čo vás napadne pri slove samovražda? čo si myslíte o ľudoch čo sa o to pokúsili? a taký ktorým sa to nepodarilo? zmenil sa im tým podľa vás život? aké majú na to asi dôvody? dokázali by ste to urobiť?
tak nad tým sa dievča moje zlaté, radšej ani nezamýšľaj ... nech sa samovrahom stalo hocičo, myslím si, že čas zahojí všetky rany... takže je to veľká chyba siahnúť si na život... zlé obdobie prejde... a potom človek môže byť šťastný...
@niina pri slove samovražda ma ako prvé napadne...samovražda. O ludoch, ktorí sa pokúsili o samovraždu si myslím, že sú to...samovrahovia! Ale nie, myslím, že človek musí mať vážny dôvod na to, aby si siahol na život. Musí byť jednoducho v nejakých sračkách, zúfalý, bezmocný, osamelý..atd. V každom človeku je pud sebazáchovy a myslím, že ten je silný, takže to, čo ho, povedzme, naruší, musí byť ešte silnejšie.
O ľudoch, ktorým sa samovražda nepodarí, si myslím, že buď mali obrovské šťastie (že ich niekto pritom zachránil, zavolal sanitku alebo čo) alebo sa v skutočnosti zabiť nechceli, iba chceli na seba upútať pozornosť a takto povedať svojmu okoliu, že už nevládzu a potrebujú pomoc.
Či sa im zmenil život po nepodarenej samovražde je veľmi individuálne.
Človek môže mať veľa dôvodov na samovraždu, ale všetky tieto dôvody sa dajú zhrnúť jedným slovom - problém.
Nie, momentálne by som to nedokázala urobiť, môj pud sebazáchovy je neporušený Ale viem si predstaviť v živote situácie, kedy by som to dokázala.
Keby som si mohol len tak niekam napochodovat..... ale to nie je take lahke... trva mesiace, kym si vybudujem doveru potrebnu k tomu , aby som niekomu pomohol... : /
Dokazem pochopit dovody, preco to ludia robia.. Preco prikladame zivotu vobec taky doraz? Ked sa raz dostanem do situacie, kedy to budem pokladat za jedine rozumne vychodisko..tak s tym nebudem mat najmensi problem..
Keď sa k tomu odhodlali, tak asi mali na to vážne dovody. Inak by to neurobili, alebo by sa o to nesnažili. Je jedno či mu to vyšlo, alebo nie. Tá osoba je už mŕtva, vo vnútri.
Osobne mi to je jedno. Nechápem načo to rieši niekto, kto s tým snáď nemá nič. Nech si každý žije, umiera kedy chce a ako chce.
Pri slove samovražda mi napadá 2. september. O samovrahoch si rozhodne nemyslím nič negatívne, práve naopak. Odsudzujem ľudí, čo ich pokladajú za zbabelcov alebo ich vnímajú v inej hánlivej rovine. O ich živote vedie veľkú riť a nemajú právo sa pohoršovať nad ich konaním.Samovraždy je v prvom rade posolstvo a vnímam ju ako čestné skoncovanie so životom. Dôvody sú zo skutočne pestrej palety začínajúcej pri možno až komických príčinách končiacej pri skutočne závažných dôvodoch. A či sa im zmenil život? Tým čo sa samovraždu podarilo vykonať sa zmenil nepochybne.:p U tých čo im to nevyšlo je to podľa mňa do značnej mieri ovplyvnené individuálnymi vlastnosťami, či príčiny pretrvávajú, prípadne kvôli iným faktorom sa ich rozpoloženie zmeniť môže. A áno, dokázal by som to urobiť. Koniec koncov úprimne priznávam, že som nad tým niekoľkokrát seriózne uvažoval.
Pokúsila som sa a nie je tomu dávno. Zastavila ma mama, ktorá ma stiahla späť zo zábradlia.
