Preco su ludia taki ze dokazu nenavidiet inych, dokazu ich odsudzovat davat im privlastky, bez toho aby poznali cele skutocnosti o tom preco ta druha skupina ludi je taka aka je, bez toho aby mali nejaku snahu zistit preco taki su, ako sa tam dostali, co
@0 a ty že koľko prefetovaných bezdomovcov si už pochopila? a keď už používaš slovo rasizmus, nemám proti černochom nič, resp. nepozastavujem sa nad nimi.
človek má slobodnú myseľ, a nikto ho nenúti napr. začať fetovať ... v rovnakej situácii by možno ďalší 50 odolali ... takisto niektorí bezdomovci si môžu za situáciu sami, a často krát ju ani nechcú zmeniť ...
je zbytočné sa pozastavovať nad ľuďmi, ktorí sa vysmievajú druhým (myslím si, že je to rovnako zbytočné) radšej choď nejakým tým feťákom/bezdomovcom/cigánom pomôcť keď ti vadí ako žijú
ak sa niekto z vas stretol s psychiatrom o prednaske o drogach, zistite ze clovek si za to zas az tak sam nemoze
a dokonca sa z toho sam dostat von nemoze tiez, kedze v case fetovania on neriadi svoju mysel a telo ale droga- a to nemusi ist len o fetovanie ale aj hazard a podobne
isto su bezdomovci ktory si za to mozu sami ale je velka skupina takych ktori zili normalnym zivotom ale zrazu sa nieco stalo, niekto ich podviedol alebo sa dostali do problemov z ktorych sa nedokazali dostat
takze vzdy je lake sudit ze ten ci onen si za to moze sam
dnes sme mali zemepis a preberali sme rasizmus... zapricinuje rozne konflikty a vojny medzi rasami... to je pravda ako nabozenstva mali by si pomahat a ne sa odsudzovat ved kde ten svet dospeje!!!
to je pekná blbosť a akurát vyhováranie ... každý má možnosť odmietnuť drogu, hazard, čokoľvek. Je síce pravda, že niektorí bezdomovci naozaj nemôžu za to, ako skončili, ale aj tí majú možnosť sa z tej situácie dostať. Je ale len na nich, či to chcú, a či pre to niečo urobia. "Každý je strojcom svojho šťastia"
a keď si teda taká presvedčená, a pohoršená že si za to nemôžu sami, prečo im osobne nepomáhaš, ale robíš v podstate to isté, za čo tu odsudzuješ druhých a to, len frfleš na určitú skupinku ľudí?
ja nikoho neodsudzujem len ma napadla uvaha preco niektori ludia nemaju schopnost empatie- teda vcitit sa do situacie ktoru som neprezil
narazala som tym prispevkom skor na rasizmus ale zahrnula som tam aj ine veci ktore su v spolocnosti
ked si clovek dava prvy krat drogu vravi si ze to iba skusi takito ako keds i prvy krat sadne za hraci automat. samozrejme ze najväcsiu zodpovednost nesu narkomani a ini zavisli na tom sami. su vsak vplyvy ci vonkajsie (zal socialna situacia, som v prostredi kde mam k tomu blizko, rodicom na mne nezalezi, nemam nioho ktoby ma viedol iba okolie ludi ktori maju k dispozici drogy, hrozna neriestielna situacia z ktorej chce clovek hladat unik) alebo vnutorne (depresie, smutok, strata blizkeho cloveka, nejaka trauma z detstva, psychicke problemy) ktore robia niektorych ludi voci tymto zavislostiam podmanitelnejsie. a keby bol mozno niekto v takej situaci ako ten co po droge siaha mozno by konal rovnako. to som tym cele chcela povedat, nie ze za to narkomani nie su vobec zodpovedni
Ja si tiež myslím, že títo ľudia sa majú možnosť rozhodnúť sami či s hazardom alebo drogami začnú. Teda pokiaľ nemajú duševnú poruchu, pri ktorej si neuvedomujú čo robia.
