ak vyzera mlado, tak tykam, inak vykam.. nevidim dovod preco by som mal rovesnikom vykat, teda napr mne keby niekto vyka, tak ho upozorni, nech mi tyka, lebo je to dostatocne weird O_o
ja skor tykam..a neznasam ked mi jedna baba inac rovnako stara ako ja, v mojom oblubenom stanku s kebabom vyka rozmyslam ze sa jej neako prihovorim nech stym prestane..Vzdy mi to pride strasne blbe a hadam kvoli tomu nezacnem chodit do druheho stanku s kebabom..
Dvakrat pre istotu.. Po zhliadnuti predosleho prispevku len dodavam, ze pocitam s tym, ze aj mne neznami vykaju.. Ono ked od dvanastich kupujete cigarety starsim kamaratom, lebo vyzerate ako ich manka, zvyknete si
Snažím sa tomu vyhnúť, lebo mi je to trochu divné, ale inak, ak by som ju nepoznala, vykala by som... vykám aj cvičiacim, kým mi oni nenavrhnú, aby sme si tykali, hoci sú možno o tri roky starší. A vykanie predavačiek zákazníkom mi príde tak trochu ako samozrejmosť, takže ma včera trochu nasralo, keď mi čašníčka, ktorá mohla byť asi rovnako stará, ako ja, tykala
mám rada vykanie. je slušné a je zakotvené v našom jazyku. okrem toho tá predavačka mi vyká tiež a príde mi nejapné, aby som jej ja tykala. pôsobí to ako vyvyšovanie.
tiež neznášam, keď som a barom, prídu nejakí Slováci a z fleku mi tykajú len preto, že som Slovenka. nech si naserú, ja im vykám a extrémne mi vadí tykanie z druhej strany.
mám jedného kamaráta (25), ktorý vyká každému, s kým sa zoznámi (aj keď je dotyčný od neho mladší o niekoľko rokov), až kým mu dotyčný nenavrhne tykanie. veľmi sa mi páči takáto stará škola v správaní
na druhej strane musim povedat, ze zalezi i od situacie. ak sa jedna o partu uplne neznamych ludi a je to na nejakom neutralnom az vaznom fore, tak sa vyka..
ak je to povedzme diskoteka.. a este ked je v skupine clovek, ktoreho poznam=tykame si a vek je cca podobny, tak by som im asi nevykal, prislo by mi to divne..
co sa tyka ofiko vztahov - predavcka, praca, zakaznik, je logicke vykanie.. i ked popravde som si uz tykal i s typkom, ktori viedol pohovor do zamestnania.. nastastie ked tam este nebola personalistka, sme sa spamatali obaja
@acvd43xa7w Predavačky, vo väčšine prípadov, majú minimálne osemnásť rokov. Takže zo zdvorilosti by sa im malo vykať. Spoločenskú etiketu trocha ovládam. Učili sme sa to v škole.
Ja sa vždy pozdravím "Zdravím" Inač rovesničkiam tykám odkedy som jednej v Burgeri nechtiac povedal teta neviem či som mal vypyté alebo čo. Sa rozosmiala
@grietusha ja zase neznesiem ked mi niekto vyka a uz vobec nie ked je starsi , na strednej som priamo ucitelom povedal , ze mi vadi ked mi vykaju , tak mi tykali a bolo to ovela prijemnejsie a osobnejsie
Väčšinou sa vyhýbam osloveniu, respektíve ho nepotrebujem, ale keď už, tak zvyknem tykať, ak je to niekto mladý. Ale ak si nie som istý, tak vykám, aj keď sa potom dosť nasmejeme na tom zvyčajne s danou osobou
@baggy ale máš možnosť sám navrhnúť, aby ti tykali, pokiaľ ti vykanie vadí. ak mne niekto začne z fleku tykať, keď som za barom, tak mi fakt príde divné povedať, že "vykajte mi". väčšinou začnem tykať tiež, poprípade poviem "ale my sme si nepotykali", no už to je divné.