Spočiatku som si nadávala, že som neschopná aj skočiť z balkóna, potom som si poriadne poplakala, potom som si predstavila, čo by bolo, keby sa mi to podarilo a potom som nad tým prestala rozmýšľať. Prijala som fakt, že mám takéto sklony...neliečené sklony, pomaly prichádzam na to, ako to zvládať a ďalej fungujem.
lutujem a obdivujem ich zaroven.... lutujem ich kvoli tomu, ze boli nejakymi zivotnymi okolnostami donuteni zajst az tak daleko....a obdivujem ich preto ze maju tak obrovsku odvahu ukoncit svoj zivot...
je to hnus..........absolútny hnus a hrôza........a to zarátavam aj sebapoškodzovanie, poruchy jedenia, sebadeformovanie, isté typy závislosti (tí čo sa chcú upiť).........
neodcudzujem takych ludi co sa o to pokusili alebo sa im to podarilo nikto nevie ako satrapia a ake maju depresie viem neni to najlepsie riesenie ale tak co uz .
Spoznala som chalana čo sa o to pokúsil. A práve iba dva dni po tom čiže to bolo ešte čerstvé, a on mi o všetkom hovoril. V tej dobe veľakrát hovoril, že keď ho pustia urobí to znova. Ale teraz je už ok, a myslím že život sa mu až tak nezmenil. Proste akoby sa nič nestalo.
A nemyslím si o nich nič zlé, pretože aj ja sama som nad tým uvažovala. Neviete ako sa ten dotyčný cíti.
Ja stale hovorim, že niektoych mali utopiť po narodeni A tych, ktorí neboli uteponí a im to dobre *ebe nech sa zavesia alebo skočia (ale nech nechaju list nech s tym niesu problemy) zbytočna zaťaž
keď tu už spomínate ťažké choroby, myslím, že aj tí, ktorí sa pokúsili o samovraždu trpia vážnou psychickou poruchou.... lenže títo ľudia si to nechcú pripustiť, že by sa to dalo aj liečiť.... a keď u nich nastane skrat, potom vidia iba jediné riešenie....
bola by som zvedavá, či by ste si mysleli, že sú to zbabelí idioti, ktorých mali utopiť hneď po narodení, keby išlo o vášho brata, najlepšieho kamaráta či frajerku. lebo vo väčšine prípadov ide o ľudí, na ktorých by ste to ani nepovedali.
Ja nejdem zas opisovať čo a ako bolo, ale v skratke bola som v prdeli.
Samovražda je únik, útek, oslobodenie. Vyberte si.
Poznám, človeka ktorý ma od malička psychické problémy, psychózy, drogy, alkohol, pozná to dôverne, a vie, že to už iné nikdy nebude. Má 29 a môže skonštatovať, že nebyť jeho rodiny už by nežil.
Jednoducho ak ide o mladého človeka, rodičia by si to mali všimnúť skôr. Ale nestáva sa.
Keď niekto niekomu z blízkych vykoná samovraždu, je to dané stade "z hora" inak neviem to nazvať. Aby sa všetci naokolo z toho poučili a naučili niečo. Lenže na to sa zabúda, každý lamentuje nad tým čo ten človek urobil, alebo, že bol zbabelec. A on iba ostaným dal do rúk geniálnu možnosť učiť sa....
dosť ľudí si myslí, že sú to zbabelci a slabosi, no tak to nie, vziať si vlastný život chce poriadnu dávku odvahy, nemyslieť na nič, na nikoho a jednoducho to urobiť...
keby nie som zbabelá, keby príliš neľúbim rodinu a nebojím sa, tak tu už dávno nie som, pretože sem nepatrím...
a sú ľudia, ktorí cítia, že sem nepatria, ktorí nad tým premýšľajú dennodenne už strašne veľa rokov...
ale zabíjať sa kvôli "láske", škole, vysvedčeniu, to som nikdy nepochopila...
@krampus napisal si to najviac dobre..stotožňujem sa s nazorom...a kteme nedokažem povedať či by som to urobila...zatiaľ som žiadny vážny dôvod na to nemala ale ak by prišiel ktovie čo by bolo..
Napadá ma na hovno deň. Napadá ma blbá kombinácia problémov na povahu, a nejaký nedostatok improvizácie, chuť vzdať sa.
Ľudia, čo sa o to pokúsili, sú hlavne ľudia, na ktorích toho bolo moc, a oni si zvolilu tu ľahšiu cestu. Pretože siahnuť si na život, je v porovnaní s dožitím života celkom zbabelá pičovinka. Myslím že život je dosť krátky, nato aby sme si ho skracovali.
Ľudia potrebujú ľudí, lásku a pochopenie, keď sa s týmto nestretneme, cítime sa sami, a nepochopený, a to je na kokot pocit.
To vie každý.
