pretože zvyčajne to býva tak, že ľudia sú frustrovaní z nejakej situácia, a zrazu príde človek, ktorý je sakra dobrý rečník. A ľudia, tí obyčajní ľudia v dave, sú veľmi náchylní uveriť a uvedomiť sa, až keď je už neskoro.
a ten človek si dovtedy stihne vybudovať niekoho, kto za ním stojí, napr. spomínané vojsko, a jeho autorita sa zvyšuje, až..no...až je to celé pod jeho dohľadom
A nie je to skôr tými pravidlami? Tým, že ponúkne ľuďom hranice, v ktorých sa majú vyvíjať? A kto bude tieto hranice lepšie dodržiavať, ten sa posunie v spoločnosti vyššie? V demokracií sa každý vyvíja ako chce, veľa ľudí sa nevie nájsť, nevedia kto sú. A zrazu príde niekto, kto im dá možnosť byť niekym, len plnením jeho rozkazov...
Skoro každý si myslí že diktatúra je zlá ... prečo ? ..viete čo vlastne diktatúra ??? Hneď by som spravil na slovenskú diktatúru, lepšie jak nejaká komunistická demokracia.
Veď Muammar Gaddafi bol diktátor a milióny ľudí ho milovali aj milujú za jeho činy, správanie sa k vlastným ľuďom.
Odporúčam si prečítať jeho knihu "Zelená kniha" ....
Odmietam sa vyjadrovať k takejto téme, nakoľko si myslím, že by sa do mňa pustila birdzácka humanistická háveď, podporujúca všetko, čo je protislovenské, protinárodné, proti prírode a jedno s druhým.
@antananarivoandy Každý politický systém môže byť dobrý, ak má správnych vodcov. A pokiaľ je dobrý diktátor, tak ho ľudia nasledujú. Aj Líbya na tom bola dobre.
@amikadze Hľadáme čím chceme byť a čo chceme v budúcnosti robiť... Niektorý ľudia celý život len prežívajú, bez toho aby ich bavil, bez toho aby ich v živote niečo motivovalo.
No to si si moc jednoducho postavila ten problém . Aspoň väšinou to tak býva že diktátorovi dajú moc ludia dá im čo chcú počuť.. potom už zasahuje propaganda , likvidácia nespokojných a ludia mimo tej diktatúry tie chyby vidia ovela jasnejšie ako ludia v tej krajne...
napr som počul o tom že obyvatelia kldr si myslia že my tu sme pomaly zaostalé opice a oni tam strane prosperujú-- of course okrem oblastí kde je hladomor.. ale aj tak sa to nemajú v iných častiach krajny ako dozvediet kedže su ovladane media a atd
@adrisha lenže to potom nieje diktátor nemá šancu sa udržať.. omg prečo asi posluchaju všetci názor jedného človeka lebo si myslia že je ich všetkých vedie uplne najlepšie, majú sa uplne najlepšie ikde inde najlepšie nieje
@adrisha ja som hovoril o dikatúre ja som nikde nepísal že tam kde je napr demokracia je všetko ukazane tak ako je.. s tebou asi nemá zmysle debatovať lebo ty rozmýšlaš ako malé decko
@adrisha@15 pokiaľ ide o voľbu do budúcnosti, máme na výber. ten výber je tak veľký, že až nevieme, čo z toho si vybrať, ale to nie je chyba demokracie. čo motivuje ľudí žijúcich v krajine, kde vládne diktátor? ak v demokracii ho podľa teba nemotivuje nič? motivuje ich, že ho môžu počúvať? (lebo tak to chápem z toho čo píšeš, oprav ma, ak rozumiem zle)
@barky V každej spoločnosti sú ľudia, ktorí veria vláde a ľudia, ktorí nie, ktorí pochybujú o tom ako to funguje v ich štáte. Diktatúra nie je o ničom inom, je to systém ako každý iný. Každý systém je o riadení ľudí, líšia sa len v detailoch riadenia.
a k teme: je uplna picovina udelit slobodu hlupym ludom, ktory nepozdvihnu uroven krajiny, potom to tak dopadne ako na SR a celkovo vsetci si nemozu byt rovni a ani nikdy nebudu
ak by existoval schopny dikator, ktory by dokazal viest a pozdvihol uroven, tak to je jedinny mozny sposob vlady
@amikadze Viem, že čo píšem sa dá rôzne pochopiť. Myslím, že je to tým, že ak by som sa snažila myšlienky napísať tak, aby boli pre každého zrozumiteľné a jasné, museli by byť z toho knihy. Ale to je bežné, nikdy sa medzi sebou jasne nechápeme. Nepodporujem a neodsudzujem, žiadny systém. Len som sa pýtala na názor. Myslím si, že pri správnej kombinácií ľudí, a správnych názor, môže byť hociktorý systém dobrý.
