K viere ma môže priviesť len jedno?Osobné stretnutie s tým v koho mám veriť.Ale to sa ešte nepodarilo nikomu. Prečo sa aj Panna Mária zjavuje len tím ktorí sú o jej existencii aj tak presvedčení.Nech sa zjaví mne ,neveriacemu, a budem v ňu veriť do konca života.
lebo nech si kazdy veri v co chce, nech si pre mna za mna neveri... ved ma slobodnu volu... ta moja sa prejavuje tym, ze verim... a basta... tieto temy nech si na BIRDZi zakazane...
ludia čo neveria, neveria lebo podla nich niesu dokazy. ludia co veria, veria lebo su podla nich dostatocne dôkazy a maju radi dobro, kt. je boh...........
práve som sa zamyslela nad tým, PREČO ja vlastne verím v Boha?
a je hrozne smutné to, na čo som prišla... NA NIČ!!
Nebola som k tomu vôbec vedená, krstili ma v ôsmich rokoch lebo som SAMA chcela, atď. Ale prečo potom? Nie som nejaký zarytý kresťan ani nič podobné, ale je asi dosť smutné, že neviem povedať jediný dôvod prečo v Boha verím...
Ak by si sa narodil pred zhruba 2000 rokmi, mohol si sa stretnúť s Kristom. Ale ani vtedy, ak by si nechcel, neuveríš. Tak, ako ani vtedy mnohí neuverili a tak, ako ty neveríš dnes. A neuveril by si možno ani potom, keby sa ti dnes zhmotnil Boh. Viera nepotrebuje hmotný dôkaz. Ak ho dostane, stráca podstatu.
@Radiophonic lenze viera v boha nema nic spolocne s Kristom iba ak predpokladas ze pre vsetkych je jediny Boh ten krestansky. ja napriklad v boha verim ale nie som krestan. ani moslim ani nic podobne co by sa dalo pomenovat
Ja verím... a každý z vás si predstavuje boha ako niekoho... ono to je všetko a je to všade vy blbci... dôkaz, že je máš aj medzi nohami... všade, ešte aj tvoje neveriace šušne v nose sú tam lebo boh chce...
ak si dáš odpoveď, že zem sa točí (lebo to tak je) ja ti dám otázku "A prečo?" ty mi to vysvetlíš a ja sa spýtam zas "A prečo vplýva slnko gravitačnou silou na zem?" aj toto mi vysvetlíš a zas sa spýtam jak malé decko "A PREČO?" tak sa týmto "integrálom" dostaneme až do bodu keď sám nebudeš vedieť odpoveď... lebo ju nikto nebude vedieť, možno ešte bude existovať zopár odpovedí na moje "A prečo?" ale poslednou bude stále len BOH...
preto verím... ale kostol vymyslel človek aby sa tam chodil ukazovať... nie ďakujem.
Nerozumiem ti. Nedá sa veriť v akéhosi indiferentného boha, pretože Boh predstavuje najvyššiu autoritu a najvyššie princípy, ktorých by sa mal veriaci pridŕžať. A každé náboženstvo vyznáva iné princípy. Ak veríš vo všeobecného boha, môže sa stať, že sa vo viere zamotáš tak, že zistíš, že veríš v samospravodlivosť.
@Radiophonic ale ja potrebujem hmotný dôkaz keď mám v niečo veriť.A ako napísal @23 aj ja verím v seba a v svoje schopnosti.A o.i. som rád že si sa ozval.
