suhlasim s @2 ... a este aj to, ze ked ma clovek titul, este neznamena ze je sikovny ... videl som to u nas na skole... kolko neskutocnych opic dokaze vystudovat skolu... a pritom niektori sikovni ludia skoncia... vacsina VS na slovensku bohuzial nie je o tom ci vies rozmyslat, ale ci sa vies nabiflit... ale v praci je to zase naopak... tam im je jedno ci vies nejake poucky naspamat... tam musis vediet mysliet
taka predavacka niekde v butiku v eruvoei sa nemá zle podla mna.. pohoda robota, plat ujde, prežiť vie... A toto platí asi pre všetky odbory okrem IT tých chcu všade a ešte možno medicina, farmaceutika, nejaký ekonomovia a pod, veci. Ale taký čo študuje niečo iné sa zamestná so sťasťín v obore ale za mizerné peniaze alebo bude robiť niečo iné ... alebo pojde robiť vonku ..
Lebo kým ten vysokoškolák sa biflí hlúposti v škole 4-5 rokov ,tak učňovkár má 4-5 rokov praxe a keď máš firmu koho si zoberieš ako zamestnanca? Fera čo práve vyšiel z vysokej a vie teoriu ale musíš mu všetko vysvetliť k tvojej práci,nemá zabehnutý pracovný režim,musíš mu dať kvôli titulu viac peňazí alebo si vezmeš Jožka čo 5 rokov pracuje,je zabehnutý,vie ako to chodí,bude sa pýtať o 50% menej vecí,vysvetlíš mu len základy ostatné vie zo skúseností a ešte to urobí o 10% lacnejšie. Odpovedz si sám/a.
@sisi092 " prežiť vie" ...typický slovák. Prežíva,nežije. Na dovolenku šetrí rok,nato aby si niečo doprial mesiace.Pozerá každú zlavu aby nezmeškal.Toto je život? Nerozumiem tomu,ako toto môže niekomu vyhovovať ked jediné čo stačí urobiť je odcestovať. Už len v CZ kde nie je jazyková bariéra je to podstatne lepšie (robil som tam). To teraz nemyslím priamo na teba "sisi092",že toto je tvoj postoj.Len si presne trafila to k čomu som sa chcel vyjadriť.Čiže nič osobné
@jurito suhlasim..ale ake roboty robí ten vonku .. tiež len také manualne riadne náročne presne pre toto som išla preč aj ja lebo som neznášala že som na nič nemala... ale zase tí druhí maju aspon kľud
lebo si vyberu daco, co nema take uplatnenie. Kebyze si vyberu napr fyziku, a idu ju studovat a vystuduju (aj kebyze ucitelstvo) tak minimalne mozu ist ucit na vysku. Teraz kazdy leti na tie jazyky, ale jazyky vedia aj iny ludia nie len slovaci. Ja nechapem mozno som retard, ale co vidia ludia na tych jazykoch? prácu v zahranici dakte pri regale? ja nechapem.
@sitic To by trebalo spraviť a možno by sa daco zmenilo v tomto štáte.Lenže tu naivní ludia si myslia,že šak bude lepšie.Nie nebude nikdy už lepšie na Slovensku.
@sisi092 Hej zo začiatku robíš len také kým sa oťukáš,ale to už záleží od povahy človeka ako to znáša.Ja som robil vo výrobe 1x v živote ,každý ma od toho odhováral a bola to pre mna najlepšia robotu akú som robil (z 3och). Maximálne mi vyhovovala vo všetkom a nebyť toho,že ma z agentúry ojebkali na ubytovaní tak som tam doteraz.Bohužial zo dna na den som nevedel najst nové a musel som sa vrátit.Ale tú robotu by som robil kludne znova.
tak to je problém odlišných vzdelávacích a trhových paradigiem - socík vs kapitalizmus a zlé dotovanie štátu univerzít, ktoré tvoria podľa mňa 1/2 miest vo väčšine odborov (obzvlášť humanitných) zbytočne.
prilis generalizujes...niektori vysokoskolaci takto koncia...je pravda, ze na slovensku je to bieda, ale i tu sa da dobre zamestnat, ak mas konexie alebo si velmi pilny ziak na normalnej univerzite (KU, STU, TUKE a pod.), ale inak ani informatika nezarucuje uplatnenie, ani technika...poznam zopar absolventov, ktori preflamovali 5 rokov na informe, presli s D-ckami a sa divia, ze tazko najst pracu bez praxe, bez znalosti niecoho mimo svoj obor....
