Ja osobne si to nemyslím, že bol zlý.... Niektorý starší ľudia hovoria že im bolo lepšie ako teraz, lebo bolo na všetko... a teraz nie... vtedy bola istota, každý mladý mal prácu hned ako vyšiel zo školy, všetko bolo úplne inak ako je teraz... Ja osobne by som to chcela aj prezit... ... O.o
Socializmus bol otrasny - bola to ideologicka diktatura a potlacala hadam vsetky slobody, ktore existuju. Ja sa o seba napr. viem postarat sam a ziadny obsesivny-kontrolujuci stat k tomu nepotrebujem.
socializmus na Slovensku (vtedajšie Československo) a aj celkovo bol primitívny...všetci chceli mať všetko bez najmenšej námahy, preto ak bol niekto bohatý, tak sa mu vzalo...dodnes môj starý otec čaká na vrátenie alebo odškodnenie že mu vzali majetok, ktorý dnes prekračuje hodnotu 2,7 mil. €...nevraviac o tom že ho zatkli len preto lebo bol bohatý, a strávil vo väzení niekoľko rokov...všetci nemôžu mať rovnako veľký majetok, lebo sú ľudia šikovnejší, a sú ľudia hlúpejší...prečo by šikovný nemohol mať viac peňazí ak si ich vie zarobiť ako ten hlupák, ktorý nič nevie ale chce mať toľko čo bohatý?
Ludia, ale v Rusku komunizmus bol, a ja som nepísal že: prečo si myslíte že komunizmus na Slovensku bol zlý, ale píšem: prečo si myslíte že komunizmus bol zlý....
@fragile. sám? keby že sa o teba Slovensko nestará, tak už dávno by si skapal od hladu... Lebo aj dnes sa o teba starajú, to jedlo v obchode tam nepríde samé...
ti to velmi rýchlo na príklade vysvetlím prečo bol zlý...... proste ak napr povieš že metal je zlá hudba alebo prezentuješ nejaký iný názor ktorý nieje v zhode s tým mojím ti rozjebem hlavu na sračky,rozkopem ťa na zemi ,oštím ťa, hodím do väzenia aspoň dva týždne...fucking retard
Odporúčam vám pozrieť video ZSSR 0001 (vyššie) a k tomu by som ešte dodal, že VY všetci, prisahám vám že keby ste vedeli čo dnes žerete, tak by ste radšej žrali svoje hovná!!! To vám prisahám, a myslím to vážne! Čo to nevidíte? Všetko padá, Sovietsky zväz vlastnil 40% textilného priemyslu, takmer 80 %strojárskeho priemyslu, 90% potravinárskeho priemyslu a ostatné priemysli sú na tom podobne.... Veď sa nato pozrite, preboha!!! 90% potravinárskeho priemyslu v jednom štáte, a ubohých 10% v celom svete, vrátane USA, EU .......... A vy si asi neuvedomujete, že ked padol komunizmus, tak nám ostalo len tých 10% potravinárskeho priemyslu, viete si potom predstavit aké konzervanti nám musia dávať do jedla? Ja som svedkom, ako sa vyrába napolitánka Mila a ako sa vyrába mäso a mlieko... Mlieko, kravičku na farme si predstavíte, no poviem vám, to mlieko ma od kravičky na farme tak ďaleko, ako dnešný svet od sveta komunizmu...
@qwedsayxc áno? teraz si ešte viac vyznamenal svoj kokotizmus... neznamená že ked niekoho názor je pre nejakú myšlienkovú idelogiu jebnutý alebo aj pre niekoho iného ešte musí byť aj celkovo... ale dobre ako myslíš tvoj názor je jebnutý nechápem prečo tu zakladáš forum mal by si ho schovať
@barky Ja ti poviem takto... Len jeden názor je dobrý, ak sa dvaja ľudia hádajú, tak len jeden z nich má pravdu, a ak si ten druhý, čo nemá pravdu, myslí, že má pravdu, ale namá ju, tak mu zakážem rozširovať svoj názor ostatným, lebo ich potom manipuluje... !!! A druhá vec je ako je to tu vo svete, nie len aké mali ľudia práva!!! Pozri si video 20 rokov bez ZSSR (vyššie) a komentár @15 ...