Nuž, ale na svete je predsa niekoľko miliárd ľudí, takže ak sa človek, otvorí, a má chuť hľadať, nájde. A nebude sám, myslím že vždy je riešenie na blízku. Cesta sa odhalí až keď na ňu vykročíme, stavia sa po ceste, lebo ju staviame my a učiteľ život.
Myslím že to môže zmeniť život, ak človek nedokáže nechať chyby plávať, a nosí na sebe ťarchy minulosti, a začne sa sám na seba pozerať ako na chorého, podčiarkujúc si to tým čo spravil.
Alebo keď sa samovražda podarí, tak automaticky mení život na smrť.
No a určite zmení život aj taká nepodarená, keď niekoho pokazí, v zmysle že nebude môcť niečím hýbať alebo tak.
kamarát spáchal pred 3mi rokmi samovraždu..a čo som si o tom pomyslela?...že kebyže je na žive, vlastnoručne ho zaškrtím, že ho taká vec čo i len napadla...nuž, ale nikto nikdy nevie, čo takému človeku chodí mysľou, čo ho vnútri zožiera, alebo aké má problémy...len je podľa mňa mnoho spôsobov, ako riešiť svoje problémy a samovražda je ten posledný a najnezmyselnejší spôsob, ako to riešiť...toť môj skromný názor...
@majusssska prave v tom pripade by sa mal zavesiť ...zaťažovať môj život jeho problemami ...stale hovorim ľuďom čo maju neuveritelnu potrebu počas depky si vylievať srdce nech sa obesia alebo skočia z mosta
@majusssska ani by som nepovedal len to je smutne ake ono je bezvyznamne a nvm čo všetko tak nech sa obesi keď ma depky MF
Prečo bez empatie ? čo mam byť chodiaca charita ako tí čaptaci čo sa snažia pomahať zbierkami a podobne ? Keby tak normalnym ľuďom pomahali a nie tym čo skapu po chvili aj tak
@8alexey8 proste si predstav, že máš frajerku (pri tvojom prístupe mi to síce príde dosť nereálne, ale dajme tomu). má nejaké problémy, ktoré ju dovedú až k depresii. nikomu sa nesťažuje, tvári sa úplne normálne, ale po nociach môže doma plakať a napadne jej ako riešenie aj samovražda. neurobí to, ale s odstupom času ti povie, že o tom vážne uvažovala. povedal by si jej, že sa mala radšej podrezať, že ty nie si žiadna charita? ak hej, tak ľutujem všetkých ľudí, ktorí s tebou prídu do nejakého bližšieho kontaktu.
ja napriklad uz teraz viem, ze zrejme spacham nieco ako samovrazdu v buducnosti, pretoze nechcem zit stary, ale echt, ze stary, ze clovek sa nevie sam najest, vysrat, proste chcem odist dostojne, nebudem to zrejme moc silit :S
@majusssska tak to vera, že je Strašne veľa ľudi a kopec z nich je zbytočnych ...nevyliečitelne choroby, degeneracie ... životnosť par rokov, žiadna produktivita akurat zavislosť na inych ...
@8alexey8 nepoznám ťa, nemám proti tebe nič ale po tom ako si ľudí ktorý majú nejakú chorobu označil ako ZBYTOČNÝCH si pre mňa absolútny chudák ... (sama som zdravotne postihnutá, ale aj napriek tomu sa nepovažujem za zbytočnú ...)
nemyslím si že sú to chorí ľudia,skôr zúfalí sklamaní a znechutení zo života...Jediné,čo treba je snažiť sa ich pochopiť a pomôcť im...ja osobne som nad tým nikdy nerozmýšľala,pretože môj život síce nie je perfektný,ale mohlo by to byť aj horšie
@hippiechick Pekne a pravdivo povedané- Kiež by takých bolo viac, oveľa viac. Ľudia sú sebecký väčšinou a tí čo tu kritizujú by rýchlo zmenili svoj postoj ak by šlo o niekoho z ich rodiny. Vtedy by si ich počula hovoriť o tom, že mal dôvod atď atď
Ja si zastávam názor, že aj ten najsprostejší vulgarizmus má svoju podstatu, kt. keď sa právne pochopí a využije, dokáže človeka rozosmiať al. dokonale opísať.
Opísať nie len ľudí.
Nadávanie mi v rámci humoru neprekáža.
