Keď niekto spácha natoľko závažný trestný čin, že sa uvažuje o treste smrti v mnohých prípadoch je to pre takých ľudí len služba. Horším trestom je doživotie.
@agord to je pravda. Trest smrti je niekedy menší trest ako doživotie. Ďalšia vec je že sa nedá niekomu 100%-tne preukázať vina, častokrát sa stáva že o niekom kto je 5 rokov v base zistia že je nevinný. Preto by trest smrti nemal byť legálny.
Snažím sa vyplniť dotazník, ale už pri piatej otázke som naštvaná ako toto môže niekto považovať za výstup vysokoškolského štúdia. Otázky sú primitívne, absolútne nekorešpondujúce s realitou.
@trubajerichova Otázky sú postavené tak, aby Slovenská verejnosť bola schopná pochopiť ich a odpovedať na ne. Nemôžeš položiť otázku príliš zložito ak chceš od slovenského publika relevantnú odpoveď.
Takže vopred považuješ svojich respondentov za hlúpych?! Študent etiky? Ak už sa oháňaš inteligenciou, tak ak niekto robí výskum ohľadom trestov, tak by mal rozlišovať základné právne pojmy - obvinený, odsúdený atď. Som si istá, že aj slovenská verejnosť (nech už ju vnímaš akokoľvek) by bola schopná medzi týmito pojmami rozlišovať a rozlišuje.
Btw. je potreba ešte rozlišovať medzi náročnosťou a aspoň základnou presnosťou otázok.
Je smiešne, že takto primitívne postavený výskum môže byť súčasťou bakalárskej práce na vysokej škole. Či skôr smutné. Ak by to bol žiak siedmej triedy ZŠ, tak by mi to prišlo úplne ok.
V 100% preukázateľných prípadoch beštiálnych vrážd a znásilnení som za trest smrti všetkými desiatimi a ide proti všetkej logike aby taká zrúda ako bol napr. Július Garaj, ktorý znásilnil svoje tri malinké deti a následne ich zabil žila ešte ale 20-40 rokov vo väzení a žila s peňazí daňových poplatníkov, ktoré mohli byť použité na rozumnejšie účely. NAČO? Nikdy nevýjde, nikdy nebude ani minimálne prínosný pre spoločnosť, je to prepnutý psychopat.
@trubajerichova Ak mu ho schválil školiteľ je to jedno.. Väčšina bakalárok je taká že ani nevedia čo majú vo výskume .. Nechávajú si ich robiť inými atď.. Priznám sa ani som to neotvoril, ale jemu nejde o to aby si ho uznával za to aký dotazník vytvoril, pre neho je to formalita, ktorú musí spraviť aby získal nejaký titul poprípade niečo viac. Ak by nemal žiadnu odozvu na dotazník asi by to ani školiteľ neschválil.. toľko k tomu
@nespiacakraska Ja som napísala, že ak by môj potomok bol beštiálny vrah alebo dačo podobné a bolo by naozaj preukázateľné, že to spravil tak by som bola aj v tomto prípade ZA trest smrti.
Justičných omylov bolo vo svete neúrekom, takže je to celé na zváženie. Ak bude spravodlivosť robiť človek, ktorý je naozaj objektívny a spravodlivý a usvedčí niekoho na základe pravdy, tak som aj za. Ale na svete to nikdy takto nefungovalo a ľudia sú omylní, tak je to pochybné. Aj celý trest smrti nie je objektívny
@majmarad Veď ale jasné, že by bol trest smrti prípustný iba v prípadoch, kedy je 100% dokázateľné, že čin spáchal daný človek. (DNA testy, svedkovia, páchateľ sa priznal...) , muselo by to byť prepracované do detailov ak by sa príjmak takýto zákon.
@majmarad presne pre toto si myslím že veľa rodičov neverí rozsudku a dokazovaniu, je prirodzené aby rodič chránil za každú cenu svoje dieťa.
