Boli ste niekedy sami v cudzine? Myslím úplne sami 1000-cky km od domova, vystúpite na letisku/stanici na neznámom mieste kde máte stráviť istý čas. Musíte sa dopraviť tam a tam, pritom nepoznáte nič.
ALE na moje šťastie, ešte aj na miesto môjho ubytovania ma doviezla jedna dievčina, čo má ten kurz na starosti a sú tu viacerí ľudia, čo sem tak nejako prišli
tak vezmem si, ze budem mat cerstvo 17 rokov a v januari vystupim na nejakom letisku v USA, kde nebudem nikoho poznat, a ostanem tam na polroka na strednej skole
tesim sa, bude to riadne dobrodruzstvo. Hlavne, aby tam boli ludia, s ktorymi si sadnem a skamaratime sa
Ale tu vedia anglicky všetci dosť dobre, len na hodinách na nás hovoria jedine fínsky, anglicky len vo vážne extrémnych prípadoch, ke%d nejaké slovíčko vážne nejde inak vysvetliť, tak je sranda, no
Pred pár rokmi som bol v cudzine. Ďaleko od domova. Vystúpil som na stanici na neznámom mieste. Nevedel som, čo mám robiť. Nikoho som tam nepoznal. Neovládal som jazyk. Niečo strašné...
ano, zazila som teda ked som bola pred rokom vo FRA, normalne som byvala u ,, adoptivnej,, francuzskej rodiny a tak...cize uplne sama som nebola....
ale v jeden den som sa sama mala dopravit do Pariza a najst letisko...mala som vtedy dost obavy...teda hlavne z toho zmatku, ked vystupim niekde na stanici s obrovskou batozinou a potom sa terigat ktovie kde a ktovie ako...teda ja som sa hlavne bala, ci ju niekde nestratim....ale bolo to uplne ok, lebo pred stanicou bola zastavka a bus priamo na letisko
@mielikki tiež máte také fajné počasie ? 20 , maximálne 25 ? jáj chudáci na Slovensku trpia pri 30-37
a ozaj čo tam robíš vlastne? robíš či ?
Ja som tu skôr pracovne, to čo tu zarobíš neexistuje aby si zarobila na Slovensku, to je obrovský rozdiel a tá úroveň ľudí ... ách.
@wewo to máš fájn, ja som mal len 2prestupy, z toho jeden bol taký mini, prestup z letiska na S-Bahn (pozemná dráha, taká rýchloželeznica) ..to som hľadal 30minút a potom som na Hbf (hlavnej stanici v Hamburgu) hľadal okienko na kúpenie lístku a nakoniec som zistil, že to musíš kúpiť v automate : )
@peterkoo je celkom fájn, pokiaľ ideš do miesta kde máš ľudí svojej vekovej kategórie, ale je iné ak si napríklad každý deň v práci s ľudmi 30 a viac rokov
@insomnya priznám sa, že nazačiatku čítania toho príspevku som nečakal taký dramatický koniec
@littlephoenix dnes je vo svete veľa vecí zariadených strašne jednoducho a takisto som sa čudoval aj na letisku, ja som v živote nebol na väčšom letisku ako je Bratislavské.