IMHO je to preto, lebo clovek potrebuje mat vo svojom zivote nejaku istotu, ktoru mu nikto nemoze vziat. pre niekoho je to viera v boha, pre inych napr. presvedcenie v spravnost vlastnych principov a pod. viera v boha ma jednu velku vyhodu a sice, ak nechces, nikto ta o opaku nepresvedci, lebo viera je o slepom doverovani bez dokazov, nie o nejakych empirickych skusenostiach - to ju robi vlastne nedobytnou... ak sa clovek sam nepresvedci o opaku, verit neprestane, nema dovod, lebo ziaden z argumentov nie je dostacujuci
ja v boha verim, verim v nieco co sa proste chytit neda, vezmite si napriklad evoluciu, moze vysvetlovat ako, no nie preco a s akym dovodom, priroda a svet ma prilis dokonale fungovanie aby sa vsetko stalo vdaka nejakym nahodam, hadam mi nechce niekto tvrdit ze vsetko sa da vysvetlit len vdaka vzorcom a pouckam, su veci ktore moze clovek citit no nedaju sa dokazat. vezmite si lasku, kazdy ju berie ako samozrejmost no nikty nebola dokazana hmotnym dokazom, predsa nemaz o tom v pochybnost, kazdy clovek ked uz neveri v boha veri v nieco nadprirodzene, clovek ktory sam seba presviedca ze nie tak na to ma dovod, sak kazdy by sa nechcel za svoje ciny a zly ,amoralny a chamtivy zivot zodpovedat, sak je ovela jednoduchsie sa drzat toho ze ak ma nechytia zijem a zomriem a vsetko je jedno, dalej niekto povie ze ak existujeme po smrti preco nie sme nesmrtelny, odpoviem vzdy takto: predtsavte si ze vsetci su nesmrtelny, kazdy si robi co chce lebo nikto nie je postihnutelny, ide na par rokov do basy nevadi zijem aj tak vecne, zivot je od toho aby sme zili, existencia po smrti neznamena zivot lebo sa dalej nebudeme rozvijat, budeme taky aky sme zomreli, taktiez v zivote sa ukaze aky sme ludia teda zit vecne po smrti v nebi budu len ty ktory sa o to zasluzili svojimi skutkami na zemi. zly ludia budu trpiet no ani trpiet nemusia vecne, ty ktory svoje hriechy a ciny olutuju a skutocne sa napravia sa do neba dostanu. o to ide , keby zili na sebe natlaceny ludia ktory by neubudali ale len sa mnozili v chaose vlastnej nepostihnutelnosti, bolo by to horsie ako peklo lebo by s toho nikto neunikol.
K viere v Boha som bola od malička vedená. Starými rodičmi, rodičmi, príbuznými... Teraz, keď som už trochu povyrástla a mám už vlastný rozum, v neho verím naďalej.
Prečo? Neviem. Jednoducho verím. Mám pocit, že všetko, čo sa deje okolo mňa, má nejaký hlbší význam. Viem, že som na svete preto, aby som tu niečim prispela, niečo dokázala a mám pocit, že niekto vedie moje kroky. Možno vám to príde ako večerná sentimentálna náboženská vykecávačka, ale ja ani zďaleka nie som ten taký fanatický typ. Neuznávam chodenie do kostola, lebo je to podľa mňa len spôsob, ako z ľudí vytiahnuť prachy a na hodinu ich unudiť na smrť. Tam som sa naučila, ako spať s otvorenými očami. A nemám rada nášho farára. Podľa mňa je to senilný dedo, ktorý kecá kraviny a preto by mal ísť radšej do penzie a nevyhadzovať peniaze za novú Fabiu.
Tak isto by sa mohol človek spýtať ateistu, prečo v Boha neverí. Nikdy presne nenájdeš jednoznačné odpovede na všetko. Niektorí možno veria preto, lebo im to pomáha, duševne. Vedomie, že je tu stále niekto s nimi, kto ich pridŕža, chápe, im možno dodáva životnú silu, ktovie. Ľudia veria v Boha lebo chcú, lebo to potrebujú, lebo nemajú inú možnosť. Viem ja?