Tu by som potrebovala skôr rodiča v takejto situácii, aby som mohla"študovať"jeho zmýšľanie.
@lool141 ty si fakt ideálna cieľová skupina dle vyššie uvedeného napísala som legitímne argumenty, to že si príliš jednoduchý na to, aby si vedel pochopiť, neznamená, že sú to krčmové reči, len postrádaš zmysel diskusie
@Agord ty si to tu zverejnil - na teba reagujem. Stále som tu nevidela jediný protiargument, či nejaké vysvetlenie (čo by človek v diskusnom fóre tak nejak prekvapivo čakal). Ale budiš. Kamarátku pozdravujem, gratulujem k ďalšiemu titulovanému občanovi SR, ktorý dostane titul za takýto bullshit. Toť fše
@etelnair Nech sa to zdá akokoľvek nehumánne čo teraz napíšem, verím, že sú aj lacnejšie spôsoby trestu smrti.
Sorry ale pre človeka čo znásilní a následne zabije svoje deti, si nepredstavujem smrtiaci koktejl v injekcií aby zahajuškal a aby nič neucítil. Pác, guľka do hlavy alebo lano okolo krku.
@etelnair Ok, ja viem, že najväčšiu čiastku na tom tvoria tie odvolania, dokazovania a nekonečné súdy. Povedala som blbosť uznávam. To je ale len ich hlúpa vina, že im byrokracia prerastá cez hlavu. Väčšina odsúdených na smrť v USA sú ľudia, ktorí sa ku svojim činom priznali, je to dokázané a všetko okolo toho sú len sprosté vymýšlance. Samozrejme, že sú prípady ozrutných vrážd, ktoré nie sú tak jednoduché dokázať. Ale bez sporu existuje bohužiaľ väčšina takých vrážd, ktoré sú dokázateľné a už sú aj dokázané, keby len zmenili trochu systém a jednoducho nedovolili v takýchto prípadoch žiadne odvolania a podobné kraviny, tak by to tam mohlo ísť s tými trestami smrti rýchlejšie, lacnejšie a efektívnejšie.
@etelnair pre príklad, muž v USA uniesol, znásilnil a zabil malého chlapca, o pár mesiacov mu prišiel do obydilia jeho domáci niečo skontrolovať a našiel tam školskú aktovku toho chlapca. Muž sa ihneď priznal, ukázal polícii aj miesto kde zahrabal ostatky. Bol odsúdený na trest smrti, ten sa však kvôli súdom a odvolaniam uskutočnil až o cca. 40 rokov. PREČO to tak v tomto prípade bolo? Kvoli bytokracií a kvoli tomu, že dali možnosť donekonečna sa odvolávať takémuto hovädu.
@trubajerichova je dosť smútné že si sa začala stavať do roly JA hodnotím.. Keď niečo dosiahneš tak tu napíš.. Inak su to len krčmové reci, žený ktorá ma okukané slovíčka z kníh.. Keby máš aspoň kúsok rozumu jednak by si pochopila že on to tu len nacapil. On to nepísal.. A, že aj keď to nieje dokonalý dotazník, tým že sa tu budeš vzrušovať , tým nič nezmeníš.. Na rozdiel od teba som nemieril ofenzívne na teba, ale na fakt, že sa tu snažíš dostať odpoveď od niekoho kto to ani nerobil. Podľa toho čo som čítal si chcela iba skritizovať niekoho prácu. Žiadna iná pointa tam nebola. Bral by som to v smere keby si mu chcela helfnuť ale toto je proste odveci.. Asi tak ako že ja som cielová skupina atď..
Som jediný čo ti odpovedá.. to musí mať samo o sebe výpovednú hodnotu, že som len idiot čo chce niekomu prehovoriť do duše aby sa zbytočne nezaťažoval tým čo nezmení Ale jeb nato, proste berem to tak ako to je, nie si v stave pochopiť to čo ti tu píšem..