Populácia rastie - zmenšuje sa životný priestor - používajú nové technológie, ktoré nahrádzajú ľudí - je viac ľudí s vyšším vzdelaním.
Čo z toho vyplýva? Že čím je viac ľudí a čím sme vyspelejší tak tým menej práce sa tu nájde.
Je to jednoduchá priama úmera - čím viac ľudí, tým menej práce. Teraz od ľudí požadujú, aby vedeli všetko. Voľakedy bol niekto stolár, niekto pekár, niekto predavač, niekto robil s peniazmi - teraz táto planéta potrebuje jediné - mutlifunkčných robotov. Čo sa ale stane ak človek vykonáva viac vecí naraz??? Ani jednu neurobí poriadne. Týmto som sa nechcel nikoho dotknúť. Amen
viac dôvodov:
-vysoké školy a univerzity poľavili z nárokov na svojich študentov - berú veľa uchádzačov lebo za to majú money
-zle nastavený systém vysokého školstva- málo praxe- keď si študent nájde niečo sám za seba, veľakrát mu ešte samotná škola hádže polená pod nohy - darmo skončí niekto s A v indexe keď nemá žiadnu prax, v odbore ho nikto nezamestná.
-nejaká chorobná predstava posledných rokov o tom, že treba za každú cenu na vysokú školu, veľakrát ani nezáleží na akú
-veľa ľudí, ktorí sa v čase medzi skončením strednej a skončením vysokej nikde neposunú - inak povedané študovali zbytočne, škola im nič nedala ani od nej nič nečakali, len sa im nechcelo ísť robiť hneď po strednej, tak to oddialili o 5 rokov
- manuálne pracujúcich bude treba stále rovnako veľa- čiže pri dnešnom trende ich bude stále len viac a viac s titulom (zbytočným)
+ veci čo tu píšu aj ľudia nado mnou: viac absolventov ako pracovných miest, veľa v praxi v podstate neuplatni teľných ľudí s titulom čo si nevedia v 25 rokoch ani len vybaviť jeden papier na úrade
podľa mňa sa karta veľmi rýchlo obráti a naozaj schopní murári, stolári, automechanici, kuchári etc. bez VŠ titulu nebudú mať problém sa uplatniť a ich práca bude aj vysoko cenená
Je to tým že vysoké školy na Slovensku už davno neplnia ulohu , ktorú by mali ale stali sa továrňami na tituly a dokončí ich na vačšine odborov (čest vynimkám!!) každý koho nezrazí električka. Na slovensku sa blížimek tomu že 40 % populácie bude mať ukončenú vysokoškolské vzdelanie 2 stupňa, v rakúsku je to okolo 19 % , v nemecku ma dokonca len 26% maturitu (i ked ich system je trošku inak zameraný ako náš). A kým tento trend bude pokračovať, tak bude narasť počet ľudí s vysokou školou čo budú bez práce, a naopak bude čoraz tažsie zohnať niekoho na murovanie .
Absolventi su po Vs znevyhodneni aj pri hladani prace aj na urade. Ale v 30tke,ked si uz kazdy bude hladat stale zamestbanie,lebo bude vediet co chce,by bol kazdy za taky titul pred menom vdacny.
