je to ale confusing, pretoze ty hovoris, ze priatel je viac ako kamarat, co ja by som povedal, ze je ekvivalentne. no ale sediet by to v @1 malo aj tak
Je to krásne mať priateľa alebo priateľku,ktorýrozumie tvojím pocitom, vie kedy sa cítiš osamelo a smutne,chce ťa rozosmiať za každú cenu,tvoj problém je aj jeho problém,postaví sa za teba ak ťa chce niekto podkopnúť,má radu aj ked nie vždy pomôže, zaujíma sa o teba,čo si prežil minulý týždeň,aký nový objav si stretol ( @verongua vie o čom hovorím ) hovoríš pred ním kraviny,ktorým nikto iný nechápe a máte z toho spolu estrádu pozná veľa tvojich tajomstiev,napriek tomu ťa nepovažuje za slabého, nechá si ich pre seba a čas s ním rýchlo ubehne ani nemáš poňatie moja definícia čerpaná z vlastných skúseností
@n0win0u nie prateľka ako partnerka, skôr niečo ako blízky človek
Pekne si to napísal. A práveže neviem moc, my sme sa na občianskej učili o spoločnosti kde sme porovnávali kamarátstvo s priateľstvom a rozdieľov sa našlo dosť
Kamošov mám dosť ale tých čo dojdu za mnou do nemocnice alebo mi pomôžu v najhoršiom a môžem sa im zdôveriť považujem za priateľov
v 15 je tazko hovorit o priatelstve...mam som zopar dobrych kamaratov,ale este som sa nedostala do situacie ktora by preverila ci su to naozajstni priatelia alebo nie...
niekto to raz definoval ako bezhraničnú lásku, kedy jeden za druhého kladú svoje srdcia, svoje životy a podľa toho ich poznať... a nič ich nerozdelí, pretože spoločne žijú pre jednu vec
@l1me myslím, že táto je najsprávnejšia. Láska v priateľstve je rovnako vzácna ako v manželstve. Je to jedna a tá istá láska, prejavujúca sa v iných podmienkach.
mám rada, keď ešte niekde existujú ľudia, ktorým keď poviem "môj priateľ", tak vedia pochopiť, že nejde o frajera, ale o dobrého kamaráta...
mnohí už takémuto vzťahu neveria, myslia si že v dobrom priateľstve je aj tak vždy aspoň z jednej strany niečo viac...ale nem.
pre mňa priateľstvo znamená, že sa nestarám, či niečo, čo tomu človeku poviem, vyznie trápne hlúpo alebo odveci, že ak niekto niečo povie proti človeku s ktorým sa takto kamarátim, okamžite po ňom vrčím, alebo že keď mu poviem "toto robíš zle", tak sa neurazí a nepovie "ty debil, neber mi šťastie".
a ešte kopu iných vecí, ale na to je lepšie taký vzťah zažiť
@l1me šak normálne máš priateľskú lásku a manželskú lásku. Láska nie je len medzi mužom a ženou v pratnerstve.
To dnes málokto rozlišuje. Vidím to skoro všade, že každý priateľ, ak je iného pohlavia, je akože potencionálny partner ale za tým sa skrýva sebectvo. Lebo ani v tom partnerstve to nie je o odovdzávaní ale kradnutí jeden druhému. Potom škoda niečo rozprávať o priateľstve.
@xiao samozrejme, ze sa vyhovaram na dobu lebo to tak je... Doby su ako bola aj doba stredoveku... Kazda generacia prinesie nieco a kazda je inak vychovavana... To to je doba 21 stor. Nebudem sa vyhovarat na ludi lebo sa tu este najdu aj s normalnym zmyslanim ktory vyznavaju nejake hodnoty a vedia preukazovat aj respekt
@l1me lenže vždy máš možnosť voľby a môžeš sa rozhodnúť inak, než ostatní. Dokonca aj v rozpore so svojou výchovou, pretože každý, kto je úspôsobilý používať rozum, pozná svoje svedomie a môže sa rozhodnúť, či bude konať podľa neho alebo nie. Svedomie bol ovždy rovnaké, len v istých dobách sa rešpektovalo, niekde menej, niekde vôbec. Ale vždy je za to zodpovedný každý jednotlivec.
