Ahojte, chcem ísť študovať chémiu. Moja pôvodná predstava bola taká, že Bc. si spravím v Brne a potom pôjdem do Prahy. Moja otázka znie - oplatí si ísť už od bakalára do Prahy?
@staphylococcus toto je asi všetko čo mi napadlo
1. Koľko ti trvá naučiť sa na jednu skúšku?
2. Je cestovanie po Prahe komplikované?
3. Profesori si riešia svoje komplexy z detstva alebo vedia naozaj dobre naučiť a pomôcť?
4. Koľko € potrebuješ na mesiac života v Prahe?
5. Koľko stojí vlak zo Slovenska do Prahy? Počul som rôzne ceny, neviem aká cena je reálna...
6. Internát je feťácka stoka alebo sa tam dá normálne žiť?
7. Neviem či to vieš porovnať, ale ak áno tak oplatí sa ísť robiť Bc. do Prahy? Ako som písal, Bc. Chcem robiť v Brne a potom ísť do Prahy...
8. Čo vlastne študuješ?
9. Na akej si škole?
1. Záleží. Bežne 4 hodiny až týždeň.
2. Vôbec.
3. Záleží. Ako kto.
4. Veľa ale tak ja som náročný človek s finančne náročnými aktivitami... Ak sa vieš obmedziť z 300 € vyžiješ.
5. So všetkými študentskými zľavami stojí EC z Prahy po hraničný prechod Kúty 270 kč.
6. Praha je super, Brno nemám rada, za mňa ano, nemenila by som.
8 + 9 molekulárnu biológiu na PřF UK.
Bože ja som kripel, šestku som zabudla: ako ktorý internát, oba kde som bola ja boli v rámci možností ok, prvý bol na mňa príliš hlučný, ten kde som teraz je výborný.
@staphylococcus ďakujem a ešte jedna vec, študenti PhD. Sú platení školou, nevieš koľko dostávajú? Toto sa pýtam len preto lebo som počul že na Slovensku keď dostanú 550€ tak môžu byť radi...
Hehe, najprv sa dostaň na školu potom rozmýšľaj nad phd.
Od nejakej blízkej budúcnosti to ide byť 15 tisíc, ak mám správne info, doteraz bolo 10. A neviem, čo sa ti na sume 550 € nepáči, keď máš rozum a nie si v školskom labáku tak máš ako PhD študent skoroplný úväzok (u nás na oddelení majú doktorandi 80 % ak to chceš konkrétne) a štipko je len fajn bonus, viac menej.
@staphylococcus ja viem že je to ďaleká budúcnosť ale chcem byť jedného dňa vedec tak ma zaujíma... to som asi nepochopil, to PhD. sa dá robiť mimo školy?
Ach jaj
Phd si robíš pod nejakou školou ale keďže tvoja náplň povinností ako phd študenta je robiť niekde nejaký výskum, je takým pekným zvykom, že za prácu dostávaš zaplatené.
@staphylococcus
"Phd si robíš pod nejakou školou ale keďže tvoja náplň povinností ako phd študenta je robiť NIEKDE nejaký výskum, je takým pekným zvykom, že za prácu dostávaš zaplatené."
Takto ti poviem. Základnou vecou, ktorú by si mal zvládať, keď chceš byť vedec, je premýšľať a v lepšom prípade aj dokázať sa sám dopracovať k informáciám, ktoré potrebuješ. Zabudnime teraz na to, že polovicu toho, o čom sa tu rozprávame si si mohol vygoogliť a zamerajme sa na tú prvú časť.
Skús toto: keď už chceš tým vedcom byť, pokús sa zamyslieť, že kde asi by sa taký vedec mohol asi tak zamestnať.
Určite máš nejakú predstavu, kde by si raz chcel pracovať, keďže tvrdíš, že teda chceš byť vedcom, tak si skús na túto otázku odpovedať sám.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
1. Koľko ti trvá naučiť sa na jednu skúšku?
2. Je cestovanie po Prahe komplikované?
3. Profesori si riešia svoje komplexy z detstva alebo vedia naozaj dobre naučiť a pomôcť?
4. Koľko € potrebuješ na mesiac života v Prahe?
5. Koľko stojí vlak zo Slovenska do Prahy? Počul som rôzne ceny, neviem aká cena je reálna...
6. Internát je feťácka stoka alebo sa tam dá normálne žiť?
7. Neviem či to vieš porovnať, ale ak áno tak oplatí sa ísť robiť Bc. do Prahy? Ako som písal, Bc. Chcem robiť v Brne a potom ísť do Prahy...
8. Čo vlastne študuješ?
9. Na akej si škole?
2. Vôbec.
3. Záleží. Ako kto.
4. Veľa ale tak ja som náročný človek s finančne náročnými aktivitami... Ak sa vieš obmedziť z 300 € vyžiješ.
5. So všetkými študentskými zľavami stojí EC z Prahy po hraničný prechod Kúty 270 kč.
6. Praha je super, Brno nemám rada, za mňa ano, nemenila by som.
8 + 9 molekulárnu biológiu na PřF UK.
Od nejakej blízkej budúcnosti to ide byť 15 tisíc, ak mám správne info, doteraz bolo 10. A neviem, čo sa ti na sume 550 € nepáči, keď máš rozum a nie si v školskom labáku tak máš ako PhD študent skoroplný úväzok (u nás na oddelení majú doktorandi 80 % ak to chceš konkrétne) a štipko je len fajn bonus, viac menej.
Phd si robíš pod nejakou školou ale keďže tvoja náplň povinností ako phd študenta je robiť niekde nejaký výskum, je takým pekným zvykom, že za prácu dostávaš zaplatené.
Ani bohovi. Tak každé 3-4 týždne.
"Phd si robíš pod nejakou školou ale keďže tvoja náplň povinností ako phd študenta je robiť NIEKDE nejaký výskum, je takým pekným zvykom, že za prácu dostávaš zaplatené."
kde?
Skús toto: keď už chceš tým vedcom byť, pokús sa zamyslieť, že kde asi by sa taký vedec mohol asi tak zamestnať.
Určite máš nejakú predstavu, kde by si raz chcel pracovať, keďže tvrdíš, že teda chceš byť vedcom, tak si skús na túto otázku odpovedať sám.