@delica vyplnal som raz vo vlaku jednej babe dotazník k bakalarke a ta mi vravela že to bude zachvilu 40% a mi to utkvelo v pamäti. Ale pozrel som teraz slovenský štatistický úrad a bolo to 13,1 % takže som dosť mimo zarubal
@delica každopadne mame pekná čísla , v roku 2001 žilo na Slovensku 423.000 ľudí s vysokoškolským vzdelaním, v roku 2011 už 748.000 čo predstavuje nárast o 76 %. Čiže ak to bude takto pokračovať tak v 2021 mame na SR 1,3 miliona vysokoškoslky vzdelaných ľudí. Každopadne diky za opravu, aspon si už nebudem pamätať hento číslo ( i ked dosť ma šokoval náarast 76% za 10 rokov )
@miro777 ah, never cudzím ženám! lebo práve tiež som to gúglila, 40% je proste logicky strašne moc - možno to dievčina myslela pre nejaký istý vekový interval, napr. pre ľudí 20-22 rokov, to by som aj uverila, lebo podobné čísla majú aj inde vo svete...
@jurito
nieje firma ako firma, taká štátna spoločností loví ľudí, keď tak s titulmi..ak neberieme do úvahy, že väčšine tam je známosti ale to je jedno, je to o šikovnosti kto vie ako robiť...
@miro777
v Rakúsku, Nemecku to robia preto, lebo im zato aj zaplatia, tam niekde stretneš pomaly na stavbe aj babu robiť. Na Slovensku sa ti môže každý mladý nato vykašlať, keď vidí, že sa narobí a dostane 2 € na hodinu... v Rakúsku ti pomali pod 15 € / h ani nevstane taký murár z postele ráno
a Slováci si to robia aj sami, že sú ochotný robiť za jedlo pomaly, niekto si spraví Bc. na druhý deň nenájde robotu, tak na tretí deň je dobrá aj pokladňa v tescu, každý je v nejakej situácií ale prestať sa snažiť....
@borovy@49 za také vety že absolvent VŠ je znevýhodnený by som lámal ruky. Na akú chmaru chodíte 20 rokov do školy keď to potom s veľkou slávou ukončíte ako znevýhodnení.
Človek na vozíku je znevýhodnený, mentálne postihnutý je znevýhodnený ale 25 ročný mladý, zdravý, študovaný? Ak niekto takto končí školu tak by mal obratom vrátiť diplom.
takto, aby to nepôsobilo z mojej strany dojmom, že teraz musí každý už v 18-19 vedieť čo od života chce...to nie...to si vôbec nemyslím...
viem o xy ľuďoch, čo nemali vôbec žiadnu šajnu po maturite ako ďalej, čo by ich bavilo, čo chcú robiť.....ale neupratali sa preto na výšku na nejaký "ľahký" odbor kde by si to odsedeli...dali si rok dva pauzu od školy, našli si nejakú prácu alebo išli von, skúsili si život, upratali si to v hlave, zistili čo a ako chcú v živote robiť a veľa z nich išlo na tú výšku potom, alebo si zhodnotili, že im je dobre v práci etc. a výšku k životu nepotrebujú.
mne len neskutočne vadia tí, čo sa pracú na školy len preto, že nechcú robiť, že rodičia chcú aby niekde išli, že chcú niečo ľahké, čo by skončili nejako aj bez väčšej námahy......veď práve tento sprostý prístup úplne zdevastoval humanitné odbory na Slovensku, pritom napr. naozaj dobrých sociálnych pracovníkov je Slovensku treba ako soľ, bohužiaľ, kým sa tam ale dostane každý a titul z nej bude mať rovnako niekto, kto tam chcel ísť, drel na sebe ako niekto, kto tam preliezal kvôli 3 písmenkami pred menom pričom po 5 rokoch nevie ani vysvetliť čo to vlastne tá soc. práca je, tak bude bohužiaľ aj na tú úzku skupinu naozaj zaslúžených absolventov nazerané spoločnosťou ako na hlúpu, lenivú...a to si nezaslúžia.
upratať sa kdejakú výšku nie je predsa riešenie...škodia tým sebe aj druhým...im to berie zbytočne peniaze, tomuto štátu to berie zbytočne peniaze, oberajú o čas a energiu vyučujúcich, ktorí by sa mohli inak venovať tým pár ľuďom, čo to naozaj chcú študovať, zaberajú zbytočne miesto na intráku- možno kruté, ale v súčasnosti je to tak a je to problém, a ešte prichádzajú aj o roky, ktoré by mohli nadobúdať prax, zarábať...