Keď som došiel do Hamburgu a Viedne bol som taký zmätený ..100check-inov ..veľa terminálov, nevedel som kam ísť, ale stačí nájsť mužíčkov v bielom a červenom a tí ťa dovedú na miesto aj za ručičku
Ináč musel to byť zážitok vo FRA .. tam by som sa pozrel
@saker ha! dvadsaťpäť bežne ale aspoň tridsiatkam som sa vyhla (ale more, čo tu mám, je dostatočne teplé na to, aby som sa v prípade, že som moromaniak, mohla ísť kúpať
Študijne, na prehĺbenie svojich znalostí fínčiny
Ale pracovne by to tu nemuselo byť zlé, súdiac podľa tých desných cien v obchodoch
@mielikki boha tu je krásne, každý deň proste krásne a krásne a keď prší, tak príš poriadne a prší tak 20min maximálne a potom je zas krásne .. ja tu mám tiež more ale je tu prístav, veľké veľké prekladisko a veľa špiny a moc sa mi po pobreží ešte nechcelo ísť
No pracovne to je v týchto krajinách dosť pestré pre nás Slovákov ale áno tie ceny sú desné, ja šetrím jak sa dá. Však toastový chlieb za 2€ ... moc . Lístok v buse 2,5€ približne. na takú jazdu 20min. Ešteže mám bike
@saker tu je až príliš slnečno, ešte aj v noci (Mám tu polnoc a kľudne by som sa vonku odfotila aj bez blesku, len by bola snímka o čosi tmavšia
Ale príroda je tu úžasná, mám teraz toľko fotiek, len že stromy, stromy a obloha, záliv a stromy, stromy a drevené domy, že to vážne vyzerá ako z katalógu
ceny sú desné, nanuk pod euro dvadsať nekúpiš a väčšina je až okolo dvoch (tak som si kúpila rovno liter za euro šesťdesiat alebo tak A hento vyjde tiež tak podobne, ešte že som zatiaľ busom nepotrebovala ísť, všade sa dá dostať celkom fajn peši, ak človeku nevadí, že musí ísť pol hodiny do centra a potom pol hodiny naspäť
@saker : no jo, človeku sa zdá letisko komplikované, ale v podstate je to fakt dobre zariadené a je super, keď tam majú zlatý personál a tú zmätenosť úplne chápem a za kým si vtedy cestoval?
ja som vtedy letela prvýkrát strašne sa mi páčilo to množstvo rôznych ľudí, čo tam bolo...fascinujúce! mužíčkov som si tam nevšimla, lebo už tam našťastie boli kamaráti, čo prišli z iných kútov FRA.
pobyt tam bol určite zážitok a hlavne skúsenosť... bola som na rok v Normandii...tam je fakt nádherne...ale inak to malo svoje plusy no i veľa mínusov...
@mielikki :wow, ja ti tak závidím to je krajina mojich snov! však je tam krásne? inak akí sú tam ľudia? teda prajem ti to raz by som tam aj ja chcela ísť
pred 4rokmi som sám letel do USA, ale na letisku ma čakala starka u ktorej som bol. Ale na také decko to bol trochu stres. Si predstavte letisko v blave. a teraz ho vynásobte 20x a máte letisko v chicagu kde som ju musel nájsť. hádam 10000 ludi tam bolo minimalne skoro som mal slzy v očiach, bolo to o hubu nájsť ju tam a neurobiť kyx keď som vtedy anglicky vedel 10 slov
ešteže som mal peknú milu spolusediacu v lietadle ktorá mi pomohla vypísať papiere a navigovala ma. Povedal som jej že vyzerá na 19. mala 27.
@saker : inak keď hovoríš o tých cenách v Dánsku, ja som raz pozerala dokument a tiež som len na tie ceny čumela...ale to je aj tým, že tam ľudia majú inú životnú úroveň...ale jak ti je fajn, že si sa vyhol horúčavám a inak závidím vám dvom, teda tebe a mielikki...(ale v dobrom ), lebo severské krajiny sú tak fascinujúce
@mielikki je zábava, ako "chladno" tu vlastne je a normálne sa aj opálim ako chodím po vonku mám pruhy, a vôbec by ma to nenapadlo.
No toto je dosť cyklistická krajina. Po krajoch hlavných ciest a 4prúdoviek tu máš normálne cestičky pre bicykle a osobitné semafory pre bicykle, cesta ti trvá asi toľko koľko autobusu pokiaľ trošku zašlapeš v autobuse som vždy mal maximálne 4ľudí, nikto to nepoužíva iba dôchodci a lenivci (aj keď som už videl babky na elektrických vozíčkoch čo chodia po tých cyklistických tratiach
@littlephoenix ..cestoval som z Viedne do Hamburgu a odtiaľ do Dánska a bolo to 3. júla a som tu dodnes a išiel som pracovno-spozávacio-cestovne, úplne sám a úplne úplne sám to tu spoznávam je to krapet komplikované ale ľudí si už nachádzam.
Máš fájn pokiaľ tam poznáš, aspoň 1osobu, horšie to je keď nikoho
@littlephoenix Je, napriek tomu, že nie som bohvieaký fotograf, vyzerá to tak, že čo cvak, to fotka ako z katalógu, stačí taký opis?
