nevidel, ale moj nazor je velmi jednoduchy: v USA to mozno s psychiatrickymi liekmi uz prehanaju, ale vseobecne ti odporucam mat vo svojom okoli nejakeho psychiatrickeho pacienta. pochopis, ze lieky im viditelne pomahaju a bez nich nedokazu bezne v zivote fungovat.
nechapem tento trend za vsetkym hned hladat konspiracne teorie, sprisahanie, iluminatov atd.
@jozotraktorista suhlasim, presne jak hovoris staci vidiet jedneho psychicky vazne choreho cloveka a este keby si ho @leiladrumnbass videla bez liekov a s liekmi tak skutocne psychiatricke lieky chorym ludom pomahaju.
v usa nejake psychiatricke lieky berie kazdy piaty clovek ale to neni tym ze by tam bolo viac jebnutych, to beru najma lieky na spanie a na ukludnenie, kedze ziju velmi stresujuce zivoty lebo sa iba za peniazmi nahanaju tak su nervozny a trpia nespavostou
jedine co si myslim je ze v USA to prehanaju s diagnozou ADHD (hyperaktivita) ked je trochu zivsie detsko, hned mu diagnostikuju hyperaktivitu a daju mu silne lieky..
Nevidela som to ale podla mna ...sú u niektorých psychiatrických pacientov lieky nevyhnutnosťou. Pokiaľ sú nebezpečný pre okolie alebo pre seba. Vezmime si napríklad takú shyzofréniu alebo veľmi hlboké depresie atď. Tam sú lieky dosť potrebné to je fakt. No z vlastnej skúsenosti mozem povedat ze nie všetci psychiatrických pacienti by mali brať lieky. A nie všetci ich potrebujú. Aj ked psychiatri predpisujú lieky uz pomaly hned pri prvom sedení. Pokiaľ to ide bez nich a stačí liečba formou psychoterapie a pacientovi to pomáha tak nevidím dovod brať tie ...povedzme si pravdu svinstvá. Aj keď niekedy nápomocné...ale stále svinstvá.
nepozeral ale na psychiatriu mam negativny nazor. @jozotraktorista a coo tak miesto toho aby boli odkazany furt na lieky, co casto z nich robia inych ludi + maju vseliake pekne neziaduce ucinky, tu psychicku poruchu odstranit. jaj ale v psychiatrii take velmi do uvahy neprichadza.
Co som videl par psychiatrov, az na jednu zenu mi nie len prisli slepi ale aj ako hrozni zmrdi.
@tvojasanca na psychiatrii som bola 2x tak velmi dobre viem ako na tom ludia su ci uz beru lieky alebo nie
a nepripada vam to uz fakt divne? ze ludia uz bez tyhc liekov nemozu fungovat? nie preto lebo maju az taku narusenu psychiku ale proste su na tych liekoch zavisli?
@bress ked vies ako odstranovat psychiatricke poruchu (tym myslim najma tazke stavy veduce az ku samovrazdam) tak sa pusti do toho, mozno dostanes aj nobelovku.
@leiladrumnbass velmi to zjednodusujes. by som sa aj ja opytal taku paralelu: nepride ti divne, ze ludia s cukrovkou (ano viem, len so specigickym druhom crkrovky) nedokazu zit bez inzulinu ak si ho pravidelne nepichnu? nie su na nom zavisli?
Nevidel som, ale niečo na tom bude. Všetko na svete je tak prepojené, že si to ľudia ani neuvedomujú. Len tak mimochodom, "sráči" sa už od polovice minulého storočia snažia znížiť populáciu. Keďže temný stredovek sa už nevráti, lebo sme ľudia a nie zvieratá, tak vymýšľajú všeličo možné. Keby sa aspoň ľudia zamysleli a nepozerali večne televízne noviny, tak by mali iný prehľad o svete.
@jozotraktorista ja neviem ale su ludia, co s tym vedia urobit ovela viac ako zapadni psychiatri. A holt nobelkovku nedostanes za postupy, co znicia firmam obrovske prijmy penazi. @hoperpohroma ked tak uz tagni normalne. Je rozdiel odstranit docasne priznaky a vyliecit, neviem ci sa da nazvat liecenie, ak po vysadeni je 80-90% navratnost.
@leiladrumnbass tak asi skor nevies.
psychiatricky stav je neziaduci, ci uz pre jednotlivca alebo pre spolocnost. nikto nechce mat dobrovolne napr. samovrazedne sklony (to uz zachadzam do extremov).
rovnako nedobrovolny a neziaduci stav je mat cukrovku. kedze tento stav je trvaly a nie je ho mozne zvratit inak ako chemickou cestou/medikanetoznou liecbou, tak sa to robi tymto jedinym sposobom.
cloveka napr. s tazkou depresiou alebo cloveka s cukrovkou nevyliecis rozhovorom so psychlogom.
uz rozumies? psychiatricke choroby maju fyziologicky zaklad, takze sa liecia tiez hmotne.
