matematika je jazyk ...a každý jeden znak a pomenovanie nesie svoju hodnotu (alebo zmysel)
čiže niekto vytvoril desiatkovu sústavu ... a každé jedno číslo má hodnotu : 1 - čo je základna celá hodnota čísla má zmysel a hodnotu jedného (čohokolvek)
takže ak mám dva banány na stole, mám dva banány po dvoch jednotkách (logicky) ... a ak tieto dva banány zrátam s ďalšími dvomi banánmi, dostanem banány 4 ... ľahké jak facka no nie ?
dobre povedzme ze tie banany scitas pomocou zraku alebo hmatu..ale co ak nemozes pouzivat tieto zmysli? ako to vysvetlis takemu slepemu bez citu v rukach? nemyslite si ze chcem kybycovat do kazdeho nazoru ja sa len pokusam vyvratit @melancholik
my pozname sucet ako axiomu ale co ked tej axiome predchadza nejaka dalsia axioma ( za predpokladu ze sucet by sme nechapali ako axiomu) ktoru nevieme pochopit?
@poklakni slepý bez citu? ... prevezmem matiku do jeho jazyku predsa ... čiže mu poviem že 1-dnotka je jeden psí štek (štekot) ... 2-ka sú dva psie šteky ... ak nieje drbo tak to pochopí ... neviem o čo ti vlastne ide ale matika je jasná jak nič
to so slepym a bez citu som dal ako priklad...skusim inak..robot zalozeny na principoch matematiky..ako donho anprogramujes preco je 2+2=4? @melancholik
@piter09 popravde neviem, v casoch, ked mi to hovoril, som bola este na strednej a tiez som nejak nechapala, co viac sa k tomu da povedat ale imho nie to iste, co chce tuto zakladatel diskusie. Skor musel nejak rigorozne definovat operaciu +1 a na zaklade toho vymysliet scitavanie celych cisel.
@poklakni zadám mu príkazy aby každú jednu informáciu sčítaval, následne ukladal a použil pri ďalšom sčítaní ...čo znamená že bude len sčítavať a sčítavať ... no priberať zakaždým nové a nové info ... a smiešne je to že ak robot funguje matematicky tak pojem 2+2 pozná primárne a defaultne ... na základoš sčítania bude vedieť aj deliť, násobiť a odčitavať ... pretože + ové info bude výsledky brať len ako dosádzajúce info do rovnice ktorá nikdy nekončí
@feklus matika je lahká len človek musí porozumieť princípom a poznať kvantá vzorov a šablón
ale tu sme zase na zaciatku pre toho robota bude tiez to scitavanie ako nieco absolutne lebo ho tak naprogramujeme ale stale je tu otazka preco je to tak? preco tomu uz nic nepredchadza?.....inak presne pre toto vedci hladaju Higgsov bozon...@melancholik
@feklus dá sranda je to že to platí proste treba si vedieť pamätať šablóny a postupy ... a to nieje veda, vedou to nastáva až pokial si pri namemorovaných šablónach dokážeš všímať veci a aplikovať ich aj tam kde to nieje lahko viditelné ...
neber matematiku ako ludsky vytvor ..matematika tu stale bola az kym sme si ju nezacali uvedomovat..moj konecny nazor je ze ako toto _____________________ je matematika tak ludsky mozog dokaze pochopit len toto __ preto nevieme vysvetlit
@35 Nope, matematika je človekom vytvorená veda. Viem ako a čo si ty myslel a pomenovať to neviem Ale matematika je veru len a len naša. A boh vie, či odpoveď na otázku tohoto fóra vôbec ešte spadá pod matematiku, keď už sme pri tom.
@poklakni ja stebou nesuhlasim ... 1. dôvod ... matika je jazyk ... jazyk ktorý popisuje niečo čo už existuje iným sposobom ako takým na ktorý sme zvyknutí
2. kedže popisuje len to čo tu je a vždy bolo, znamená to že je to princíp, nie niečo konečné ... a kedže to nieje kvantum ale iba spôsob a princíp...dá sa jednoducho pochopiť (len je v zhladom na ludske ohraničenie a jednoduchosť tohto jazyka ťažšie viditelný) ... ale ludia tento jazyk zlepšia časom a vznikne princíp ktorý označí život jednoducho, opíše ho a bude aplikovatelný na všetko ...tomu verím, tak to vidím ...