@Radiophonic ja verim v dobro a nepotrebujem k tomu nejake dogmy alebo predpisane ritualy, ktore zosmiesnuju spiritualitu, a ktore same o sebe su priam az ridikulozne... dokonca nepotrebujem pomenovanie "boh" jednoducho verim ze toto vsetko nie je nahoda, verim v prirodu a v energiu v nej a to mi staci. ja nikoho neodsudzujem, toto je len moj nazor. myslim si, ze kazdy kto v nieco veri si to aj tak vzdy vylozi po svojom, pretoze prijimat dogmy a stanovy, o ktorych rozhodli (popripade odhlasovali - ako ) smrtelnici ako ja ( a uprimne povedane skorumpovani sovinisti) je prinajmensom hlupe a naivne. ortodoxni katolici, ktori si po nejakej "spovedi"(ktora nic neznamena) myslia, ze im je vsetko odpustene, a mozu to pachat znova a znova az do nemoty, su podla mna nechutni a nemaju s veriacimi nic spolocne.
@Alpynus co je to dobro? pre kazdeho asi nieco ine. ale to co je dobre a co zle ta mali naucit rodicia. pre mna dobro znamena, ked vykonam nieco, cim pomozem niekomu inemu. dobro znamena stastie. veta verim v dobro nie je dogma. nie, tou vetou nevylucujem akykolvek nahodny element. to je z tvojej strany chytanie za slovicka, to naozaj nemam rada. ano, nahodne cislo si kludne mysli. kludne mozes robit co sa ti zaziada. pokial ta obtazuju moje nazory, nemusis ich komentovat ani si ich citat, pokial s nimi nesuhlasis, je to uplne v poriadku, kazdy ma pravo na svoj nazor a toto je ten moj. tym ze ma budes chytat za slovicka nicomu a nikomu nepomozes, akurat sa ma to dotkne, ak je toto tvojim cielom tak prosim.
@wolf1481 láska nie je nič nadprirodzené, láska je chémia
a rastliny, živočíchy, ľudia, to sú všetko stroje, fungujú podľa zákonov fyziky, vykonávajú prácu... nič viac. Človek má však výhodu, že má ego, uvedomuje si svoju existenciu a môže ju ovládať, a tým meniť realitu. Nevýhoda však je v našej obmedzenosti, a to je, že na niektoré otázky si asi odpovedať nedokážeme, resp. si niektoré veci ani nevieme predstaviť.
Otázka však je, kto nás, ako "stroje" stvoril. Boh? Alebo my sami súhrou náhod?
Akokoľvek, potom sa dostávam k otázke vzniku vesmíru, a tam prichádzam na to, že kto stvoril vesmír? A keď ho aj niekto stvoril, kto stvoril jeho? Podľa mňa to určite nie je tvor, možno energia.. A keď aj tá energia existuje, určite nepotrebuje, aby sme si ju ctili, modlili sa k nej, bojovali kvôli nej, jednoducho stačí, ak ju budeme rešpektovať.
Ja v Boha neverím, tie tri písmená mi nič nehovoria, nemám rád autority, tobôž tie ľudské, a ešte k tomu vymyslené, v akomkoľvek zmysle. Ale vieru mám, už len všeobecnú, v dobro.
Veta "láska je chémia" nevraví vôbec o ničom. Už len z toho dôvodu, že z tohto pohľadu je všetko chémia a fyzika, aj to že žijeme, je iba nejaká chémia.
Každopádne netuším, prečo sa mnohým priečia tie tri znaky. Ak sa pojem Boha dobre zadefinuje, je slušne použiteľný. A v mnohých koncepciách sveta je taký krok nevyhnutný.
kto dlho rozmysla, zistii casom ze ziadneho boha nepotrebuje. podla mna si bohou vymisleli praludia, lebo si nedokazali vysvetlit prirodne javy. myslim, ze ked dakedy zistime ako vsetko funguje a ako vzniklo, pochopime ze boh, bol len akisi imaginarny nadclovek, ktorii v skutocnosti nikdi neexistoval.
dam inu otasku- co ked za vsetkimi timi tzv zazrakmi a zivotom na zemi stoja mimozemstania? lebo podla mna, v daaavnich casopch zem nastivili mimozemske civilizacie, ktore ludom ktorich stretli ucili a vychovavaly, potom ked odisli, ludia zacali onich rozpravat ako o bohoch. ktorii byvaju na nebesiach, presne to je zretelnii odkaz na mimozemstanou.
