Zbadate niekoho ako sa obesil ..tesne po tom a este zije .... zachranite ho ...... je to podla vas spravne ? ... chcem poukazat na to ze nikdy nevieme aky vazny problem ma ten dany clovek a ked ho zachranime aj tak jeho problem zanho nevyriesime ... pravd
nezachranila by som ho , pokial by sa nejednalo o cloveka, ktoreho poznam alebo mam k nemu nejaky citovy vztah , ak je to len nejaky "obycajny" clovek ...tak ho necham tak , ked sa tak rozhodol je to jeho rozhodnutie . ( neodcudzujte ma , je to moj nazor.. )
...hmm.. ak by som s snažila byť empatická, tak áno, bolo by to pokrytectvo, veď on vedel prečo to robí, asi to bolo to najlepšie.. ale moje vlastné presvedčenie, moje svedomie a moje city by mi nedovolili nechať ho zomrieť.. som tým pádom egoista??
@abby2 povedal by som ze hej v tomto pripade si egoista ... lebo nieco robis len preto aby si mala ty pokoj na dusi ....bez ohladu na to ze zivot zachraneneho samovraha moze byt znacne dost o nicom ...ale teba to uz netrapi ..... ale neber to v zlom ...piseme len o tomto konkretnom pripade ...v ramci diskusie .....nieco take sa minule stalo v mojom okoli a som zvedavy ako by ludia reagovali .....
urcite zachranit,myslim ze to je povinnost kazdeho cloveka (samozrejme v ramci moznosti) ...len sa prizerat ako umiera je hrozne. Ak vsak je niekto pevne rozhodnuty pre samovrazdu,po druhy krat sa mu to uz podari. A samovrazda ze je pokrytectvo? to je velmi obmedzeny nazor
@chris111 ale aj tak si myslim ...ze je to dost nanic od zachrancu ...podla mna clovek musi nazbierat dost vela odvahy aby sa pokusil o samovrazdu ..... a potom aby ju zbieral odznova pre dajakeho hrdinu ? ...dost na nic
ked sa dotycny dostane do takeho stavu, ze sa obesil, tak je lepsie nechat ho umriet ... neviem si totiz predstavit co dotycny, v pripade ze ho zachranim, bde citit ... hanba, zlost, ponizenie ... a zas druha vec je, ziaden clovek sa nerozhodne zo dna na den ze sa zabije ... teda, myslim tym to, ze musel mat predtym nejake depresivne stavy, zlu naladu a podobne ... a to uz je potom zodpovedne z casti aj jeho okolie, ze si to nevsimalo ...
@malasimi môže sa rozhodnúť aj z hodiny na hodinu...napr. ked človeku ktosi oznámi ,že mu zabili manželku, dieťa, v takých situáciach dostane skrat a je to...ale to ja len tak konštatujem
... zrejme by som sa nedokázal pozerať ako ten človek predčasne zomiera...
Smrť nieje jediným riešením....Navyše si ten človek neuvedomuje, že tým nič nedocieli. Ak nieje kresťan - tak ho nečaká nič iné ako tma, ak je veriaci - tak zatratenie.
Ciže je stále v sračkách...mal by si to ten blbec čo sa ide odkrádlovať uvedomiť...
Z toho vyplva, že ak sa chce niekto odfajčiť, nech to robí mimo mojho zorného pola a budeme obaja spokojní
@strommen2428 v mojom okolí sa zase stalo, že chalan sa obesil.. nikto ho nezachránil.. a preto viem, ako to všetkých naokolo bolelo.. jednoducho samovražda je podľa mňa sebectvo.. ale toť, len môj osobný názor
@obsadiliminick hej lenze to nemozes nejako ovplyvnit ...ci nepojdes nahodou do zahrady a sused sa obesi vedla vo svojej ...vies proste v nespravny cas na nespravnom mieste
On chcel umrieť. Bohvie čo prežíval.. jeho právo je voľba. Ja nemám právo mu ju brať.. Keby ešte žil, tak sa spýtam či pomôžem.. keď povie že nie, poprajem mu veľa šťastia, snáď ho konečne zažije.
@obsadiliminick posledna veta -velmi pekne povedane. Ale,ze ak je neveriaci tak tma a ak krestan zatratenie? to je obycajny alibizmus a vyjadrenie k nevyjadritelnemu
ano, pretože nevieš či ten človek nekonal pod natlakom, čo ak by si mi ty alebo niekto iný povedal niečo alebo nejaok pomohl a cely nazor na život by sa zmenil?