A ak si myslíte, že je správne, aby jeden človek bol multimilonár, a druhý nemal ani na chleba, tak vám prajem úprimnú sústrasť... Lebo multimilionár chce byť bohatý, a svoje peniaze si nemína lebo by potom nebol bohatý, možno si kúpi velké domy, autá a ja neviem čo všetko, ale zbitok penazí si nechá len tak v banke, dá sa povedať na okrasu... A zatiaľ čo tie peniaze ležia v banke na okrasu, tak niektorí ľudia umierajú od hladu.... A často to býva tak, že ten multimilionár nepohol ani prstom a má miliony, a chudobní niekedy makajú celé dni a nemajú nič... Takže toto je spravodlivosť, hej? OMG, veď sme všetci ľudia, každý by mal mať rovnako, a nie niekto viac a niekto menej...
Bože, keď pozerám tie videa, tú nenávisť ľudí ku komunizmu, ZSSR nám dalo aspoň na pár rokov pocítiť, ako mal svet vyzerať, a my sa mu takto odvďačujeme? Ho ponižujeme a nadávame naňho? Veď sa spamätajte, ak niaky Boh existuje, tak musí tam plakať nad tým čo to stvoril...
@fragile. A dnes keď mávam všeliaké tie slobody musím držať hubu a byť rád že mám také slobody môžem vyjadriť svoj názor ale už nieje potláčaný ale ignorovaný a načo sú mi také slobody keď nikoho nezaujímajú?
svet nie je spravodlivý a neexistuje nikto a nič (a už vôbec nie politické zriadenie ani nič podobné), ktoré by túto nerovnováhu čo i len zjemnilo.
Treba sa s tým zmieriť... Človek chce vždy, viac, jeho potreby sú vždy priamo úmerne sa zväčšujúce (alebo naopak) so zväčšujúcim (alebo naopak) príjmom a pod. Dnes však má človek možnosť toto všetko uskutočniť, má k dispozícii skoro celý svet (teoreticky) a (teoreticky) si môže povedať svoj názor, slobodne sa prejaviť čo by podľa tvojej teórie viď. hore znamenalo že mám skapať, lebo mám čo jesť.
a + dám ti sem ďalších x odkazov na videá, ktoré poukazujú na to aké hrôzy sa vtedy diali a tak isto ti môžem ponúknuť x výpovedí ľudí, ktorým sa stali
1. O socializme kolujú rôzne mýty, drvivá väčšina z nich (ak nie všetky) však absolútne ignoruje fakty - » www.mises.cz/clanky/recenze-...
2. Je úsmevné, že tu niektorí dávajú za príklad dnešné poľnohospodárstvo, ktoré je po bankovom/peňažnom systéme najviac regulovaným sektorom ekonomiky - je centrálne riadené v rámci Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ (CAP).
Mimochodom, mimo týchto regulácií, len zo štátneho rozpočtu idú do poľnohospodárstva také vysoké dotácie, že keby sa zrušili, bolo by možné kompletne zrušiť daň z príjmu, alebo napríklad inak povedané - ide naň viac, ako na podporu vedy, vysokých škôl a stredných škôl dokopy. a potom vraj "budujeme" vzdelanostnú spoločnosť.
3.Dnešná spoločnosť nie je kapitalistická, resp. (keďže to slovo môže byť vysvetlené akokolvek) v žiadnom prípade o nejde spoločnosť založenú na voľnom trhu. Ako by sme mohli takou nazvať spoločnosť, ktorá je riadená ústrednou plánovacou komisiou? (Nejde o žiadne konšpirácie: » vacko.blog.sme.sk/c/279802/Ustred... )
Nehovoriac o tom, že štát bežnému občanovi prerozdeluje až do cca 90% príjmu (vysvetlím v dalšom komentári) a tiež o tom, čo sa bude vyrábať, ako sa to bude vyrábať, čo sa bude spotrebovávať a ako sa to bude spotrebovávať, čo budú ludia robiť vo svojom volnom čase, je riadené desiatkami tisíc nariadení.