@adrisha už ma to s tebou fakt prestáva baviť......... teraz fico vládne. shooty dá jeho karikaturu do smeru... niekde napíšu ako presral peniaze. dobre nedsúdia ho .ale keby je diktatúra shootyho strelia do hlavy.. alebo zavrú.. noviny by to ani nevydali. a už ma to s tebou fakt nebaví. lebo sa tu hráš na osvietenú ale máš ťažkosti si dať veci do širších suvilosti ako tak vidím
@barky Nehrám sa na osvietenú, keď ma presvedčíš, že tvoj názor je správny, tak mu uverím. Sú karikatúry aj o diktátoroch a nikto ľudí za to nestrieľa. Skôr by si si mal sám priznať, že ti chýba kritické myslenie a namiesto toho čo sa hovorí, radšej si prečítať knihy a zamyslieť sa nad nimi. A poriadne si prečítaj čo píšem.
@adrisha ale mohla si teda vysvetliť ten príspevok č.15, ktorý mňa teda dosť zaujal... ale ak nie, čo narobím a áno, pri správnej kombinácii ľudí by mohlo byť všeličo dobré, ale keby bolo keby....boli by sme v nebi
@barky Ja som ťa ani raz neurazila. A neodsudzujem tvoje názory. A hovorím teoreticky. Pretože v praxi, málokde na svete existuje čo i len správna demokracia, tak ako by sme mohli chcieť správnu diktatúru?
@adrisha len si sa mi smiala že som naivný lebo si tvrdila že som prezentoval názor o našom systéme ktorý som ani nepovedal a ten si si vyvodila len z toho že som napísal že v krajne v ktorej vládne diktatúra ovladaju media ale totálne všetko ukazujú dokonale preto su ludia spokojný a nič nechcú meniť a kludne budú počúvať toho jedého človeka to je akože GG úplnea potom ty mne budeš písať pičoviny aby som si poriadne čítal , čítali to čo píšeš pričom sama ty to nerobíš..
@amikadze Čisto teoreticky, diktatúra by isto nevyhovovala každému, ale pre niektorých ľudí by mohla byť prospešná. Napr sú ľudia, ktorí sú možno tichí, menej priebojní, lebo nevedia ako sa správne presadiť, nájsť si taký ten svoj štýl. A keď príde niekto kto im bude hovoriť, ako majú žiť, môže to byť pre nich prospešné. Predstav si utiahnutého chlapca, ktorý chodí každý deň do školy, ale nič ho nejako významne nezaujíma. Učiteľka mu povie, aby jedného dňa nakreslil domček, potom ho za to pochváli. Druhý deň mu povie aby nakreslil strom, opäť ho pochváli. Ak by takto pokračovala, raz by z neho mohol byť dosť dobrý maliar. Opakujem, nie je to výhodné pre každého. Lenže každá spoločnosť sa skladá z rôznych ľudí.
zväčša to je tak, že obyvateľstvo sa dostane do ťažkých životných podmienok, kolaps v ekonomike, v hospodárstve a potom príde niekto na scénu, kto slubuje zmeny a zlepšenie .. ľudia sú v ťažkých situáciach náchylný veriť čomukoľvek len aby sa dostali z danej šľamastiky
potom je tú ešte tá kategória, keď je obyvateľstvo nevzdelané a má napr. zlú infraštruktúru a pod. potrebné veci a príde človek ktorý im všetko postaví, naučí ich robiť, lenže vďaka ich nevzdelanosti ani nevedia že s nimi vydrbáva
úúú, ale sa nám tu tento debatný krúžok zvrháva na nejakú diskusiu laických politológov
Ani jeden systém nie je podľa mňa zlý..teda pokiaľ sa do toho nevmieša ľudský faktor, teórie samy o sebe sú to všetko pekné.
Nemám chuť sa nejako vyjadrovať, mám nízky tlak a bolí ma hlava, len na margo toho čo tu bolo napísané napríklad k demokracii:
Demokratické zriadenie doplatí na to, že bude chcieť vyhovieť všetkým. Chudobní budú chcieť časť majetku bohatých a demokracia im to dá. Mladí budú chcieť práva starých, ženy budú chcieť práva mužov, cudzinci budú chcieť práva občanov a demokracia im to dá. Zločinci budú chcieť obsadiť verejné funkcie a demokracia im to umožní. A až zločinci demokraciu nakoniec ovládnu, pretože zločinci od prírody bažia po pozíciach moci, vznikne tyrania horšia ako dokáže najhoršia monarchia alebo oligarchia. - ževraj od Sokratesa
@joplinka Bolo by dosť smutné, ak by sme sa vrátili až k tyranií. Ale myslím si, že žijeme v dosť vyspelej spoločnosti, na to aby sa niečo také opakovalo... I keď stať sa môže hocičo.
