Môj názor na to? Hmm, keby sa zamysleli. Keď vládla predchádzajúca vláda a mali sa na houby, vyskakovali? Nie, lebo vedeli, že Fico je blb a nič im nedá. Teraz je premiérom žena, ešte aj pomerne citlivá a labilná, preto si vyskočia, špiny. Ako uznávam, že majú strašne nízke platy a chceli by viac, ale nech zase pochopia, že nie sme Luxembursko a peňazí nazvýš štát nemá.
Už len z čistého princípu, ako budúca učiteľka, súhlasím...no neviem či sa tým niečo zmení. Učiteľská práca je veľmi nedocenená hlavne z finančného hľadiska a učitelia ju nerobia kvôli peniazom. V zahraničí sú vraj lepšie platové podmienky, no to je jedno, keďže žijeme tu. Nech sa nikto nehnevá, ale nástupný plat (cca 500 eur) je strašne malý, pokiaľ vezmeme do úvahy, aké poplatky každý mesiac priemerná slovenská rodina platí...
@baggy skôr sprosté... lebo podľa jeho nápadu by vysoké školy mali len rozmaznané detičky zbohatlíkov... ale ak niekto žil s tým, že jeho rodičia žili od výplaty k výplate a na strednej nemal ideálne známky, no v 19tich si povedal, že chce to zmeniť a učiť sa, tak nemá nádej
@sandy114 co to tu trepes? odkedy vedomosti zavisia od socialnej urovne??? na prijmacky sa ma rovnkau snacu naucit aj syn smetiara aj podnikatela....ale ide o to že ..dajme tomu iba tých najhorsich studentov by spoplatnili..a nie nepovazujem to za diskrimnaciu..
ako je mi to fuk.. mali sme namiesto 8, 6 hodín a iba 2 sa učili a nasral ma matikár.. a matka mi o ňom kecá, že je pekný a ja jej hovorím že je to trtko ale pekný
poslala by som ich na 8 a 12hodín k pásu, alebo niekam na úrad(nech nie som sviňa, na úrade tiež robia vysokoškolsky vzdelaní ľudia)..... sú tiež u štátnej správy a veľa nezarobia....btw moja mama je učiteľka a napriek tomu si myslím, že je to bezcenné to o čo sa snažia, zbytočne nato doplatia žiaci, pretože potom po ich "štrajkoch" budú doháňať čo sa bude dať...
súkromná škola, ide to totálne mimo mňa, nemyslím si, že tým niečo dosiahnu, aj tka azchvíľu bude zdravotníctvo súkromné potom príde na rad školstvo atd. atd. a mozme si strajkovat kolko chceme...
a teda netvrdím, že som toho názoru, že sa majú ako prasce v žite, ale som presvedčená o tom, že až tak zle sa nemajú .. a nech mi zas nikto netvrdí, že učiteľstvo je neviem aká namáhavá a nedocenená činnosť.
Kdesi som čítal koľko vlastne učitelia odrobia z 365 dní v roku. Keď odpočítame soboty,nedele,sviatky plus plná piča prázdnin a ešte bohviečo tak by som sa hanbil pýtať čosi navyše,pokiaľ to nemajú dostať aj tí čo naozaj pracujú.A to že má VŠ? Koľkí ju majú a robia niečo iné ako študovali.A aký je rozdiel medzi učiteľkou a žumpou? Žiadny, buď je nasraná alebo vyčerpaná.
a k téme... mamka je učiteľka, takže dobre viem ako to majú s platmi. nieje to bohviečo a k tomu si ešte ani dovolenku nemôžu vypítať kedy chcú.. myslím, že štrajkom sa nič nezmení, no možno aspoň začne vláda uvažovať... uvidíme
@sugy1 Myslím, že tento štrajk nemá nič spoločné s osobou Ivety Radičovej. Každému priemerne orientujúcemu sa človeku v slovenskej politike je jasné, že slovo I. Radičovej v tejto otázke nie je veľmi podstatné. Má k tomu, čo povedať MF SR, MŠ SR, NR Sr, ktorá schvaľuje rozpočet, vláda, ktorá ho predkladá, prípadne v ústave nezakotvená koaličná rada, ako stretnutie politických "alfa samcov" ktorá určuje smerovanie vlády, ale nie Iveta Radičová. tá je síce premiérka, ale o takomto dôležitom politickom rozhodnutí, rozhodujú lídri koaličných strán, čiže za SDKÚ Mikloš/Dzurinda a nie I. Radičová. Samozrejme v minulých rokoch si si možno zvykol na to, že premiér je aj najmocnejším politikom. Ale to platilo iba preto, že Mečiar, Dzurinda a Fico boli suverénne na čele politických strán, ktoré boli najmocnejšími stranami v koalícií. Preto ich hlas niečo znamenal. Post predsedu vlády per se nie je garanciou toho, že osoba ktorá ho zastáva je najvplyvnejším politikom a že sama rozhoduje o zvyšovaní platov učiteľom.