Kto nazve takúto spoločnosť slobodnou/voľnotrhovou/atď., jednoducho nepozná fakty. A vo väčšine prípadov ich žial ani nechce poznať.
Zoberme si niekoho, kto zarába 700 eur v hrubom, čo je +- priemerná mzda. V čistom dostane 547,38, ale zamestnavatela stojí 946,40. Z tých 547,38 pri spotrebe zaplatí DPH 20%. Ostane mu teda 437,9 eur,z 946,4, čo je 46,27 %, ale v praxi je to nemožné.
Ked si kúpi benzín, tak zhruba 1/2- 2/3 z toho ide na dane – spotrebné dane + DPH. A ešte treba zarátať do ceny aj to, že ten, čo predáva benzín musí zo svojho príjmu rovnako zaplatiť 19% daň, odvody, atď. Čiže reálne o kolko by mohol byť benzín lacnejší bez štátnych zásahov? Priamo, kvôli spotrebným daniam a DPH zhruba 2-3x lacnejší. Po započítaní ostatných vecí aj 4-5x lacnejší. A to ešte nepočítam s tým, aká by tu bola konkurencia, keby ju neobmedzoval štát, keby mohol podnikať ktokolvek bez akychkolvek nariadení a obmedzení. Cena benzínu vstupuje v podstate do všetkých tovarov a služieb – a to ako tie, ktoré sa vyrobia tu, tak aj tie, ktoré vyvážame. Rovnako vyrobiť potraviny by bolo daleko lacnejšie, keby nafta do polnohospodarskych strojov nebola taká drahá.
Dalej elektrina. Tá je na tom podobne, musíme dotovať rôzne hlúposti ako solárnu a veternú energiu, platiť spotrebné dane navyše, DPH...
Dalej clá, z ktorých mnohé sú prohibičné, a teda môžu kludne ceny tovarov predražovať aj o desiatky percent, niekedy aj násobne. Je to tak hlavne pri potravinách.
Dalej inflácia, tá berie najviac strednej a nízkej vrstve, s fixnými platmi, a tiež tých, ktorí majú úspory aj o úspory. A prináša to strašne vela iných nákladov, ked si ludia kupujú zlato, striebro a iné veci, aby sa uchránili pred infláciou (a čím v konečnom dôsledku prispievajú k vyššej inflácii), a tieto úspory sú nevyužité, namiesto toho, aby boli využité ako kapitál.
Dalej, všemožné normy, hlavne zo strany EU,ktore predražujú výrobky, pričom vela ludi z toho nema vôbec nič a niektori maju dokonca výrobky horšie.
Dalej, rôzne iné dane – daň z liehu, z piva, daň z nehnutelnosti, daň z motorových vozidiel, daň zo stavieb, daň z bytov, daň za psa, daň za užívanie verejného priestranstva, daň za ubytovanie, daň za predajné automaty, daň za nevýherné hracie prístroje, Daň za vjazd a zotrvanie motorového vozidla v historickej časti mesta, daň z tabakových výrobkov, a mnohé iné dane. Ak ich aj konkrétny človek priamo neplatí, predražujú služby, alebo tovar, ktoré si nakupuje.
Dalej, rôzne licencie na všemožné veci, založenie živnosti, založenie s.r.o., rôzne povinné veci ako povinná výbava v aute, prilba na motocykli a bicykli, dalej – mrtve naklady, ktore by inak nikdy neboli využité – určite sú to ročne minimálne desiatky miliónov eur – ale aj viac – na nákup mzdových a účtovných softvérov, na platenie armády účtovníkov, mzdových účtovníkov, čas strávený študovaním zákonov a prispôsobovaniu podnikania tak, aby bolo v súlade so zbytočnými zákonmi...
Tohto je jednoducho strašne vela a dali by sa o tom napísať aj tisícky strán. Ja verím, že nebyť všetkých týchto a mnohých dalších vecí, disponibilný príjem človeka bez zásahov štátu by bol v závislosti od toho čo robí aj 10x vyšší.