Dúfam, že ten koment niekomu aspoň dal niečo niekomu napríklad to že sa vieš pekne vyjadrovať.. gratulujem
@lool141 ... ty nie si ten, ktorému by som mala potrebu niečo dokazovať, takže ak dovolíš, svoje úspechy si nechám pre seba. Reagovala som len na to, že s takouto úrovňou práce by za našich čias nemohol človek ukončovať ani polročný predmet na gympli. Takže to, že si si ma postavil do role, do akej si písal je tvoj problém, nie môj.
Ad 2. Ak niekde niečo ehm... "vycapím", tak by som si to mala vedieť obhájiť, vysvetliť, čokoľvek.
Ad 3. Dotazník som vyplnila - pomohla som v tomto veľkovýskume. Pekne sa vyjadrujem. smiley: Chcela som sa spýtať prečo teda ten negatívny postoj voči mne, ale vzhľadom na tvoje vyjadrovanie si nemyslím, že môžme čo len približne nájsť spoločnú reč - nechce sa mi klesať tak hlboko, aby si bol schopný ma pochopiť. A, žiaľ, stále evidentne nechápeš pointu diskusie. Nie, že by som tu nejakú po tých rokoch klesajúcej úrovne Birdz-u čakala Pokojne sa teda neobťažuj ďalším prázdnym, hoci siahodlhým komentárom, ja to prežijem
@etelnair Tak ja neviem čo je dobré a spravodlivé na tom, keď sa niekto, kto spravil niečo úplne ale úplne otrasné a beštiálne prizná, vina sa mu dokáže a je už aj odsúdený na tú smrť, že sa to preťahuje desaťročia.
Ty sa chlapče vždy na Birdzi potrebuješ vyjadrovať za každú cenu extrémne, urážlivo na všetkých naokolo. Stačí napísať, ak s niečím nesúhlasíš, ako teraz s trestami smrti (lebo očividne nesúhlasíš v nijakom prípade). Ja som ponúkla svoj pohľad, myslím, že dosť triezvy ak ho nerešpektuješ, tak v poriadku.
Ja tu nehovorím: ZABIME KAŽDÉHO ODSÚDENÉHO, HNEĎ A NAJLEPŠIE BOLESTIVO HO UKAMEŇUJME NA NÁMESTÍ, NEPOTREBUJEME K TOMU DOKAZY!
Tvrdím iba to, že existujú aj prípady kedy je všetko nad Slnko jasné, nič netreba na danom prípade riešiť a aj tak sa to preťahuje do aleluja a že takéto prípady naozaj nepochopím.
môj názor je taký že zo zákona by mali byť ludské usmrtenia (ako trest) zakázané úplne a ako reakcia na čin by mal byť dotyčný vyhostený zo spoločnosti .. teda.. mal by dostať na výber či sa chce alebo nechce podielať na spoločnosti ... ak by chcel, putoval by do väzenia kde by pracoval v určitej výmere a prísneho pozorovania ... a ak by nechcel, proste by bol vyhostený a odkázaný na život ,,mimo,, spoločnosti (tam by sa určilo kde presne a ako) ale nemal by pristup proste k ničomu k čomu máme my ... ale ľudský život ako taký by mal byť zákonom chránený a povyšovaný na najvyšši stupeň podľa mňa ... v opačnom pripade ako sa máme líšiť od tých vrahov ak nie hodnotami ?
@plavam_zivotom a co je na tom zle ak je to v sulade s pravnym poriadkom?
ak myslis tento konkretny pripad » deathpenaltyinfo.org/nations-longest...