@romanzkrajinyx Tvrdenie o tom, že príjmačky niečo hovoria o akademickom potenciáli žiaka je odtrhnuté od reality. V praxi sa testové otázky na príjmačky žrebujú a jeden študent môže dostať otázky, ktoré sú náročnosťou úplne niekde inde ako otázky iného študenta s nižším akademickým potenciálom. Prvý študent by spravil otázky druhého študenta na 90%, teda vynikajúco, no keďže má nešťastné otázky spraví ich len na 60%. Obaja sú prijatí, jeden má šesťdesiat, druhý 75%. Prvý, aj keď je lepší musí platiť školné a je z chudobnejšej rodiny. Preto škola pre neho skončila, lebo musí zarábať a my sme prišli možno o génia. Príjmačky majú minimálnu výpovednú hodnotu o kvalitách študentov. So známkami je to podobné. ak chce byť niekto brilantný v určitej oblasti, zvyčajne nemá čas a hlavne záujem venovať sa otázkam, ktoré pre neho v budúcnosti nebudú mať zmysel. Toto platí dvojnásobne na Slovensku, kde sa dôraz kladie na memorovanie a na strednej nie je priestor na profiláciu. A veci ako kritické a abstraktné myslenie či logické uvažovanie sa u nás často necenia a sú nezávislé od študijných výsledkov
Všeobecne:
Osobne si nemyslím, že stedoškolskí učiteľia či učitelia na ZŠ majú až také nízke platy v porovnaní s ostatnými zamestnaniami. Prirodzene reálne mzdy v SR sú nízke, máme nízke mzdy a vysoké životné náklady, ale napriek tomu si musíme uvedomiť, od čoho sa mzda odvíja. Tvrdenie, že len od VŠ je ohromným zjednodušením. Medzi faktory ovplyvňujúce výšku mzdy patrí napr. nebezpečenstvo úrazu pri práci, cena vykonanej práce, výška vzdelania potrebná na prácu, počet ľudí, ktorí túto úroveň vzdelania dosiahol, čas strávený v práci, náročnosť a "stresovosť" práce, počet ľudí, ktorí majú záujem o prácu, "osobné naplnenie" pri práci, či je práca vykonávaná v prvom, druhom, alebo treťom sektore, zručnosti a schopnosti potrebné na prácu, práca na zmeny alebo nie, intelekt a ďalšie. A pri všetkej úcte povolanie učiteľa je bezpečné, máte kopec voľného času, nevyžaduje vysoké vzdelanie a ani kvalitnú a ťažkú školu, je tu vysoký stupeň osobného naplnenia venujete sa tomu, čo vás baví a málo stresu, takmer žiadne termíny, práca vo verejnom sektore. Takže po tejto stránke je to práca atraktívna a aj preto nie je atraktívna z finančného hľadiska
Inak, možno je to naozaj tak zlé, že tie platy sú skoro pasujúce
Ale veľa vecí by sa mohlo zmeniť a to rozhodne nie len fixné platy, ale aj rôzne odmeny a flexibilnejšie finančné hodnotenie učiteľov a možno by potom učiteľ nebolo povolanie toľkých neurotických tiet, ktoré proste nemali čo iné robiť a podobne.
Hm,mám k tomuto vlastný názor. Dufam,že ma teraz budu všetci kritizovat,ale ja som tochto nazoru: Ucitelom by som plat vobec nezdvihol,rsp.zdvihol o par eur,mozno o 50,aj to len maximum.Pozrime sa,až taku tazku robotu nemaju,a to,že sa musia natrapit s problemovimi deckami maju vlastne v pic*.