Keby teda štát vykonáva len tie najnutnejšie veci ako obrana, atď a človeka neokráda o povedzme 90%. ale len o 10%, človek by nemal žiaden problém si to kúpiť, kedže aj človek, ktorý dnes nemá prácu a zarobil by vtedy napr. 150 eur, čo je dnes príjem hlboko pod minimálnou mzdou, by mal príjem pri dnešných cenách aj 1300 eur.
PS:Tie čísla sú naozaj z brucha, pretože toto jednoducho nie je možné presne vyčísliť.
@ridiculousnotion No môžeš mi sem dať videa nakrutené v Las Vegas v USA ktoré nenávidí komunizmus, a videa nakrútené v roku 2012 ...... Tie utrpenia čo sa vtedy dialy, povec mi príklad a ja ti ho hneď vyvrátim....
@asceticjunkie No máš v kompletne všetkom pravdu, ale ja by som chcel dodať, že všetky tieto problémy za komunistov neexistovali.... Teda aspoň väčšina...
@qwedsayxccc môžem ti sem poslať tak 3-4 členov mojej rodiny, každopádne tvoje videá zas boli natočené (mimochodom veľmi zlá gramatika) na opačnej strane, čiže je to tvrdenie proti tvrdeniu ...
s tebou s a však do žiadnej diskusie ani polemiky púšťať nebudem, v nadpise si sa niečo spýtal ja som odpovedala, tým to pre mňa hasne
@ridiculousnotion A eŠte by som chcel dodať, prečo by nemal niekto existovať čo by zmenil spravodlivosť vo svete? Stalinovy sa to skoro podarilo.... A súhlasim že svet je nespravodlivý, a že by tu určite nemala byť žiadna vláda ani nič podobné, ale keď už je, tak ty s tím nič nespravíš, jediná možnosť je dostaať sa do tej vlády a tak zariadiť spravodlivosť, a to dokázal len Stalin a Lenin, a bolo by dobré keby sa tu aj dnes podarilo nájsť niekoho podobného...
@ridiculousnotion Tvrdenie proti tvrdeniu, ale už som tu raz písal, že len jeden z nás môže mať pravdu... A tú mám ja, samozrejme... Aj keď s tým nesúhlasíš, je to tak...
ty cerveny pomatenec si mohol najst lepsie videa nez hentu smiesnu propagandu (na sposob vsetci sa mali vtedy dobre, teraz sa maju vsetci zle...). Inac, ty by si vycestoval do severnej korey? mozno si aj sam odpovies na svoju povodnu otazku
@32 mala som pripraveny koment k tejto teme, ale tymto svojim vyrokom si to zabil.. prosim ta nastuduj si dejepis a hadam aj ekonomiu, ked si myslis, ze Slovensko ti zabezpecuje to, ze mas v obchode potraviny.. a pozri si aj daky dokument o Severnej korey a ked aj potom sa ti bude pacit toto zriadenie, tak sa tam odstahuj..
inak aj na gulagy mas pozitivny nazor, ako na Stalina?
@ridiculousnotion Čo, teraz sa smeješ, ale v tomto svete nemajú miesto ani taký, ako si ty... Lebo keď príde NWO tak budeš pracovať v Juhoafrickej únii a ťažiť diamanti, a keby tu bol komunizmus, tak by si svoj názor nemohla povedať, ale aspoň by si si ho nechala, a za komunistov by žiadny NWO nebol a mohla by si aspoň žiť, narozdiel od tohto sveta... Za chvíľu to príde, uvidíš, skôr jak si myslíš...
@quixinka K tomu Slovensku, buď rada že Slováci aspoň ten obchod postavili, keby nebolo Slovensko tak už tu niesi aj keď sú potraviny dovážané zo zahraničia... A k tým gulagom.... To by bolo na dlho, ale poviem ti, s gulagmi to bolo úplne inak ako v tých tvojich dokumentoch amerických...
