Samova ríša, alebo prvé "zjednotenie" Slovanov :)))
Samo, Fredegar, Franská ríša, Dagobert, Avari, kaganát, 623, 35 rokov vlády, Slovania, Vinidi, Venéti = pár indícií ku niečomu čo by sme mohli optimistický nazvať že RÍŠA, ehm teda SAMOVA RÍŠA //i keď ja osobne moc neuznávam ten názov že ríša //
Samo-poznam, to bol taky fransky Hercules, co oslobodil Slovanov, teda zjednotil
Fredegar-nepoznam, asi nepriatel?
Franská ríša-zapadna mocnost ako Nemecko pre nas teraz
Dagobert-boh vie, asi kral Franskej rise?
Avari-nepriatelski kocovni indiani, co prisli z mongolska aby znasilnovali nase zeny a ukradli nam balaton
kaganát-ehm ano neviem
623-to si pamatam vtedy to bolo (a pribina bol 833)
35 rokov vlády-netusim, alebo tusim, asi tipujem tak dlho trvala Samova risa a tipujem ze potom Samo umrel a cele sa to rozpadlo ako domcek z kariet (keby uz boli hracie karty vtedy)
Slovania-tak to je jasne
Vinidi, Venéti - tak to neviem
Ja mam rad historiu. O Samovej risi viem prd, ale ked som bol teenager a videl som shreka, tak som chcel nakreslit 3d animovaneho Pribinu Taky akcny-kresleny-komedia,kde takou veselou formou priblizim historiu , trochu ju domyslim, dokraslim a dozabavnim, nech to je blizke detskemu divakovi a bude to v kinach a bude to megahit, a potom natocim Janosik 3D - slovensky rambo, ktory bohatym bral a chudobnym daval D niekedy mam pocit ze som zasneny magor
ale o Samovej risi toho neviem vela, a trochu mi je aj luto. Ja nie som velmi na citanie knih, skor taky ze ako filmove spracovanie by som si to pozrel (ale nie nudna 60minutova inscenacia niekde na STV2, kde je tma a basnickou recou tam recituje Karol Machata)... no ale asi by som chcel vela vidiet dobrodruzny film o Samovi...
ale tak ehm, mame Birdz TV a v nej velky nic-moc (i ked jedneho nudneho mega-nic-moc sme sa uz zbavili , natocme film o historii Slovanov, alebo serial, ale nie taky ze nudny dokument, ale nieco take popularno-naucne, nech sa to ludom paci, nech chcu vediet, ako to dopadlo s tymi Solunskymi bratmi, ked boli na ceste na Velku Moravu a prepadli ich banditi
Stifut: no bingo, jasne to sme my, tak nas nazývali Rímania, Frankovia a dalšie západne národy Slovania ako v širšom zmysle.
Cica: no presne tak, aj ja si myslím že to bol len kmeňový zväz. No dnes je taká doba že sa pozdvihuje to čo by sa nemalo a zatracuje v dejinách to čo by sa malo pozdvihnut.. dufam že chápeš
Tomas: čo sa týka tých indícii.. fajn, až na toho Fredegara, to bol v podstate kornikár - letopisec, vdkaka ktorému vieme tolko informácii o tej Samovej ríší - takže Fredegarova kronika
nooo ja by som bol tiež za, nejaký ten scenár filmu o Samovi by som vám tu pokusil vytvorit
Azel: Vogatisburg? no ako povedal Amrafel, fakt dobrá otázka - a odpoved na nu: nikto nevie
ehm ešte sekunda.. ten kaganát - tak sa nazývalo územie Avarov. Je to v podstate to isté ako by ste povedali že panstvo, ríša, kniežatstvo.. a tak. Len proste Avari nemali královstvo ale kaganát Ako boli aj iné názvy ale to už nehajame tak...
Samova ríša je tak trochu problematická, ale dobre sa o ňu opiera počiatok našej národnej hrdosti Pamätám si ten pocit zo strednej... na výške ma to prešlo, človek prichádza o ilúzie (ale niektoré veci sa mu naopak opravia vo vnímaní).
Hmmmm... celá Samova ríša sa opiera o zopár poznámok pod čiarou v nejakej nemeckej kronike. Ak dobre viem išlo tam o niečo také, že Samovi ukradli nejakých volov a on s nejakými Slovanmi vybil nejakých Avarov a Frankov.
Ale to sú detaily, to isté máš s Pribinom, kde doslova stojí v kronike (ak si to prečítaš), že z NR vyhnali "nejakého" Pribinu.
to slovne spojenenie "nejakého Pribinu" nemožeš zasa brat doslova... "Nemci" ho predsa dobre nepoznali, žil od nich dalej ako boli zvyknutí, preto tam je to "akéhosi/nejakého" To NEMÁ NIČ SPLOČNÉ s tým žeby bol Pribina menejcenný.. Môžem sa s vami staviť že keby sa nešiel nejaký uplny zabudnutý spis, ktorý by bol vytvorom Velkej Moravy, tak inak by tam boli spomínané takéto osoby..
