Ahojte maturita pomaly za rohom ( som budúco-ročná maturantka) a to nehovorím o období podávania prihlášok na VŠ :/ zdá sa to byť dlhá doba, ale veru nie je - ubehne to ako voda a hlavne ked ste na Gymply tak ako ja .... no a teraz k veci v maturi
tak ja som maturoval sj aj nos geo a som prijaty na politologiu a hospodarsku politiku do brna tak ak sa ti chce o kktinach trepat tak gl poj do toho ale sa mi lubi ze maturity za rohom a polka leta
Chodí na gympel a nevie gramatiku, no marha čierna!!!
Dám ti radu nad zlato, ak sa chces zamestnat, nekukaj na školu. Otvor si hocijaký pracovný portál a popozeraj si aké profesie sú najviac žiadané a podla toho sa orientuj, co by ta bavilo...
@wercike443 so slovenskym diplomom z psychologie sa velmi v zahranici neuplatnis. ked psychologia, skus prahu alebo najlepsie anglicko. Ja som chcel psychologiu studovat od 10 rokov, ale ked som sa stretol s par ludmi, co vlastnia napr Salvus a ine psychologicke centra, rozmyslel som si to. Na slovensku je toho PO KOKOT ako vravi to neomalene dievca @uspavanocka .
@jebozlesaaplani rozmyslala som nad Masarykovou že by som to tam skúsila, pokiaľ som počula tak ma veľmi dobrú povesť... tiez by sa mi hodil ten certifikat (ci co to bolo) ,,europsycholog,, keby som sa rozhodla pre tu psych.
@wercike443 Ano, to je rozumny napad, ak Ta psychologia bavi. Odporucal by som Ti este ale predtym sa porozpravat sa s par psychologmi o ich praci, pretoze vela ludi (netvrdim ze prave Ty) ma naivnu predstavu, ze bude pomahat ludom a svet bude krasny a budu chodit z prace s usmevom. Hlavne klinicka psychologia je velmi narocna praca a takmer kazdy sukromny psycholog mi povedal, ze casom musel zmenit specializaciu, pretoze to uz nevydrzal, stale dokola pocuvat o trapeni, bolesti, zufalstve, atd.
@wercike443 Prekvapujes ma svojou lahkovaznostou! Ved ved ved ved! Ved! Ved! Ked ked ked sa rozhodnes pre psychologiu, tak uz o 9 rokov zacnes pracovat ako psycholog! To je uz o 3285 dni! Ale vazne, budem Ti drzat palce, nech sa spravne rozhodnes
@jebozlesaaplani to nie je ľahkovážnosť ! len ti hovorím ze chvilu to este necham otvorene, mozno pojdem niekam inam hoci ta psych. je vcelku lakava. ... a dakujem
@wercike443 A ja som rozmýšľal nad geografiou, lenže uplatnenie je tam nula bodov, maximálne na nejakých zaprdených ústavoch, kde si ale miesto držia zaprdení dedkovia
Inak pozor na tú geodéziu, tam je minimum geografie, je to čisto matika-fyzika
@wercike443 Choď tam, kde Ta to najviac ťahá. Nepočúvaj hlúposti o tom, že so psychológiou sa neuplatníš - v prvom rade ide o vášeň. Psycho - sociálne a behaviorálne vedy, tvoria v dnešnej dobe komplexný celok (či už by si študovala psychológiu, antropológiu, sociológiu, etnológiu, politológiu) - všetko to má budúcnosť (ale len v prípade, že to nebudeš študovať len kvôli titulu, ale zameriaš sa na konkrétnu oblasť v danej vede - samozrejme, že poznatky sú prepájané a v "postmoderne" sa hovorí o človeku ako nedelitelnom celku. Psycho - sociálne vedy úzko spolupracujú s vedami prírodnými (biológia) - ak sa vydáš na toto pole - ako vravím nenechaj sa odradiť rečami o uplatnitelnosti (človeka so skutočným záujomom o štúdium, ani tak nezaujíma uplatnitelnosť ale to, čo ON sám môže pre svoj odbor urobiť). Šikovný a pracovitý človek, sa ešte v spoločnosti nestratil, ale vždy si vydobil svoje miesto v spoločnosti.