(co bolo inac najdlhsie cakanie na rozsudok smrti v historii) tak mi pride blbe skor ze sa nepodarilo ten rozsudok zmiernit na dozivotie, neviem co je spravodlive na tom snazit sa ho popravit za kazdu cenu, hlavne ked musi stat evidentne bojovat s vlastnymi zakonmi aby to docielil
@plavam_zivotom takže si vlastne proti trestu smrti, pretože 100% preukázateľnosť NEEXISTUJE (aj video sa dá sfalšovať, veľmi ľahko pri dnešných možnostiach)
@trubajerichova neviem kde žiješ ale úroveň v dnešných školách (tobôž na Slovensku) je trošku iná ako si asi predstavuješ
Buď rada že si nevidela moje "práce" či už zo SŠ alebo VŠ za ktoré som bol prechválený do nebies a to boli na ovela, OVELA horšej úrovni ako tento dotaznik. Nežiješ v Japonsku ale na Slovensku kde študenti prechádzajú len vďaka opisovaniu z mobilov
@vsakpredsajaa na Slovensku (aj z tohto dôvodu) nežijem. Ale zaráža ma, že nie len, že si je dnešná mládež vedomá, že je v prdeli (dle slovníka na úrovni tejto diskusie), ale je s tým ešte aj spokojná. Nemyslím, že má zmysel to ďalej rozoberať.
@trubajerichova “Keď sem niečo pridám tak by som si to mal obhájiť.” Už v nadpise som sa obhájil tým, že to nie je moja práca a že žiadam o vyplnenie pre kamarátku ABY som jej pomohol získať čo najviac ohlasov. Nič viac.
Ďalej. Netuším o čo ti ide ale budiž. Protiargumentovať nemám na čo. Keďže si sa nijako nevyjadrila ku mojej téme. Len tu prskaš na okolo aký “praneschopný” dotazník som sem linkol ktorého strojcom ani niesom. To že máš ku tomu nejaké pripomienky je síce fajn, ale v tvojom aktuálnom postavení je to zbytočné, lebo ani ja ani ty neovplyvníme jeho kvalitu. Bohužiaľ slovenské školstvo je na tom biedne. Ak chceš argument vyjadri sa k téme ako ostatní.
@Trubajerichova dakujem, ze si to tu vybavila miesto mna len ma udivuje, ze ti neprislo vypicovat 30 ludi tak ako mne, ked som si tu naposledy dovolil podotknut na to, ze tituly sa dnes davaju zadarmo.
@Etelnair ono by v prvom rade trebalo funkcny justicny system, aby sa o tom dalo rozpravat na tej urovni, na ktorej to tu riesite vy dvaja. pochopitelne sa to da nastavit tak, aby trest smrti v pripade, kde niet o com (ako popisuje Plavam_zivotom ) vysiel na par drobnych. lenze nie je tajomstvo, ze v amerike je vsetko biznis este viac nez kdekolvek inde. tresty smrti su drahe? hellyeah, sudcovia, pravnici a politici sa nabalia! a to uplne legalne a bez korupcie! zmena legislativy, ktora by v tom celom urobila poriadok, nie je AZ taka zlozita, problem je, ze by sa toho museli chopit ludia, ktorym momentalny system vyhovuje. a preco by to ho menili, vsakze... a ked sme uz pri tom, za zmienku stoji aj mnozstvo privatnych vaznic v USA. ako vravim, tam je cela justicia podnik ako kazdy iny. drzat v sukromnej vaznici vazna odsudeneho na smrt, ktory este raz za cas ide na nejaky sudny proces musi byt zlata bana. jasne, ze sa s jeho popravou nikto neponahla. pokial ide o tie privatne vaznice, je mozne, ze som outdated. postrehol som, ze cca pred rokom s nimi daco riesili, len som neskumal, o co presne slo.
