Sú rôzne druhy fóbií, a veľa z nich má aj špeciálny názov. Napíklad klaustrofóbia - strach z uzavretého priestranstva, hypsofóbia - strach z výšky, ofidiofóbia - strach z hadov a iné...
lebo keby sa ľudia nebali tak by mohli stvárať rôôzne veci ako napr.keĎ má niekto strách z výšky tak v pohode by si skočil a predstav si že by si nemala strah skočiť z 30m budovy keby sa nik nebál tak by sme sa tu aj vizabijali
@loveistheanswer ľudských... nie len ludských aj zvieratá sa boja. Napríklad pradedkov pes sa bojí vody, ale to má asi z traumy, lebo ho praujo polieval hadicou keď bol malý.
@hotheadcoldheart - fóbia je duševná porucha, predpokladá sa, že fóbie súvisia s hladinou serotonínu, noradrenalínu a ďalších látok v mozgu (podobne ako depresie) a sú tri základné druhy fóbií: bežné, sociálne a agorafóbie (z veľk. priestorov). A potom špec. fóbie...
Bolshephobia - strach z boľševikov,
Caligynephobia - strach zo zrkadiel,
Peladophobia - strach z plešatých ľudí,
Mageirocophobia - strach z práce,
Ergophobia - strach z cirkusu,
Coulorophobia - strach z klaunov,
Sinitrophobia - strach z predmetov na ľavej strane,
"Napríklad sú aj ľudia čo sa boja dotknúť svojho oka a hlavne naťahovať ho (napr pri dávaní šošoviek) alebo keď vidia niekoho iného ako si naťahuje oči." napríklad ja disappointed:hehe)
keď sa to tak vezme, fóbia je panický strach z niečoho nie? a strach je pud. keby niet strachu, tak by sme sa mohli dostať do pekných problémov..ale napríklad niektoré fóbie sú vážne prehnané
@22@hotheadcoldheart - áno, v podstate máš pravdu, aj keď duš. porucha a duš. choroba nie je to isté... podľa štatistík je fóbia jednou z najčastejších duševných porúch, stretne každú štvrtú ženu a každého ôsmeho muža. Ženy k úzkostným a depresívnym poruchám inklinujú viac. Môže za to okrem iného rozdielne hormonálne vybavenie a jeho časté zmeny (pôrod, kojenie, menštruácia, menopauza). Tak isto sa oveľa častejšie stávajú obeťami zneužívania lebo znásilnenia.
@23@ikuto - fóbia je špeciálna forma strachu - je to iracionálny strach zo špecifických objektov, aktivít alebo situácií a človek má zároveň nutkavú túžbu vyhnúť sa týmto ohrozujúcim situáciám. Na rozdiel od strachu, ktorý sa dá vôľou racionálne zvládnuť, fóbia je mimo vôľovej kontroly, objavuje sa náhle a ruší bežnú myšlienkovú činnosť...
@26@hotheadcoldheart - jednak som sa o to zaujímal, pretože jednou takou zaujímavou fóbiou trpím a manželka je psychologička, tak o tom tiež čo to vie... Liečiť sa dajú psycholog. pôsobením aj v kombinácii s psychofarmakami, mám uložený jeden článok, skús si ho prečítať:
a vzniklo to niekde v detstve ked som sa hrabala v takom kosi s hrackami a tam bol hrackarsky pavuk co tak skakal a ja som sa ho hrozne zlakla a odvtedy ma pri normalnych pavukoch obchadza mierne hysteria ked som nahodne stretla VELKE pavuky skoncilo to peknym hysterickym zachvatom
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
34 komentov
niektoré fóbie sa dajú prekonať, ale niektoré v tebe zostanú asi navždy... je to individuálne
a ty máš nejakú fóbiu?
» en.wikipedia.org/wiki/List_of_ph...
ty máš na mysli prirodzený pud ale odtial potial..
a pod.
Bolshephobia - strach z boľševikov,
Caligynephobia - strach zo zrkadiel,
Peladophobia - strach z plešatých ľudí,
Mageirocophobia - strach z práce,
Ergophobia - strach z cirkusu,
Coulorophobia - strach z klaunov,
Sinitrophobia - strach z predmetov na ľavej strane,
Geliophobia - strach zo smiechu,
Euphobia - strach z dobrých správ.
Antropophobia – strach z ľudí
Keraunophobia – strach z búrky
Aichmophobia – strach z ostrých premetov
Arachnophobia – strach z pavúkov
Zoophobia – strach zo zvierat
Klaustrophobia – strach z uzavretých priestorov
Carcinophobia – strach z rakoviny
Nosophobia – strach z choroby
Mizophobia – strach zo špiny, bacilov
Botanophobia- strach z rastlín
Bibliophobia- strach z kníh
Catoptrophobia- strach zo zrkadla
Cyclophobia- strach z bicyklov
Epistemophobia- strach z vedomostí
Ergophobia- strach z práce
Genuphobia- strach z kolien
Kyphophobia- strach z poníženie
a mnoho mnoho ďalších
Prečo existujúú fólie?
Catoptrophobia- strach zo zrkadla
Cyclophobia- strach z bicyklov
Epistemophobia- strach z vedomostí
Ergophobia- strach z práce
Genuphobia- strach z kolien atď ...z komentu @18
@sweetstar vážne? aj ja ! aspon viem že nie som jediná.
@huncutka265 aj ja si myslím.
fóbia je podla mňa až chorobný strach... panický, ako nadomnou niekto napísal je to až duševná choroba, ..
na wikipedii je aj dokonca: Je to strach pred vlastným strachom a stratou sebakontroly.
@23 @ikuto - fóbia je špeciálna forma strachu - je to iracionálny strach zo špecifických objektov, aktivít alebo situácií a človek má zároveň nutkavú túžbu vyhnúť sa týmto ohrozujúcim situáciám. Na rozdiel od strachu, ktorý sa dá vôľou racionálne zvládnuť, fóbia je mimo vôľovej kontroly, objavuje sa náhle a ruší bežnú myšlienkovú činnosť...
a vieš ako by sa fóbia dala prekonať?
dík za vysvetlenie , čiže tým pádom nemám žiadne fóbie
lebo napríklad nemusím pavúkov a všeobecne hmyz, ale keď napríklad dajakého vidím nič to somnou nerobí len chytať by som sa ich teda nechytal
» primar.sme.sk/c/4912222/fobie...
podľa mňa sa to dá prekonať metódou krok po kroku ... čiže najskôr len jemne podstúpiť to čoho sa bojíš a potom trošku viacej a viacej...
napr ja keď som sa bál chodiť po rebríku tak som šiel najskôr len na pár stupienkov a teraz už vyjdem na nižšiu strechu
A ja že prečo bývam ráno v týždni taký nesvoj
a vzniklo to niekde v detstve ked som sa hrabala v takom kosi s hrackami a tam bol hrackarsky pavuk co tak skakal a ja som sa ho hrozne zlakla a odvtedy ma pri normalnych pavukoch obchadza mierne hysteria ked som nahodne stretla VELKE pavuky skoncilo to peknym hysterickym zachvatom