veríš, že niekedy všetko objavíme, lenže každý nový poznatok so sebou prináša nové otázky, a keďže ani ten poznatok nemusí byť správny je tých otázok ešte viac...
k tým mimozemšťanom, čo keď tí mimozemšťania boli humanoidi a verili v Boha?
a tam co sa vravelo a, b, c, ...ja myslim ze je este skupina d, tí, ktorý len z povinnosti idu nedelu do kostola, na spoved iba cez sviatky a to preto ze ich rodicia nutia ..a ked maju po osemnacke...akoby sa nic nestalo ..kaslu na Boha, akurat ze su pokrsteni a mali 1.sv.prijimanie ................................a este k 7. bodu ...jak bez faktov ???....je ich az az ......turinske platno, kriz, a zjavenia panny marie, u kt. sa zistilo ze si tii ludia urcite nevymyslaju ....a je toho urcite viac .....skuste sa na tuto hlavnu otazku opytat nejakych vzdelanych teologov ....
hm.....Boha clovek potrebuje........ved po smrti sa ludia dozvedia viac , ale ...napr. ja mam iba nekedy taky fakt stastny pocit blaha ......a to po spovedi ......a urcite so mnou budu niektori suhlasit ......a ja ked potrebujem nejaku ci uz fyzycku alebo psychycku pomoc tak Boh mi pomaha stale -modlitba ma silne ucinky ........a este ti ludia co mali klinicku smrt?....to si akoze vsetci vymyslaju..a z hodou nahod rozpravaju o tom istom ...o krase na druhom svete , o ktorej sa pise v sv.pisme................ja som si ista ze boh existuje a aj keby mi prilozili noz pod krk tak by som to nevyvratila ......aspon dufam .....(snazila by som sa o to )
A hlavne si myslím, že veriaci majú ľahší život ako neveriaci, preto sa možno nezamýšlajú nad tým, či je viera pravda alebo nie..
Ak napríklad urobia niečo zlé, vyspovedajú sa a veria v to, že je im odpustené, ale neveriaci sa tým trápi dlhšiu dobu.
Ak sú napríklad osamelý, necítia sa tak, lebo si myslia, že je s nimi aj Boh.
Ak prežívajú zlé obdobie, nestrácajú nádej, ale obracajú sa k Bohu a verie, že im pomôže, zatiaľ čo neveriaci sa nemá ku komu/čomu obracať a miestami stráca nádej v zlepšenie.
Ja kvôli istým okolnostiam v Boha neverím, kedysi som verila a práve preto si myslím, že je život s vierou určite ľahší.
Aj ked boli dve veľmi kritické situácie, ked som bola taká zúfala, že som sa zo zúfalstva obrátila aj k Bohu a dúfala som že existuje a že mi pomôže...
Lebo boli k tomu odmalička vedený svojim okolím....nijak extra
Lebo sa cítia osamelý a potrebujú vedieť, že nie sú sami...necítim sa osamelý
Lebo potrebujú ospravedlniť nie práve dobré činy, ktoré spáchali...hovorí sa tomu ľútosť takže nie
Lebo sa boja smrti...práve naopak
Tých dôvodov môže byť strašne veľa, myslím, že každý veriaci verí v Boha kvôli niečomu inému, takže sa nedá paušalizovať jeden jediný dôvod...presne tak
Myslite si,že veria priamo v Boha,alebo len veciam ktoré im tlačí cirkev do hlavy? Myslím si,že už je malo kto pravý veriaci. Poväčšine veríme v to v čo nás veriť učia. Veríme tým slovám ktore hovoria na omšiach,ale to su len slová. Veríme kvôli tomu v Boha?Vieru by sme asi dokazali skutkami a nie vierou v písane slová...to môže napísať hocikto...okejs ale ne zabite ma..to bol len môj subjektívny názor
@H8U ja napríklad verím lebo ma to hreje. tá predstava dobra, stelesneného bohom.