@wercike443 Ešte k tej psychológii - je naivné si myslieť, že väčšina psychológov robí TERAPIU. Psychológia je predovšetkým veda, pri ktorej je možné sa zamerať na určitú konkrétnu oblasť výskumu (Psychológia práce, zdravia, rodiny, náboženstva, POlitická psychológia, SOCIáLNA psychológia - samozrejme aj klinická) atď. atď. Psychológia je veda, ktorá zasahuje takmer do každej oblasti - ale pritom sa neustále ešte len rozvýja a postupne premieňa.
@wercike443 Je to ale veľmi ťažký odbor, a myslím, že ak vyštuduješ 5 rokov a budeš Mgr., tak si potom ešte musíš urobiť atestáciu na konkrétny obor psychológie... Štúdium je ale dosť ťažké - sestra mi to študuje a keď vidím aké doslova bludy sa tam učia, prišlo mi až zle, čisté bifľovanie tisícok cudzích slov, potom ti dá profák na skúške otázku, čo povedal ten a ten ťuťko, opíš tú a tú teóriu, máš na to 20 min. a po teste ti profák povie, v tejto otázke som toto nechcel, v tejto ti toto chýba... Demencia
@james98 Koľko vášnivých psychológov si teraz trieska hlavu, pretože nevedia, čo budú robiť, ale to sa netýka len psychológov, ale všetkých povolaní, na ktorých je tlačenka a hlavne tých povolaní, kde každoročne vyprodukujú školy stovky absolventov... Je pekné povedať, že študuj, čo ťa baví, nehľadiac na perspektívu oboru, ale si zober, len tak svojich rodičov, pokiaľ nie sú nejakí milionári, 5 rokov ťa živia na výške, vyštuduješ a nemôžeš sa zamestnať, opäť ťa živia... Takto by som veru dopadnúť nechcel, bolo by mi to riadne sprosté, ale to sa kľudne môže stať... Povedz mi, kde sa zamestná taký politológ, keďže na Slovensku je už teraz týchto ľudí dosť, a každý rok vychádzajú ďalší a ďalší absolventi...
A ako si hovoril, ak si dobrý, tak sa zamestnáš, ale ak sa na jedno miesto hlási 200 ľudí, máte rovnakú výšku - tak aká je tam pravdepodobnosť, že zoberú teba? Stačí, keď sa hlási nejaký známy zamestnávateľa a je to vybavené, prípadne, ak si niekto dá takú nízku platobnú ponuku, že zamestnávateľ radšej zoberie jeho
@marek2031 ved to je to vybrat si skolu ktora by ma bavila a popri tom aby som sa ta po promociach nepytala aku si das k tomu omacku alebo popripade netrcala na urade :/
@toxo dejepis? skor biola by sa mi tam hodila viacej, nemyslis? predsa tam mas genetiku a ludske telo co sa v psych. dost vyuziva, hlavne ta genetika podla mna
@marek2031 OK, tak nato Ti odpoviem z hľadiska vedy, ktorú som študoval. Po prvé, verejná mienka sa každých pár rokov mení. To, čo je teraz aktuálne, o niekoľko rokov žiadané byť nemusí! Požiadavka na to,aké odbory spoločnosť aktuálne potrebuje, je absolútne nestabilná. Keď si pozrieš články tak z pred 4 - 5 tich rokov, v spoločnosti sa hovorilo o 100% - tnej zamestnanosti politologov, sociologov a psychologov! Čo majú robiť ľudia, ktorí reagovali na niektoré aktuálne výzvy, keď nastupovali na školu a o 5 rokov sa situácia zmenila? Odmietol som STU - strojarinu (kde by som sa s istotou zamestnal) odmietol som európske štúdiá, ktoré sú teraz populárne a som šťastný, že som šiel na sociológiu. Tvrdiť niečo s úplnou istotou v dnešnej nestabilnej dobe - ty sa uplatníš a ty nie - to by si musel byt riadny génius.