takze toto cele ma napadlo preto ze som tu videla forum kde sa peberalo nejake video fetakov a este na istu diskusiu o rasizme , kde ma vyslovene prekvapil zadaumeny pristup niektorych diskuterov , ktori nie su schopni prijat ziadny argument
takze decka nedrgoujte ! ak drogujete tak prestante zavolajte niekam kde vam s tym pomozu
Na jednej strane veľa robí aj prostredie, v ktorom ten človek vyrastal. Ak vôbec nebol vedený k tomu, že je to zlé a žil v ťažkých podmienkach, tak je pochopiteľné, že škodlivosť toho čo robí zistí až potom, ako to vyskúša.
@keylie a pomáhaš im? ak áno, tak sa ti ospravedlňujem, ale pochybujem ...
V prvom rade by sa mal človek starať o seba a svoje chyby, až potom "vciťovať" a starať do druhých.
... ale ani ten prvý krát ho nikto nenúti skúsiť tú drogu ... je to len jeho hlúposť, a navyše ak neskôr nevie odolať, a stane sa závislým, tak dvojnásobne ... Vplyvy sú rôzne aj pri iných veciach, napríklad ťa neospravedlní strata blízkeho, či depresia, aby si niekoho zabil. Ako máš zodpovednosť k iným a k spoločnosti, máš ju aj k sebe ...
A ako som už písala, v takej situácii, by možno niekto zareagoval rovnako, ako ten, čo po droge siaha, ale na druhej strane by ďalší zareagovali iným spôsobom ako tou drogou. Ale aj v prípade toho, čo po tej droge siahne je to len jeho vina. Nikoho iného.
Narážala si na rasizmus? To ako keď sa cigáni nevedia vcítiť do kože človeka, ktorému vybijú oko, alebo ho zabijú, len kvôli tomu, že si bráni svojho psa prípadne majetok? Alebo že sa bežný človek nevie vžiť do roly večne nepracujúceho priživujúceho sa asociála, ktorý plodí ďalších kopec sebe podobných, a tebe sa vysmeje že na ňho makáš, a nakoniec ešte dostaneš menší dôchodok ako dotyčný asociál? Ďakujem, neprosím
@0 takze z tejto skupiny uplne vytrhavam drogy , akekolvek , kedze sa to uz neda upravit, pisem teraz. samozrejme moj obraz na prijimanie drog je negativny,- tiez sa mi zda hrozne ked vidim 28rocneho bezdomovca alkoholika ktory ma dokonca rodinu len tam nechce byvat a radsej je na ulici aby mohol pit. a to nie je ani ciernej pleti (poznamka venovana istej skupine ludi)
vo väcsine pripadov si za to mozu sami, aj ked vymanit sa zo zavislosti je velmi tazke a vyliecit sa z toho neda .da sa to len naucit ovladat a potlacit za dlhodobej odbornej pomoci
je to adresovane hlavne na rasizmus v spolocnosti a hlavne na diskusiu Co je rasizmus a co este nie, kde som stravila asi take 1 den do zadu bez minimalneho pripustenia oponentov , ze za problemy v Afrike nemoze rasova prislusnost a farba pleti ale mnoho inych faktorov, ktore ovplivnovali ich vyvoj a rozvoj.
@daciana a co ak ho tu drogu nieco zobrat nuti?napr spolocenske normy socialnej skupiny v ktorej sa pohybujem- ak si to nedas budes suchar ... a podobne ... ono s tym nutenim a nenutenim to nie je vzdy rovnake a su osoby ktore su silnejie a nenachaju sa ovplivnit a su osoby ktore sa nechaju velmi lahko ovplivnit
@keylie Opakujem, ak sa nechajú ovplyvniť je to ich chyba ... za nútenie považujem jedine, keď ťa priviažu a násilím ťa donútia ju zobrať ... inak môžeš vždy odmietnuť
@1 / @semhamforas - neodporuješ si trocha? predsa všetko má svoj dôvod, nie? Čiže pravé príčiny = zdroj problému...