@notme v usa drzia odsudenych na smrt vylucne v statnych vazniciach
chcel by si mat ale justicny system nastaveny tak aby sa trest smrti vykonaval rychlo a lacno? ako si to nastavenie predstavujete vy dvaja stale nechapem, mam ale pocit ze jak hurvinek vojnu, proste v pripadoch kedy ste z vraha dostatocne znechuteni by nebola moznost odvolania, procesne chyby by sa ignorovali a klepol by sa kladivom po hlave?
to ze sa da trestu smrti vyhybat nekonecnym odvolavanim sa nie je pravda ani bezna prax a nezmeni to ani hentaky cherry picking jak sme videli vyssie, to ze cely proces vyjde draho a urcitu dobu trva je dan za to ze sa stat snazi niekoho legalne zabit a zaroven sa nedostat na uroven krajin tretieho sveta
nechapem vobec preco to niekomu pride tak hrozne ze si odsudeny na smrt pocka par rokov lebo sme mu dovolili sa odvolat
ani v tom jednom pripade ked sa to natiahlo na 40 rokov sa ved z vazenia nedostal a nic menej ako dozivotie ho necaka, preco sa bit za to ze musi co najrychlejsie zomriet?
@etelnair ty ten system idealizujes. nevravim, ze podme vsetkych zabijat rad radom, ale na druhej strane neverim tomu, ze priarnym cielom justicie nie su prachy. staci mi pohlad na drvivu vacsinu obzalovanych. su to ludia pohybujuci sa na okraji spolocnosti, o ktorych sa system vobec nezaujima. ale akonahle je taky clovek obzalovany zo zavazneho zlocinu a hrozi mu trest smrti, tak sa razom najdu statisice na dokazovanie jeho (ne)viny. no a preco je problem, ze to trva dlho? tie prachy mohli ist na milion lepsich veci, na kultivaciu spolocnosti, ktora by v konecnom dosledku zapricinila, ze by k podobnym zlocinom nedochadzalo tak casto. zase sice budem za zleho hitlera, ale na tom, ako skonci vacsina ludi obzalovanych v tychto pripadoch, mi velmi nezalezi. nehovoriac o tom, ze tie pripady casto byvaju jednoznacne. ako som vravel, obzalovani nebyvaju doktori a ani raketovi inzinieri. tie prachy sa proste daju vyuzit na zlepsenie/zachranu viacerych "hodnotnejsich" zivotov nez na dokazovanie neviny fetaka franka.
podciarknute a zhrnute: po prve, cele halo okolo trestu smrti mi smrdi biznisom a po druhe, ked mam vyberat, na koho zachranu dam miliony dolarov (lebo je vela odvetvi, kde ludia umieraju, lebo prachy nie su. to je proste fakt, z ktoreho vychadzam), tak je vacsina ludi obzalovanych z takto zavaznych cinov na velmi nizkej priecke.
@trubajerichova ja si nemozem pomoct, ale tie otazky podla mna vobec nie su primitivne. A to ze povazuje svojich respondentov za hlupych si dost zvelicila a mne sa praveze paci ze su tie otazky otvorene, ved tam mozes napisat hocico a aj rozviest to preco ta ta otazka stve
omnho horsie su tie dotazniky kde mozes dat len ano-nie alebo stupnica, co vlastne vobec nevyjadruje tvoj nazor a autor dotazniku si to potom vysvetli po svojom
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
54 komentov
Btw. je potreba ešte rozlišovať medzi náročnosťou a aspoň základnou presnosťou otázok.
Je smiešne, že takto primitívne postavený výskum môže byť súčasťou bakalárskej práce na vysokej škole. Či skôr smutné. Ak by to bol žiak siedmej triedy ZŠ, tak by mi to prišlo úplne ok.
Tu by som potrebovala skôr rodiča v takejto situácii, aby som mohla"študovať"jeho zmýšľanie.
@Lenkaska1 @3 , @6
@Agord ty si to tu zverejnil - na teba reagujem. Stále som tu nevidela jediný protiargument, či nejaké vysvetlenie (čo by človek v diskusnom fóre tak nejak prekvapivo čakal). Ale budiš. Kamarátku pozdravujem, gratulujem k ďalšiemu titulovanému občanovi SR, ktorý dostane titul za takýto bullshit. Toť fše
Sorry ale pre človeka čo znásilní a následne zabije svoje deti, si nepredstavujem smrtiaci koktejl v injekcií aby zahajuškal a aby nič neucítil. Pác, guľka do hlavy alebo lano okolo krku.