Plus-ucitelia maju 2mesacne letne prazdniny platene,a pritom nevyucuju a sedia na zadku,a vianocne to isto.Tak by som skor este znizoval,a nie zvysoval. Napr.robotnik za pasom ma taky plat ako ucitel,pritom s a namaka manuale,a nie s papulou.
Ano,ucitelia su potrebny,a to,že nebudu ucit,ked im nezvysia plat,je blbost.Pretože ostanu bez prace...a aspon je vidiet,ako ucitelom zalezi na nas(maju nas vpich*,ôen si to riznajme),ked sa takto vyhrazaju...
a skoro som s arozplakal,ked jeden povedal v kamere,ze aspon 1000eur chce mat plat,teda,nielen jeden.akoze...hah...skor zdravotnikom by som zvysil platy!vsak oni su odlezity a aj vela spravia toho.
takze,to je moj nazor.ludia,mozte ma kritizovat,ale ja mam svoj nazor!
@spomienky7 vindo, že nevieš ake je to nesmierne tažké povolania..a robotnik za pasom si nezasluzi vyssi plat..preboha ved je to robotnik!!! je nemyslitelne aby niekto zo ZS mal rovnaky plat ako Vysokoskolak a pritom ucitel je vlemi dolezite povolanie..sot krat dolezitejsie ako nejaky robotnik ktorý moze v pohode nahradit stroj..
@tunidlo Tebe niekto niekedy rozprával o našom geografovi? (ktorý inak vyučoval telesnú)
@romanzkrajinyx Môže robiť aj xy-tú výšku - všetko nad bežnú dĺžku štúdia si musí platiť. Navyše po 26-ke mu tuším ani študentské zľavy neplatia, takže pokiaľ nemá rodičov, čo sa oňho budú donekonečna starať, skôr či neskôr do tej práce bude musieť ísť...
neviem, ako osobne som sa za 13 rokov na ZS a SS stretla z toho kvanta ucitelov mozno s piatimi kvalitnymi..takym by som dopriala aj vyssi plat.. ale ak si pytaju prachy za to, ze s prepacenim hovno spravia na tej vyucovacej hodine, dvoch troch vyskusaju, potom nechaju ziakov trebars precitat si z knihy ucivo a spoznamkovat si ho do zosita a tym to hasne, tak neviem za co si taky clovek pyta peniaze.. to by som mohla ist robit aj ja..a to este nehovorim o neurotickych hovadach, co si na ziakoch vybijaju svoje domace problemy..
@quixinka preto je ich tak málo kvalitných, lebo sú zle ohodnotený. Vezmi si len jazykárov - keď vie niekto jazyk a má z neho štátnicu, tak predsa nebude robiť učiteľa v škole za pár eur, keď môže robiť školenia v nejakej firme, ktorá mu dá viac.
Alebo človek so štátnicou z chémie pôjde dakam do Istrochemu alebo Figara.
Štátnica z matematiky - ekonómia, práca v banke, analytici....
Problém zamestnať sa inde môžu mať tak tí, ktorí majú humanitné kombinácie (neviem si predstaviť, čo iné môže robiť niekto, kto študoval slovenčinu s ddejepisom alebo geografiu a pod.)
@dukenukem.. paradoxne prave jazykarov sme mali najlepsich... a pozri sa, clovek ktory si vyberie povolanie ucitela, by mal k nemu tak aj pristupovat akoze to chce robit a nie akoze musi a je mu z toho na grc.. sami hovoria, ze je to poslanie, ale maloktory z nich mna osobne nieco naucil.. z knih som sa dokazala naucit aj sama.. a myslim si, ze toto je typicky problem Slovakov.. nedaju mi viac prachov, tak nebudem robit.. ale neviem ci si ti ludia neuvedomuju, ze za nic im tie peniaze nikto neda... to je uplne krasne vidiet vsade, ci v tescu, ci u nas v zeleziarnach. kazdy sa len flaka, kavickuje, ide na cigaretku desat krat za smenu a este ma tu drzost sa stazovat..to iste vidim v skole, co sa tyka studentov.. bohuzial to je presne ta vec, pre ktoru sa Slovensko len tazko niekedy vyrovna vyspelym krajinam..