A ľudia... tí, z ktorými som sa dosiaľ stretla, kam rátam aj predavačky pri pokladni, pôsobili celkom milo... dokonca aj keď som sa pred zhruba 24 hodinami bola prejsť a išla som okolo niekoľkých nie zrovna triezvych ľudí, aj tí pôsobili byť vcelku priateľskí...
Ale som tu len pár dní, možno ešte stále vidím realitu idealizovane skreslene
@littlephoenix áno tie ceny sú dosť veľké ale aj tie platy sú vyššie a ľudia sú úplne iní, a úplne iná životná úroveň. až na víkendy, kedy sú ožratí ako prasce
@saker aj tu som čakala, že bude chladnejšie a cyklistické trasy sú tu zas tak, že je široký chodník a jedna polovica je pre chodcov a druhá pre cyklistov... ktorých je tu tiež dosť a nakoľko si neviem zvyknúť na to, že pre chodcov je len polovica chodníka a tak sa občas musím vyhýba´t cyklistom
rata sa aj to ze za 2 tyzdne sa jebem 1800km odtialto a jediny kto ma tam bude cakat bude agentura ktora me vezme na seminar na ktory si po mna pride rodina u ktorej budem rok byvat? jazykom krajiny nehovorim a budem tam chodit do miestnej skoly
@saker - ja najradsej cestujem takto sám Moja zena ma uplne ine predstavy o dovolenke ako ja, takze si vzdy dame par dni spolu a potom kazdy sólo... Este pred pár rokmi som byval sám v Belgicku, cestoval sám pravidelne domov na Slovensko a za prácou do Luxembourgu, kde som mal prenajatú garsonku, ale najväčši zazitok bol pre mna asi sólo trip po Indii, ten by som si zopakoval kadykoľvek...
@mielikki presne také sú aj tu ale ja som ten čo má prednosť chvalabohu, ale dosť drzí sú niektorí chodci, mám na to nervy, nevedia sa uhýbať
@littlephoenix prišlo to tak rýchlo, že som nemal čas zbierať odvahu, a robil som to dosť impulzívne, ale prešiel som Ďakujem, áno stojí, určite bych tu ostal a možno sa sem aj vrátim ale na lepšie pracovné miesto
@mielikki : staí ten opis ja by som cvakala asi ako bláznivá verím, že nevidíš realitu skreslene...podľa mňa to musia byť fakt priateľskí ľudia v globále...
@saker ja som ešte nezisťovala, kto má prednosť, som v krajine s desne nízkou hustotou obyvateľstva a je to aj vidno, takže toto veľmi rieši´t nemusím, vždy sa dá nejako vyhnúť
@littlephoenix už mám okolo 150 fotiek, a z toho je minimum fotiek nejakej dokumentačnej hodnoty, takmer samá príroda, maximálne domček a príroda
mala som 17 dokonca keď som 1. odcestovala sama do Prahy, z Prahy som sa potrebovala ešte prepraviť k Nemeckým hraniciam...
vždy som cestovanie brala a aj beriem ako dobrodružstvo...
nakoniec som sa deň po 18tke presťahovala na druhý koniec ČR
Ale stávalo sa, že som sa rozhodla prejsť pešo Prahu (z florenca na dejvice ak to niekto pozná) a zablúdila som úplne najviac + som nemala ani halier a ani kredit
keď som mala 16 tiež som šla do Ba (z Ke) sama, nikto ma ani nečakal na stanici ani nič, takže to bola ,,sranda´´
Raz ked som mala 14 za prachy zarobene cez leto som sa vybrala busom za bratom do Londyna,ktorý tam vtedy pracoval(letná brigáda).PO 30 hodinovej ceste sme sa dostali na Viktorku.Cestou som sa zoznamila s jednou slečnou ktorá išla makať na sever Londyna a ona sla na coach station tak som ju len tak v milionovom Londyne isla odprevadit,ze ved pohoda Brat,ktorý ma tam mal cakat meskal..Ubehla hodina bracho nikde a okolo mna tak za tucet psychopatov vyholenych homelesakov,pozeram ze brat mi vola ale , ze uz ide.Aj som ho zbadala a bezala zanim.Lenze brat kráca ako torpedo a ja som mala dva poriadne batohy nabalene poriadne po oravsky aby nam v tom londýne chlapec od hladu neumrel tak sme sa ako blázni nahanali nakonec sa mi v dave stratil. Nebyt vtedy mobilov tak sa hádam ani nenajdeme
v 18tich som odišla sama do Londýna na tri mesiace. bolo to veľmi zvláštne a ťažké, ale zároveň výzvou. vtedy som mala ešte silný komunikačný problém, okrem toho som ani poriadne neovládala jazyk... ale dnes na Londýn obdobie spomínam len s úsmevom. a na všetkých ľudí, čo som tam stretla.
