mozno by bolo fajn ist ale ja sa bojim ist na rok do neznama medzi ludi kde nikoho nepoznam.. a kto mi poradi slovicko ak mi nieco vypadne? xD a zas ak pojdem s kamoskou na rovnake miesto(aj ked neviem ci sa to da) tak sa vlastne vela toho nenaucim.. takze nejdem
@Olivia711 s kamoskou by si nemohla ist na to iste miesto..aspon pokial viem, tak agentury sa to snazia zariadit tak, aby si nikoho zo sr nemala v blizkosti..no ja tam chcem ist prave preto, aby mi tie slovka uz nevypadavali
ja som mrtecela ist ale na minuly sk.rok (2008/09) ... to by bol pre mna ten naj bo som vtedy bola druhacka ... teraz sa to uz neoplati ... buduuci rok matura ... u mna by financie aj boli, ale moj otec sa bal ze by som tam nezapadla a ze by som sa dostala do zlej rodiny ... ked mi to povedal, ta ma skoro porazilo ....
Bol som na rôznych prednáškach o týchto výmenných pobytoch a môžem povedať, že USA patrí medzi najpredvídateľnejšie krajiny a ja osobne by som do USA na exchange nikdy nešiel. Ak by som išiel do zámoria tak volím rozhodne Kanadu. Dôvodov to má hneď niekoľko.
Ked ide študent do USA tak väčšinou sa stáva, že ešte pár dni pred odletom nevie kam pôjde resp. nevie do akej rodiny ho zaradia a v Amerike sa moc o to ani nestarajú. Pridelia rodinu a hotovo. Tak že bud skončíš niekde v New Yorku alebo na Aljaške. Pri cestu do USA je potrebné mať rôzne vyšetrenia atď, proste Amerika je v tomto divná ale veľa študentov tam chodí práve preto, že je to asi najlacnejšia forma resp. jedna z najlacnejších a láka ich atraktivita Ameriky.
Napr. Kanada ma veľa výhôd oproti USA. Nie je potrebné toľko vybavovačiek a exchange systém tam funguje na úplne inej báze. Spočíva to v tom, že ti vyberú rodinu ešte mesiac vopred ako máš odletieť a pridelia ti ju na základe toho, aké máš záľuby, čo máš rád atď (pred tým než tam pôjdeš vypĺňaš dotazník). Čiže tu je istota, že ti nepridelia hocijakú rodinu a vieš presne kam ideš a do čoho ideš. Mesiac pred odletom dostaneš kontakt aj na samotnú rodinu, aby si s nou mohol komunikovať, zoznámiť sa s nou a jej členmi. Toto ti v USA neponúknu. Ďalšou vecou je, že na školách sú špeciálny asistenti, ktorí pomáhajú takýmto študentom zorientovať sa, organizujú rôzne výlety atď. Možno aj v USA je to na niektorých školách, ale ja čo som počul od ľudí z rôznych agentúr, tak to tak nie je. V USA máš na strednej škole Care nejakých 40% v Kanade je to 80% čo je podľa mňa zásadný rozdiel.
Je to každého slobodná vôla čo si vyberie a čo chce.
Ja by som volil zo zámorských krajín rozhodne Kanadu podľa toho čo som sa mal možnosť všetko za tento rok dozvedieť.
Odporúčam taktiež do pozornosti Moskovský štátny inštitút medzinárodných vzťahov, alebo univerzitu v Pekingu,, nemusí byť všetko orientované len na západ...
@murcatko keď ideš napr. do Nového Škotska (Nova Scotia) - provincia v Kanade na pobreží, tam je tak isto ako u nás približne (v lete aj v zime). Nie všade v Kanade je taká zima . A Kanada je oveľa krajšia a čistejšia ako USA
@murcatko a ešte som zabudol, že ak ideš na exchange tak na veľa školách v USA si dávajú také podmienky, že prvé dva mesiace na výmennom pobyte nesmieš používať telefón, laptop a iné zariadenia na komunikáciu so svojimi známymi a blízkymi. Nemusí to tak fungovať všade ale na vela škôl v USA si dáva takú podmienky pri exchange students. Je to preto, aby si sa začlenil riadne do kolektívu a taktiež aby si ihneď nadviazal komunikáciu v angličtine a nekomunikoval vo svojom domácom jazyku. Takéto obmedzenia v Kanade neexistujú a máš tam slobodu tvorby a komunikácie. Podľa mňa je to dosť hlúposť obmedzovať niekoho takýmto spôsobom. Ale ako hovorím, nemusí to byť všade, tak že si to treba vždy overiť priamo na tej škole kam pôjdeš, alebo v agentúre cez ktoré ideš.