@1 1 / @keylie - v tomto prípade s tebou celkom nesúhlasím... Ak už niekto berie drogy alebo chlastá, je to predovšetkým dôsledok niečoho a samozrejme prejav osobnosti. Včera sa tu niekto v jednej diskusii vyjadril na adresu J. Slotu v tom zmysle, že "kto by si nevypil, keby mu krátko po sebe zomreli rodičia..." Mne zomreli rodičia krátko po sebe, otec na 2. sviatok vianočný, mama pár dní po mojich okrúhlych narodeninách (vinou internistky, MUDr. Krakovskej zo žilinskej FNSP!!!), krátko po tom zrazilo môjho jediného brata auto, bol 10 dní v kóme, jeho život bol 50/50 a môjmu synovi diagnostikovali nádor... dodnes sa čudujem, že som vtedy nezinfarktoval... no nevypil som ani kvapku alkoholu, nedal som si jointa ani som nezačal s tvrdými drogami. Človek je tvor rozumný (aspoň by mal byť) a konkrétne práve tieto závislosti sú plne v jeho rukách, netreba sa vyhovárať na osud, nepriaznivé okolnosti, ťažký život, smolu, tragédiu v rodine či nešťastnú lásku - všetko to závisí na osobnosti jednotlivca, na jeho vôli a jeho schopnostiach a skôr či neskôr si uvedomí, že alkohol ani drogy absolútne nič nevyriešia... že je niekedy už neskoro... no bohužiaľ, ale môže si za to každý sám...
@filipkoo drogy nevytrhavam preto zeby som zmenila svoj postoj k tomu ze clovek moze velmi rychlo spadnut , a ked nejakeho takeho pozname mali by sme sa snazit mu pomoct, co sa vsak niekedy nedari, a nie sa mu vyhybat na chodniku zo 100metrov
vytrhavam to koli tomu aby som nepodporovala prijimanie drog a nerobila z toho nejaky imidz a nezlahcovala to, lebo ludia si vsimli len tych fetakov a akokeby som vravela iba o tom
hovorila som skor o tom ze ludia si nevazia co dostali- napr rodinu milujucich rodicov, jedlo , pitie, a podobne a ti druhi ludia to mozno nedostali a mozno to sposobilo ich problemy
nechcela som tym zlahcovat fetactvo, len aby si toto ludia uvedomili
@keylie hej hej veľmi sa ospravedlňujem, ja som si to neprečítal celé... odpusť
ale i tak, ak už je reč o úbožiakoch, tak to je ako o rómoch, každý ich odsudzuje , kvôli väčšine ... a feťáci túto väčšinu dosť napodobňujú a proste je logické, že na základe väčšiny si utvorí človek názor...
a tiež si myslím, že väčšina feťákov, si za to môže sama...
@salora kazdy clovek je individualny ja Ti netvrdim ze alkoholizmus je nutnym vychodiskom smrti nejakych blizkych alebo tragedii, ale niektori ludia maju psychiku slabsiu a niektori silnejsiu, v pripade Slotu ide o chamtiveho darmozraca ktory vycicial Zilinu a zmenil ju na obchodne centrum, ktory ma este tu odvahu s apotom nazyvat vlastencom
ked ide o drogy co napriklad dievca ktore zneuzival otec aj jej bratia? alebo podobne. to su korene hlavne z detstva a dospievania ktore potom cloveka robia nachylnejsim ku pozivaniu drog, ide tam o psychiku. takisto ked niekomu zomrie niekto, tak jeden to preziva zle citi hrozny smutok ale ma nieco co ho taha aby vydrzal, zato mozu byt osoby ktore maju ovela horsiu psychiku a prezivaju to hrozne a nevladzu dalej
tak len tolko, dufm ze si ma pochopila ako som to myslela
A napriek tomu, že niektorí tí ľudia nedostali to, čo dostali iní, a je to pre nich bežné, sú často krát šťastnejší rozumnejší, neužívajú drogy, nevyhovárajú sa na okolnosti, ale sami sa snažia aby bol ich život lepší, namiesto utápania sa v sebaľútosti a žiali