@borovy cigani su jedina pocetna etnicka skupina o ktorej sa da povedat ze je praceneschopna. takze logicky ak odidu praceschopni ludia zo slovenska zostanu tu len asociali a to su hlavne cigani. ....ciganska republika
@sitic a čím to je, že sú práceneschopní? lebo ja poznám aj takých čo sú šikovný. a odjakživa sa predsa živili nejakými remeslami, take zruční by mali byť. čím to teda je že sú podľa teba práceneschopní?
@borovy jedine remesla ktore ovladaju je zlodejina a kurvenie cest vynimkam ktore aj tak cele ich etnikum nezachrania. ci ty si myslis ze vacsina z nich su poctivo pracujuci/studujuci obcania?
@sitic nie, ja sa touto rómskou otázkou zaoberám až od času čo som spoznala pár cigánov osobne. Boli to normálni pracujúci a pár žiakov mám z detsk. domova, čo chodia ku mne na krúžok keramiky.
ak nemáš bohatého tatka, strýka a podobne tam máš smolu. Chcú veľmi vysoké požiadavky a je tam veľmi moc vysoký stres a nedá sa to nejako psychicky zvládnuť. Rodinkárstvo tam dá svoje detičky ktoré nič nevedia a potom tam zoberú odborníkov ktorí tam pracujú od mrku a až po západu slnka.
Môj frajer je tím dôkazom. Všade robil len dievčatko pre všetko. Opravoval a riešil. Je to nanič. Aj tak sú ľudia ako štetky, šéf ich využije na svoj biznis a potom odkopne a robí to s viacerými zamestnancami a potom s nich urobí nezamestnanými.
Ti smrdi sa vyhovárajú, že absolventi vysokých škôl nemajú prax a tak?? Samé sprosté výhovorky ich špinavej huby. Nevedia nič, len sa vyhovárať. Asi tak. Práce je dosť, len je umelo vytvorená nezamestnanosť aj celá tá kríza. Ekonomiku máme na vyššej úrovni, len niečo a niekto ju brzdí. Žeby Európska únia a tak. Neviem.
Mladí ľudia či robia upratovačov či pokladníkov alebo idú také práce pracovať do Rakúska, Nemecka, Anglicka. Tu na Slovensku sa cenní len korupcia, rodinkárstvo a nie dobre odvedená práca, čestnosť, pracovitosť a spravodlivosť. Vivat tomu zlu.
Ako by som len povedal rád svoj názor, práce je dosť len tak mimochodom, či pre vzdelaných alebo nevzdelaných, no to by museli ľuda čo sú dlhodobo nezamestnaní kopnúť do vrtule, ale nech len nekopnú a nechajú priestor širší pre iných, typická výhovorka spoluobčanov ohľadom ktorej sa s vami budú do krvi hádať, že práca sa nedá nájsť, pretože ten človek ju sám nechce, ja by som osobne dal možnosť každému pracovať, napr. zlievárne berú aj bez praxe, bez vyučenia a je možné sa vo firme zaškoliť, no ale už len kto by lial 700 - 800°C kov do kokíl a urobil za smenu výkon 200 odliatkov a chodil do práce na tri smeny po 8 hodín za 700 až 900 eur, nehovoriac o tom, že tieto práce sú ponúkané aj v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou, ale darebák sa na manuálnu prácu vykašle pretože ho nezaujíma vytrvať a presadiť sa vo fyzicky nenáročnej. Vlastne, som aj rád, že tomu je tak, potom by bolo pre nadaných jedincov ťažšie uspieť, je to ako trieda detí, jeden deň človek strávi s nimi a vidí aký je v každom z nich potenciál v napredovaní. Tak je to všade, sám by som nezamestnal ani keby niekto chcel pracovať zadarmo, keby svoju profesiu neovláda, urobí tým viac škody ako osohu.