Nikdy neprídem na chuť nahrádzania spisovných, normálnych slov vulgarizmami.
Každé slovo má pre mňa určitú atmosféru, preto byť vulgárnym na mieste znamená byť majstrom slova. Treba to vystihnúť a uvedomiť si význam, kt. následne keď niekomu prischne, musí ostať rovnaký aj keď ho použijem na niekoho iného. = Medzi idiotkou a idiotkou nie je rozdiel.
@hippiechick dosť vyčerpávajúca a bolo aj vyčerpávajúce to čítať Nadávanie v rámci určitých medzí je ok. Ale nikdy nepoužijem vulgárne slovo na niekoho inak ako zo žartu, napríklad hráme karty a on vyhrá tak poviem, že ty kkt, ale smejem sa pri tom Alebo niečo je zlé tak poviem, že to je na pi** a tak. Ale snažím sa kontrolovať, aby som to používal čo najmenej
@narazuvzdornaa samozrejme..to ani niesú dôvody. každopádne niekedy stačí otázka: prečo vlastne žiť, keď človek nieje šťastný? aký veľký je vlastne problém potiahnuť kohútik? v priebehu okamžiku a je koniec a človek nemusí riešiť všetky tie "pičoviny".. čo je na tom také zlé?
@ohavnost súhlasím s tým tiež nedokážem pochopiť že sa niekto chce zabiť kvôli láske, práci alebo niečomu podobnému... a tiež cítim že sem nejako nepatrím
a k téme hej pokúšala som sa a nie raz ale som zbabelec
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
105 komentov
filip
@niina pri slove samovražda ma ako prvé napadne...samovražda. O ludoch, ktorí sa pokúsili o samovraždu si myslím, že sú to...samovrahovia! Ale nie, myslím, že človek musí mať vážny dôvod na to, aby si siahol na život. Musí byť jednoducho v nejakých sračkách, zúfalý, bezmocný, osamelý..atd. V každom človeku je pud sebazáchovy a myslím, že ten je silný, takže to, čo ho, povedzme, naruší, musí byť ešte silnejšie.
O ľudoch, ktorým sa samovražda nepodarí, si myslím, že buď mali obrovské šťastie (že ich niekto pritom zachránil, zavolal sanitku alebo čo) alebo sa v skutočnosti zabiť nechceli, iba chceli na seba upútať pozornosť a takto povedať svojmu okoliu, že už nevládzu a potrebujú pomoc.
Či sa im zmenil život po nepodarenej samovražde je veľmi individuálne.
Človek môže mať veľa dôvodov na samovraždu, ale všetky tieto dôvody sa dajú zhrnúť jedným slovom - problém.
Nie, momentálne by som to nedokázala urobiť, môj pud sebazáchovy je neporušený Ale viem si predstaviť v živote situácie, kedy by som to dokázala.
2- nič si o nich nemyslím skôr ich ľutujem a považujem za zbabelcov ?
3-4- neviem ale asi áno
5-dôvody ? rôzne sklamanie v láske, rôzny nátlak okolia, vyhodenie z práce...
6-nie
Poznam dost takych ludi a vzdy je to to iste......
Ale.... divili by ste sa, ako malo niekedy staci k tomu, aby sa im pomohlo.
Niekedy staci naozaj len pohnut prstom.... lenze to je vsetkym jedno.
Nikoho to nezaujima.... a vsetci su mudri az ked sa nieco take niekomu podari.
A je šťastný , že mu to nevyšlo. Teda, aj vidieť na ňom, že teraz sa viac usmieva ako predtým .
Jediné čo sa zmenilo je asi to, že na výšku chcel ísť za vojaka , a kvôli tomu ,že.. skočil ... tak zo zdravotných dôvodov nemôže.
A myslite si co chcete
Osobne mi to je jedno. Nechápem načo to rieši niekto, kto s tým snáď nemá nič. Nech si každý žije, umiera kedy chce a ako chce.
@krampus
Aké pekné je vidieť takéto názory...
Spočiatku som si nadávala, že som neschopná aj skočiť z balkóna, potom som si poriadne poplakala, potom som si predstavila, čo by bolo, keby sa mi to podarilo a potom som nad tým prestala rozmýšľať. Prijala som fakt, že mám takéto sklony...neliečené sklony, pomaly prichádzam na to, ako to zvládať a ďalej fungujem.