@james98 Počkaj, počkaj Čo sa stane so všetkými filozofmi, sociológmi, politológmi, čo momentálne vychádzajú zo škôl? Vymrú? Alebo sa pootvára 50 ústavov, aby sa tam mohli všetci napchať? Kde sa to kvantum ľudí uplatní? Politológia možno bola žiadaná, lebo politológovia boli staručkí dedkovia, ale teraz 25 roční mladíci, kde sa zamestnajú? Kedysi chodili na výšku len ľudia, čo mali v čosi v hlave, preto bol nedostatok týchto ľudí, momentálne ide na výšku takmer každý...
Ale stále som nepochopil, ako si na tu svoju teóriu vôbec prišiel, čo sa stane so všetkými sociológmi, právnikmi, politológmi, filozofmi, aby tí, čo teraz študujú, boli žiadaní?
@wercike443 Presne, právo a rovnako na ekonomické smery. Ide mi skôr o to, že považovať technické a iné aktuálne žiadané odbory za niečo doslova "posvätné" a odsudzovať psycho - sociálne smery je choré. Tiež je zbytočné sa hádať čo je lepšie na našom maličkom Slovensku. Alebo Ok, budme všetci strojári a IT - čkáry
@marek2031 Napr sociológia - na slovesku sú tri katedry sociológia. (2 v BA jedna v NR). Dokopy z nich ročne výjde okolo 50 - 60 ľudí. Sociológovia, ak si vyberú nejakú konkrétnu oblasť, sa môžu venovať (marketingu, politike, ekonomii, sociologia v technickych disciplinach, napr. taký architekt potrebuje často spolupracovať so sociológom, personalistika, SAV, učitelstvo). Ver mi, že tých 50 ľudí ročne sa stratí a dobrých sociológov, (sociológia ako remeslo) bude vždy treba. Treba nám aj filozofov a všetkých ostatných, ak si raz naštuduješ o čom vlastne sú tieto odbory, možno pochopíš. Nedovolím si odsudzovať techniku, ale ako vravím je choré to vyvyšovať na najvyšší piedestál - a nič vyššie byť nemôže.
@wercike443 Inak vidíš, tá policajná akadémia, čo si písala je dobrá voľba. Aj keď sú tam teraz problémy, hneď budeš vedieť čo budeš robiť. Taká práca napr. na kriminálke môže byť super, po škole dostaneš hodnosť a štátne výhody - aj nad tým premýšaj
@james98 vidim ze mame rovnaky nazor lebo opat s tebou súhlasím kazdy vzdy bude davat do popredia to co mu ide cize je zbytocne sa hadat o tom kto je v spolocnosti viacej potrebny
@wercike443 Ved jasne presne tak Aj ja som tam kedysi chcel velmi ist, ale zas lekarka mi nedala potvrdenie o sposobilosti, zo zdr. dovodov kvoli srdcu. Chvilu som bol sklamany, ale potom som si oblubil sociologiu, a psychologia ma velmi chytila až po druhom semestri soc. Inak ako si pisala, aj klinicka aj forenzna psych. su veľmi zaujimave - aj keď náročné. Nech si vyberieš hoci čo, hlavne velmi veľa čítaj (aj nad rámec povinnosti) -
@james98 otec robil fizla, brat tam chcel ist tiez ale nezobrali ho na prvykrat a potom uz neskusal ... skusim stastie ja a uvidime co z toho tak ci tak mam v plane si podat okolo tych 5 prihlasok
@wercike443 a kebyze chces najlepsie kombo na prijimacky tak jasne nos a biola, s tym ze zabudni na veci co sa ucia v skole(no dobre ako zaklad to staci, ale to je tak vsetko) a zozen si nieco obsiahnejsie, na prijimackach sa ti to vyplati
@james98 Uveď mi prosím, kde konkrétne sa zamestnáš? Je pekné, že tu vypisuješ, s kým všetkým môže sociológ spolupracovať... Lenže všetky tie konkrétne oblasti sociológie, už má niekto obsadené - ekonómiu ekonóm, politiku - politológ a pod. Fakt, konkrétne napíš, kde sa s tým zamestnáš, SAV tam písať nemusíš, a skús také, čo je blízke tomu oboru