Ale hlavne, neverím že sme z opice a z veľkého tresku. verím, lebo všetko naokolo nás, príroda... to je také úžasné že to mohol stvoriť len boh. Aj einstein povedal, že čím viac chápe vesmír, tým viac je presvedčený že je dielom vyššej moci - boha, pretože veľký tresk nemohol stvoriť niečo takého.
Mimochodom, Einsteinová všeobecná teória relativity vôbec neopisuje mikrosvet. Zistilo sa, že sa v mnohých veciach mýlil. Aj s tvrdením, že Boh nehrá kocky. Súčasní fyzici by Ti povedali, že Boh nielenže hrá kocky, ale hrá ich niekde schovaný v kúte. A dokonca ani nemá prehľad o tom, aké čísla hodil.
@alpynus dobrý človek je ten, kto žije v harmónii sám so sebou.. z tohto uhla pohľadu ale na svete nie je asi tak veľa dobrých ľudí.. ale ja sa o to snažím..
Verím že existuje niečo vyššie, toho kto stvoril tento svet taký aký je, ale že či to je ten Boh o ktorom sa píše v biblii a o ktorom všetci veriaci rozpravajú tak to neviem. Možno len toho koho verím nechcem nazvať Bohom ale určite verím v niečo vyššie.
@alpynus myslím že vedci ktorý popierajú boha o ňom nemôžu správne predpokladať nič. čiže tie ich domienky beriem skôr na pobavenie. A tebe sa čudujem že to berieš vážne. Vedci majú pravdu ale niekedy sú to len dohady ktoré nikdy netreba rozoberať, pokiaľ nemáš o veci prehľad. Ak tvrdia že hrá kocky, tak aj ja môžem o tebe povedať že hráš kocky. Pritom je to to isté, oni ho nepoznajú a nevedia o ňom veľa, tak ako ja nepoznám teba a neviem o tebe veľa.
A ak boh hrá kocky, on vie aké čísla padnú ešte predtým než ich hodí. Ale na to by si musel otvoriť bibliu aby si to chápal
To s tými kockami je samozrejme metafora. Fyzika si dala veľmi ťažkú úlohu - zistiť, či sa dá každý pohyb častíc opísať jedným univerzálnym vzorcom, v tom prípade by nebolo veľa miesta na náhodu a Boh by nehral kocky.
Najnovšie výsledky kvantovej fyziky vravia skôr o opaku.
vo vedeckych definiciach sa az casto sklonuje slovo teoria, cele akoze poznanie je zalozene na teoriach,
mnohe su potvrdene no sami vedci vravia ze zatial nepodlozene, a kazdu chvilu teorie vyvracaju jedni druhe a pod. tiez neuznavam ked niekto obycajne prenesenie predmetu z bodu a do bodu b sa da znazornit zhruba 3 grafmi 6 roznimi vzorcami, rozne latky a javy maju styri rozne znacky a jedna znacka znazornuje aj 4 znacky, toto podla mna az take doverihodne nieje ako to mnohy zvas prezentuju. NESPOCHYBNUJEM vedu no vravim ze ani sami vedci nemozu vzdy podlozit to co vravia
Tazko povedat v co verim. Verimv boha ale nie ako takeho, verím v energiu (niečo na spôsob ako v knihe a filme secret )
a tým čo neveria na vôbec nič tak by som im prial aby sa stretli s takymi ludmi ako ja potom by ste uverili kde je hranica medzi realitou a skutočnosťou ja sam verím a presadzujem racej vedecke vysvetlenia ale niektore veci sa vedou vysvetliť proste nedajú a hladiť môžte koľko chcete.
Viera neni povinná a je dobrovolná tak prečo neveriť .
