prehodíš si čísla na jednu stranu a písmenká necháš na druhej, teda: 2*a= 1,25-3/4
to sa dá zapísať aj ako 8/4*a = 5/4-3/4
to znamená že: 8/4*a = 2/4
vynásobíš *4 a vyjde ti: 8*a=2
vydelíš 8 a výsledok je: a = 2/8 = 1/4
@ajus19 no ved, keby to nebola linearna rovnica si poviem, ze preberaju estelen zlomky, ale ked uz sa ucia linearky tak ma zlomky davno vediet... inak si jej to vysvetlila trosku zlozito, ona je ocividne leniva nad tym rozmyslat...
@kitty7 ako jednoduchšie sa to dalo vysvetliť? ako trošku keď má človek logiku a použije hlavu, tak vie ten výsledok za sekundu (ako ja), no snažila som sa to rozpísať, nech to pochopí, prečo verím že to prečo sa 1,25 = 5/4 dievča pochopilo
@ajus19 no ved najprv by som sa zamerala na to, ze 1,25 = 5/4 a potom ked uz by mi zostalo 2a = 2/4 by som povedala, ze si to musim teda vydelit dvomi /2 a zas to riesila... doucovala som par rokov matematiku, takze viem, ze viac operacii naraz je spanielska dedina pre ludi, ktori matematike nerozumeju ale ked pise, ze rozumie tak dobre... ja len konstatujem, neber to ako hejt alebo co
@kitty7 neberiem, čosi ja mám primitívnu spolubývajúcu, pri ktorej som sa musela naučiť, že každú jednu vecičku treba vysvetliť, no toto proste už beriem ako samozrejmosť, že si viem takéto čísla premieňať na zlomky a podobne a tiež až potom neskôr mi doplo, že asi nemusí byť úplne jasné z kadiaľ mám 5/4
@klaudiqaaa neboj, ja som prvý ročník na strednej a to čo sme robili na základke teraz robíme na strednej len akosika zložitejšie a to som na obchodke . A ja sa len posledné 3 týždne dívam na tabuľu a nemám šancu to vyrátať 1 práklad na 4 riadky aj so zlomkami že wat ?
no takže mne to vyšlo 4 a to tak že som si to hneď upravil tak, aby som mal všetko zlomky, čiže - 2a/1+3/4 = 125/100. Našiel som si spoločný menovateľ /400/ a potom ostalo 800a/400+300a/400 = 125/400. cely menovateľ - teda tých 400 som si škrol, čiže som pracoval len s čitateľmi. Všetky čísla, kde sú nejaké písmená si dávaš vždy naľavo a kde sú len čísla tak napravo. čiže ostalo 800a = 500-300 /zmenilo sa ti plus na mínus lebo prenášaš za =/ potom ti ostane 800a=200 /500-300/ a potom dáš len a=800:200 a máš 4. Ale teraz som sa zamyslel že či nie náhodou 200:800 a to ti výde 0,25 čiže 1/4 ako písala @ajus19 .. A teraz ma napadlo, že ten spoločný menovateľ mohol byť aj 100, no nevadí
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
to sa dá zapísať aj ako 8/4*a = 5/4-3/4
to znamená že: 8/4*a = 2/4
vynásobíš *4 a vyjde ti: 8*a=2
vydelíš 8 a výsledok je: a = 2/8 = 1/4
tak ked 2 mesiace niesi v škole tak kus je to problém
Hallelujah BIRDZ!!!