Problém je v tom, že z čias VM sa nezachovali skoro žiadne spisy, niečo sa spomína v nejakých nemeckých (franských/germánskych) kronikách, ale to čo sa vyučuje na školách je tak na 80% založené na špekuláciacha a indíciach. Doteraz nie je jasné, aký bol vzťah medzi Nitrou a zvyškom VM a tým pádom aj Svätoplukom, ktorý sem prišiel v podstate ako dobyvateľ alebo predstaviteš cudzej moci. To isté platí aj o Cyrilovi a Metodovi, ktorých mimochodom práve on vyhnal.
Skratka, slovenské dejiny sú strašne zaťažené tým, že sú z veľkej časti postavené na dohadoch o niečom, čo bolo sprostredkované z druhej ruky. (Slovania sa spomínajú v nemeckých kronikách, Veľká Morava sa spomína ako tuším v spisoch Konštantína Porfirogeta z 13. storočia).
Cyrila a Metoda nikto nevyhnal. Svätopluk ich nevyhnal. Cyril zomrel v Ríme, kde je aj pochovaný a Metod bol plne akceptovaný Svätoplukom až do svojej smrti. Dokonca ho Svätopluk podporil v tom aby sa z neho stal arcibiskup.
a čo sa týka spisov ku V.M. - tak možno sa ti to nebude zdat pravdive, ale ku Velkej Morave máme dnes viac písomných pramenov než ku rannému čsekému štátu v 9-12 storočí. Takže by som až tak nepodceňoval význam velkej moravy v spisoch... Moganae Moravie fontes historici - odporúčam pozriet tento štvorzväzkový súbor písomných pramenov čisto ku dejinám V.M., pričom každá z kníh má okolo 400 stran
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
azel, dobra otazka
Samo-poznam, to bol taky fransky Hercules, co oslobodil Slovanov, teda zjednotil
Fredegar-nepoznam, asi nepriatel?
Franská ríša-zapadna mocnost ako Nemecko pre nas teraz
Dagobert-boh vie, asi kral Franskej rise?
Avari-nepriatelski kocovni indiani, co prisli z mongolska aby znasilnovali nase zeny a ukradli nam balaton
kaganát-ehm ano neviem
623-to si pamatam vtedy to bolo (a pribina bol 833)
35 rokov vlády-netusim, alebo tusim, asi tipujem tak dlho trvala Samova risa a tipujem ze potom Samo umrel a cele sa to rozpadlo ako domcek z kariet (keby uz boli hracie karty vtedy)
Slovania-tak to je jasne
Vinidi, Venéti - tak to neviem
Ja mam rad historiu. O Samovej risi viem prd, ale ked som bol teenager a videl som shreka, tak som chcel nakreslit 3d animovaneho Pribinu Taky akcny-kresleny-komedia,kde takou veselou formou priblizim historiu , trochu ju domyslim, dokraslim a dozabavnim, nech to je blizke detskemu divakovi a bude to v kinach a bude to megahit, a potom natocim Janosik 3D - slovensky rambo, ktory bohatym bral a chudobnym daval D niekedy mam pocit ze som zasneny magor
ale tak ehm, mame Birdz TV a v nej velky nic-moc (i ked jedneho nudneho mega-nic-moc sme sa uz zbavili , natocme film o historii Slovanov, alebo serial, ale nie taky ze nudny dokument, ale nieco take popularno-naucne, nech sa to ludom paci, nech chcu vediet, ako to dopadlo s tymi Solunskymi bratmi, ked boli na ceste na Velku Moravu a prepadli ich banditi
Cica: no presne tak, aj ja si myslím že to bol len kmeňový zväz. No dnes je taká doba že sa pozdvihuje to čo by sa nemalo a zatracuje v dejinách to čo by sa malo pozdvihnut.. dufam že chápeš
Tomas: čo sa týka tých indícii.. fajn, až na toho Fredegara, to bol v podstate kornikár - letopisec, vdkaka ktorému vieme tolko informácii o tej Samovej ríší - takže Fredegarova kronika
nooo ja by som bol tiež za, nejaký ten scenár filmu o Samovi by som vám tu pokusil vytvorit
Azel: Vogatisburg? no ako povedal Amrafel, fakt dobrá otázka - a odpoved na nu: nikto nevie
ale su to len dohady..
Na zaciatku 6. storocia cize viac ako 100 rokov
pred jeho prichodom boli slovania zjednoteni.
Vladol/Velil im Hildigis
som velky vlastenec, a preto určite nebudem užnavat neakeho priselskeho nemčura za zakladatela slov. naroda,
za tych pokladam Hurbana, Stefanika, Hlinku a Tisa
Ale to sú detaily, to isté máš s Pribinom, kde doslova stojí v kronike (ak si to prečítaš), že z NR vyhnali "nejakého" Pribinu.
s tými volmi to je čistý výmysel..
Skratka, slovenské dejiny sú strašne zaťažené tým, že sú z veľkej časti postavené na dohadoch o niečom, čo bolo sprostredkované z druhej ruky. (Slovania sa spomínajú v nemeckých kronikách, Veľká Morava sa spomína ako tuším v spisoch Konštantína Porfirogeta z 13. storočia).