Prečo verím v Boha? Lebo si neviem vysvetliť ako vznikla Zem. Nechce sa mi veriť že z ničoho nič bol veľký tresk a voalá- bola Zem. A ak áno, ako vznikol vesmír. Nič nevznikne bez príčiny. Napríklad taká drevená loď. Niekto ju musel z toho dreva vyrobiť, nevznikla len tak. Alebo taká Biblia- pre mňa studňa múdrosti, pochopenia, lásky a spravodlivosti. A taktiež si neviem predstaviť čo je po smrti. Čo, umriem, a ďalej čo? Tma až naveky? Boh mi ponúka večnosť iba za tak malú cenu: byť dobrý, spravodlivý, veriť v neho a pomáhať druhým. Ak Boh neexistuje, tak potom nechápem zmysel tohto sveta, plného zla.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
84 komentov
ale nie, su tu dva typy ludi ktori veria v boha:
a) su k tomu vedeni od malicka a veria v to aj ked vyrastli
b) neboli k tomu vedeni od malicka, ale nieco ich prinutila, nejaka silna situacia, aby verili v boha
Po c, Ľudia okolo sedemdesiatky sa začnú báť smrti a začnú len tak pre istotu veriť v Boha, lebo čo ak naozaj tam hore niečo je?
Ale toto je tá najblbšia téma nad ktorou sa dá polemizovať.
Ja verím v seba vo svoje schopnosti....
niektori ludia jednoducho potrebuju verit v nieco vacsie ako su oni sami, aby sa citili bezpecne a stastne. niektori si vystacia aj bez toho.
a je hrozne smutné to, na čo som prišla... NA NIČ!!
Nebola som k tomu vôbec vedená, krstili ma v ôsmich rokoch lebo som SAMA chcela, atď. Ale prečo potom? Nie som nejaký zarytý kresťan ani nič podobné, ale je asi dosť smutné, že neviem povedať jediný dôvod prečo v Boha verím...
Ak by si sa narodil pred zhruba 2000 rokmi, mohol si sa stretnúť s Kristom. Ale ani vtedy, ak by si nechcel, neuveríš. Tak, ako ani vtedy mnohí neuverili a tak, ako ty neveríš dnes. A neuveril by si možno ani potom, keby sa ti dnes zhmotnil Boh. Viera nepotrebuje hmotný dôkaz. Ak ho dostane, stráca podstatu.
@H8u
Myslím, že otázka prečo nie je v tomto prípade relevantná. Uvedomuješ si vieru, jej príčina nie je podstatná.
ak si dáš odpoveď, že zem sa točí (lebo to tak je) ja ti dám otázku "A prečo?" ty mi to vysvetlíš a ja sa spýtam zas "A prečo vplýva slnko gravitačnou silou na zem?" aj toto mi vysvetlíš a zas sa spýtam jak malé decko "A PREČO?" tak sa týmto "integrálom" dostaneme až do bodu keď sám nebudeš vedieť odpoveď... lebo ju nikto nebude vedieť, možno ešte bude existovať zopár odpovedí na moje "A prečo?" ale poslednou bude stále len BOH...
preto verím... ale kostol vymyslel človek aby sa tam chodil ukazovať... nie ďakujem.
papierový kresťan-katolík Rišo
Nerozumiem ti. Nedá sa veriť v akéhosi indiferentného boha, pretože Boh predstavuje najvyššiu autoritu a najvyššie princípy, ktorých by sa mal veriaci pridŕžať. A každé náboženstvo vyznáva iné princípy. Ak veríš vo všeobecného boha, môže sa stať, že sa vo viere zamotáš tak, že zistíš, že veríš v samospravodlivosť.
na to mal bolek polívka jednú veľmi peknú poznámku ale zrejme nie si ani žena takže by to nesedelo ak by som ti to povedal...
no nie je to lepsie ako to je?
Nechajme to tak určite vieš ako som to myslel... či nie?
Prečo? Neviem. Jednoducho verím. Mám pocit, že všetko, čo sa deje okolo mňa, má nejaký hlbší význam. Viem, že som na svete preto, aby som tu niečim prispela, niečo dokázala a mám pocit, že niekto vedie moje kroky. Možno vám to príde ako večerná sentimentálna náboženská vykecávačka, ale ja ani zďaleka nie som ten taký fanatický typ. Neuznávam chodenie do kostola, lebo je to podľa mňa len spôsob, ako z ľudí vytiahnuť prachy a na hodinu ich unudiť na smrť. Tam som sa naučila, ako spať s otvorenými očami. A nemám rada nášho farára. Podľa mňa je to senilný dedo, ktorý kecá kraviny a preto by mal ísť radšej do penzie a nevyhadzovať peniaze za novú Fabiu.