@momoglamorous@56 my tu ale nežijeme v demokracii, len sa o to pokúšame možno a to je tak všetko. Demokracia sa tu musí ešte veľmi dlho vyvíjať. (kým zmaže stopu komunizmu) inak, čo myslíš tou slobodou všetkého a blbými ľuďmi?
myslim tym neschopni lenivci, bez ambicii, ktori nepozdvihnu uroven statu, taki by potrebovali aby ich niekto "dokopal" tam, kde by bol vyuzity ich dajme tomu potencial, alebo zmotivoval
dalej ludia ako v @44 , ktori su nepriebojni, nemusia byt vyslovene neschopni, ale tiez potrebuju usmernenie...myslim si, ze na taketo veci je diktatura uplne vhodna
a ti "schopni" zase nemaju problem robit to, co im bude pridelene a robia to efektivne
jediny problem v dikature by nastal, ak by bol silny priebojny jednotlivec, ktory ma uplne ine zmyslanie ako diktator, ale aj tak by sa v konecnom dosledku nezmohol na nic, prave preto, ze by bol pod dikaturou
@hetfield@55 a to je príbeh každej diktatúry ktorá sa k moci dostane bez zbraní
inak ono sa to ozaj stalo v 67-om na nejakej strednej v Kalifornii ale až taký chujový koniec to nemalo - teda stalo sa to že kritici Vlny boli vylúčení, outsideri šikanovaní a ľudia čo sa odmietali pridať napádaní, takže keď sa to takto vymklo spod kontroly tak profák čo to zaviedol zvolal zhromaždenie a odkryl tam pred nimi obraz na ktorom bol Hitler - a vysvetlil im že on nie je ich skutočným vodcom a jediný kto si ich poctu zaslúži je človek na obraze a že ich poslušnosť bola zneužitá presne ako to spravili nacisti
@momoglamorous@63 k tým spoluobčanom: keby tu nebola (ľavicová) vláda, ktorá podporuje neprispôsobivých občanov, nemuseli by sa tak šíriť. Ale uvedomujem si, že podobné problémy majú aj v západných krajinách s vyspelejšou demokraciu, myslím tým problémy s prisťahovalcami, ale stále je toto lepšie než perfektná diktatúra, o ktorej hovoríte, lebo tá nie je reálna..teda podľa môjho názoru.
pretože tí inteligentnejší ľudia, ktorí sú nemorálni a uprednostňujú svoje záujmy pred záujmy ostatnými, dokážu veľmi efektívne manipulovať tými, ktorí nie sú až tak inteligentní, ale zároveň sa snažia neuprednostňovať vlastné záujmy na úkor záujmov iných, čiže sa snažia o morálnosť.
potom sa stáva, že tí menej inteligentnejší (ale zároveň morálnejší) väčšinou bezmyšlienkovito slúžia tým inteligentnejším vo viere, že konajú správne a morálne.
osobne ma dosť štve, že takto to je a naozaj netuším, aká sila spôsobí, že tí nemorálni inteligentní prestanú zneužívať svoju inteligenciu a na tí morálni neinteligentní začnú kriticky uvažovať.
@anjelik107@momoglamorous film Vlna nemá s diktatúrou nič spoločné, od toho istého režiséra je aj Experiment, a oba filmy hovoria o tom istom, no nie je to o diktatúre
a k téme, diktatúra nikdy nemôže byť dobrá a nikdy nemôže fungovať bez násilia. Predveďme si malý príklad, vo väčšine rodín funguje vo vzťahu rodič - dieťa (do určitého veku) slabšia forma diktatúry. Som si istý že už táto forma sa veľa ľuďom nepozdáva a to ich práva sú len veľmi oklieštené.
@adrisha Asi nikoho názory niesú 100%, ale niekedy je diktát vhodnejší ako demokracia koketujúca s anarchiou ktorú myslím práve zažívame na Slovensku a vlastne aj v celej EU.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
83 komentov
Takže majte svoj názor ľudia, lebo si vás dakto zotročí.
Veď Muammar Gaddafi bol diktátor a milióny ľudí ho milovali aj milujú za jeho činy, správanie sa k vlastným ľuďom.
Odporúčam si prečítať jeho knihu "Zelená kniha" ....
Amen.