@myschka pravda... a dalo by sa aj povedať, že mnohí si vybrali taký odbor ktorý im ide od ruky, len aby mali vš vzdelanie... lebo šak čo chce zamestnávateľ?
1) vysokoškolské vzdelanie
2) prax
3) mladeho človeka
@sisi092 300-400 eur je plat "ujde" pre predavacku? 12 hodin v robote, na nohach a obsluhovať jebnutých ľudí??? ktorí prídu, polhodinu stepujú a potom idú preč a nič nekúpili?!
@iben vzdelaný človek s titulom? ... nema prax, nevie čo je to práca alebo inak nemá pracovné návyky, pretože príliž dlho sa venuje memorovaniu, školskej dochádzke.... k tomu napomáha aj školský systém ktorý svojich študentov prakticky nepripravuje a tí zasa niesú schopní aplikovať teóriu... Väčšinu ľudí ktorých poznám a nemajú problém s karierou sú ľudia s vyučnym listom, pretože majú prax už od 17 roku svojho života.. vysokoškolák sa prvý krat zväčša stretne s praxou až po 25 roku života. Škola ťa nikdy nenaučí ako sa uplatniť teda aspoň nie na Slovensku ...
@james98 nezameriavajme sa na narodnost ale na vseobecnu pocetnost ludí ako takych na urcitom uzemi. to ze vymieraju europania neznamena ze sa europa nezaplna aziatmi a inymi narodmi ... mozem ti zarucit ze populacia vcetne europy vzrastla o 200% za poslednych 60 rokov... je to z casti sposobene svetovymi vojnami po ktorych vzdy nasleduje populacna explozia. no napriek tomu ak mame porovnat pocet obyvatelou este z predvojoveho obdobia, je jasne vidiet ako narod "zmohutnel". kedysi totiž nebolo potrebne stavat budovy do neba aby sa ludia "zmestili
Chyba je v tom, že sa v dnešnom uponáhľanom svete skôr hľadí na titul ako nutnosť. Práce je málo/uchádzačov na daný post veľa, tak sa zohľadňuje pri výbere zamestnancov výška dosiahnutého vzdelania.
Ľudia preto podliezajú nastavenú latku a hlásia sa na odbory, kde relatívne rýchlo a najlepšie bez akejkoľvek námahy dostanú niečo pred meno, pretože majú predstavu, že si tak ľahšie nájdu dobrý job.
Háčik je v tom, že dopyt po ľahko dosiahnuteľných diplomoch nie je až taký veľký a ponuka je obrovská.
Naopak, ľudí s technickým/prírodovedným zameraním je stále nedostatok, ale dopyt vysoký. Prečo je to tak? Pretože na takýchto školách treba zamakať, prípadne využiť danosti, ktoré nie každý má (alebo si myslí, že ich nemá, pretože to ani neskúsil).
@netuska7809 Veď píšem, že Európa vymiera (aj Slovensko - samozrejme) Vymiera... Absolútne sa nezameriavam na národnosť- stačí si porovnať počet obyvateľov napr. SK - ak počet nerastie určitým tempom - potom to poukazuje na "vymieranie". Či je tento rast / pokles spôsobený natalitou / mortalitou alebo migráciou neriešim. Svetová populácia rastie - Európa vymiera - prisťahovalci to tu majú ťažké. To, že staviame budovy "do neba" hovorí o ešte stále prebiehajúcej urbanizácii - Deurbanizácia očividne neprebieha v takej rýchlosti a mohutnosti ako sa predpokladalo. Jednoducho odliv obyvateľov z vidieka do miest radikálne ovplyvňuje aj štruktúru stavieb atď. nejedná sa teda nutne o koreláciu so vzrastajúcim počtom obyvateľstva.