@chris111 ...v prípade, že sa pacne pod vlak nám tu ešte aj narobí bordel... K zatrateniu a tme si pripočíta bonusove body v discipline "Ako ďaleko doletí končatina"..
@inequity a možno to spravil v afekte a nechcel zomrieť, len sa v danej situácii psychicky zrútil..a postupom času by ti za záchranu života mohol podakovat..alebo nie..je to diskutabilné
Ináč chcem odkázať všetkým budúcim samovrahom, nech to už nerobia za mojím domom, na kolajniciach , po ktorých chodím a na stromoch pri Váhu, kde sme sa chodievali kúpať, ďakujem.
@mousisitka Veru je, je to dilema pokiaľ mu nevidíš do hlavy.. možno je to človek čo už nemá ani rodinu, ani kamarátov, je nešťastne zamilovaný etc a proste tak citlivý typ že by sa z toho nikdy nedostal..
A možno ho len odmietla baba - čo ju ani poriadne nepozná, má 15 a celý život pred sebou.. boh vie
Môj názor je taký, že samovražda nie je riešenie. A za tým si stojím, nech by ten človek bol akokoľvek zúfalý, pretože tie problémy si so sebou ponesie aj na "druhý svet". :/
tažko povedať, záleží aj od toho, prečo to chcel urobiť, môže ísť u neho len o nejaký skrat a neskôr prežije vdaka tomu, že som ho zachránila šťastný život a bude mi za to celý život vdačný.
ale takisto je tiež možné, že tým predlžim len jeho utrpenie a neskôr ten čin aj tak dokoná.
ale pokrytecké to podľa mňa nie je, niekoho zachrániť, lebo často chce človek vykonať samovraždu v skratovej situácii.
a ešte ak išlo o skrat, tak by som nepomohla len jemu, ale aj jeho blízkym, lebo tí by určite prežívali veľké utrpenie ak by skončil svoj život samovraždou.
nedokazala by som sa pozerat ako niekto umiera pred mojimi ocami snazila by som sa mu pomoct lebo ja ked v telke vidim neaku samovrazdu ja to beriem tak ze ten clovek mal neaky problem a chcel na seba upozornit ale nadarilo sa mu to a ludia ho nechapali tak zo zufalstva sa uchili k samovrazde a ked uvidim niekoho koho by som mohla zachranit tak mu radcej pomozem lebo co ked ma neaky problem a nikto sa o neho nezaujima a nema mu kto pomoct mozno mu iba pomozem tym ze ho zachranim a ludia si uvedomia ze s nim nieco je
@obsadiliminick mozno si nebol nikdy v takej situacii...dovodov na samovrazdu moze byt vela,zalezi na cloveku a jeho psychike. a kedze sme kazdy iny,je sebecke posudzovat to subjektivne.
A pokial ide o nepochopitelne,tak mnoho ludi veri,ze smrt je to iste ako stav pred narodenim-teda nic (jednoducho neexistujes)
@antifunebracka a keby to bol pripad napr ze ...nemohol splacat hypoteku ..zobrali mu dom ...zena sa na neho vykaslala ...fakt ze uplne dno .... pomohol by si mu aby si nebol kokot ? ...splacal by si za neho tu hypoteku napr ?
@strommen2428 pýtal si sa síce tej holky ale odpoviem ti aj ja...
Prečo by som nemohol veriť, že po smrti niečo je?
Vesmír je nekonečný a predsa existuje, paranormalne javy su zriedkave ale existuju...Dokažeš si ich predstaviť? Nekonečnosť vesmiru a pod?...Predpokladám, že nie....Prečo teda neveriť v "posmrtny život", keď veriš, že vesmir je nekonečny a nikdy si ho nevidel?....
Za vieru človek nič nedá....Jedna z mála vecí, ktorá je ešte dnes zadarmo...
@obsadiliminick ok , nehovorim , verit mozes aj v ceruzku ked sa ti tak lepsie zije ...ale ci to je skutocnost ? .... proste neverim ze po tom nieco bude ked pred tym nic nebolo .... alebo mas nejake spomienky na svoj zivot pred tym ktory zijes tu na Zemi ?