@toxo ta matura bude zabijak s touto kombinacium ako vidim :/ nie ze by to bolo tazke ale v oboch je toho dost vela -hlavne ta filozofia O.o ... hej hej vtedy budem citat taketo veci o 106
Masarykova ju skola,kde vacsina odborov ma dobru povest, najprv si ale nastuduj,ci mas hlavu na TSPcka a aky percentil je pre dany odbor za posledne roky(to zase mne nepomoholo,zrusili mi skolu s rovnakym odborom,takze brali menej ludi a mohla som ist 90,71 percentilom do hajaXD), teda ak pre tvoj odbor nahodou nie su scio a toto by trebalo riesit, precvicovat kym je casu dost,etc
Ad matury, kazdy sa boji, ale kazdy prejde, viac problemov je s prijimackami
A odbor, ked mas nieco,co ti pride rovnako lakave,rozhoduj sa podla uplatnenia, avsak ked ta k danemu odboru velmi taha a vies,zeby ta to naplnalo, podla mna do toho chod, ja som si tiez vybrala preplneny odbor, ale myslim,ze je potrebne si to uvedomovat a ist do toho s tym,ze bude treba makat
Ahoj, ja som maturovala na gymnáziu z SJ,AJ,NOS a Geo. a teraz idem študovať Psychologiu. Je to ťažké, a psychologov tu je veľa - takmer všetci to chcu študovať, ale nie všetci aj doštuduju. A titul Bc.ti je napd, len musíš makať a urobiť ai aj 3tí supeň. Najlepšie je popritom sa učiť nejaký jazyk a časom sa dostať z tadeto preč.
A biola ti každopádne na príjmačkách pomôže, mne chýbala, ale dostala som sa tam a aj tak, veľa ľudí čo poznám so psycholou aj začalo, ale nedokončilo. málo kto ju zvládne.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
50 komentov
zase neviem si predstaviť čo by si robila s vyštudovanou geografiou (okrem učenia)
Dám ti radu nad zlato, ak sa chces zamestnat, nekukaj na školu. Otvor si hocijaký pracovný portál a popozeraj si aké profesie sú najviac žiadané a podla toho sa orientuj, co by ta bavilo...
@2 geo máš práveže široký pojem takže tak
@5 fajn ale tiež nemusím zostať robiť v SR ...
@6 čo más s mojou gramatikou??
Inak pozor na tú geodéziu, tam je minimum geografie, je to čisto matika-fyzika
A ako si hovoril, ak si dobrý, tak sa zamestnáš, ale ak sa na jedno miesto hlási 200 ľudí, máte rovnakú výšku - tak aká je tam pravdepodobnosť, že zoberú teba? Stačí, keď sa hlási nejaký známy zamestnávateľa a je to vybavené, prípadne, ak si niekto dá takú nízku platobnú ponuku, že zamestnávateľ radšej zoberie jeho
Ale stále som nepochopil, ako si na tu svoju teóriu vôbec prišiel, čo sa stane so všetkými sociológmi, právnikmi, politológmi, filozofmi, aby tí, čo teraz študujú, boli žiadaní?
vzdy je dake povolanie z ktoreho bude viacej ludi napriklad na pravo ide kazdy druhy clovek
Masarykova ju skola,kde vacsina odborov ma dobru povest, najprv si ale nastuduj,ci mas hlavu na TSPcka a aky percentil je pre dany odbor za posledne roky(to zase mne nepomoholo,zrusili mi skolu s rovnakym odborom,takze brali menej ludi a mohla som ist 90,71 percentilom do hajaXD), teda ak pre tvoj odbor nahodou nie su scio a toto by trebalo riesit, precvicovat kym je casu dost,etc
Ad matury, kazdy sa boji, ale kazdy prejde, viac problemov je s prijimackami
A odbor, ked mas nieco,co ti pride rovnako lakave,rozhoduj sa podla uplatnenia, avsak ked ta k danemu odboru velmi taha a vies,zeby ta to naplnalo, podla mna do toho chod, ja som si tiez vybrala preplneny odbor, ale myslim,ze je potrebne si to uvedomovat a ist do toho s tym,ze bude treba makat
Drzim palec
A biola ti každopádne na príjmačkách pomôže, mne chýbala, ale dostala som sa tam a aj tak, veľa ľudí čo poznám so psycholou aj začalo, ale nedokončilo. málo kto ju zvládne.