Nah, no keď si ma už donútil začať rozmýšľať, čo som dnes v pláne nemal, tak sem aj ja voľačo napíšem.
Ak sa teda nemýlim, z hľadiska matematiky ako takej to nieje možné dokázať, keďže matematika sa na to pozerá ako na axinómu. Ide o to, že existuje svet a ten svet my skúmame skrz vedy. Nieje to tak, že svet sa tvorí na základe vedy, ale veda sa tvorí na základe sveta. Matematika skúma len istú časť a do nej rozoberanie "2+2=4" podľa mňa nepatrí, hoci sa zdá byť na prvý pohľad evidentné, že áno. Ak by som odpoveď niekde hľadal, tak najskôr v kvantovej fyzike.
@poklakni presne toto sme sa spýtali profesora fyziky a odpovedal asi tak že : 2+2=4 lebo 1+1=2 a keby vám mám vysvetliť prečo najprv by som si musel naštudovať pár strán z kníh a potom by som vám to vysvetlil
dvojka je len číslovka- alebo skôr slovo- ktorá proste znázorňuje dve veci, keby si dvojku nazvala iným slovom, stále by to boli len tie ,,dve" veci... netreba na tom nič chápať, stačí si to predstaviť
Tak ma napadlo, že ak sa dobre pamätám, tak kvôli boh vie akej teórii kvantovej fyziky nemôžu existovať dve rovnaké častice, čo by znamenalo, že matematika je čisto abstraktná veda a nemôžem pomocou nej sčítavať banány. Tým pádom padá aj celá predstava o akomkoľvek zmyslovom chápaní sčítania a tým pádom som sa ešte viac vzdialil od odpovede na pôvodnú otázku. So...
autor ma u mna plusove body za tuto diskusiu, vacsina ludi tu akurat bude picovat, ze to je predsa jasne, ale po dlhsom zamyslani sa sa da z toho dostat pomerne mila filozoficka debatka
@melancholik
matematika nie je jazyk, ale veda ...
teoria formalnych jazykov ako disciplina matematiky je uz nieco ine, (a s tym suvisiace teorie vypocitatelnosti, gramatiky a diskretna matematika)
inak + suvisi skor s teoriou grup, rspkt algebraickych struktur (spojene s teoriou cisel su jednym zo zakladnych kamenov matematiky)
+ nie je nic ine ako binarna operacia na strukture racionalnych cisel (mozno aj irac. teraz som si nie isty)
, ked teda rozpravame o cislach (dokonca v pripade 2+2 to bude grupa nad mnozinou prirodzenych) ...
+ je teda sucastou tzv. abstraktnej algebry ako discipliny
@poklakni
a btw roboty maju v sebe procesory a procesor ma v sebe ALU a ta ma scitacku (to je kombinacny logicky obvod) zlozenu z bran (NAND najcastejsie, lebo je najlacnejsi) (nad tym je nahodena binarna logika, ktora ma info ziskane z napati tych tranzistorov v tej brane (je tam taky special obvod spraveny) )
@poklakni odpovedal si si, matematika tu je a vždy bola, a človek proste prišiel a pochopil že keď má 2 banány a 2 banány tak to budú 4 banány, pretože ich proste dal vedľa seba a počítal: jeden banán, dva banány, tri banány, štyri banány. Hotovo koniec. A vždy tomu všetci chápali, odkedy ľudia dosiahli potrebnú mentálnu úroveň na to, aby si uvedomili že 2 a 2 budú vždy 4, rovnako ako tomu chápe 5 ročné decko keď mu to povieš. Všetci tomu chápu, a ak ty nie, tak musíš byť dosť dobrý blb.
@57
+ Základy (zákonitosti) logiky
a nejaké axiomy matiky, konkrétne z algebry a teorie čísel - zákony komutatívny, asociatívny, distributívny, tiež komutatívne (abelovské) grupy,
množiny, grupy, okruhy, telesá, a binárne operácie, atd..
(ha!, zavoláme istého "Pjetra_de" z dsl.sk?)