@daciana no ako mozes vediet ze si tho nedostal viac ako ti druhi, hovorim teraz o dusevnom vlastnictve ... ja tu nehovorim o vyhovarani sa , ja nefetujem ani nic ani nikto z mojho blizkeho okolia nastastie
prvym krokom ktory musi zavisly clovek urobit je priznat si chybu to je jasne ... cloveku len obcas dlho trva kym to dokaze
@keylie ja ťa ani z ničoho takého neobviňujem ... ja sa ani nesťažujem, že by som čohosi dostala málo, naopak, ale sú ľudia, ktorí dostali oveľa menej, a žijú oveľa kvalitnejším životom ... a takisto nehovorím o majetkoch
@33 / @keylie - no veď o to ide... o tú psychiku, o osobnosť... a o to, aby si každý, kto má takéto pokušenie z akéhokoľvek dôvodu skôr, než s takým niečim začne, uvedomil dôsledky a následky... Preto som aj napísal, že si to väčšina skôr či neskôr uvedomí... lenže v dnešnej dobe sa už nik nemôže vyhovárať na to, že nevie, čo všetko to obnáša... príklady sú všade okolo nás, denne sa o nich hovorí a píše. Osobne som síce nezažil ani násilie v rodine ani zneužívanie, no poznám pár takých ľudí, nik z nich nezačal brať drogy a až na jednu výnimku z nikoho sa nestal alkoholik... ako som napísal, všetko to závisí na osobnosti, vôli, schopnosti prekonávať prekážky... jednoducho povedané - odpoveď na otázku "prečo piješ" - "lebo ma opustila žena, frajerka; vyhodili ma z práce, školy (a pod.)..." neberiem ako argument a dôvod pre alkoholizmus či drogovú závislosť - ergo každý si za tento dôsledok môže sám - za jeho príčiny možno nie, ale za dôsledok áno...
je to čistá závisť. Stretala som sa už s týmto, a tiež som tomu nechápala, a tak som študovala podrobne obidve skupiny navzájom, (bola som niečo ako neutrálne zázemie
@keylie ( Nad tým som uvažoval už nespočet hodín a urobila si mi strašnú radosť že nie som jediný kto toto pochopil úplne akoby som čítal svoje myšlienky. A prečo? To stále neviem zrejme je to nejaká vrodená ľudská vada. Triedime ľudí na lepších a horších ale nerozumieme príčine a to ani tí ktorých považujeme za lepších ani tí ktorých považujeme za horších a to z nás všetkých robí rovnakých. A to všetko čo si napísala ani z ďaleka neplatí len na narkomanov, bezdomovcov a Rómov. Je to všade vo vojnách, medzi národmi, kultúrami, rodinami, kolegami, generáciami... Myslíme si že sme lepší ale nikto nieje lepší ak si neuvedomí že sme všetci rovnaký.
@james144 ty si potesil mna ze sa nasiel niekto kto to pochopil a uplne si napisal to co som chcela povedat - ze kazdy clovek je clovek, a to ho robi velmi nedokonalym tvorom, pretoze kazdy musi zapasit s vlastnymi chybami a zlom v svojom vnutri
tato otazka sa neda tak celkom zodpovedat lebo je to otazka genetiky...ludia maju proste naprogramovanu genetiku a ta funguje tak ako je spravena bez ohladu nato ako velmi sa snazite...my mame vgenoch to ze vzdycky ked vidime nieco co sa vymyka normalu podla nas tak nam to pripada divne a snazime sa to dat prec a akokolvek sa snazime vzdy si takehoto cloveka vsimneme a povazujeme ho za zvlastneho...teda tak sa spravaju neinteligentny ludia ktory sa nesnazia pochopit preco su taki...im to pride tak ze im je to jedno preco su taki ale su ini tak ich treba znicit....inteligentni ludia dokazu pochopit ze nie kazdy zato moze...napriklad ti ktori sa narodili naulici...takze ich nepovazuju za odpad a podobne...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
46 komentov
Vždy sa nájde skupina ľudí, ktorá bude iným životy znepríjemňovať...