Ľudia sa nesmú zbavovať viny, lebo už to dopadne jak s Breivikom... nakoniec vynikne ako obeť "spoločnosti" resp "doby"
@xiao ja som rad, ze som mal dobru vychovu (ako vidim tak aj ty)... Sice som sa par krat potkol ale pomohlo mi to v dalsich krokoch...
Mas pravdu no svedomie uz sa dnes neberie tak ako kedysi :/
Je pravda, ze kazdy je za seba zodpovedny ale to ked sa vacsina chova rovnako akurat teraz rata sa to doby kedze sa neda kazdeho posudzovat napr. ten Breivik bol tiez uplne iny ako ostatny kedze jeho skutok dovtedy nik nesoravil... ak neratame hromadne zabijanie
ja som až tak dobrú výchovu, akú som k blaženosti potreboval, od rodiny nedostal, ale nemám im to za zlé. Za moje šťastie môže niekto iný.
Svedomie je stále tá istá vec. Je jedno, ako sa na to pozerá a kedy. Napr. sa pozri na morálny úpadok Ríma v čase cisárstva resp už principátu (ono to s nimi nikdy nebolo naj). Všetci robili ohavnosti, ale všetci vedeli, že je to nesprávne. Tak je to aj dnes. Nikdy to nebola doba. Vždy to bol každý jeden jednotlivec. My sa učíme, resp. babky nám aj hovoria, že inokedy to tak nebolo, to len dnes je mládež skazená. To je hlúposť. Toto riziko bolo vždy. Len spôsob, ako sa s tým vysporiadalo je rozdielny.
A čo sa týka Breivika, tak vôbec nie je prvý. Pozri sa do zákonníkov starovekých civilizácií. Porovnaj si Mezopotámiu, Egypt, Čínu a Antiku. Všade nájdeš zhruba to isté: vraža sa odsudzuje - trest smrti! Incest, smilstvo - všelijaké rôzne kruté tresty. Exituje objetkívne prirodzené právo, existuje objektívne svedomie a morálka. Neexistuje zločin, za ktorý by nebolo odsúdenie a trest. Rozumom a svedomím sa na to vždy dá prísť.
Som ochotný spraviť vždy len to čo oni pre mňa aby sa to nezvrhlo na využívanie
Aké hodnoty by malo mať podľa vás pravé priateľstvo?
rozmýšlal som 5 minút ale skoro na nič som neprišiel ale nezvyknem ojebávať a dodržiavam dohodnuté
Na čo sa najviac spoliehate v priateľstve?
Spolieham sa hlavne na seba, na svoje schopnosti, intuíciu a improvizáciu. Všetko v poradí v ako som to napísal a až potom sa spolieham na rodinu,známych a priateľov.
napríklad taký komentár číslo @5 ...toto ja by som nevedel pretože som "chladný" a nemám potrebu rozoberať svôj život s niekym iným
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
priatelstvo znamena pre mna vela
takmer tolko, co pre moju rodinu
tie, ktore si najviac cennim ja a zaroven aj opacna strana
na to, ze si s tou osobou takmer nekonecne rozumiem
Čo? Takmer všetko, iba ak by mi to niečo znemožnilo, vtedy by som to nemohol urobiť.
Dôvera. Smiech. Radosť. Podporovanie sa.
Na čo sa spolieham? Netuším, ako je otázka myslená
Je to krásne mať priateľa alebo priateľku,ktorýrozumie tvojím pocitom, vie kedy sa cítiš osamelo a smutne,chce ťa rozosmiať za každú cenu,tvoj problém je aj jeho problém,postaví sa za teba ak ťa chce niekto podkopnúť,má radu aj ked nie vždy pomôže, zaujíma sa o teba,čo si prežil minulý týždeň,aký nový objav si stretol ( @verongua vie o čom hovorím ) hovoríš pred ním kraviny,ktorým nikto iný nechápe a máte z toho spolu estrádu pozná veľa tvojich tajomstiev,napriek tomu ťa nepovažuje za slabého, nechá si ich pre seba a čas s ním rýchlo ubehne ani nemáš poňatie moja definícia čerpaná z vlastných skúseností
Pekne si to napísal. A práveže neviem moc, my sme sa na občianskej učili o spoločnosti kde sme porovnávali kamarátstvo s priateľstvom a rozdieľov sa našlo dosť
Kamošov mám dosť ale tých čo dojdu za mnou do nemocnice alebo mi pomôžu v najhoršiom a môžem sa im zdôveriť považujem za priateľov
@majo16 napis bratove teorie
znami < kamarati < priatelia
@wildrosen pekny opis
@majo16 ok
@n0win0u tak nejak
mnohí už takémuto vzťahu neveria, myslia si že v dobrom priateľstve je aj tak vždy aspoň z jednej strany niečo viac...ale nem.