Som jediný čo ti odpovedá.. to musí mať samo o sebe výpovednú hodnotu, že som len idiot čo chce niekomu prehovoriť do duše aby sa zbytočne nezaťažoval tým čo nezmení Ale jeb nato, proste berem to tak ako to je, nie si v stave pochopiť to čo ti tu píšem..
Dúfam, že ten koment niekomu aspoň dal niečo niekomu napríklad to že sa vieš pekne vyjadrovať.. gratulujem
@36 no ved lacne nie je ale je neporovnatelne lacnejsie
Ad 2. Ak niekde niečo ehm... "vycapím", tak by som si to mala vedieť obhájiť, vysvetliť, čokoľvek.
Ad 3. Dotazník som vyplnila - pomohla som v tomto veľkovýskume. Pekne sa vyjadrujem. smiley: Chcela som sa spýtať prečo teda ten negatívny postoj voči mne, ale vzhľadom na tvoje vyjadrovanie si nemyslím, že môžme čo len približne nájsť spoločnú reč - nechce sa mi klesať tak hlboko, aby si bol schopný ma pochopiť. A, žiaľ, stále evidentne nechápeš pointu diskusie. Nie, že by som tu nejakú po tých rokoch klesajúcej úrovne Birdz-u čakala Pokojne sa teda neobťažuj ďalším prázdnym, hoci siahodlhým komentárom, ja to prežijem
Ty sa chlapče vždy na Birdzi potrebuješ vyjadrovať za každú cenu extrémne, urážlivo na všetkých naokolo. Stačí napísať, ak s niečím nesúhlasíš, ako teraz s trestami smrti (lebo očividne nesúhlasíš v nijakom prípade). Ja som ponúkla svoj pohľad, myslím, že dosť triezvy ak ho nerešpektuješ, tak v poriadku.
Ja tu nehovorím: ZABIME KAŽDÉHO ODSÚDENÉHO, HNEĎ A NAJLEPŠIE BOLESTIVO HO UKAMEŇUJME NA NÁMESTÍ, NEPOTREBUJEME K TOMU DOKAZY!
Tvrdím iba to, že existujú aj prípady kedy je všetko nad Slnko jasné, nič netreba na danom prípade riešiť a aj tak sa to preťahuje do aleluja a že takéto prípady naozaj nepochopím.
môj názor je taký že zo zákona by mali byť ludské usmrtenia (ako trest) zakázané úplne a ako reakcia na čin by mal byť dotyčný vyhostený zo spoločnosti .. teda.. mal by dostať na výber či sa chce alebo nechce podielať na spoločnosti ... ak by chcel, putoval by do väzenia kde by pracoval v určitej výmere a prísneho pozorovania ... a ak by nechcel, proste by bol vyhostený a odkázaný na život ,,mimo,, spoločnosti (tam by sa určilo kde presne a ako) ale nemal by pristup proste k ničomu k čomu máme my ... ale ľudský život ako taký by mal byť zákonom chránený a povyšovaný na najvyšši stupeň podľa mňa ... v opačnom pripade ako sa máme líšiť od tých vrahov ak nie hodnotami ?
ak myslis tento konkretny pripad » deathpenaltyinfo.org/nations-longest...
(co bolo inac najdlhsie cakanie na rozsudok smrti v historii) tak mi pride blbe skor ze sa nepodarilo ten rozsudok zmiernit na dozivotie, neviem co je spravodlive na tom snazit sa ho popravit za kazdu cenu, hlavne ked musi stat evidentne bojovat s vlastnymi zakonmi aby to docielil
@hetfield neviem presne, asi uz pri prvom procese vznika ten velky rozdiel, tuto je vycislenych X porovnani s dozivotnymi trestami » deathpenaltyinfo.org/costs-death-pen...