Tak isto by sa mohol človek spýtať ateistu, prečo v Boha neverí. Nikdy presne nenájdeš jednoznačné odpovede na všetko. Niektorí možno veria preto, lebo im to pomáha, duševne. Vedomie, že je tu stále niekto s nimi, kto ich pridŕža, chápe, im možno dodáva životnú silu, ktovie. Ľudia veria v Boha lebo chcú, lebo to potrebujú, lebo nemajú inú možnosť. Viem ja?
Čo je to dobro? Nie je veta: "Verím v dobro" dogma?
Ak si myslíš, že "toto všetko nie je náhoda", tak tým zrejme vylučuješ akýkoľvek náhodný element. Nemôžem si ani myslieť náhodné číslo?
Nebuď vzťahovačná. Iba som sa spýtal. Nesedím na nikom. Iba na stoličke. A tá mi nič nespravila. Ale snáď jej to nevadí.
Každopádne, máš odpoveď? : )
a rastliny, živočíchy, ľudia, to sú všetko stroje, fungujú podľa zákonov fyziky, vykonávajú prácu... nič viac. Človek má však výhodu, že má ego, uvedomuje si svoju existenciu a môže ju ovládať, a tým meniť realitu. Nevýhoda však je v našej obmedzenosti, a to je, že na niektoré otázky si asi odpovedať nedokážeme, resp. si niektoré veci ani nevieme predstaviť.
Otázka však je, kto nás, ako "stroje" stvoril. Boh? Alebo my sami súhrou náhod?
Akokoľvek, potom sa dostávam k otázke vzniku vesmíru, a tam prichádzam na to, že kto stvoril vesmír? A keď ho aj niekto stvoril, kto stvoril jeho? Podľa mňa to určite nie je tvor, možno energia.. A keď aj tá energia existuje, určite nepotrebuje, aby sme si ju ctili, modlili sa k nej, bojovali kvôli nej, jednoducho stačí, ak ju budeme rešpektovať.
Ja v Boha neverím, tie tri písmená mi nič nehovoria, nemám rád autority, tobôž tie ľudské, a ešte k tomu vymyslené, v akomkoľvek zmysle. Ale vieru mám, už len všeobecnú, v dobro.
Ja sa len o všetko zaujímam. Som maximálne zvedavý.
Prečo sa Ťa dotklo, keď som sa Ťa spýtal, že "čo je to dobro"? Vadí Ti, keď sa odhaľuje Tvoja nevedomosť?
Veta "láska je chémia" nevraví vôbec o ničom. Už len z toho dôvodu, že z tohto pohľadu je všetko chémia a fyzika, aj to že žijeme, je iba nejaká chémia.
A aj Teba sa spýtam - čo je to dobro?
dam inu otasku- co ked za vsetkimi timi tzv zazrakmi a zivotom na zemi stoja mimozemstania? lebo podla mna, v daaavnich casopch zem nastivili mimozemske civilizacie, ktore ludom ktorich stretli ucili a vychovavaly, potom ked odisli, ludia zacali onich rozpravat ako o bohoch. ktorii byvaju na nebesiach, presne to je zretelnii odkaz na mimozemstanou.
hľadáš Boha v prvotnej príčine, pekné aristotelské riešenie
@Nikeboy
veríš, že niekedy všetko objavíme, lenže každý nový poznatok so sebou prináša nové otázky, a keďže ani ten poznatok nemusí byť správny je tých otázok ešte viac...
k tým mimozemšťanom, čo keď tí mimozemšťania boli humanoidi a verili v Boha?
Lebo sa cítia osamelý a potrebujú vedieť, že nie sú sami...
Lebo potrebujú ospravedlniť nie práve dobré činy, ktoré spáchali...
Lebo sa boja smrti....