neváhala by som a šla by som znova.
vlastne pôjdem sama do Berlína budúci rok. ale len na týždeň. no už sa teším teraz silno
bola som v 16tich rok v irsku, ale to sa nerata, lebo tam sa najde vzdy nejaky slovak.... ale tak buduce leto sa chystam niekam do UK na cele dva mesiace(hned po poslednej skuske a pridem tesne pred zapisom) na vlastnu past takze uvidime
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
62 komentov
ALE na moje šťastie, ešte aj na miesto môjho ubytovania ma doviezla jedna dievčina, čo má ten kurz na starosti a sú tu viacerí ľudia, čo sem tak nejako prišli
ale rada by som to zažila, no ako sa poznám určite po nejakej dobe by ma prepadla panika
tesim sa, bude to riadne dobrodruzstvo. Hlavne, aby tam boli ludia, s ktorymi si sadnem a skamaratime sa
No héj je to celkom sranda ale sú aj momenty kedy je to ťažké, predsa nie každý vie cudziu reč ale je sranda sa dohovárať rukami dnes som to zažil.
Ale tu vedia anglicky všetci dosť dobre, len na hodinách na nás hovoria jedine fínsky, anglicky len vo vážne extrémnych prípadoch, ke%d nejaké slovíčko vážne nejde inak vysvetliť, tak je sranda, no
Boli to Malacky
ale v jeden den som sa sama mala dopravit do Pariza a najst letisko...mala som vtedy dost obavy...teda hlavne z toho zmatku, ked vystupim niekde na stanici s obrovskou batozinou a potom sa terigat ktovie kde a ktovie ako...teda ja som sa hlavne bala, ci ju niekde nestratim....ale bolo to uplne ok, lebo pred stanicou bola zastavka a bus priamo na letisko
a ozaj čo tam robíš vlastne? robíš či ?
Ja som tu skôr pracovne, to čo tu zarobíš neexistuje aby si zarobila na Slovensku, to je obrovský rozdiel a tá úroveň ľudí ... ách.
@wewo to máš fájn, ja som mal len 2prestupy, z toho jeden bol taký mini, prestup z letiska na S-Bahn (pozemná dráha, taká rýchloželeznica) ..to som hľadal 30minút a potom som na Hbf (hlavnej stanici v Hamburgu) hľadal okienko na kúpenie lístku a nakoniec som zistil, že to musíš kúpiť v automate : )
@peterkoo je celkom fájn, pokiaľ ideš do miesta kde máš ľudí svojej vekovej kategórie, ale je iné ak si napríklad každý deň v práci s ľudmi 30 a viac rokov
@insomnya priznám sa, že nazačiatku čítania toho príspevku som nečakal taký dramatický koniec
Keď som došiel do Hamburgu a Viedne bol som taký zmätený ..100check-inov ..veľa terminálov, nevedel som kam ísť, ale stačí nájsť mužíčkov v bielom a červenom a tí ťa dovedú na miesto aj za ručičku
Ináč musel to byť zážitok vo FRA .. tam by som sa pozrel
Študijne, na prehĺbenie svojich znalostí fínčiny
Ale pracovne by to tu nemuselo byť zlé, súdiac podľa tých desných cien v obchodoch
No pracovne to je v týchto krajinách dosť pestré pre nás Slovákov ale áno tie ceny sú desné, ja šetrím jak sa dá. Však toastový chlieb za 2€ ... moc . Lístok v buse 2,5€ približne. na takú jazdu 20min. Ešteže mám bike
Ale príroda je tu úžasná, mám teraz toľko fotiek, len že stromy, stromy a obloha, záliv a stromy, stromy a drevené domy, že to vážne vyzerá ako z katalógu
ceny sú desné, nanuk pod euro dvadsať nekúpiš a väčšina je až okolo dvoch (tak som si kúpila rovno liter za euro šesťdesiat alebo tak A hento vyjde tiež tak podobne, ešte že som zatiaľ busom nepotrebovala ísť, všade sa dá dostať celkom fajn peši, ak človeku nevadí, že musí ísť pol hodiny do centra a potom pol hodiny naspäť
ja som vtedy letela prvýkrát strašne sa mi páčilo to množstvo rôznych ľudí, čo tam bolo...fascinujúce! mužíčkov som si tam nevšimla, lebo už tam našťastie boli kamaráti, čo prišli z iných kútov FRA.
