Augiasov chliev , jablko svaru(pricina sporu) , verna ako Penelopa(uplne verna, ona bol tusim 10 rokov cakajuca ) , oidipovsky komplex ( chorobne viazany na matku
my to práve preberáme na litike, čiže všetkým nadomnou rozumiem inak tak napr (z toho čo tu do 7.meho komentu nie je):danajský dar,Augiášov chliev,Ikarov pád.
ako je ten Oidipovský komplex z opačnej strany? (naviazanosť matky na syna) lebo viem, že to bolo dačo na E, bol to Euridikin, Elektrin alebo ešte nejaký iný syndróm?
tasha5: Ariadnina niť označuje návod, ako sa v niečom orientovať, spôsob riešenia zložitej situácie. Báj hovorí: Krétsky kráľ Minos, platiac za svoje hriechy, musel každých deväť rokov posielať netvorovi (s ľudským telom a býčou hlavou) Minotaurovi do knosského labyrintu sedem dievčat a sedem chlapcov. Mladých ľudí Minotaurus roztrhal a zožral. Druhý (po Herkulovi) najudatnejší bojovník Teseus však nad netvorom zvíťazil: Dobrovoľne sa pripojil ku skupine dievčat a chlapcov a Minotaura zabil. Z labyrintu sa dostal vďaka klbku nite, ktoré mu dala predvídava (a do neho zamilovaná) Ariadna.
mielikki: je to Elektrin komplex...a este by som dodal ze z psychologickeho hladiska neznamena Oidipov komplex lasku k matke, ale tuzba pokorit svojho otca, ma to kazdy clovek, je to uplne bezne ze v istom veku chceme pokorit svojho otca (u dievcat matku samozrejme)...Oidipus a Elektra to ale vyhrotili az do takej uravne ze ho chceli pokorit v laske k partnerovi
len k tomu chceli pokorit v laske k partnerovi - Oidipovmu otcovi ti bolo predpovedané, Oidipus nevedel, že zabíja svojho otca v Elektrinom prípade šlo o vraždu matky z pomsty za otcovu smrť
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
18 komentov
gordický uzol
a iné
este pridam: ARIADNINA NIT
a čo tak starý známy Narcis?
mielikki: je to Elektrin komplex...a este by som dodal ze z psychologickeho hladiska neznamena Oidipov komplex lasku k matke, ale tuzba pokorit svojho otca, ma to kazdy clovek, je to uplne bezne ze v istom veku chceme pokorit svojho otca (u dievcat matku samozrejme)...Oidipus a Elektra to ale vyhrotili az do takej uravne ze ho chceli pokorit v laske k partnerovi
len k tomu chceli pokorit v laske k partnerovi - Oidipovmu otcovi ti bolo predpovedané, Oidipus nevedel, že zabíja svojho otca v Elektrinom prípade šlo o vraždu matky z pomsty za otcovu smrť