ja nwm co akoze chcu ? ze ist skorej do dochodku a zvysit plat ? a druhy ludia si maju potom co povedat keby ucitelom vyhoveli ? vacsina ludi chce zvysit plat a nerobit cely zivot jak otrok ale co narobime nic je to proste skurveny system !
mne je zle uz len s toho ze policajti a vojaci mozu ist po 20 rokoch do dochodu ,, ked uz idu jedny mali by ist vsetci alebo nikdo
nah, dufala som ze uvidim nejaku znamu tvar aby som sa mohla dusevne pousmiat nad tym aky prijebany ludia nas ucia za male platy.
Inac..co ich to napadlo robit ucitelov? ...ved snad ked uz si robim vysku tak nieco co ma aspon ako takyplat a nemusim si tam riesit komplexy na ziakoch
jaj a este ze...ono snad aj nejake strajky pomohli? ak im aj zvysia plat, znizia ho niekomu inemu kto pojde strajkovat zas..maju to pici, na to by sa muselo vymysliet vsetko odznova
@42 co by som nevedel.ok,ucitel a robotnik je nieco ine,ucitelia su dolezity,ale vsetci uciteli a nas maju vies kde,a ucia za peniaze,cize ucitelstvo neni ziadne poslane,ako niektore idividua hovoria a vobec to nie je tzake povolanie,ako sa hovori.a plat si zasluzia taky,aky maju
@tunidlo ja len tvrdím, na to akú prácu vykonávajú, tak nemajú na slovenské pomery prinízke platy....len hovorím, že sú oveľa ťažšie typy prác a mzda je nízka a nehovorila som len o manuálnej práci...
@romanzkrajinyx ja len, že každý môže mať zle obdobie, keď sa mu jeden ročník nepodarí ukážkovo (napr z rodinných dôvodov nebude schopný sa učiť a zhorší si priemer... čo ak bude chudobnejší práve kvôli tomu, že mu jeden z rodičov zomrel počas strednej, kvôli smútku si zhorší priemer a z platu jedného rodiča si nebude môcť dovoliť výšku... to len taký príklad...)... ja som napríklad študovala s vyznamenaním na SOŠ, ktorá je zaradená medzi SOU, čo mi kazí priemer a nemám šancu sa dostať na výšku v KE, lebo všade berú bez príjimačiek, samozrejme okrem odborov ako medicína a pod, ktoré by som študovať nechcela... na súkromnú školu nemám peniaze a rodičia mi povedali, že ani intrák mi nebudú platiť...
ten tvoj kamarát čo je 3tiak na VS lebo sa mu nechce pracovať zrejme taký sprostý nebude, kedže nevyletel zo školy, takže by neplatil tiež nič... ono štúdium na VS je platené, ale hradí ho štát (3bc roky + 2mgr/ing), ak prekročíš dĺžku, tak platíš... a ak niekto len zavadzia na škole, je z tých blbších ale bohatších, tak aj v dnešnej dobe dá profesorovi obáločku a ide dalej
aleprotest nebol ohľadom učiteľov na VS, protestovali základoškolskí a stredoškolskí učitelia, ktorí, na to, aké školy musia mať, majú platy nízke, základné a stredné školy nebudú spoplatnené (ak nerátame zase súkromný sektor), lebo školská dochádzka je povinná a musia ju spĺňať všetky deti...
na druhú stranu, mama môjho priateľa je učiteľka na zš prvý stupeň, prvý stupeň... zase za tých 500 eur mesačne byť v práci max 5 hodín(lebo bežne chodila domov o 13tej naobed), s tým, že prázdniny sú tiež preplatené nie je najhoršie... na slovenské pomery, samozrejme...
@sandy114 inak volako tomu nerozumiem.teda vysoke skoly pozeraju ci mas same jednotky z gympla alebo z napr. sou nie? ved same dvojky/trojky z gympla sa vyrovnaju samým jendotkam z SOU ci?