VZDY je sanca. ako by som mohol zit sam so sebou, ak by som niekoho nechal zomriet? kolko ludi, aj slavnych, sa kedysi pokusilo o samovrazdu... a kam to dnes dotiahli
@antifunebracka je to egoisticky pohlad .... ako by si mohol zit ty sam so sebou ? ....a ze vzdy je sanca ...ok velmi ale velmi suche konstatovanie .... prvotne by vzdy malo byt pravo volby pre kazdeho cloveka a az tak nase vlastne pocity ...
a aky je pohlad "necham ho zomriet, je to jeho vec"? radsej takyto egoizmus akoby sa ludia mali lahostajne prizerat, ako sa im vesia sused. obcas ludia chcu spachat samovrazdu len z momentalneho skratu, nemusi ist o dlhodobe depresie ci absolutne nevyriesitelne problemy
@strommen2428 hej, mozno verim, citala som par knih o takych veciach... proste ze ludia ktori sa pokusili o samovrazdu a niekto sa ich pokusal ozivit, ale nachvilu sa dostali do klinickej smrti a ze nemali z toho dobry pocit, ze ich tie problemy tazili aj tam
@anitchka ja som tiez cital .... ....davinciho kod a neverim tomu co je tam ....proste nie ....neexistuje ze ked pred narodenim nebolo nic aby nieco bolo po smrti
@anitchka to je jedno o com je ....ide o princip ....jak napr to je aj s bibliou ....kazdy v tom vidi bozie slovo a pritom je napisana clovekom .....ok ...verte si ludia hoci v ceruzku je mi to jedno ....
@strommen2428 ale ved v pohode, ja beriem tvoj nazor
a ked uz tu spominas bibliu... tak ja som nemala na mysli nic co by sa tykalo cirkvi a takych podobnych veci.. tie velmi neuznavam, mam o nich svoju mienku
a dokázal by si do konca života žiť s tým, že si mal tú možnosť zachrániť ľudský život ale radšej si nechal toho človeka zomrieť? Ja osobne by som nedokázala s týmto pocitom žiť, vždy je tu aj iné riešenie ako smrť....
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
51 komentov
takže asi viete môj názor
Smrť nieje jediným riešením....Navyše si ten človek neuvedomuje, že tým nič nedocieli. Ak nieje kresťan - tak ho nečaká nič iné ako tma, ak je veriaci - tak zatratenie.
Ciže je stále v sračkách...mal by si to ten blbec čo sa ide odkrádlovať uvedomiť...
Z toho vyplva, že ak sa chce niekto odfajčiť, nech to robí mimo mojho zorného pola a budeme obaja spokojní
A možno ho len odmietla baba - čo ju ani poriadne nepozná, má 15 a celý život pred sebou.. boh vie
ale takisto je tiež možné, že tým predlžim len jeho utrpenie a neskôr ten čin aj tak dokoná.
ale pokrytecké to podľa mňa nie je, niekoho zachrániť, lebo často chce človek vykonať samovraždu v skratovej situácii.
A pokial ide o nepochopitelne,tak mnoho ludi veri,ze smrt je to iste ako stav pred narodenim-teda nic (jednoducho neexistujes)
tak to su samozrejme ine pripady ... akoze v takom pripade, ze naozaj viem ze to dotycny urobil zo skratu, tak mu bez rozmyslania pomozem ...
Zožieralo by ma do konca života keby ho nezachránim, nedajbože, nepodarí sa mi ho zachrániť.
takze JUST by som ho v tom zastavila!
Ja si vážim to, že som dostal šancu žiť, a nemienim si ju sám brať..
A dufam, že pri tomto nazore aj zostanem...
Prečo by som nemohol veriť, že po smrti niečo je?
Vesmír je nekonečný a predsa existuje, paranormalne javy su zriedkave ale existuju...Dokažeš si ich predstaviť? Nekonečnosť vesmiru a pod?...Predpokladám, že nie....Prečo teda neveriť v "posmrtny život", keď veriš, že vesmir je nekonečny a nikdy si ho nevidel?....
Za vieru človek nič nedá....Jedna z mála vecí, ktorá je ešte dnes zadarmo...
Každý ma svoj nazor
a ked uz tu spominas bibliu... tak ja som nemala na mysli nic co by sa tykalo cirkvi a takych podobnych veci.. tie velmi neuznavam, mam o nich svoju mienku