solarne panely na streche domu ti urcite nepokryju 100% spotrebu energie, maximalne takych 50-60%, pokial mas dost velku strechu a kvalitne kondenzatory, krasne slnecne dni a otoceny dom tak, ze ti skoro pocas celeho dna slnko na dom svieti.. realne potrebujes aj ine zdroje energie, hlavne v zime, ked su dni kratsie a je vacsinou pod mrakom...
@alpanu TO že v zime sa stým nedá vystačiť mi je jasné takže dás a vôbec nejako byť počas celého roka byť energeticky nezávislý ? Nie ale ušetriť treba kde sa dá
Uplne nezavisly len ked mas doma vlastnu elektraren o vykone niekolkych megawattov. Samozrejme keby sme ratali, ze na tom budes aj varit a vsetky spotrebice a vykurovanie, plus rodinny dom o viacerych izbach a dve poschodia, tak ta spotreba sa tam moze vysplhat aj vyssie. Z takych tych "bezne" dostupnych zariadeni ako solarne panely pripadne nejake drobne domace elektrarnicky, pomoze tousetrit, ale spotrebu to nepokryje...
hm... vyskusaj hejno skreckov v tych ich kolotococh
na dom daj solarne panely , pred domov si urob biomasu a do zahrady daj mensiu veternu elektraren a si zahojeny ... skus urobit aj hlbkovy vrt a mozno narazis na geotermalnu vodu a mozes davat greenpeacakom podpisy ako guru alternativnych zdrojov
Ak môžem poradiť, tak skús aj stránky ako efilip, porada a podobne. Určite sú tam takéto témy a ak sa aj niečo opýtaš, tak tam budeš mať určite viac cenných názorov ako tu.
Zo solárnymi panelmi je to omnoho zložitejšie. Základná vec je, aby si bol napojený na sieť, aby keď tú elektriku nevyužívaš išla do siete, za čo ti samozrejme platia. Problém je, že u nás je garantovaná výkupná cena len na pár rokov, tuším do 10 rokov. Problém je, že po 10 rokoch sa rozhodnú, že to znížia a v tom momente sa to už neoplatí, lebo sa to bude vracať omnoho dlhšie. Stále sa to môže oplatiť keď to nepresiahne životnosť samotných panelov. V momentálnej situácií by som to nekupoval. Keď to budú garantovať aspoň na 20 rokov tak si to pokojne hodím na celú strechu.
@semhamforas asi sme z dvoch inych svetov. ty si studuj solarne panely na internete, ja sa budem venovat svojmu. cosi o solarnych paneloch viem, ale nie som odbornik na elektrarne, zameriavam sa o cosi insim smerom, napriklad na to, na akom principe tie panely funguju. fotoelektricky jav, ha?
To sa mi zdá,alebo si vôbec nenapísal o aké solárne panely ide?Netuším,či chceš vyrábať elektrickú energiu alebo zohrievať vodu v zásobníku na pitnú vodu,alebo tým chceš nebodaj kúriť,...?
Existujú dva druhy panelov - fotovoltaické a termické kolektory. Tie druhé má sused a ušetrí údajne 40% celoročnej energie na ohrev vody a kúrenie. Princíp fungovania je tu: » www.fotovoltaika-panely.com/fotovoltaika-pr...
Na pokrytie energie by to chcelo asi dve strechy ... Alebo pasívny dom...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
15 komentov
hm... vyskusaj hejno skreckov v tych ich kolotococh
Na pokrytie energie by to chcelo asi dve strechy ... Alebo pasívny dom...