@romanzkrajinyx ano, 4kár z otrasného gymnázia ako je exnarová v KE (čo berú každého) má väčšie šance na uplatnenie.. a povedzme že aj maturitných predmetov som mala viac ako na gympli.... mňa zobrali len na druhé kolo na strojarinu - všeobecne strojárstvo, čo je odbor, ktorý nikto študovať nechce lebo je veľmi ťažky a berú ozaj každého... nevydržala som tam dlho... na odbor, aký by som chcela študovať ma v živote nevezmú,.. takže teraz pracujem a budúci rok idem na externé štúdium (to sa platí takže ľudí príjmajú inak ako na denné)...
keď je 3 krát prvák, tak o rok už bude musieť začať robiť lebo mu už štát nebude platiť štúdium a neverím, že dá 500-800 eur za štúdium
@spomienky7 , poviem len jedno - do skoly chodi aj prvy a posledny tyzden letnych prazdnin a na to, aby mohla byt po zvysok vsetkych moznych praznin doma, musi nadrabat a suplovat, aby mala nahradne volno. to si potom ucitelia povinne cerpaju cez prazdniny.
a ja osobne si myslim, ze by si rozhodne zasluzili aspon ten priemerny plat. (hej, vacsina ucitelov na zs (alebo aspon na zs, kde mama uci) nema ani priemerny plat.)
nesuhlasim s tym strajkom. ano, zasluzili by si vacsi plat, ale to by si na slovensku zasluzil kazdy. ale vzhladom na to, ze nasa krajina je slovensko a nie rakusko ci luxembursko, tak maju plat primerany k tomu co robia v porovnani s ostatnymi profesiami. navyse je zla ekonomicka situacia, takze ozaj nie je z coho platy zvysovat, nezvysuju sa ani v sukromnom sektore. jedina vec s cim suhlasim je, ze skolstvo ako odvetvie by si urcite zasluzilo viac penazi z rozpoctu lebo kvalita a uroven vzdelavania u nas je naozaj biedna.
@58 tak zvysit by som im zvysil,to som napisal,ale max.o 5Oeuro.nie viacej.skor zdravotnikom a timto,co zivoty zachranuju...a neuraz sa pls ano,zasluzia si zvysit,ale maju dost prazdnin,takzeee
Zvlášť dobrý učiteľ to má blbé, darmo je dobrý, keď plat musí mať tabuľkový, je to hlúposť. Mnoho učiteľov je nedocenených a mnoho chytrých ľudí kvôli tomu ani nemá dôvod učiť, čo je dosť zlé a môcť dosiahnuť zmenu aj s nejakými čachrami s platmi učiteľov by podľa mňa rozhodne nebolo na škodu.
Dôležitejšie ako "spravodlivé" ohodnotenie učiteľov je podľa mňa pri zvyšovaní ich platov možnosť prilákať na učiteľský post lepších ľudí, ktorí by inak učiť nešli.
tak pokiaľ to beriem z nejakého komplexnejšieho hľadiska, kt. teda ráta s tým, že platy u nás sú všeobecne také, aké sú a podmienky sú tiež také, aké sú, tak nevravím, že učitelia nemajú právo na vyšší plat, čo by nie, ale myslím, že kopec iných povolaní si ten plat zaslúži viac ako oni, čiže z tohto hľadiska mi nejaké štrajkovanie príde ako nie celkom adekvátne.
takisto nemôžem povedať, že by som bola presvedčená o nejakej poctivosti alebo dobrých mravoch (či jak to nazvať) učiteľov ako celku, práve naopak. osobne poznám možno 3 učiteľov (z radov zš a sš samozrejme), kt. si vážim a pri kt. naozaj platí, že učiteľstvo je poslanie.
a ďalej ... toto možno vyznie nejak blbo ale šak nech .. som úprimne zhrozená z deciek, kt. študujú pedagogiku/práve doštudovali, celé to štúdium mi vlastne príde ako jedna veľká fraška. kedysi možno platilo, že učiteľ = inteligencia, ale teraz o tom absolútne nie som presvedčená.
a ešte .. ozaj si myslíš, že učiteľka na 1. stupni zš to má až také náročné? (ako áno, neposlušné decká, nápor na psychiku blá blá .. fakt strašné veci)
ok, aby som to zhrnula .. nech kľudne zvýšia učiteľské platy, len nech potom zvýšia platy aj ostatným "zaslúžilým povolaniam"
Podľa mňa je nepravdepodobné, že zvýšenie platov kohokoľvek sa môže do budúcnosti premietnuť takým spôsobom ako práve u učiteľov.