@ridiculousnotion A ešte by som dodal, v tvojej diskusii s názvom: Vzduch... si písala že si ťa ľudia nevšímajú, aj keď si ty na nich výdy nájdeš čas a podobne.... Za komunistov by si na teba každý našiel čas lebo vtedy sa ľudia všade neponáhľali jak dnes, lebo mali prácu vedľa domu a podobne... Takže ty si vlastne protirečíš...
Komunizmus u nás bola forma okupácie, ako si môže nejaký idiot myslieť že to bolo dobré. Tu sa za to obdobie zabrzdil čas a zmanipulovali sa mozgy tak že následky tohto šitu si táto krajina ponesie ešte ďalšie dve generácie. Bolo to jedno velké väzenie a velké klamstvo o tom ako prosperujeme a napredujeme, pritom svet už bol dávno niekde inde ako my.
Svet sa globalizuje a to je dobré pretože napreduje, je to určite lepšie ako keby sa každá krajina uzavrela a ignorovala okolitý svet.
@matheusko Nie, ked sa zmeni system tak sa zmenia aj ľudia, ved za komunistov decka boli normalne, nesedely cely den za PC ani nič,
lebo boli od malička vychovávané na ten dobrý systém... To je o tom, čo im všetci tlčú do hlavy id malička.... Ale ľudia sú strašne naivné bytosti, ale fakt strašne, tak ľahko zmanipulovatelné, niečo neskutočné...
Nepochopil, nehovorim o tom kto ako travi svoj volny cas, hovorim o povahe cloveka. A ta sa nemeni, daju sa len ciastocne eliminovat jej prejavy, ak sam clovek chce a ma silnu volu.
-
Bez kvalitneho stavebneho materialu, nepostavis kvalitnu stavbu. Mozes vymyslat, planovat a stale to bude odpad.
Komunizmus je zločinecký systém, ktorý si vyžiadal 100 miliónov mŕtvych, zničil mnohým ľuďom životy, oberal ľudí o majetok pri násilnej kolektivizácii, prenasledoval ľudí za názory, ktoré sa nestotožňovali s komunistickou ideológiou - napr. väzenie, vylúčenie zo školy alebo zamestnania. Režim upieral ľuďom mnoho práv a slobôd - napr. sloboda vierovyznania, sloboda cestovania, sloboda podnikania a pod. Krajinu zruinoval aj ekonomicky, nebyť komunizmu nemusela by byť nízka životná úroveň a dnes by sme mohli byť na úrovni Rakúska, alebo Nemecka.
Preto si vážim slobodu a možnosť byť sám strojcom svojho šťastia. Nezabúdajme na zločiny komunizmu a nedovoľme, aby sa takýto režim niekedy zopakoval.
podla mna moc obmedzovali ludi napriklad aj mojmu staremu ocovi nech mu je zem lahka zastavili podnikanie a proste to ze ludia nemohli ist za hranice atď. bolo zle no ale zas vacsina ludi hovori ze bolo lepsie napriklad aj moj otec ze boli nizsie ceny , rozne kulturne podujatia firemne zajazdy atď. no ale to bolo na kkt ze obmedzovali ludi a natrepali im do hlav kktiny ... ale zas co je dnes lepsie ? polka slovenska zije zo dna na den a za ziadne hranice nechodime aj ked su otvorene lebo nemame zaco , nezamestnanost , nizke platy , media nas oblbuju nadalej , cely stat je rozkradnuty , sport ide dolu vodou hlavne futbal stadiony sa rozpadaju a ludia su tak znechuteny zivotom ze na ne ani nechodia radsej no nic moc a priznam sa ze aj ja patrim k tym ktory mozno o chvilu nebudu mat ani na cigarety poriadne takze krasny zivot si tu zijeme super uz niesme komunisti ale demokrati a meme s toho konsky kkt
veru tak, môj kamoško štoplík @torpedo08 má pravdu, aj môj dedo toho veľa narozpával ako bolo, no čo už, hlavne že nam chutí, že jo!? ............filip
Ja nechapem jedinu vec - vsetci tu mate cca 19 rokov! Hovorite ako 60-tnici po mozgovej obrne. Keby tu bol stale socializmus, nahrat prispevok na internet trva 10 minut z pocitaca s Celeronom 400 mHz. Teda - potom, co by to preslo cenzurou.