inak na strednej mi tykanie prišlo tiež prirodzenejšie. teraz to však vnímam inak.
povecsine vykam takmer kazdemu...teda okrem spoluziakov kamaratov a ludi ktorych poznam tak blizsie...napriklad poznam aj uctovnicku z nasej skoly ale tej vykam...a predavackam jednoznacne vykam a je jedno kolko maju rokov...resp. musia mat 18 cize su odo mna stale starsie tak patri sa ...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
54 komentov
hoci, práve som narazila na jeden problém, kedy by som vážne netušila, ako sa zachovať a radšej by som šla do iného obchodu
neviem no, ale je mi blbé pozdraviť že "dobrý deň, dovi" babe, kt. je len o niečo staršia odo mňa
takze aj jej :d
pretože tiež chcem aby zas oni vykali mne-ako hosťovi, zákazníkovi.
Obsluhu v podnikoch vacsinou poznam osobne/cez spolocnych znamych, ale ak nie, takisto vykam.
Napr teraz som v bare, kde som prakticky inventar, tykam si aj s majitelom (patdesiatnikom).
keby však bolo podľa mňa, celé vykanie by išlo do preč. sme si predsa rovní, nie? úctu je možné vyjadriť aj inak.
jedinú sympatiu chovám k chybnému vykaniu ("vy ste bola..."), pretože sa mi zdá byť prudko erotickým. prečo, to je záhadou.
"dobrý den"
"dobrý den"
"dovidenia"
"dovidenia"
yessss
tiež neznášam, keď som a barom, prídu nejakí Slováci a z fleku mi tykajú len preto, že som Slovenka. nech si naserú, ja im vykám a extrémne mi vadí tykanie z druhej strany.
mám jedného kamaráta (25), ktorý vyká každému, s kým sa zoznámi (aj keď je dotyčný od neho mladší o niekoľko rokov), až kým mu dotyčný nenavrhne tykanie. veľmi sa mi páči takáto stará škola v správaní
na druhej strane musim povedat, ze zalezi i od situacie. ak sa jedna o partu uplne neznamych ludi a je to na nejakom neutralnom az vaznom fore, tak sa vyka..
ak je to povedzme diskoteka.. a este ked je v skupine clovek, ktoreho poznam=tykame si a vek je cca podobny, tak by som im asi nevykal, prislo by mi to divne..
co sa tyka ofiko vztahov - predavcka, praca, zakaznik, je logicke vykanie.. i ked popravde som si uz tykal i s typkom, ktori viedol pohovor do zamestnania.. nastastie ked tam este nebola personalistka, sme sa spamatali obaja
vytravalo vykám aj krstným, strýkom a kamarátom rodičov, aj keď ich poznám odmalička a viacerí z nich mi navrhovali tykanie..
ale keď som brigádovala, bolo mi jedno, či mi zákazníci tykajú alebo vykajú (pokiaľ nešlo o nejakého dotieravého uslintaného chlípnika)
väčšinou vykali.
alebo jeden chalan v predajni s nábytkom... určite nemá menej rokov ako ja a povedal mi "teta", to som sa už nahlas rozosmiala
...a ďalší dôvod, prečomám rada angličtinu - netreba riešiť či mám niekomu tykať alebo vykať
inak na strednej mi tykanie prišlo tiež prirodzenejšie. teraz to však vnímam inak.
jedna 25rocna holka tu predava hore v bloku ma obchod a zbila by som sa keby som sa sekla a povedala jej " dobry den."
a zbila by ma aj ona, lebo ked som to prvy x urobila povedala ci vyzera az tak staro ze jej musim vykat
mňa keď niekto pozdraví dobrý deň, odzravím tak isto a naopak. vždy nechám predavačku pozdraviť prvú (tak by to aj malo byť) a podľa toho