Tých dôvodov môže byť strašne veľa, myslím, že každý veriaci verí v Boha kvôli niečomu inému, takže sa nedá paušalizovať jeden jediný dôvod...
Ak napríklad urobia niečo zlé, vyspovedajú sa a veria v to, že je im odpustené, ale neveriaci sa tým trápi dlhšiu dobu.
Ak sú napríklad osamelý, necítia sa tak, lebo si myslia, že je s nimi aj Boh.
Ak prežívajú zlé obdobie, nestrácajú nádej, ale obracajú sa k Bohu a verie, že im pomôže, zatiaľ čo neveriaci sa nemá ku komu/čomu obracať a miestami stráca nádej v zlepšenie.
Ja kvôli istým okolnostiam v Boha neverím, kedysi som verila a práve preto si myslím, že je život s vierou určite ľahší.
Aj ked boli dve veľmi kritické situácie, ked som bola taká zúfala, že som sa zo zúfalstva obrátila aj k Bohu a dúfala som že existuje a že mi pomôže...
Lebo sa cítia osamelý a potrebujú vedieť, že nie sú sami...necítim sa osamelý
Lebo potrebujú ospravedlniť nie práve dobré činy, ktoré spáchali...hovorí sa tomu ľútosť takže nie
Lebo sa boja smrti...práve naopak
Tých dôvodov môže byť strašne veľa, myslím, že každý veriaci verí v Boha kvôli niečomu inému, takže sa nedá paušalizovať jeden jediný dôvod...presne tak
Ale hlavne, neverím že sme z opice a z veľkého tresku. verím, lebo všetko naokolo nás, príroda... to je také úžasné že to mohol stvoriť len boh. Aj einstein povedal, že čím viac chápe vesmír, tým viac je presvedčený že je dielom vyššej moci - boha, pretože veľký tresk nemohol stvoriť niečo takého.
Mimochodom, Einsteinová všeobecná teória relativity vôbec neopisuje mikrosvet. Zistilo sa, že sa v mnohých veciach mýlil. Aj s tvrdením, že Boh nehrá kocky. Súčasní fyzici by Ti povedali, že Boh nielenže hrá kocky, ale hrá ich niekde schovaný v kúte. A dokonca ani nemá prehľad o tom, aké čísla hodil.
A ak boh hrá kocky, on vie aké čísla padnú ešte predtým než ich hodí. Ale na to by si musel otvoriť bibliu aby si to chápal
To s tými kockami je samozrejme metafora. Fyzika si dala veľmi ťažkú úlohu - zistiť, či sa dá každý pohyb častíc opísať jedným univerzálnym vzorcom, v tom prípade by nebolo veľa miesta na náhodu a Boh by nehral kocky.
Najnovšie výsledky kvantovej fyziky vravia skôr o opaku.
Mimochodom, biblia je kniha.
Nespýtal som sa, že aký je dobrý človek, ale že čo je to dobro : )
mnohe su potvrdene no sami vedci vravia ze zatial nepodlozene, a kazdu chvilu teorie vyvracaju jedni druhe a pod. tiez neuznavam ked niekto obycajne prenesenie predmetu z bodu a do bodu b sa da znazornit zhruba 3 grafmi 6 roznimi vzorcami, rozne latky a javy maju styri rozne znacky a jedna znacka znazornuje aj 4 znacky, toto podla mna az take doverihodne nieje ako to mnohy zvas prezentuju. NESPOCHYBNUJEM vedu no vravim ze ani sami vedci nemozu vzdy podlozit to co vravia
tasko povedat. rozhodne su na vysokom stupny vyvoja.
a tým čo neveria na vôbec nič tak by som im prial aby sa stretli s takymi ludmi ako ja potom by ste uverili kde je hranica medzi realitou a skutočnosťou ja sam verím a presadzujem racej vedecke vysvetlenia ale niektore veci sa vedou vysvetliť proste nedajú a hladiť môžte koľko chcete.
Viera neni povinná a je dobrovolná tak prečo neveriť .