Práve to, že učiteľ sa často nerovná inteligencia by podľa mňa malo byť popudom k tomu, aby sa niečo robilo, inak to tak nielen ostane, ale sa to ešte zhorší.
A nemyslím si, že pre dobrého učiteľa je dobre učiť extrémne náročné.
Ale tak je to napríklad aj s dobrým manažérom a ten iste nedostane 400-600 eur
najviac sa zabavam na vas vsetkych, ktori to vidite len z pohladu studentov, priala by som vam sa postavit pred tabulu za tych 500EUR, robit si doma pripravy, opravovat pisomky, viest kruzky, mimoskolske akcie a ked vame ste do toho papuluju, kibicuju, vyrusuju rozmaznane decka ako ste vy........ked si toto vsetko vyskusate, potom sa vyjadrujte k veci.....ok?.....lebo hovno vitete o tom, co vsetko to obnasa.....vraj prazdniny.....normlana dovolenka+nadrobene hodiny.......nevravim, ze ine povolania si nezasluzia ohodnotit...zasluzia.......zvysovat mzdy vsetkym...aj robotnikom za apsom, ja si ich vazim....vazim si kazde povolanie.....ale tu vladne tupost....fakt....inak, naco vlastne chodite do skoly?.....vsak sa vykaslite na t nam ucitelom, bude bez takych namyslenych deti lepsie......
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
66 komentov
A samozrejme - odborári sú smeráci bohužiaľ.
*@sugy1 to už je o niečom inom, že sú smeráci. Keď si myslia, že im to pomôže, nech štrajkujú.
a po druhé. aj keby, co brani byt studentom na strednej dobry aj ked je chudobny?
a teda netvrdím, že som toho názoru, že sa majú ako prasce v žite, ale som presvedčená o tom, že až tak zle sa nemajú .. a nech mi zas nikto netvrdí, že učiteľstvo je neviem aká namáhavá a nedocenená činnosť.
a k téme... mamka je učiteľka, takže dobre viem ako to majú s platmi. nieje to bohviečo a k tomu si ešte ani dovolenku nemôžu vypítať kedy chcú.. myslím, že štrajkom sa nič nezmení, no možno aspoň začne vláda uvažovať... uvidíme
@romanzkrajinyx Tvrdenie o tom, že príjmačky niečo hovoria o akademickom potenciáli žiaka je odtrhnuté od reality. V praxi sa testové otázky na príjmačky žrebujú a jeden študent môže dostať otázky, ktoré sú náročnosťou úplne niekde inde ako otázky iného študenta s nižším akademickým potenciálom. Prvý študent by spravil otázky druhého študenta na 90%, teda vynikajúco, no keďže má nešťastné otázky spraví ich len na 60%. Obaja sú prijatí, jeden má šesťdesiat, druhý 75%. Prvý, aj keď je lepší musí platiť školné a je z chudobnejšej rodiny. Preto škola pre neho skončila, lebo musí zarábať a my sme prišli možno o génia. Príjmačky majú minimálnu výpovednú hodnotu o kvalitách študentov. So známkami je to podobné. ak chce byť niekto brilantný v určitej oblasti, zvyčajne nemá čas a hlavne záujem venovať sa otázkam, ktoré pre neho v budúcnosti nebudú mať zmysel. Toto platí dvojnásobne na Slovensku, kde sa dôraz kladie na memorovanie a na strednej nie je priestor na profiláciu. A veci ako kritické a abstraktné myslenie či logické uvažovanie sa u nás často necenia a sú nezávislé od študijných výsledkov
Všeobecne:
Osobne si nemyslím, že stedoškolskí učiteľia či učitelia na ZŠ majú až také nízke platy v porovnaní s ostatnými zamestnaniami. Prirodzene reálne mzdy v SR sú nízke, máme nízke mzdy a vysoké životné náklady, ale napriek tomu si musíme uvedomiť, od čoho sa mzda odvíja. Tvrdenie, že len od VŠ je ohromným zjednodušením. Medzi faktory ovplyvňujúce výšku mzdy patrí napr. nebezpečenstvo úrazu pri práci, cena vykonanej práce, výška vzdelania potrebná na prácu, počet ľudí, ktorí túto úroveň vzdelania dosiahol, čas strávený v práci, náročnosť a "stresovosť" práce, počet ľudí, ktorí majú záujem o prácu, "osobné naplnenie" pri práci, či je práca vykonávaná v prvom, druhom, alebo treťom sektore, zručnosti a schopnosti potrebné na prácu, práca na zmeny alebo nie, intelekt a ďalšie. A pri všetkej úcte povolanie učiteľa je bezpečné, máte kopec voľného času, nevyžaduje vysoké vzdelanie a ani kvalitnú a ťažkú školu, je tu vysoký stupeň osobného naplnenia venujete sa tomu, čo vás baví a málo stresu, takmer žiadne termíny, práca vo verejnom sektore. Takže po tejto stránke je to práca atraktívna a aj preto nie je atraktívna z finančného hľadiska
Pokiaľ niekto, kto vyštudoval telesnú výchovu predčíta z učebnice geografie, tak nie. Ale zdá sa ti to naozaj ako pasujúce?