@method najlepsie lieky, co som pozeral maju okolo 20-30% vraj @hoperpohroma no ja neviem o tom, zeby napr. velmi male deti mali take zasadne diagnozy ako maniodepresia, schizofrenia. To, ze ma clovek predispoziciu a potom s amu vyvinie z nejakych pricin choroba neznamena, ze sa neda odstranit. @jozotraktorista ale napr. cukrovku typu 2. vyliecis tym, ze nasadis spravny zivotny styl, schudnes atd. Alebo mozes brat do konca zivota lieky, ktore to len potlacuju, takze zly priklad
@bress o schizofrenii silno pochybujem, ze je odstranitelna. moj otec pozna par pripadov osobne a rozpravali sme sa o tom do hlbky. a nikto z nich sa nevyliecil.
co sa tyka depresie, je to chemicka nerovnovaha v mozgu a vdaka liekom sa ustali, potom sa mozu postupne vysadit. ale vratna bude vzdy, ked ma raz ten clovek preddispoziciu. podla mna sa to neda odstranit uplne. clovek si moze klamat, aky je stastny, moze to zapierat tym, ze sa bude prehnane niecomu venovat, ale podla mna to tam vzdy bude.
@bress boze moj, ohladom toho druhu cukrovky viem, preto som napisal v prispevku @12 vysvetlenie pre takych exotov ako si ty.
vidim ale celkovo v tejto diskusii zhodu, ze psychiatricke lieky su dobra vec, len treba najst rovnovahu pri akych stavoch ich podavat/v akych mnozstvach/ci vedlajsie ucinky stoja za ich efekt. tiez nesuhlasim s tym, aby deti na ZS brali lieky na ADHD pokial to nie je neunosne. radsej ich dat na nejaky sport, a vybit z nich tu energiu!!!
@hoperpohroma
vidis a ja poznam vyliecenych ( to je co ). A depresia je bud chemickou nerovnovahou alebo nemusi byt. A substitucia nie je realne liecba aj tam poznam endogenne, co sa vylieceli.
@jozotraktorista a co ak by sa zregenerovali B bunky pankreasu, tak by si odsranil aj cukrovku 1. Keby vedeli dat prekurzorovym bunkam nato aby sa diferencovali v B bunky, tak to vyliecis.
namiesto mudrovania v medicinskej terminologii na birdzi by si mal ist radsej skumat ako liecit tazke psychiatricke stavy inymi sposobmi ako liekmi. je ta tu skoda.
Mnohé lieky sú neadekvátne. Spomínané ADHD je len hyperaktivita a nepozornosť. Ale ako inak sa má decko správať? Je to normálne správanie. Niektoré deti sú živšie a neposednejšie, niektoré introvertnejšie. Ale "liečiť" to je choré. A ešte alarmujúcejšie je keď sa na túto "liečbu" používajú metamfetamíny a amfetamíny. Kto by dal decku pervitín? Aj na slovensku sa na ADHD predposujú stimulanty, ale naštastie nie v takých množstvách ako v USA. Pervitín je extrémne nebezpečný a jeho branie má ďalekosiahle následky.
Taktiež mnohé ďalšie "utlmujúce" psychiatrické lieky síce fungujú, ale fungujú na takej báze, že zamorujú mozog toxickými látkami (napr. lítium). Toto má síce ukludňujúci účinok, ale robí to z človeka kripla.
A spôsob účinku väčšinych psychiatrických liekov nie je preukázaný, iba sa predpokadá, že fungujú na určitej báze, ale nie je vedecky preukázané čo v podstate spôsobujú v tele človeka. Ale evidentne nie sú dostatočne bezpečné. Niektoré lieky na depresiu, bipolárnu poruchu, a iné choroby (ktoré su zlúčitelné zo žvotom) majú nežiadúce účinky, ktoré nie sú vždy zlúčitelné zo zivotom, a brať ich je ako hrať ruskú ruletu. Takže by každý mal zvážiť pre a proti predtým ako ich začne brať.
Najmenej nežiadúcich účinkov majú ssri, ale tie pri dlhšom užívaní menia štruktúru mozgu a ničia krátkodobú pamäť. A tiež prestávajú zaberať, lebo serotonín nemožno "recyklovať" liekmi donekonečna, a nakoniec človek dostane serotonínový syndróm a jeho depresia bude farmakorezistentná. A vtedy až začína skutočný problém
@Leiladrumnbass Možno tie lieky berie toľko ľudí preto, pretože ako ide veda dopredu tak na choroby, na ktoré pred tým lieky neboli sa už majú ako liečiť. Plus alternatíva neliečiť je blbosť, "alternatívna" medicína buď nebola preukázateľne účinná alebo bola preukázateľne neúčinná a zmena životného štýlu v ťažkých prípadoch nepomôže. Schiza napríklad podľa mojich doterjších znalostí napríklad až sa raz rozvynie tak je v lepšom prípade iba liekmi potlačiteľná.