Socializmus vyhovuje neschopnym, pohodlnym, obmedzenym ludom. Toboz ta forma, ktoru sme tu museli trpiet.
(Inak ma tu tagli dvaja ludia s nejakymi prispevkami, ale obidva boli neuveritelne hlupe, cize na nebudem odpovedat)
@zajkousko teraz som chcel na teba zareagovat to je ale telepatia no a chcel som ze mas pravdu s tou vojnou o chvilu bude a bude taka ze naozaj ostane mozno jedna tretina ludstva pri dnesnej technike .... a ano hlavne ze chuti ale co ked uz nebude zaco to uz bude problem
@zajkousko ja to hovorim uz roky. Bud vojna, alebo invazia mimozemstanov (hoci aj nenasilna)..
Inak komunizmus a socializmus chcu len poloretardovani neschopni dementi, ktorych cielom nie je nic ine len natahovat ruku k niekomu.
Btw socializmus tu (a vsade vo svete) bohuzial mame aj teraz. Okolo kapitalizmu to ani len nechodilo. Keby tu je kapitalizmus, tak stat takmer neexistuje a vsetky lenive socky, ktorym sa nechce pracovat (timktori nemozu su ina kapitola) by uz davno skapali od hladu...
Zaujimave ze vsetko to dobre co socializmus vytvoril a co sa u nas ponahlalo zlikvidovat, sa pomaly zavadza v krajinach ktore o socializme vedeli len z ucebnic. U nich je to zivotny standard ktory tak obdivujeme ci zavidime a v Grecku je to ta nenazranost ktoru tak kritizujeme. Kym u nas socializmu zrazu nevie nikto prist ani na meno a strasia sa nim male deti, tak nemci maju uz dost kapitalizmu a radi by nieco ine, lepsie fungujuce. Takto sa nikdy nevyrovname inym krajinam, ak budeme len od zavisti privretymi ocami obkukovat, to co u nich nefunguje a snivat ze u nas to pojde a ze raz dosiahneme ich uroven.
Prave naopak bol ovela lepsi zivot bol iny mali sme pracu vsetko vo velkom fungovalo zivot bol lahsi peniaze dlhsie vydrzali ludia si navzajom pomahali
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
65 komentov
takze ak chces vediet ci si myslim ze socializmus bol zlý, tak odpoved je nie
socializmus ako taký zlý nebol, jeho hlavnou chybou bol človek
Socializmus bol otrasny - bola to ideologicka diktatura a potlacala hadam vsetky slobody, ktore existuju. Ja sa o seba napr. viem postarat sam a ziadny obsesivny-kontrolujuci stat k tomu nepotrebujem.
@wayne presne pre toto nemohol komunizmus fungovat.. lebo ludia sú závistívý a a chcú stále viac ako má iný..
svet nie je spravodlivý a neexistuje nikto a nič (a už vôbec nie politické zriadenie ani nič podobné), ktoré by túto nerovnováhu čo i len zjemnilo.
Treba sa s tým zmieriť... Človek chce vždy, viac, jeho potreby sú vždy priamo úmerne sa zväčšujúce (alebo naopak) so zväčšujúcim (alebo naopak) príjmom a pod. Dnes však má človek možnosť toto všetko uskutočniť, má k dispozícii skoro celý svet (teoreticky) a (teoreticky) si môže povedať svoj názor, slobodne sa prejaviť čo by podľa tvojej teórie viď. hore znamenalo že mám skapať, lebo mám čo jesť.
2. Je úsmevné, že tu niektorí dávajú za príklad dnešné poľnohospodárstvo, ktoré je po bankovom/peňažnom systéme najviac regulovaným sektorom ekonomiky - je centrálne riadené v rámci Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ (CAP).