Vymieranie Európy treba riešiť najmä z ekonomického hľadiska - voľný trh pri takomto nastavení nemá dlhú životnosť. Jednoducho, takéto nastavenie trhu a pochybných sociálnych systémov, nie je možné dlhodobo udržať. Jediným riešením je zanechanie trhového hospodárstva - v prospech inej formy socializácie v rámci politických systémov. Odklonenie od zmluvných vzťahov atď. na báze komunitarizmu...
mi to príde ako vietnamskí rodičia
študuj, študuj doktora, vyštuduješ, a aj tak budeš pracovať u nich v obchode pri pokladni,
tak na čo si študovala gymnázium, vysokú, keď aj tak budeš dokladať tovar, byť pri pokladni a rodičia ti kúpia, čo len chceš
@ssnehulienka nechcem sa nikoho dotknúť, ale je tak veľmi veľa ľudí čo ich študuje, a pritom ani sami nevedia, aké bude ich uplatnenie (poznám takých niekoľko) , že je to až smutné... a pritom sa stále nájdu ľudia, čo tam idú napriek tomu, že viac ako 50% absolventov končí na úrade práce a to iba preto, aby sa niekde zašili na 5 rokov...
@hanka12 ty ale riešiš dve úplne odlišné veci. 1: dolezitost humanitnych vied vseobecne pre svet/tu ktoru spolocnost 2: tendencia studentov ist studovat len preto aby studovali a v tom pripade su to hlavne humanitne vedy, resp ovela viac studentov humanitnych vied ako by bolo treba.
@ssnehulienka podľa môjho názoru sme už prešli obdobím kedy bola filozofia kráľovnou vied ku obdobiu, kedy oveľa viac človeku povie fyzika (kvantová mechanika) a chémia, prípadne molekulárna biológia a podobne... a určite viac ako sociológia, psychológia, politológia, a iné pavedy
mám kamaráta ktorý nemal ani dokončenú strednú školu, odišiel pracovať, ako 19 ročný sa stal šéfkuchárom na výletnej lodi, potom vyše 2 rokov pracoval v UK, USA,číne,rusku s Jamiem Oliverom, momentalne je spolumajitel jednej reštaurácie v mojom meste, je úspešný, má 27 rokov, penažne zabezpečený do konca života by som povedal, školu dokončil len s formality...
robí to čo ho baví, možno mal štastie, ale podľa mňa človek nepotrebuje 10 titulov pred menom 10 za menom aby niečo dokázal...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
93 komentov
zalezi to od toho, kam clovek ide, tym padom aj s @1 nesuhlasim
@sisi092 Hej zo začiatku robíš len také kým sa oťukáš,ale to už záleží od povahy človeka ako to znáša.Ja som robil vo výrobe 1x v živote ,každý ma od toho odhováral a bola to pre mna najlepšia robotu akú som robil (z 3och). Maximálne mi vyhovovala vo všetkom a nebyť toho,že ma z agentúry ojebkali na ubytovaní tak som tam doteraz.Bohužial zo dna na den som nevedel najst nové a musel som sa vrátit.Ale tú robotu by som robil kludne znova.
pokial človek nema dravosť a podobne sračky, tak mu súčasná profesíjna ponuka veľa možností neponúka, či už má titul alebo nie!
Je to preto lebo sú leniví...
V zivote treba zbierat skusenosti akékoľvek!! A Spoznávať ludí... konexie konexie konexie...
Len tak z pičoviny manažer nebudeš...
Čo z toho vyplýva? Že čím je viac ľudí a čím sme vyspelejší tak tým menej práce sa tu nájde.
Je to jednoduchá priama úmera - čím viac ľudí, tým menej práce. Teraz od ľudí požadujú, aby vedeli všetko. Voľakedy bol niekto stolár, niekto pekár, niekto predavač, niekto robil s peniazmi - teraz táto planéta potrebuje jediné - mutlifunkčných robotov. Čo sa ale stane ak človek vykonáva viac vecí naraz??? Ani jednu neurobí poriadne. Týmto som sa nechcel nikoho dotknúť. Amen
-vysoké školy a univerzity poľavili z nárokov na svojich študentov - berú veľa uchádzačov lebo za to majú money
-zle nastavený systém vysokého školstva- málo praxe- keď si študent nájde niečo sám za seba, veľakrát mu ešte samotná škola hádže polená pod nohy - darmo skončí niekto s A v indexe keď nemá žiadnu prax, v odbore ho nikto nezamestná.