Niekedy týchto ľudí vyhnali do lesa alebo zabili ako čarodejníkov a bohvie čo a keďže boli neliečený tak často boli nefunkčný v živote a tak umreli pre neschopnosť zarobiť si na chleba a zaobstarať si jedlo(ak teda pôjdeme dostatočne do minulosti).
V podstate lieky su na stopercent pozitívne pre svet, to že sú zneužívané ľuďmi je o inom. Preto sú na predpis väčšina takých liekov aby bolo kontrolované kto ich užíva a aby ich užívali len ľudia, ktorí ich potrebujú a to, že to tak nie je je spôsobené ľudským faktorom.
neviem ci presne tento som videl ale urcite neico podobne a tak na 90% suhlasim proste niekedy ked je clovek uplne v riti agresivny bez omamnych lato tak uz asi treba mu dat nejaky oblbovak ale na take veci ako stres , strach , hanblivost a podobne to je len okradanie a nicenie ludi ked sa niekto vylieci s tychto "chorob" pomocou psych. liekov tak to je len placebo ale akoze super ked sa "vylieci" no horsie ked mu s toho jebne alebo mu to znici zdravie
Nechce sa mi to pozerať ale pred časom bola na túto tému dosť rozsiahla výstava v KE.
Podľa mňa ľuďom hrabe. Nevedia čo od blahobytu, nevedia sami seba vystáť, riešia hlúposti a majú z toho psychické problémy. Miesto toho aby sa venovali trochu sebe siahajú po liekoch. A čo je najhoršie, že to dávkujú aj do svojich detí. Miesto toho aby sa im venovali ich označia za hyperaktívne, nadopujú liekmi a majú pokoj.
@sws333 to o tej schize, to je problem, ze tomu takto veria aj psychiatrii. Potom ako to vyliecia nijak. A pri tom som videl vyliecenie. Niektore lieky su pozitivne pre svet a niektore menej, vela z nich su predovsetkym vyuzivane na zisk. Este par desatroci dozadu sa pokladalo ako liecba takych poruch lobotomia, pri com to je surovy sadizmus. A casto vela tych tazkych pacientov su na zaklade liekov dovedenych do podobneho stadia, to mi nepride vobec prospesne.
@bress Áno ale nemajú na výber, aj keď jepravda, že niekedy majú možnosť iba sa zlepšíť no nie príliš, niektorí ľudia sú priďaleko na to aby sa s tým zatiaľ dalo niečo viac robiť ale medicína pokračuje ďalej. Aké vyliečenie ? Mám silné pochybnosti o tomto tvojom tvrdení pochopiteľne, ale rád si vypočujem detaily.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
37 komentov
nechapem tento trend za vsetkym hned hladat konspiracne teorie, sprisahanie, iluminatov atd.
v usa nejake psychiatricke lieky berie kazdy piaty clovek ale to neni tym ze by tam bolo viac jebnutych, to beru najma lieky na spanie a na ukludnenie, kedze ziju velmi stresujuce zivoty lebo sa iba za peniazmi nahanaju tak su nervozny a trpia nespavostou
@jozotraktorista a coo tak miesto toho aby boli odkazany furt na lieky, co casto z nich robia inych ludi + maju vseliake pekne neziaduce ucinky, tu psychicku poruchu odstranit. jaj ale v psychiatrii take velmi do uvahy neprichadza.
Co som videl par psychiatrov, az na jednu zenu mi nie len prisli slepi ale aj ako hrozni zmrdi.
a nepripada vam to uz fakt divne? ze ludia uz bez tyhc liekov nemozu fungovat? nie preto lebo maju az taku narusenu psychiku ale proste su na tych liekoch zavisli?
vedlajsie ucinky su samostatnou kapitolou.
lebo porovnavat cukrovku s tymto..
@hoperpohroma ked tak uz tagni normalne. Je rozdiel odstranit docasne priznaky a vyliecit, neviem ci sa da nazvat liecenie, ak po vysadeni je 80-90% navratnost.
psychiatricky stav je neziaduci, ci uz pre jednotlivca alebo pre spolocnost. nikto nechce mat dobrovolne napr. samovrazedne sklony (to uz zachadzam do extremov).
rovnako nedobrovolny a neziaduci stav je mat cukrovku. kedze tento stav je trvaly a nie je ho mozne zvratit inak ako chemickou cestou/medikanetoznou liecbou, tak sa to robi tymto jedinym sposobom.
cloveka napr. s tazkou depresiou alebo cloveka s cukrovkou nevyliecis rozhovorom so psychlogom.
uz rozumies? psychiatricke choroby maju fyziologicky zaklad, takze sa liecia tiez hmotne.
