Človek sa snaží bežať niekam alebo od niečoho a nejde to buď vôbec alebo akoby bežal spomalene a akoby ho niečo ťahalo späť. Prečo je to asi tak? Dá sa to nejako vysvetliť?
myslím, že som v sne už bežala bez problémov - vtedy, keď som neutekala pred ničím - keď sa nedá bežať, je to proste preto, že utekáš pred niečím, čo je samo o sebe už vyjadrenie strachu/zúfalstva, a to, že nemôžeš bežať to ešte posilňuje.
Keď vo sne utekám, tak to mám ako ty Najprv bežím normálne, po pár sekundách však do toho dávam všetky sily a stále mi to ide ťažšie, pomalšie. Je to celkom frustrujúce, hlavne keď utekám pred niekým :S
@burble a keď bežiš k niečomu? lebo ani v tedy mi to nejde. To už potom pred ničím neutekám takže sa to nedá vysvetliť tak, že je to preto lebo utekám pred strachom
A dokonca ani vtedy mi to nejde keď mám tie sny že viem o tom že snívam a môžem robiť hocičo, vznášať sa lietať ale bežať už nie
@obliviate mne sa dá v snoch bežať normálne, a myslím že nie som jediný, takže tvoja otázka je príliš všeobecná, mala by byť, "prečo sa MI V TÝCHTO KONKRÉTNYCH snoch nedá bežať".
a asi to bude nejaké vyjadrenie od povedomia, pocit že nemáš dosť síl dostať sa preč od ...niečoho, alebo tak. proste klasická snová symbolika.
nepamätám si že by sa mne v nejakom sne niekedy nedalo bežať, ak som sa pokúsil.
@obliviate no lucidný sen som ešte nemala, ale práve to bežanie k niečomu je v pohode (aj keď ja si dajako detailne sny nepamätám dlhšie), situácia keď nemôžem bežať je stále taká keď ma niekto naháňa.
ak nemôžeš bežať vôbec tak sa ti tým tvoje podvedomie niečo snaží povedať, malo by to byť "zhmotnenie" nejakého pocitu, ktorý máš zo života
@obliviate preto sa ti nedá bežať, lebo pravdepodobne vtedy kopeš v posteli a brzdí ťa paplón, čiže tvoje podvedomie to vníma ako signál že behať poležiačky s paplónom na nohách sa proste nedá...
sa mi obcas stava.... ale mne sa pcoviny snivaju, co si vacsinou nepamatam. Pamatams i vsak minule ako som so stenatom na hrudi bezal cez nejaku zrucaninu pocas dakej vojny...... Nie nejebe mi, len som mal biely sex pred spanim (vyzieral som chladnicku)
tiez som raz vo sne utekala, a neslo to (hoci myslim ze vtedy to bolo z ineho trosku dovodu). no co, to sa stava. aspon to robi sny zaujimavejsimi, nebol by to sen keby bolo vsetko ako v skutocnosti (to je moj nazor)
odkedy som si uvedomil, ze to spomalene behanie je presne ten isty pocit ako ked sa snazim behat vo vode, tak sa mi uz nestalo, zeby sa mi v sne behat nedalo
Ja som nemohla utekať len raz a to z autobusu horšie je, keď nemôžem kričať a snívajú sa mi totálne horory . čot o znamená, to neviem, skôr by soms a spýtala niekoho, kto sa do toho vyzná, len by som si tipla, že sa máš nejaký problém, ktorému sa chceš vyhnuť ale nemala by si to robiť, máš to vyriešiť. Ale to je čisto amatérsky výklad, možno to znamená niečo iné
@obliviate aj ja presne ! vzdy ma to desi ze to nejde, a tak ako pisal midnight je to nieco podvedome coho sa nemozes zbavit a tazi ta to alebo nieco podobne.
@demonicbass nemyslím si, že dôvodom je obmedzené kopanie pod paplónom. Mozog ti počas spánku paralyzuje svalstvo (najmä ruky a nohy), aby si si neublížila, takže keď spíš, hýbať sa podľa toho, čo sa ti sníva, sa nemôžeš. Niekedy sa však môžeme pohýbať, ale určite to nie je kopanie v posteli, keď sa ti sníva, že bežíš. Myslím si, že vo sne je mozog zaneprázdnený tak veľmi, že proste nestíha, teda nemôžeme behať rýchlo.