-nejaká chorobná predstava posledných rokov o tom, že treba za každú cenu na vysokú školu, veľakrát ani nezáleží na akú
-veľa ľudí, ktorí sa v čase medzi skončením strednej a skončením vysokej nikde neposunú - inak povedané študovali zbytočne, škola im nič nedala ani od nej nič nečakali, len sa im nechcelo ísť robiť hneď po strednej, tak to oddialili o 5 rokov
- manuálne pracujúcich bude treba stále rovnako veľa- čiže pri dnešnom trende ich bude stále len viac a viac s titulom (zbytočným)
+ veci čo tu píšu aj ľudia nado mnou: viac absolventov ako pracovných miest, veľa v praxi v podstate neuplatni teľných ľudí s titulom čo si nevedia v 25 rokoch ani len vybaviť jeden papier na úrade
podľa mňa sa karta veľmi rýchlo obráti a naozaj schopní murári, stolári, automechanici, kuchári etc. bez VŠ titulu nebudú mať problém sa uplatniť a ich práca bude aj vysoko cenená
Zas Ta chválim... Vieš to tak pekne zhrnúť, aj ja by som to robil - keby som nebol naučený, že tu idú veci jedným okom dnu a druhým von ...
.... v 30tke,ked si uz kazdy bude hladat stale zamestbanie,lebo bude vediet co chce....
myslím, že ak si niekto až v 30 uvedomí čo chce a že by sa mu hodil titul,tak na tú školu ako 19- 25 ročný nepatril aj tak...
nieje firma ako firma, taká štátna spoločností loví ľudí, keď tak s titulmi..ak neberieme do úvahy, že väčšine tam je známosti ale to je jedno, je to o šikovnosti kto vie ako robiť...
@miro777
v Rakúsku, Nemecku to robia preto, lebo im zato aj zaplatia, tam niekde stretneš pomaly na stavbe aj babu robiť. Na Slovensku sa ti môže každý mladý nato vykašlať, keď vidí, že sa narobí a dostane 2 € na hodinu... v Rakúsku ti pomali pod 15 € / h ani nevstane taký murár z postele ráno
a Slováci si to robia aj sami, že sú ochotný robiť za jedlo pomaly, niekto si spraví Bc. na druhý deň nenájde robotu, tak na tretí deň je dobrá aj pokladňa v tescu, každý je v nejakej situácií ale prestať sa snažiť....
takisto
Človek na vozíku je znevýhodnený, mentálne postihnutý je znevýhodnený ale 25 ročný mladý, zdravý, študovaný? Ak niekto takto končí školu tak by mal obratom vrátiť diplom.
takto, aby to nepôsobilo z mojej strany dojmom, že teraz musí každý už v 18-19 vedieť čo od života chce...to nie...to si vôbec nemyslím...
viem o xy ľuďoch, čo nemali vôbec žiadnu šajnu po maturite ako ďalej, čo by ich bavilo, čo chcú robiť.....ale neupratali sa preto na výšku na nejaký "ľahký" odbor kde by si to odsedeli...dali si rok dva pauzu od školy, našli si nejakú prácu alebo išli von, skúsili si život, upratali si to v hlave, zistili čo a ako chcú v živote robiť a veľa z nich išlo na tú výšku potom, alebo si zhodnotili, že im je dobre v práci etc. a výšku k životu nepotrebujú.