pre mňa priateľstvo znamená, že sa nestarám, či niečo, čo tomu človeku poviem, vyznie trápne hlúpo alebo odveci, že ak niekto niečo povie proti človeku s ktorým sa takto kamarátim, okamžite po ňom vrčím, alebo že keď mu poviem "toto robíš zle", tak sa neurazí a nepovie "ty debil, neber mi šťastie".
a ešte kopu iných vecí, ale na to je lepšie taký vzťah zažiť
Z priatelstva vznikaju naj lasky lenze ja mam aj pritelov aj priatelky a viem, ze s priatelom na rande nepojdem
To dnes málokto rozlišuje. Vidím to skoro všade, že každý priateľ, ak je iného pohlavia, je akože potencionálny partner ale za tým sa skrýva sebectvo. Lebo ani v tom partnerstve to nie je o odovdzávaní ale kradnutí jeden druhému. Potom škoda niečo rozprávať o priateľstve.
Ľudia sa nesmú zbavovať viny, lebo už to dopadne jak s Breivikom... nakoniec vynikne ako obeť "spoločnosti" resp "doby"
Mas pravdu no svedomie uz sa dnes neberie tak ako kedysi :/
Je pravda, ze kazdy je za seba zodpovedny ale to ked sa vacsina chova rovnako akurat teraz rata sa to doby kedze sa neda kazdeho posudzovat napr. ten Breivik bol tiez uplne iny ako ostatny kedze jeho skutok dovtedy nik nesoravil... ak neratame hromadne zabijanie
Svedomie je stále tá istá vec. Je jedno, ako sa na to pozerá a kedy. Napr. sa pozri na morálny úpadok Ríma v čase cisárstva resp už principátu (ono to s nimi nikdy nebolo naj). Všetci robili ohavnosti, ale všetci vedeli, že je to nesprávne. Tak je to aj dnes. Nikdy to nebola doba. Vždy to bol každý jeden jednotlivec. My sa učíme, resp. babky nám aj hovoria, že inokedy to tak nebolo, to len dnes je mládež skazená. To je hlúposť. Toto riziko bolo vždy. Len spôsob, ako sa s tým vysporiadalo je rozdielny.
A čo sa týka Breivika, tak vôbec nie je prvý. Pozri sa do zákonníkov starovekých civilizácií. Porovnaj si Mezopotámiu, Egypt, Čínu a Antiku. Všade nájdeš zhruba to isté: vraža sa odsudzuje - trest smrti! Incest, smilstvo - všelijaké rôzne kruté tresty. Exituje objetkívne prirodzené právo, existuje objektívne svedomie a morálka. Neexistuje zločin, za ktorý by nebolo odsúdenie a trest. Rozumom a svedomím sa na to vždy dá prísť.
Neviem nikdy som nad tým neuvažoval
Čo všetko ste ochotný spraviť pre priateľov?
Som ochotný spraviť vždy len to čo oni pre mňa aby sa to nezvrhlo na využívanie
Aké hodnoty by malo mať podľa vás pravé priateľstvo?
rozmýšlal som 5 minút ale skoro na nič som neprišiel ale nezvyknem ojebávať a dodržiavam dohodnuté
Na čo sa najviac spoliehate v priateľstve?
Spolieham sa hlavne na seba, na svoje schopnosti, intuíciu a improvizáciu. Všetko v poradí v ako som to napísal a až potom sa spolieham na rodinu,známych a priateľov.
napríklad taký komentár číslo @5 ...toto ja by som nevedel pretože som "chladný" a nemám potrebu rozoberať svôj život s niekym iným