@37@thebad no to je diskutabilné, či matika a fyzika, apod.exaktné, rigorózne vedy je len "človekom vytvorená veda", sú isté (viac jako len) náznaky a z nich vyplývajúce teorie, že tieto exaktné, prírodné vedy sú tu nezávisle na "pozadí", - resp. na ludoch, že sú tu .."defaultné", nezávislé (aj to má nejaký názov ten prístup, ted si nevzpomenem :// )
btw. matika nie je čisto ..abstraktná
@33 ale to je dost zlá vš (infoša, al. nejaká technika, prírodoveda, predpokladám?) ak vás tam neučia, resp. aspon nespomenú aj axiomatiku, a vobec tieto filozof-scientifické dišputy
nj, vidiš, ani taká zdanlivo jednoduchá otázka, proc platí 2+*2 = 4 neni taká triviálna, a jej úplnej analýze a dokazu by si ani nechápal, to ale takmer nikdo z B. (hoci, hej, viem, že oproti takému poekcu a novinkám.cz,markíze.sk je to tu úplná Akad.Vied )
@lyterka Lenže ty každý fakt potrebuješ nejakým spôsobom interpretovať. A my sme tí, ktorí vedu interpretujú. Preto je problém zadefinovať niečo ako "defaultná" veda. Som mierne intoxikovaný cukrom, ktorý prešiel tráviacou sústavou kvasiniek, čiže rozumieť mi bude zložitejšie ako obvykle, ale pripomína mi to hádanku o zvuku, ktorý vydáva padajúci strom v lese, pričom ho nikto nepočuje. Súvislosť tam je, je správna a budem predpokladať, že ju nájdeš, lebo niesom v stave ju lepšie opísať.
Musíme však predpokladať, že nejaká realita predsa len existuje a že sa riadi istými pravidlami. Tieto pravidlá by sme mohli považovať za nejakú základnú vedu, ale tá je de facto úplne nezávislá od našej interpretácie - toho, čo dokážeme vnímať a chápať.
@thebad + @61 viem jako si to myslel a volá sa to antropologický prístup (najma vo fyzike a pod. exaktných vedách, a rieši presne tieto otázky, či sú prírodné vedy závislé al. nezávislé("večné, vždyprítomné´).
na ..ludoch, a vobec inteligencii..
@poklakni dosť debilná odpoveď, kto dáva veciam význam? tiež vesmír? veď ľudia sú tvorcami všetkých myšlienok, ktorými sa tu teraz zahadzuješ...len sa tváriš byť strašne filozoficky založený, ale pritom vravíš rovnaké veci ako všetci okolo teba...ale hej, si hlboký ako Mariánska priekopa... to sa musí nechať...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
69 komentov
II
spocitaj kolko je tam hore dokopy ciarok. 4? dokazane
ved to je axioma, to je proste platne, netreba to dokazovat
matematika je jazyk ...a každý jeden znak a pomenovanie nesie svoju hodnotu (alebo zmysel)
čiže niekto vytvoril desiatkovu sústavu ... a každé jedno číslo má hodnotu : 1 - čo je základna celá hodnota čísla má zmysel a hodnotu jedného (čohokolvek)
takže ak mám dva banány na stole, mám dva banány po dvoch jednotkách (logicky) ... a ak tieto dva banány zrátam s ďalšími dvomi banánmi, dostanem banány 4 ... ľahké jak facka no nie ?
pekný zvyšok večera prajem
my pozname sucet ako axiomu ale co ked tej axiome predchadza nejaka dalsia axioma ( za predpokladu ze sucet by sme nechapali ako axiomu) ktoru nevieme pochopit?
