale bol v 40tom roku odvedený... Ale tých príbehov je XY
A jeho pripad je teda riadne velky paradox. Pohrdal regulami a este neviem cim vsetkym a napriek tomu bojoval az do konca, co sa mu stalo osudnym. Ten mal zrejme riadne moralne dilemy kazde rano (na jednej strane vlast a na druhej rezim).
@dokonalygentleman ako tie Vianoce na zapadnom fronte cez prvu svetovu a potom sa pokracovalo v bojoch akoby nic. Keby to nebolo smutne, tak je to az komicke. Malo by to byt ako to navrhoval jeden z Na zapade nic nove, aby si to politici a generali rozdali niekde na ferovku a neotravovali svojimi spormi a planmi bezny lud.
@dokonalygentleman tak hej, ale ti Nemci to mali trochu ako stat v state - 3,5 miliona z 11 milionov v ceskych krajinach.Ktovie ako to brali cele, kedze ani ten stat ich nikdy celkom neprijal. Tie osudy byvaju teda riadne spletite. Nuz, ale taky je zivot.
@hetfield Hej, ja som to čítal na nejakej stránke, kt. vytvorili nejakí jeho fandovia. Otázka je, či čerpali z wiki oni, alebo wiki od nich Ale to je jedno, v princípe proste nakopal nácka, hoci bol sám vojak nacistického Nemecka...
@jurito pane, vy ste tiež očividne vznikli nedopatrením, keď Vašu skúmavku určenú pre primátov zamenili so skúmavkou druhu homo sapiens sapiens, a podali ju ľudskej matke. Síce ste sa narodili, ale krížením genetických mutácii ste zostali na smutnej mentálne úrovni Homo Heidelbergensisa
@jurito Ou nie, to rozhodne nie, pane. Vskutku som len považoval, ak môžem byť úprimný, za retarda Vás.... Myslím, že s mojim tvrdením budete súhlasiť..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
42 komentov
DDDDDDDDD
@ps102 ten to "vyhral"
@hetfield @4 súhlasím, keď to berieme zo strategického hľadiska, ale z taktického mal silnú konkurenciu napr. zo strany Guderiana, Hotha či Rommela
A este mi neda nespomenut Rommela za vynimocnu odvahu a neskutocne riskovanie, ktore mu vacsinou vyslo a znamenalo ohromny uspech.
a inak ho poznam, ale nie je jediny neznamy radovy vojak. Podobnych pomerne neznamych es, pilotov, namornikov je v dejinach vela.
Vidis toho Knispela som si ani nevsimol.
Ale fakt sa sam seba pytam ci by som bol ochotny bojovat ako oni, duplom v takej expanzivnej vojne bez opodstatnenia (myslim tym Nemcov). Ruku na srdce, naozaj neviem, vela zavisi aj od konkretnych okolnosti. Alebo v nejakom utoku cez prvu svetovu, ked by bolo jasne, ze je moja obet zbytocna.
A plus ta otupelost z konstantneho nebezpecenstva, neviem si to predstavit.
Ale k téme - to je pravda. V jeho prípade ma ale vskutku najviac zaujalo práve jeho pohŕdanie režimom národa, za kt. bojoval, a evidentné pohŕdanie nemeckými vojenskými regulami. Osobne neviem o nikom, kto by si nechával briadku a dlhšie vlasy, čo bolo vyslovene proti predpisom... Ani o nikom...kto by análne nakopal dôstojníka
A jeho pripad je teda riadne velky paradox. Pohrdal regulami a este neviem cim vsetkym a napriek tomu bojoval az do konca, co sa mu stalo osudnym. Ten mal zrejme riadne moralne dilemy kazde rano (na jednej strane vlast a na druhej rezim).
@jurito ty si oblec monterky a chod makat na stavbu