@deadfancy
Aj lekárov a vlastne každého, kto sa opováži protestovať by si poslala k pásu?
Ale veľa vecí by sa mohlo zmeniť a to rozhodne nie len fixné platy, ale aj rôzne odmeny a flexibilnejšie finančné hodnotenie učiteľov a možno by potom učiteľ nebolo povolanie toľkých neurotických tiet, ktoré proste nemali čo iné robiť a podobne.
Plus-ucitelia maju 2mesacne letne prazdniny platene,a pritom nevyucuju a sedia na zadku,a vianocne to isto.Tak by som skor este znizoval,a nie zvysoval. Napr.robotnik za pasom ma taky plat ako ucitel,pritom s a namaka manuale,a nie s papulou.
Ano,ucitelia su potrebny,a to,že nebudu ucit,ked im nezvysia plat,je blbost.Pretože ostanu bez prace...a aspon je vidiet,ako ucitelom zalezi na nas(maju nas vpich*,ôen si to riznajme),ked sa takto vyhrazaju...
a skoro som s arozplakal,ked jeden povedal v kamere,ze aspon 1000eur chce mat plat,teda,nielen jeden.akoze...hah...skor zdravotnikom by som zvysil platy!vsak oni su odlezity a aj vela spravia toho.
takze,to je moj nazor.ludia,mozte ma kritizovat,ale ja mam svoj nazor!
čo či sa mi zdá byť pasujúce?
@romanzkrajinyx Môže robiť aj xy-tú výšku - všetko nad bežnú dĺžku štúdia si musí platiť. Navyše po 26-ke mu tuším ani študentské zľavy neplatia, takže pokiaľ nemá rodičov, čo sa oňho budú donekonečna starať, skôr či neskôr do tej práce bude musieť ísť...
Alebo človek so štátnicou z chémie pôjde dakam do Istrochemu alebo Figara.
Štátnica z matematiky - ekonómia, práca v banke, analytici....
Problém zamestnať sa inde môžu mať tak tí, ktorí majú humanitné kombinácie (neviem si predstaviť, čo iné môže robiť niekto, kto študoval slovenčinu s ddejepisom alebo geografiu a pod.)
mne je zle uz len s toho ze policajti a vojaci mozu ist po 20 rokoch do dochodu ,, ked uz idu jedny mali by ist vsetci alebo nikdo
Inac..co ich to napadlo robit ucitelov? ...ved snad ked uz si robim vysku tak nieco co ma aspon ako takyplat a nemusim si tam riesit komplexy na ziakoch
ten tvoj kamarát čo je 3tiak na VS lebo sa mu nechce pracovať zrejme taký sprostý nebude, kedže nevyletel zo školy, takže by neplatil tiež nič... ono štúdium na VS je platené, ale hradí ho štát (3bc roky + 2mgr/ing), ak prekročíš dĺžku, tak platíš... a ak niekto len zavadzia na škole, je z tých blbších ale bohatších, tak aj v dnešnej dobe dá profesorovi obáločku a ide dalej
aleprotest nebol ohľadom učiteľov na VS, protestovali základoškolskí a stredoškolskí učitelia, ktorí, na to, aké školy musia mať, majú platy nízke, základné a stredné školy nebudú spoplatnené (ak nerátame zase súkromný sektor), lebo školská dochádzka je povinná a musia ju spĺňať všetky deti...