Hm to je blbé, že si nemôžeš vybrať, ale ved keď budeš starší tak budeš môcť
@tenpatic tak snáď sa nedostanem do takej školy ale ozaj to tam majú prísne, čo sa týka pravidiel v škole, za to, že by ponúkali nejaké kvalitné štúdium, o tom sa hovoriť nedá.
Aký tam majú vlastne školský systém, v Kanade? Inak škola, do ktorej by ma poslali by bola v oblasti Campusu (čo pozerám organizáciu ja), a je to aj dosť drahé, vyjde to okolo 10.000€ (a to nepočítam vreckové). Amerika len okolo 6.000 aj s vreckovým..
@peterkoo čítaj komenty vyššie . Absolvoval som nejaké prednášky s agentúrami, kde som sa toho pomerne veľa dozvedel (ako to chodí, ako to funguje, atď). Na prednáškach sa zúčastnili aj nejakí študenti, ktorí už pobyty absolvovali (usa a kanada) a taktiež aj nejaký zástupca priamo z tej danej školy + profesor, ktorí k nám prehovárali anglicky a boli strašne fajn . Na jednej prednáška bola aj taká diskusia, kde priamo hovorili, aké sú rozdiely medzi výmenným pobytom v USA a Kanade a niektoré informácie boli celkom zaujímave.
ak chceš vedieť aj ostatné veci, ako či som bol atď..napíš mi tsku.
@tenpatic ma pravdu s tou amerikou. amerika je velka a ked ma agentura studentov rozhadzanych vazne od aljasky po havaj tak ked je nejaky problem neda sa to tak riesit ako v nejakej mensej alebo aspon zorganizovanejsej krajine. a o urovni ehm skolstva sa nevyjadrujem
Jednoznacne odporucam Kanadu. Je to moj druhy domov a menej obmedzeni, bezpecnejsie, krajsie, cistejsie a ked sa ti nieco stane nebodaj tak mas vacsie istoty nez v Usa. Ked uz do Usa tak odporucam Hawai alebo Floridu Miami
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
40 komentov
do konca roka by mali byť uverejnené, tak čakám. netrpezlivo.
Ked ide študent do USA tak väčšinou sa stáva, že ešte pár dni pred odletom nevie kam pôjde resp. nevie do akej rodiny ho zaradia a v Amerike sa moc o to ani nestarajú. Pridelia rodinu a hotovo. Tak že bud skončíš niekde v New Yorku alebo na Aljaške. Pri cestu do USA je potrebné mať rôzne vyšetrenia atď, proste Amerika je v tomto divná ale veľa študentov tam chodí práve preto, že je to asi najlacnejšia forma resp. jedna z najlacnejších a láka ich atraktivita Ameriky.
Napr. Kanada ma veľa výhôd oproti USA. Nie je potrebné toľko vybavovačiek a exchange systém tam funguje na úplne inej báze. Spočíva to v tom, že ti vyberú rodinu ešte mesiac vopred ako máš odletieť a pridelia ti ju na základe toho, aké máš záľuby, čo máš rád atď (pred tým než tam pôjdeš vypĺňaš dotazník). Čiže tu je istota, že ti nepridelia hocijakú rodinu a vieš presne kam ideš a do čoho ideš. Mesiac pred odletom dostaneš kontakt aj na samotnú rodinu, aby si s nou mohol komunikovať, zoznámiť sa s nou a jej členmi. Toto ti v USA neponúknu. Ďalšou vecou je, že na školách sú špeciálny asistenti, ktorí pomáhajú takýmto študentom zorientovať sa, organizujú rôzne výlety atď. Možno aj v USA je to na niektorých školách, ale ja čo som počul od ľudí z rôznych agentúr, tak to tak nie je. V USA máš na strednej škole Care nejakých 40% v Kanade je to 80% čo je podľa mňa zásadný rozdiel.
Je to každého slobodná vôla čo si vyberie a čo chce.
Ja by som volil zo zámorských krajín rozhodne Kanadu podľa toho čo som sa mal možnosť všetko za tento rok dozvedieť.
Hm to je blbé, že si nemôžeš vybrať, ale ved keď budeš starší tak budeš môcť
Aký tam majú vlastne školský systém, v Kanade? Inak škola, do ktorej by ma poslali by bola v oblasti Campusu (čo pozerám organizáciu ja), a je to aj dosť drahé, vyjde to okolo 10.000€ (a to nepočítam vreckové). Amerika len okolo 6.000 aj s vreckovým..
ak chceš vedieť aj ostatné veci, ako či som bol atď..napíš mi tsku.