@feklus matika je lahká len človek musí porozumieť princípom a poznať kvantá vzorov a šablón
celý vesmír funguje na sčítavaní, čiže na reakciách a následných logických vyusteniach ... čo chceš predurčovať?
robot sčíta pretože musí ... a pokial mu človek nedovolí sčítavať tak je v pi.. :happy:
@melancholik .. na naslednych vyusteniach..ale z coho vyustilo to prvotne ta axioma..proste zrazu bola? toto mi nejde do hlavy
2. kedže popisuje len to čo tu je a vždy bolo, znamená to že je to princíp, nie niečo konečné ... a kedže to nieje kvantum ale iba spôsob a princíp...dá sa jednoducho pochopiť (len je v zhladom na ludske ohraničenie a jednoduchosť tohto jazyka ťažšie viditelný) ... ale ludia tento jazyk zlepšia časom a vznikne princíp ktorý označí život jednoducho, opíše ho a bude aplikovatelný na všetko ...tomu verím, tak to vidím ...
matika je len ľudský pokus o jazyk života
niečo + niečo = niečo, alebo niečo + niečo = dačo (niečo iné, nové)
Ak tu prvu možnosť zamietneme. Tak potom
dačo + dačo = dačo (alebo niečo)
Ak sa teda nemýlim, z hľadiska matematiky ako takej to nieje možné dokázať, keďže matematika sa na to pozerá ako na axinómu. Ide o to, že existuje svet a ten svet my skúmame skrz vedy. Nieje to tak, že svet sa tvorí na základe vedy, ale veda sa tvorí na základe sveta. Matematika skúma len istú časť a do nej rozoberanie "2+2=4" podľa mňa nepatrí, hoci sa zdá byť na prvý pohľad evidentné, že áno. Ak by som odpoveď niekde hľadal, tak najskôr v kvantovej fyzike.
skor by bola otazka ako a či je priradená jednotka naozaj presná ...
Ak nie ako zariadiť aby bola presná..
Tu sa dostávame do problemu nekonečna a jeho definície...
A to u sme všetci v piči
matematika nie je jazyk, ale veda ...
teoria formalnych jazykov ako disciplina matematiky je uz nieco ine, (a s tym suvisiace teorie vypocitatelnosti, gramatiky a diskretna matematika)
inak + suvisi skor s teoriou grup, rspkt algebraickych struktur (spojene s teoriou cisel su jednym zo zakladnych kamenov matematiky)
+ nie je nic ine ako binarna operacia na strukture racionalnych cisel (mozno aj irac. teraz som si nie isty)
, ked teda rozpravame o cislach (dokonca v pripade 2+2 to bude grupa nad mnozinou prirodzenych) ...
+ je teda sucastou tzv. abstraktnej algebry ako discipliny
@Poklakni
2+2=4 sa da vyjadrit cez linearnu algebru, alebo postulaty teda (axiomy)
toto je napr. zaklad pre 1+1 a ine
» en.wikipedia.org/wiki/Peano_axio...
a btw roboty maju v sebe procesory a procesor ma v sebe ALU a ta ma scitacku (to je kombinacny logicky obvod) zlozenu z bran (NAND najcastejsie, lebo je najlacnejsi) (nad tym je nahodena binarna logika, ktora ma info ziskane z napati tych tranzistorov v tej brane (je tam taky special obvod spraveny) )
+ Základy (zákonitosti) logiky
a nejaké axiomy matiky, konkrétne z algebry a teorie čísel - zákony komutatívny, asociatívny, distributívny, tiež komutatívne (abelovské) grupy,
množiny, grupy, okruhy, telesá, a binárne operácie, atd..
(ha!, zavoláme istého "Pjetra_de" z dsl.sk?)
btw. matika nie je čisto ..abstraktná
@33 ale to je dost zlá vš (infoša, al. nejaká technika, prírodoveda, predpokladám?) ak vás tam neučia, resp. aspon nespomenú aj axiomatiku, a vobec tieto filozof-scientifické dišputy
nj, vidiš, ani taká zdanlivo jednoduchá otázka, proc platí 2+*2 = 4 neni taká triviálna, a jej úplnej analýze a dokazu by si ani nechápal, to ale takmer nikdo z B. (hoci, hej, viem, že oproti takému poekcu a novinkám.cz,markíze.sk je to tu úplná Akad.Vied )
Musíme však predpokladať, že nejaká realita predsa len existuje a že sa riadi istými pravidlami. Tieto pravidlá by sme mohli považovať za nejakú základnú vedu, ale tá je de facto úplne nezávislá od našej interpretácie - toho, čo dokážeme vnímať a chápať.
No, hádam to celé dáva aspoň trocha zmysel.
na ..ludoch, a vobec inteligencii..