A tí, ktorí to nerobia, majú iné chyby...
A nestretla som sa s vysmievaním, skôr s odsudzovaním...
A myslím, že taký bezdomovec či feťák si svoju cestu vybral...
Každý má možnosti...
Bezdomovci majú zariadenia, kde sa môžu umyť, najesť, prezliecť do vecí, ktoré im poskytuje charita a možnosti na zamestnanie.
Feťák má ústavy na liečenie, len človek musí chcieť, vieš, o to ide...
je zbytočné sa pozastavovať nad ľuďmi, ktorí sa vysmievajú druhým (myslím si, že je to rovnako zbytočné) radšej choď nejakým tým feťákom/bezdomovcom/cigánom pomôcť keď ti vadí ako žijú
a dokonca sa z toho sam dostat von nemoze tiez, kedze v case fetovania on neriadi svoju mysel a telo ale droga- a to nemusi ist len o fetovanie ale aj hazard a podobne
isto su bezdomovci ktory si za to mozu sami ale je velka skupina takych ktori zili normalnym zivotom ale zrazu sa nieco stalo, niekto ich podviedol alebo sa dostali do problemov z ktorych sa nedokazali dostat
takze vzdy je lake sudit ze ten ci onen si za to moze sam
ja nikoho neodsudzujem len ma napadla uvaha preco niektori ludia nemaju schopnost empatie- teda vcitit sa do situacie ktoru som neprezil
narazala som tym prispevkom skor na rasizmus ale zahrnula som tam aj ine veci ktore su v spolocnosti
ked si clovek dava prvy krat drogu vravi si ze to iba skusi takito ako keds i prvy krat sadne za hraci automat. samozrejme ze najväcsiu zodpovednost nesu narkomani a ini zavisli na tom sami. su vsak vplyvy ci vonkajsie (zal socialna situacia, som v prostredi kde mam k tomu blizko, rodicom na mne nezalezi, nemam nioho ktoby ma viedol iba okolie ludi ktori maju k dispozici drogy, hrozna neriestielna situacia z ktorej chce clovek hladat unik) alebo vnutorne (depresie, smutok, strata blizkeho cloveka, nejaka trauma z detstva, psychicke problemy) ktore robia niektorych ludi voci tymto zavislostiam podmanitelnejsie. a keby bol mozno niekto v takej situaci ako ten co po droge siaha mozno by konal rovnako. to som tym cele chcela povedat, nie ze za to narkomani nie su vobec zodpovedni
ja som napr trochu zavisla na nete
takze decka nedrgoujte ! ak drogujete tak prestante zavolajte niekam kde vam s tym pomozu
V prvom rade by sa mal človek starať o seba a svoje chyby, až potom "vciťovať" a starať do druhých.
... ale ani ten prvý krát ho nikto nenúti skúsiť tú drogu ... je to len jeho hlúposť, a navyše ak neskôr nevie odolať, a stane sa závislým, tak dvojnásobne ... Vplyvy sú rôzne aj pri iných veciach, napríklad ťa neospravedlní strata blízkeho, či depresia, aby si niekoho zabil. Ako máš zodpovednosť k iným a k spoločnosti, máš ju aj k sebe ...
A ako som už písala, v takej situácii, by možno niekto zareagoval rovnako, ako ten, čo po droge siaha, ale na druhej strane by ďalší zareagovali iným spôsobom ako tou drogou. Ale aj v prípade toho, čo po tej droge siahne je to len jeho vina. Nikoho iného.
