mna v suvislosti s akymkolvek pokrokom v elektromotoroch a magnetizme okamzite napadne myslienka, ze aj cez to vsetko je spalovaci motor to najlepsie, co moze pohanat nase auta.
@notme zatial je pohodlnejsie si minutu tankovat benzin ako 8 hodin nabijat baterku, ale ako sa bude pokrok v elektromotoroch zlepsovat a naklady na tazbu ropy zvysovat, je dost pravdepodobne, ze az taky dobry biznis to uz nebude. Rovnako ako sme spravili prechod z parnych motorov, tak sa raz zbavime aj spalovacich. O tom niet pochyb. Otazne je co ich nahradi.
mne skor ide o to, ze vsetky ostatne odvetvia priemyslu idu vpred neskutocne rychlo. schvalne, co okrem spalovacieho motora tu mame 100 rokov stare? ja sice konspiracne teorie nemusim, ale pripada mi absolutne nerealne, ze sa pri tempe pokroku za posledne storocie na nic lepsie neprislo. uz len samotne elektromobily. nech mi nikto na svete netvrdi, ze v dobe, kde sme schopni rozflakat elektron na castice z ktorych je zlozeny vesmir, dokazeme z kremika spravit material, ktory je tak lahky, ze sa takmer vznasa vo vzduchu a dokazeme tiez xy dalsich veci o ktorych sa nam vtedy ani nesnivalo, stale nevieme vyrobit realne pouzitelnu baterku. samozrejme, mozem sa mylit. nemam fyziku ani zdaleka nastudovanu na tolko, aby som mohol s istotou prehlasovat, ze to mozne je. keby som mal, bol by som bud bohaty alebo mrtvy. anyway, take thorium ma samo o sebe nenormalne velky energeticky potencial (ovela vacsi nez uran/plutonium/...) a vraj tiez dokaze uschovat obrovske mnozstvo energie.
jednoducho mi pride absurdne pozerat na monitor tvoreny tekutym krystalom, studovat video o miniaturnom supravodici levitujucom s x-nasobkom svojej vlastnej vahy, debatovat s ludmi prostrednictvom pristroja obsahujuceho miliony mikroskopickych tranzistorov o akomsi mechanickom stroji, ktory je pohanany smradlavym, spinavym svinstvom.
ked sme uz pri tom, nemyslim, ze v elektromotoroch je buducnost. su tiez prilis stare a vzhladom na pokrok v kvantovej fyzike si myslim, ze az raz konecne ropni magnati padnu, tak sa pride s niecim, co si neviem tak celkom predstavit.
@notme to nie su ziadne konspiracie, ropna lobby za tych 100 rokov ziskala obrovsky kapital a moc. Rockefellerovi (kedysi Standard Oil) sa podarilo dumpingovymi cenami odstavit akukolvek konkurenciu a prakticky dodnes jeho potomkovia vlastnia cez X firiem takmer cely ropny trh. S takym kapitalom sa lahko tlaci na politikov, na konkurenciu, skupuju sa patenty atd.
Co sa tyka bateriek, tak ich vyroba (a zbavovanie sa starych nefunkcnych) je jedna velka ekologicka katastrofa a predpokladam, ze ist do tohto biznisu si vyzaduje prejst milionom statnych regulacii. Pre firmy je to zbytocne nakladne a preto vyvoj v tomto odvetvi sa az tak velmi nehybe.
"nemyslim, ze v elektromotoroch je buducnost"
Ved preto som napisal, ze je otazne co nahradi spalovacie motory.
ja som vychadzal z toho, ze baterka ako taka je blbost. podlozene to sice nemam, ale dal by som ruku do ohna za to, ze niekto niekde uz disponuje efektivnejsimi sposobmi uschovania energie (hah, zase raz mam po com patrat na nete). ako vravim, z toho co mi je zname mi pride prave thorium ako fajn moznost po vsetkych strankach. povedal by som ti k tomu viac, ale uz som to pozabudal a nechcem si vymyslat. ked som sa o nom docital, tak mi to cele prislo az privelmi utopisticke. urcite v tom bude nejaky hacik, lebo zas kopka nejakeho kovu, ktora mi bude 20 rokov pohanat faro a ked sa vybije, tak ju zakopem na zahrade a zasadim na nej zemiaky....no neviem...kazdopadne energeticky potencial ma, je mierne radioaktivne (ale vraj naozaj, naozaj len mierne) a vyskumy prebiehaju. nech uz bude o par rokov motorom cokolvek, nebol by som prekvapeny, ak by tomu dodavalo stavu prave ono.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
6 komentov
ta ropa musi byt fakt nenormalne dobry biznis
jednoducho mi pride absurdne pozerat na monitor tvoreny tekutym krystalom, studovat video o miniaturnom supravodici levitujucom s x-nasobkom svojej vlastnej vahy, debatovat s ludmi prostrednictvom pristroja obsahujuceho miliony mikroskopickych tranzistorov o akomsi mechanickom stroji, ktory je pohanany smradlavym, spinavym svinstvom.
ked sme uz pri tom, nemyslim, ze v elektromotoroch je buducnost. su tiez prilis stare a vzhladom na pokrok v kvantovej fyzike si myslim, ze az raz konecne ropni magnati padnu, tak sa pride s niecim, co si neviem tak celkom predstavit.
Co sa tyka bateriek, tak ich vyroba (a zbavovanie sa starych nefunkcnych) je jedna velka ekologicka katastrofa a predpokladam, ze ist do tohto biznisu si vyzaduje prejst milionom statnych regulacii. Pre firmy je to zbytocne nakladne a preto vyvoj v tomto odvetvi sa az tak velmi nehybe.
"nemyslim, ze v elektromotoroch je buducnost"
Ved preto som napisal, ze je otazne co nahradi spalovacie motory.