@midnight a v pohode si mohol utekat aj pred nejakym nebezpecenstvom? napriklad v pripadoch, kedy utekat musis, pretoze ta inac nieco zabije/prejde/skonci to smrtou alebo zle, tak dokazes v pohode bezat, ako ked bezis len tak, bez nejakeho ohrozenia?
lebo co tak pocuvam ludi, takmer kazdy ma problem s utekanim pred nebezpecenstvom, je vtedy spomaleny, snazi sa co najviac a pritom ide uplne pomaly, zakopava, pada no v opacnom pripade bezi v pohode
@demonicbass vies citat s porozumenim a to, ako v jednotlivych fazach spanku funguje nase telo? ak ano, zistis, ze nikki ma pravdu a ten zvysok, preco su ludia namesacni ti pise v clanku
@demonicbass namesacnost sa neda porovnavat s beznym spankom. Chodenie v stave namesacnosti nie je spojene s tym, co sa ti sniva. Namesacnost vznika vo fazach hlbokeho spanku, ked na tvoje telo posobia nejake naliehave fyzikalne vplyvy (napr. potreba ist na WC), ale si v hlbokom spanku, takze ta to nezobudi. Takze pohyb tela je ovplyvneny jeho vlastnou potrebou, nie snom
Mne sa v jednom sne dalo utekať. Utekal som za autom, za ktorým som aj chcel ísť a keď som ho dobehol, vystúpila z neho opica a dala mi takú po papuli, že som sa až zobudil
všetko je to o podvedomí a ak si v sne nemohol bežať tak je kvôli tomu že si to tvoje podvedomie jednoducho tak vsugerovalo.... jednoducho sny nie sú ako reálny život a keď už môžeš v sne lietať či prechádzať cez steny tak je to to isté ako keď napríklad nemôžeš bežať no proste lebo....
Neviem prečo, ale tiež mávam takéto sny alebo úplne opačné, bežím veľmi rýchlo alebo dokážem tak ďaleko doskočit, že skáčem z jednej budovy na druhú a tak sa premiestnujem
niekde som počula/čítala, že v takej "situácii" je dobré sa otočiť a bežať dozadu. teda byť tvárou otočený k tomu, pred čím utekáme... neviem, mňa to ani v mojich lucídnych snoch nikdy nenapadlo, čiže to nemám otestované
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
58 komentov
A dokonca ani vtedy mi to nejde keď mám tie sny že viem o tom že snívam a môžem robiť hocičo, vznášať sa lietať ale bežať už nie
a asi to bude nejaké vyjadrenie od povedomia, pocit že nemáš dosť síl dostať sa preč od ...niečoho, alebo tak. proste klasická snová symbolika.
nepamätám si že by sa mne v nejakom sne niekedy nedalo bežať, ak som sa pokúsil.
ak nemôžeš bežať vôbec tak sa ti tým tvoje podvedomie niečo snaží povedať, malo by to byť "zhmotnenie" nejakého pocitu, ktorý máš zo života
ale je to vela nepríjemné
(nohy, zrak, sluch, ruka), by malo symbolizovat stratu (seba)dovery a (seba)istoty, alebo aj este ten strach, uzkost z niecoho, na co prehnane dbame.
V snoch viem i bezat, ale taketo sny mam tiez.
ja buď lietam alebo prosto neviem ísť
neni to smiesne ale skoro som jebla zo stolicky z toho
ja som v sne zabehol cely maraton
lebo co tak pocuvam ludi, takmer kazdy ma problem s utekanim pred nebezpecenstvom, je vtedy spomaleny, snazi sa co najviac a pritom ide uplne pomaly, zakopava, pada no v opacnom pripade bezi v pohode
Okrem toho si akurát tak potvrdil čo som hovorila, že v spánku nemáme celkom paralyzované telo ako tvrdí @nikki92