Narážala si na rasizmus? To ako keď sa cigáni nevedia vcítiť do kože človeka, ktorému vybijú oko, alebo ho zabijú, len kvôli tomu, že si bráni svojho psa prípadne majetok? Alebo že sa bežný človek nevie vžiť do roly večne nepracujúceho priživujúceho sa asociála, ktorý plodí ďalších kopec sebe podobných, a tebe sa vysmeje že na ňho makáš, a nakoniec ešte dostaneš menší dôchodok ako dotyčný asociál? Ďakujem, neprosím
vo väcsine pripadov si za to mozu sami, aj ked vymanit sa zo zavislosti je velmi tazke a vyliecit sa z toho neda .da sa to len naucit ovladat a potlacit za dlhodobej odbornej pomoci
je to adresovane hlavne na rasizmus v spolocnosti a hlavne na diskusiu Co je rasizmus a co este nie, kde som stravila asi take 1 den do zadu bez minimalneho pripustenia oponentov , ze za problemy v Afrike nemoze rasova prislusnost a farba pleti ale mnoho inych faktorov, ktore ovplivnovali ich vyvoj a rozvoj.
@1 1 / @keylie - v tomto prípade s tebou celkom nesúhlasím... Ak už niekto berie drogy alebo chlastá, je to predovšetkým dôsledok niečoho a samozrejme prejav osobnosti. Včera sa tu niekto v jednej diskusii vyjadril na adresu J. Slotu v tom zmysle, že "kto by si nevypil, keby mu krátko po sebe zomreli rodičia..." Mne zomreli rodičia krátko po sebe, otec na 2. sviatok vianočný, mama pár dní po mojich okrúhlych narodeninách (vinou internistky, MUDr. Krakovskej zo žilinskej FNSP!!!), krátko po tom zrazilo môjho jediného brata auto, bol 10 dní v kóme, jeho život bol 50/50 a môjmu synovi diagnostikovali nádor... dodnes sa čudujem, že som vtedy nezinfarktoval... no nevypil som ani kvapku alkoholu, nedal som si jointa ani som nezačal s tvrdými drogami. Človek je tvor rozumný (aspoň by mal byť) a konkrétne práve tieto závislosti sú plne v jeho rukách, netreba sa vyhovárať na osud, nepriaznivé okolnosti, ťažký život, smolu, tragédiu v rodine či nešťastnú lásku - všetko to závisí na osobnosti jednotlivca, na jeho vôli a jeho schopnostiach a skôr či neskôr si uvedomí, že alkohol ani drogy absolútne nič nevyriešia... že je niekedy už neskoro... no bohužiaľ, ale môže si za to každý sám...
vytrhavam to koli tomu aby som nepodporovala prijimanie drog a nerobila z toho nejaky imidz a nezlahcovala to, lebo ludia si vsimli len tych fetakov a akokeby som vravela iba o tom
hovorila som skor o tom ze ludia si nevazia co dostali- napr rodinu milujucich rodicov, jedlo , pitie, a podobne a ti druhi ludia to mozno nedostali a mozno to sposobilo ich problemy
nechcela som tym zlahcovat fetactvo, len aby si toto ludia uvedomili
ale i tak, ak už je reč o úbožiakoch, tak to je ako o rómoch, každý ich odsudzuje , kvôli väčšine ... a feťáci túto väčšinu dosť napodobňujú a proste je logické, že na základe väčšiny si utvorí človek názor...
a tiež si myslím, že väčšina feťákov, si za to môže sama...
takže aj ja ich odsudzujem skôr, ako ich spoznám
ked ide o drogy co napriklad dievca ktore zneuzival otec aj jej bratia? alebo podobne. to su korene hlavne z detstva a dospievania ktore potom cloveka robia nachylnejsim ku pozivaniu drog, ide tam o psychiku. takisto ked niekomu zomrie niekto, tak jeden to preziva zle citi hrozny smutok ale ma nieco co ho taha aby vydrzal, zato mozu byt osoby ktore maju ovela horsiu psychiku a prezivaju to hrozne a nevladzu dalej
tak len tolko, dufm ze si ma pochopila ako som to myslela
prvym krokom ktory musi zavisly clovek urobit je priznat si chybu to je jasne ... cloveku len obcas dlho trva kym to dokaze
Si zivot predstavujete asi ako vo filme ze to len tak ide. By som bol zvedavy keby sa to stalo vam . Ako by ste sa len tak spametali