mne len neskutočne vadia tí, čo sa pracú na školy len preto, že nechcú robiť, že rodičia chcú aby niekde išli, že chcú niečo ľahké, čo by skončili nejako aj bez väčšej námahy......veď práve tento sprostý prístup úplne zdevastoval humanitné odbory na Slovensku, pritom napr. naozaj dobrých sociálnych pracovníkov je Slovensku treba ako soľ, bohužiaľ, kým sa tam ale dostane každý a titul z nej bude mať rovnako niekto, kto tam chcel ísť, drel na sebe ako niekto, kto tam preliezal kvôli 3 písmenkami pred menom pričom po 5 rokoch nevie ani vysvetliť čo to vlastne tá soc. práca je, tak bude bohužiaľ aj na tú úzku skupinu naozaj zaslúžených absolventov nazerané spoločnosťou ako na hlúpu, lenivú...a to si nezaslúžia.
upratať sa kdejakú výšku nie je predsa riešenie...škodia tým sebe aj druhým...im to berie zbytočne peniaze, tomuto štátu to berie zbytočne peniaze, oberajú o čas a energiu vyučujúcich, ktorí by sa mohli inak venovať tým pár ľuďom, čo to naozaj chcú študovať, zaberajú zbytočne miesto na intráku- možno kruté, ale v súčasnosti je to tak a je to problém, a ešte prichádzajú aj o roky, ktoré by mohli nadobúdať prax, zarábať...
Môj frajer je tím dôkazom. Všade robil len dievčatko pre všetko. Opravoval a riešil. Je to nanič. Aj tak sú ľudia ako štetky, šéf ich využije na svoj biznis a potom odkopne a robí to s viacerými zamestnancami a potom s nich urobí nezamestnanými.
Ti smrdi sa vyhovárajú, že absolventi vysokých škôl nemajú prax a tak?? Samé sprosté výhovorky ich špinavej huby. Nevedia nič, len sa vyhovárať. Asi tak. Práce je dosť, len je umelo vytvorená nezamestnanosť aj celá tá kríza. Ekonomiku máme na vyššej úrovni, len niečo a niekto ju brzdí. Žeby Európska únia a tak. Neviem.
Mladí ľudia či robia upratovačov či pokladníkov alebo idú také práce pracovať do Rakúska, Nemecka, Anglicka. Tu na Slovensku sa cenní len korupcia, rodinkárstvo a nie dobre odvedená práca, čestnosť, pracovitosť a spravodlivosť. Vivat tomu zlu.
1) vysokoškolské vzdelanie
2) prax
3) mladeho človeka
dafuq?!
Ľudia preto podliezajú nastavenú latku a hlásia sa na odbory, kde relatívne rýchlo a najlepšie bez akejkoľvek námahy dostanú niečo pred meno, pretože majú predstavu, že si tak ľahšie nájdu dobrý job.
Háčik je v tom, že dopyt po ľahko dosiahnuteľných diplomoch nie je až taký veľký a ponuka je obrovská.
Naopak, ľudí s technickým/prírodovedným zameraním je stále nedostatok, ale dopyt vysoký. Prečo je to tak? Pretože na takýchto školách treba zamakať, prípadne využiť danosti, ktoré nie každý má (alebo si myslí, že ich nemá, pretože to ani neskúsil).
Tak zhruba toľko...
Vymieranie Európy treba riešiť najmä z ekonomického hľadiska - voľný trh pri takomto nastavení nemá dlhú životnosť. Jednoducho, takéto nastavenie trhu a pochybných sociálnych systémov, nie je možné dlhodobo udržať. Jediným riešením je zanechanie trhového hospodárstva - v prospech inej formy socializácie v rámci politických systémov. Odklonenie od zmluvných vzťahov atď. na báze komunitarizmu...
študuj, študuj doktora, vyštuduješ, a aj tak budeš pracovať u nich v obchode pri pokladni,
tak na čo si študovala gymnázium, vysokú, keď aj tak budeš dokladať tovar, byť pri pokladni a rodičia ti kúpia, čo len chceš
nemyl si to.
robí to čo ho baví, možno mal štastie, ale podľa mňa človek nepotrebuje 10 titulov pred menom 10 za menom aby niečo dokázal...