A idem si ľahnúť.
napr som počul o tom že obyvatelia kldr si myslia že my tu sme pomaly zaostalé opice a oni tam strane prosperujú-- of course okrem oblastí kde je hladomor.. ale aj tak sa to nemajú v iných častiach krajny ako dozvediet kedže su ovladane media a atd
a k teme: je uplna picovina udelit slobodu hlupym ludom, ktory nepozdvihnu uroven krajiny, potom to tak dopadne ako na SR a celkovo vsetci si nemozu byt rovni a ani nikdy nebudu
ak by existoval schopny dikator, ktory by dokazal viest a pozdvihol uroven, tak to je jedinny mozny sposob vlady
štáte. No potom by to asi nebola diktatúra... takže dobrá diktatúra nie je.
a viem si to predstavit, lebo som videla o niecom podobnom sucasny film podla skutocnej udalosti
potom je tú ešte tá kategória, keď je obyvateľstvo nevzdelané a má napr. zlú infraštruktúru a pod. potrebné veci a príde človek ktorý im všetko postaví, naučí ich robiť, lenže vďaka ich nevzdelanosti ani nevedia že s nimi vydrbáva
a palce hore pre @adrisha
Ani jeden systém nie je podľa mňa zlý..teda pokiaľ sa do toho nevmieša ľudský faktor, teórie samy o sebe sú to všetko pekné.
Nemám chuť sa nejako vyjadrovať, mám nízky tlak a bolí ma hlava, len na margo toho čo tu bolo napísané napríklad k demokracii:
Demokratické zriadenie doplatí na to, že bude chcieť vyhovieť všetkým. Chudobní budú chcieť časť majetku bohatých a demokracia im to dá. Mladí budú chcieť práva starých, ženy budú chcieť práva mužov, cudzinci budú chcieť práva občanov a demokracia im to dá. Zločinci budú chcieť obsadiť verejné funkcie a demokracia im to umožní. A až zločinci demokraciu nakoniec ovládnu, pretože zločinci od prírody bažia po pozíciach moci, vznikne tyrania horšia ako dokáže najhoršia monarchia alebo oligarchia. - ževraj od Sokratesa
myslim tym neschopni lenivci, bez ambicii, ktori nepozdvihnu uroven statu, taki by potrebovali aby ich niekto "dokopal" tam, kde by bol vyuzity ich dajme tomu potencial, alebo zmotivoval
dalej ludia ako v @44 , ktori su nepriebojni, nemusia byt vyslovene neschopni, ale tiez potrebuju usmernenie...myslim si, ze na taketo veci je diktatura uplne vhodna
a ti "schopni" zase nemaju problem robit to, co im bude pridelene a robia to efektivne
jediny problem v dikature by nastal, ak by bol silny priebojny jednotlivec, ktory ma uplne ine zmyslanie ako diktator, ale aj tak by sa v konecnom dosledku nezmohol na nic, prave preto, ze by bol pod dikaturou
a pre takych ludi ako na SR je demokracia uplne nevhodna, len sa tu siria "nesprisposobivi obcania" a schopnu vladu uz vobec nemame
inak ono sa to ozaj stalo v 67-om na nejakej strednej v Kalifornii ale až taký chujový koniec to nemalo - teda stalo sa to že kritici Vlny boli vylúčení, outsideri šikanovaní a ľudia čo sa odmietali pridať napádaní, takže keď sa to takto vymklo spod kontroly tak profák čo to zaviedol zvolal zhromaždenie a odkryl tam pred nimi obraz na ktorom bol Hitler - a vysvetlil im že on nie je ich skutočným vodcom a jediný kto si ich poctu zaslúži je človek na obraze a že ich poslušnosť bola zneužitá presne ako to spravili nacisti
Už aj monarchia mi je proti srsti. Aby som sa klaňala niekomu kto sa len šťastne narodil. To nie.
potom sa stáva, že tí menej inteligentnejší (ale zároveň morálnejší) väčšinou bezmyšlienkovito slúžia tým inteligentnejším vo viere, že konajú správne a morálne.
osobne ma dosť štve, že takto to je a naozaj netuším, aká sila spôsobí, že tí nemorálni inteligentní prestanú zneužívať svoju inteligenciu a na tí morálni neinteligentní začnú kriticky uvažovať.
1. kto povedal že diktatúra funguje?
2. prečo ľudia počúvajú toho dotyčného? to by aj mňa zaujímalo, ale obvykle je to preto že za tým jedným dotyčným stojí celá armáda.
Jednoducho jeho názory môžu byť na 100% správne a keď sú tak je zo štátu superveľmoc...
Ale ke´d sa tam dostane niekto iný...
To je rozdiel napr. medzi Čínou ktorá o 3 roky obehne ekonomicky USA a medzi Kóreou kde všetky prachy idú do zbrojenia...
Ale určite je to dobrá a vyspelá vec, aspoň podla mńa...
Tvl...