na druhú stranu, mama môjho priateľa je učiteľka na zš prvý stupeň, prvý stupeň... zase za tých 500 eur mesačne byť v práci max 5 hodín(lebo bežne chodila domov o 13tej naobed), s tým, že prázdniny sú tiež preplatené nie je najhoršie... na slovenské pomery, samozrejme...
keď je 3 krát prvák, tak o rok už bude musieť začať robiť lebo mu už štát nebude platiť štúdium a neverím, že dá 500-800 eur za štúdium
@spomienky7 , poviem len jedno - do skoly chodi aj prvy a posledny tyzden letnych prazdnin a na to, aby mohla byt po zvysok vsetkych moznych praznin doma, musi nadrabat a suplovat, aby mala nahradne volno. to si potom ucitelia povinne cerpaju cez prazdniny.
a ja osobne si myslim, ze by si rozhodne zasluzili aspon ten priemerny plat. (hej, vacsina ucitelov na zs (alebo aspon na zs, kde mama uci) nema ani priemerny plat.)
No tá nenamáhavosť a docenenosť učiteľov.
Zvlášť dobrý učiteľ to má blbé, darmo je dobrý, keď plat musí mať tabuľkový, je to hlúposť. Mnoho učiteľov je nedocenených a mnoho chytrých ľudí kvôli tomu ani nemá dôvod učiť, čo je dosť zlé a môcť dosiahnuť zmenu aj s nejakými čachrami s platmi učiteľov by podľa mňa rozhodne nebolo na škodu.
Ale ten váš geograf na vás určite nekričal, že ho nerešpektujete ako matku!
Dôležitejšie ako "spravodlivé" ohodnotenie učiteľov je podľa mňa pri zvyšovaní ich platov možnosť prilákať na učiteľský post lepších ľudí, ktorí by inak učiť nešli.
tak pokiaľ to beriem z nejakého komplexnejšieho hľadiska, kt. teda ráta s tým, že platy u nás sú všeobecne také, aké sú a podmienky sú tiež také, aké sú, tak nevravím, že učitelia nemajú právo na vyšší plat, čo by nie, ale myslím, že kopec iných povolaní si ten plat zaslúži viac ako oni, čiže z tohto hľadiska mi nejaké štrajkovanie príde ako nie celkom adekvátne.
takisto nemôžem povedať, že by som bola presvedčená o nejakej poctivosti alebo dobrých mravoch (či jak to nazvať) učiteľov ako celku, práve naopak. osobne poznám možno 3 učiteľov (z radov zš a sš samozrejme), kt. si vážim a pri kt. naozaj platí, že učiteľstvo je poslanie.
a ďalej ... toto možno vyznie nejak blbo ale šak nech .. som úprimne zhrozená z deciek, kt. študujú pedagogiku/práve doštudovali, celé to štúdium mi vlastne príde ako jedna veľká fraška. kedysi možno platilo, že učiteľ = inteligencia, ale teraz o tom absolútne nie som presvedčená.
a ešte .. ozaj si myslíš, že učiteľka na 1. stupni zš to má až také náročné? (ako áno, neposlušné decká, nápor na psychiku blá blá .. fakt strašné veci)
ok, aby som to zhrnula .. nech kľudne zvýšia učiteľské platy, len nech potom zvýšia platy aj ostatným "zaslúžilým povolaniam"
Je možné, že niekto iný si to zaslúži viac.
Ja na to ale pozerám trocha z iného hľadiska.
Podľa mňa je nepravdepodobné, že zvýšenie platov kohokoľvek sa môže do budúcnosti premietnuť takým spôsobom ako práve u učiteľov.
Práve to, že učiteľ sa často nerovná inteligencia by podľa mňa malo byť popudom k tomu, aby sa niečo robilo, inak to tak nielen ostane, ale sa to ešte zhorší.
A nemyslím si, že pre dobrého učiteľa je dobre učiť extrémne náročné.
Ale tak je to napríklad aj s dobrým manažérom a ten iste nedostane 400-600 eur