Mimochodom, mimo týchto regulácií, len zo štátneho rozpočtu idú do poľnohospodárstva také vysoké dotácie, že keby sa zrušili, bolo by možné kompletne zrušiť daň z príjmu, alebo napríklad inak povedané - ide naň viac, ako na podporu vedy, vysokých škôl a stredných škôl dokopy. a potom vraj "budujeme" vzdelanostnú spoločnosť.
» cenastatu.sme.sk/km-sr-vm/2012/E...
3.Dnešná spoločnosť nie je kapitalistická, resp. (keďže to slovo môže byť vysvetlené akokolvek) v žiadnom prípade o nejde spoločnosť založenú na voľnom trhu. Ako by sme mohli takou nazvať spoločnosť, ktorá je riadená ústrednou plánovacou komisiou? (Nejde o žiadne konšpirácie: » vacko.blog.sme.sk/c/279802/Ustred... )
Nehovoriac o tom, že štát bežnému občanovi prerozdeluje až do cca 90% príjmu (vysvetlím v dalšom komentári) a tiež o tom, čo sa bude vyrábať, ako sa to bude vyrábať, čo sa bude spotrebovávať a ako sa to bude spotrebovávať, čo budú ludia robiť vo svojom volnom čase, je riadené desiatkami tisíc nariadení.
Kto nazve takúto spoločnosť slobodnou/voľnotrhovou/atď., jednoducho nepozná fakty. A vo väčšine prípadov ich žial ani nechce poznať.
Ked si kúpi benzín, tak zhruba 1/2- 2/3 z toho ide na dane – spotrebné dane + DPH. A ešte treba zarátať do ceny aj to, že ten, čo predáva benzín musí zo svojho príjmu rovnako zaplatiť 19% daň, odvody, atď. Čiže reálne o kolko by mohol byť benzín lacnejší bez štátnych zásahov? Priamo, kvôli spotrebným daniam a DPH zhruba 2-3x lacnejší. Po započítaní ostatných vecí aj 4-5x lacnejší. A to ešte nepočítam s tým, aká by tu bola konkurencia, keby ju neobmedzoval štát, keby mohol podnikať ktokolvek bez akychkolvek nariadení a obmedzení. Cena benzínu vstupuje v podstate do všetkých tovarov a služieb – a to ako tie, ktoré sa vyrobia tu, tak aj tie, ktoré vyvážame. Rovnako vyrobiť potraviny by bolo daleko lacnejšie, keby nafta do polnohospodarskych strojov nebola taká drahá.
Dalej elektrina. Tá je na tom podobne, musíme dotovať rôzne hlúposti ako solárnu a veternú energiu, platiť spotrebné dane navyše, DPH...
Dalej clá, z ktorých mnohé sú prohibičné, a teda môžu kludne ceny tovarov predražovať aj o desiatky percent, niekedy aj násobne. Je to tak hlavne pri potravinách.
Dalej inflácia, tá berie najviac strednej a nízkej vrstve, s fixnými platmi, a tiež tých, ktorí majú úspory aj o úspory. A prináša to strašne vela iných nákladov, ked si ludia kupujú zlato, striebro a iné veci, aby sa uchránili pred infláciou (a čím v konečnom dôsledku prispievajú k vyššej inflácii), a tieto úspory sú nevyužité, namiesto toho, aby boli využité ako kapitál.
Dalej, všemožné normy, hlavne zo strany EU,ktore predražujú výrobky, pričom vela ludi z toho nema vôbec nič a niektori maju dokonca výrobky horšie.
Dalej, rôzne iné dane – daň z liehu, z piva, daň z nehnutelnosti, daň z motorových vozidiel, daň zo stavieb, daň z bytov, daň za psa, daň za užívanie verejného priestranstva, daň za ubytovanie, daň za predajné automaty, daň za nevýherné hracie prístroje, Daň za vjazd a zotrvanie motorového vozidla v historickej časti mesta, daň z tabakových výrobkov, a mnohé iné dane. Ak ich aj konkrétny človek priamo neplatí, predražujú služby, alebo tovar, ktoré si nakupuje.
