Sociálna poisťovňa mi uznala 45 percentu zníženú pracovnú schopnosť, t.j. som ZŤP. Mám vrodený obojstranný ráštep podnebia, rečová vada mi je veľkou prekážkou mi uznaní sa zamestnať, kde treba komunikovať s ľuďmi. Chcela by som si podať žiad
@esmeraldina - predovšetkým ti tvoja lekárka hovorí sprostosť. Na vydanie preukazu ZŤP potrebuješ žiadosť, ktorú ti dajú na Úrade práce, soc. vecí a rodiny a kópie lek. vyšetrení, správ a nálezov za posl. rok. a čakacia doba na vyjadrenie resp. rozhodnutie je cca mesiac. Na vydanie preukazu potrebuješ mať 50% , ale rozhodne to za pokus stojí, pretože ti pos. oddelenie Úradu práce môže priznať vyššiu mieru funkčnej poruchy, než Soc. poisťovňa. Ja nemám ani inv. dôchodok, napriek tomu som si podal žiadosť, doložil zdr. dokumentáciu a 20. augusta mi priznali 55% a hneď na Úrade práce, na počkanie, vystavili európsky preukaz ZŤP.
@3@semhamforas - ja síce neviem, ako to robia cigáni, ale myslím, že pokiaľ na to niekto ide bez známostí, konexii a úplatkov, klasickou cestou, ako ja, je to blbosť. Pretože žiadosť síce vyplňuje obv. lekár, ale pos. oddelenie Úradu práce vyžaduje kompl. zdr. dokumentáciu, teda vrátane odborných vyšetrení, prep. správ a pod.
@esmeraldina - ešte doplním resp. poopravím - najskôr dostaneš tlačivo, ktoré zanesieš svojej obv. lekárke... tá ho musí vyplniť, uviesť všetky potr. údaje, diagnózy a pod. potom nasleduje to, čo som písal vyššie. A je možné, že Úrad práce bude vyžadovať staršiu dokumentáciu - hore som uviedol 1 rok (z mojej skúsenosti)
@7@semhamforas - jasné, že nechce ale ide o to, že to, čo napíše obv. lekár v žiadosti o ZŤP, musí kolidovať so zdr. dokumentáciou - a v nej samozrejme máš zapísané všetky vyšetrenia u obv. lekára, u odb. lekárov, výsledky lab. vyšetrení, prípadne prep. správy a pod. - ergo všetky individuálne vyšetrenia. Predpokladám, že @esmeraldina všetky tieto náležitosti má a neviem si dosť dobre predstaviť, ako by niekto chodil po niekoľkých odb. lekároch a "ukecával" ich, aby mu vydali nejaké nepatričné lek. potvrdenia...
No bodaj by získať lux. občianstvo je veľmi veľký problém... nezískavajú ho napr. automaticky ani manželia či manželky lux. št. občanov, musia legálne žiť v Luxe nejaký čas. Získať sa dá vlastne len narodením alebo manželstvom
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
7 komentov
@esmeraldina - ešte doplním resp. poopravím - najskôr dostaneš tlačivo, ktoré zanesieš svojej obv. lekárke... tá ho musí vyplniť, uviesť všetky potr. údaje, diagnózy a pod. potom nasleduje to, čo som písal vyššie. A je možné, že Úrad práce bude vyžadovať staršiu dokumentáciu - hore som uviedol 1 rok (z mojej skúsenosti)
No bodaj by získať lux. občianstvo je veľmi veľký problém... nezískavajú ho napr. automaticky ani manželia či manželky lux. št. občanov, musia legálne žiť v Luxe nejaký čas. Získať sa dá vlastne len narodením alebo manželstvom
to semhamforas:
Som rodená Slovenka.