pobyt tam bol určite zážitok a hlavne skúsenosť... bola som na rok v Normandii...tam je fakt nádherne...ale inak to malo svoje plusy no i veľa mínusov...
prvykrat som letel
i s prestupom a 2,5ho cakanim
uplne sam..
na mesiac prec..
jediny kontakt, ktory ma mal prist vyzdvihnut, vravel mojou recou a ani jeho som nepoznal som stretol az po 2 tyzdnoch a dokopy asi 3 ci 4 krat..
staci??? @saker
ešteže som mal peknú milu spolusediacu v lietadle ktorá mi pomohla vypísať papiere a navigovala ma. Povedal som jej že vyzerá na 19. mala 27.
No toto je dosť cyklistická krajina. Po krajoch hlavných ciest a 4prúdoviek tu máš normálne cestičky pre bicykle a osobitné semafory pre bicykle, cesta ti trvá asi toľko koľko autobusu pokiaľ trošku zašlapeš v autobuse som vždy mal maximálne 4ľudí, nikto to nepoužíva iba dôchodci a lenivci (aj keď som už videl babky na elektrických vozíčkoch čo chodia po tých cyklistických tratiach
@littlephoenix ..cestoval som z Viedne do Hamburgu a odtiaľ do Dánska a bolo to 3. júla a som tu dodnes a išiel som pracovno-spozávacio-cestovne, úplne sám a úplne úplne sám to tu spoznávam je to krapet komplikované ale ľudí si už nachádzam.
Máš fájn pokiaľ tam poznáš, aspoň 1osobu, horšie to je keď nikoho
A ľudia... tí, z ktorými som sa dosiaľ stretla, kam rátam aj predavačky pri pokladni, pôsobili celkom milo... dokonca aj keď som sa pred zhruba 24 hodinami bola prejsť a išla som okolo niekoľkých nie zrovna triezvych ľudí, aj tí pôsobili byť vcelku priateľskí...
Ale som tu len pár dní, možno ešte stále vidím realitu idealizovane skreslene
@littlephoenix prišlo to tak rýchlo, že som nemal čas zbierať odvahu, a robil som to dosť impulzívne, ale prešiel som Ďakujem, áno stojí, určite bych tu ostal a možno sa sem aj vrátim ale na lepšie pracovné miesto
@littlephoenix už mám okolo 150 fotiek, a z toho je minimum fotiek nejakej dokumentačnej hodnoty, takmer samá príroda, maximálne domček a príroda
No, možno aj hej, kiežby
@17 @saker idem tak, ze tam budem vidat aj dospelych a aj decka v mojom veku, takze by som sa tam mal mat skvelo! Dufam...
bola to paráda....zistila som že sa o seba dokážem postarať
a dokonca sa ma aj tá teta čo veští opýtala pred dvoma rokmi či ešte s rodičmi bývam lebo že mám nejakú tú čiaru že som strašne samostatná....
vždy som cestovanie brala a aj beriem ako dobrodružstvo...
nakoniec som sa deň po 18tke presťahovala na druhý koniec ČR
Ale stávalo sa, že som sa rozhodla prejsť pešo Prahu (z florenca na dejvice ak to niekto pozná) a zablúdila som úplne najviac + som nemala ani halier a ani kredit
keď som mala 16 tiež som šla do Ba (z Ke) sama, nikto ma ani nečakal na stanici ani nič, takže to bola ,,sranda´´
neváhala by som a šla by som znova.
vlastne pôjdem sama do Berlína budúci rok. ale len na týždeň. no už sa teším teraz silno