Dalej, rôzne licencie na všemožné veci, založenie živnosti, založenie s.r.o., rôzne povinné veci ako povinná výbava v aute, prilba na motocykli a bicykli, dalej – mrtve naklady, ktore by inak nikdy neboli využité – určite sú to ročne minimálne desiatky miliónov eur – ale aj viac – na nákup mzdových a účtovných softvérov, na platenie armády účtovníkov, mzdových účtovníkov, čas strávený študovaním zákonov a prispôsobovaniu podnikania tak, aby bolo v súlade so zbytočnými zákonmi...
Tohto je jednoducho strašne vela a dali by sa o tom napísať aj tisícky strán. Ja verím, že nebyť všetkých týchto a mnohých dalších vecí, disponibilný príjem človeka bez zásahov štátu by bol v závislosti od toho čo robí aj 10x vyšší.
Keby teda štát vykonáva len tie najnutnejšie veci ako obrana, atď a človeka neokráda o povedzme 90%. ale len o 10%, človek by nemal žiaden problém si to kúpiť, kedže aj človek, ktorý dnes nemá prácu a zarobil by vtedy napr. 150 eur, čo je dnes príjem hlboko pod minimálnou mzdou, by mal príjem pri dnešných cenách aj 1300 eur.
PS:Tie čísla sú naozaj z brucha, pretože toto jednoducho nie je možné presne vyčísliť.
s tebou s a však do žiadnej diskusie ani polemiky púšťať nebudem, v nadpise si sa niečo spýtal ja som odpovedala, tým to pre mňa hasne
inak aj na gulagy mas pozitivny nazor, ako na Stalina?
Svet sa globalizuje a to je dobré pretože napreduje, je to určite lepšie ako keby sa každá krajina uzavrela a ignorovala okolitý svet.
lebo boli od malička vychovávané na ten dobrý systém... To je o tom, čo im všetci tlčú do hlavy id malička.... Ale ľudia sú strašne naivné bytosti, ale fakt strašne, tak ľahko zmanipulovatelné, niečo neskutočné...
-
Bez kvalitneho stavebneho materialu, nepostavis kvalitnu stavbu. Mozes vymyslat, planovat a stale to bude odpad.
Preto si vážim slobodu a možnosť byť sám strojcom svojho šťastia. Nezabúdajme na zločiny komunizmu a nedovoľme, aby sa takýto režim niekedy zopakoval.
VOJNA, vojna pri ktorej zahynú 2/3 ľudstva a začne sa odznova....
Boh nás opatruj, naša generácia vojnu nezažila, ak sa to stane sotva sa tu takto budeme stretať ..........filip
@52 Nieco na tom bude.
veru tak, môj kamoško štoplík @torpedo08 má pravdu, aj môj dedo toho veľa narozpával ako bolo, no čo už, hlavne že nam chutí, že jo!? ............filip
Socializmus vyhovuje neschopnym, pohodlnym, obmedzenym ludom. Toboz ta forma, ktoru sme tu museli trpiet.
(Inak ma tu tagli dvaja ludia s nejakymi prispevkami, ale obidva boli neuveritelne hlupe, cize na nebudem odpovedat)
Inak komunizmus a socializmus chcu len poloretardovani neschopni dementi, ktorych cielom nie je nic ine len natahovat ruku k niekomu.
Btw socializmus tu (a vsade vo svete) bohuzial mame aj teraz. Okolo kapitalizmu to ani len nechodilo. Keby tu je kapitalizmus, tak stat takmer neexistuje a vsetky lenive socky, ktorym sa nechce pracovat (timktori nemozu su ina kapitola) by uz davno skapali od hladu...
To, čo tu bolo, všetci dobre vieme, ako to bolo.. ale späť k tej ideológii.
Komunizmus NIKDY NEMÔŽE EXISTOVAŤ, pretože tá ideológia opomína tri dôležité faktory:
1. Ľudskú neuniformitu
2. Túžbu vlastniť majetok, ktorú máme zakorenenú v génoch.
3. Určité percento ľudí má túžbu vládnuť.
A kvôli týmto trom faktorom sa komunizmus VŽDY zvrhne na podobné zverstvá, aké sme tu mali a aké tu ešte doznievajú.