@hoperpohroma no ja neviem o tom, zeby napr. velmi male deti mali take zasadne diagnozy ako maniodepresia, schizofrenia. To, ze ma clovek predispoziciu a potom s amu vyvinie z nejakych pricin choroba neznamena, ze sa neda odstranit.
@jozotraktorista ale napr. cukrovku typu 2. vyliecis tym, ze nasadis spravny zivotny styl, schudnes atd. Alebo mozes brat do konca zivota lieky, ktore to len potlacuju, takze zly priklad
co sa tyka depresie, je to chemicka nerovnovaha v mozgu a vdaka liekom sa ustali, potom sa mozu postupne vysadit. ale vratna bude vzdy, ked ma raz ten clovek preddispoziciu. podla mna sa to neda odstranit uplne. clovek si moze klamat, aky je stastny, moze to zapierat tym, ze sa bude prehnane niecomu venovat, ale podla mna to tam vzdy bude.
vidim ale celkovo v tejto diskusii zhodu, ze psychiatricke lieky su dobra vec, len treba najst rovnovahu pri akych stavoch ich podavat/v akych mnozstvach/ci vedlajsie ucinky stoja za ich efekt. tiez nesuhlasim s tym, aby deti na ZS brali lieky na ADHD pokial to nie je neunosne. radsej ich dat na nejaky sport, a vybit z nich tu energiu!!!
vidis a ja poznam vyliecenych ( to je co ). A depresia je bud chemickou nerovnovahou alebo nemusi byt. A substitucia nie je realne liecba aj tam poznam endogenne, co sa vylieceli.
@jozotraktorista a co ak by sa zregenerovali B bunky pankreasu, tak by si odsranil aj cukrovku 1. Keby vedeli dat prekurzorovym bunkam nato aby sa diferencovali v B bunky, tak to vyliecis.
namiesto mudrovania v medicinskej terminologii na birdzi by si mal ist radsej skumat ako liecit tazke psychiatricke stavy inymi sposobmi ako liekmi. je ta tu skoda.
Taktiež mnohé ďalšie "utlmujúce" psychiatrické lieky síce fungujú, ale fungujú na takej báze, že zamorujú mozog toxickými látkami (napr. lítium). Toto má síce ukludňujúci účinok, ale robí to z človeka kripla.
A spôsob účinku väčšinych psychiatrických liekov nie je preukázaný, iba sa predpokadá, že fungujú na určitej báze, ale nie je vedecky preukázané čo v podstate spôsobujú v tele človeka. Ale evidentne nie sú dostatočne bezpečné. Niektoré lieky na depresiu, bipolárnu poruchu, a iné choroby (ktoré su zlúčitelné zo žvotom) majú nežiadúce účinky, ktoré nie sú vždy zlúčitelné zo zivotom, a brať ich je ako hrať ruskú ruletu. Takže by každý mal zvážiť pre a proti predtým ako ich začne brať.
Najmenej nežiadúcich účinkov majú ssri, ale tie pri dlhšom užívaní menia štruktúru mozgu a ničia krátkodobú pamäť. A tiež prestávajú zaberať, lebo serotonín nemožno "recyklovať" liekmi donekonečna, a nakoniec človek dostane serotonínový syndróm a jeho depresia bude farmakorezistentná. A vtedy až začína skutočný problém
Niekedy týchto ľudí vyhnali do lesa alebo zabili ako čarodejníkov a bohvie čo a keďže boli neliečený tak často boli nefunkčný v živote a tak umreli pre neschopnosť zarobiť si na chleba a zaobstarať si jedlo(ak teda pôjdeme dostatočne do minulosti).
V podstate lieky su na stopercent pozitívne pre svet, to že sú zneužívané ľuďmi je o inom. Preto sú na predpis väčšina takých liekov aby bolo kontrolované kto ich užíva a aby ich užívali len ľudia, ktorí ich potrebujú a to, že to tak nie je je spôsobené ľudským faktorom.
ale inak dost vela poruch, uzkosti a fobii sa da odstanit velmi lahko hypnozou - sam sa na 1 taku chystam
Podľa mňa ľuďom hrabe. Nevedia čo od blahobytu, nevedia sami seba vystáť, riešia hlúposti a majú z toho psychické problémy. Miesto toho aby sa venovali trochu sebe siahajú po liekoch. A čo je najhoršie, že to dávkujú aj do svojich detí. Miesto toho aby sa im venovali ich označia za hyperaktívne, nadopujú liekmi a majú pokoj.
Druhá vec sú skutočný psychiatrický pacienti.