Buď rada že si nevidela moje "práce" či už zo SŠ alebo VŠ za ktoré som bol prechválený do nebies a to boli na ovela, OVELA horšej úrovni ako tento dotaznik. Nežiješ v Japonsku ale na Slovensku kde študenti prechádzajú len vďaka opisovaniu z mobilov
Ďalej. Netuším o čo ti ide ale budiž. Protiargumentovať nemám na čo. Keďže si sa nijako nevyjadrila ku mojej téme. Len tu prskaš na okolo aký “praneschopný” dotazník som sem linkol ktorého strojcom ani niesom. To že máš ku tomu nejaké pripomienky je síce fajn, ale v tvojom aktuálnom postavení je to zbytočné, lebo ani ja ani ty neovplyvníme jeho kvalitu. Bohužiaľ slovenské školstvo je na tom biedne. Ak chceš argument vyjadri sa k téme ako ostatní.
@Etelnair ono by v prvom rade trebalo funkcny justicny system, aby sa o tom dalo rozpravat na tej urovni, na ktorej to tu riesite vy dvaja. pochopitelne sa to da nastavit tak, aby trest smrti v pripade, kde niet o com (ako popisuje Plavam_zivotom ) vysiel na par drobnych. lenze nie je tajomstvo, ze v amerike je vsetko biznis este viac nez kdekolvek inde. tresty smrti su drahe? hellyeah, sudcovia, pravnici a politici sa nabalia! a to uplne legalne a bez korupcie! zmena legislativy, ktora by v tom celom urobila poriadok, nie je AZ taka zlozita, problem je, ze by sa toho museli chopit ludia, ktorym momentalny system vyhovuje. a preco by to ho menili, vsakze... a ked sme uz pri tom, za zmienku stoji aj mnozstvo privatnych vaznic v USA. ako vravim, tam je cela justicia podnik ako kazdy iny. drzat v sukromnej vaznici vazna odsudeneho na smrt, ktory este raz za cas ide na nejaky sudny proces musi byt zlata bana. jasne, ze sa s jeho popravou nikto neponahla. pokial ide o tie privatne vaznice, je mozne, ze som outdated. postrehol som, ze cca pred rokom s nimi daco riesili, len som neskumal, o co presne slo.
chcel by si mat ale justicny system nastaveny tak aby sa trest smrti vykonaval rychlo a lacno? ako si to nastavenie predstavujete vy dvaja stale nechapem, mam ale pocit ze jak hurvinek vojnu, proste v pripadoch kedy ste z vraha dostatocne znechuteni by nebola moznost odvolania, procesne chyby by sa ignorovali a klepol by sa kladivom po hlave?
to ze sa da trestu smrti vyhybat nekonecnym odvolavanim sa nie je pravda ani bezna prax a nezmeni to ani hentaky cherry picking jak sme videli vyssie, to ze cely proces vyjde draho a urcitu dobu trva je dan za to ze sa stat snazi niekoho legalne zabit a zaroven sa nedostat na uroven krajin tretieho sveta
nechapem vobec preco to niekomu pride tak hrozne ze si odsudeny na smrt pocka par rokov lebo sme mu dovolili sa odvolat
ani v tom jednom pripade ked sa to natiahlo na 40 rokov sa ved z vazenia nedostal a nic menej ako dozivotie ho necaka, preco sa bit za to ze musi co najrychlejsie zomriet?
podciarknute a zhrnute: po prve, cele halo okolo trestu smrti mi smrdi biznisom a po druhe, ked mam vyberat, na koho zachranu dam miliony dolarov (lebo je vela odvetvi, kde ludia umieraju, lebo prachy nie su. to je proste fakt, z ktoreho vychadzam), tak je vacsina ludi obzalovanych z takto zavaznych cinov na velmi nizkej priecke.
omnho horsie su tie dotazniky kde mozes dat len ano-nie alebo stupnica, co vlastne vobec nevyjadruje tvoj nazor a autor dotazniku si to potom vysvetli po svojom
Škoda... chcel by som vedieť aspoň aké boli otázky