Život sa mi nejako rapídne nezmenil.
moje telo je môj jediný istý majetok
nebudem zahadzovať čosi, čo mám zadarmo
A nemyslím si o nich nič zlé, pretože aj ja sama som nad tým uvažovala. Neviete ako sa ten dotyčný cíti.
Ja nejdem zas opisovať čo a ako bolo, ale v skratke bola som v prdeli.
Samovražda je únik, útek, oslobodenie. Vyberte si.
Poznám, človeka ktorý ma od malička psychické problémy, psychózy, drogy, alkohol, pozná to dôverne, a vie, že to už iné nikdy nebude. Má 29 a môže skonštatovať, že nebyť jeho rodiny už by nežil.
Jednoducho ak ide o mladého človeka, rodičia by si to mali všimnúť skôr. Ale nestáva sa.
Keď niekto niekomu z blízkych vykoná samovraždu, je to dané stade "z hora" inak neviem to nazvať. Aby sa všetci naokolo z toho poučili a naučili niečo. Lenže na to sa zabúda, každý lamentuje nad tým čo ten človek urobil, alebo, že bol zbabelec. A on iba ostaným dal do rúk geniálnu možnosť učiť sa....
keby nie som zbabelá, keby príliš neľúbim rodinu a nebojím sa, tak tu už dávno nie som, pretože sem nepatrím...
a sú ľudia, ktorí cítia, že sem nepatria, ktorí nad tým premýšľajú dennodenne už strašne veľa rokov...
ale zabíjať sa kvôli "láske", škole, vysvedčeniu, to som nikdy nepochopila...
Takých ľudí neodsudzujem skôr sa ich snažím pochopiť. Pochopiť ich dôvody prečo chceli predčasne ukončiť svoj život.
A tých faktorov okolo toho je naozaj dosť veľa...nepochopenie, nepodanie pomocnej ruky,rozchod s partnerom a tak dalej....
A priznávam sa rozmýšľala som ale som príliš veľký zbabalec aby som to sparvila...
Ľudia, čo sa o to pokúsili, sú hlavne ľudia, na ktorích toho bolo moc, a oni si zvolilu tu ľahšiu cestu. Pretože siahnuť si na život, je v porovnaní s dožitím života celkom zbabelá pičovinka. Myslím že život je dosť krátky, nato aby sme si ho skracovali.
Ľudia potrebujú ľudí, lásku a pochopenie, keď sa s týmto nestretneme, cítime sa sami, a nepochopený, a to je na kokot pocit.
To vie každý.
Nuž, ale na svete je predsa niekoľko miliárd ľudí, takže ak sa človek, otvorí, a má chuť hľadať, nájde. A nebude sám, myslím že vždy je riešenie na blízku. Cesta sa odhalí až keď na ňu vykročíme, stavia sa po ceste, lebo ju staviame my a učiteľ život.
Myslím že to môže zmeniť život, ak človek nedokáže nechať chyby plávať, a nosí na sebe ťarchy minulosti, a začne sa sám na seba pozerať ako na chorého, podčiarkujúc si to tým čo spravil.
Alebo keď sa samovražda podarí, tak automaticky mení život na smrť.
No a určite zmení život aj taká nepodarená, keď niekoho pokazí, v zmysle že nebude môcť niečím hýbať alebo tak.
Je to o nás, v nás. Nevzdávajme sa.
Nedokázal, a nechcem sa zabiť.
Stratite tym vsetko co ste nadobudli pocas svojho zivota.
priatelov,konicky,sameho seba,robota,rodina <
Antidepresiva typu SSSR (cipralex,a dalsie podobne sracky ktore vam zmenia naladu )
>ked som maval depky ,tak som niekedy na nich nemyslel .
>Niekto hovori ze dobra je studenia voda ale AD su najlepsie
málokto má počas depresie "neuveriteľnú potrebu" si vylievať srdce a stále sa sťažovať.
Prečo bez empatie ? čo mam byť chodiaca charita ako tí čaptaci čo sa snažia pomahať zbierkami a podobne ? Keby tak normalnym ľuďom pomahali a nie tym čo skapu po chvili aj tak
uznávam právo na smrť, hoci nie práve z dôvodov ako vyhodili ma zo školy/Ďuri má inú/tieto dve budovy mi bránia v prelete.
nezahadzuj sa s ním, je to asi sociopat
Tiež ak by som nemal viesť plnohodntny život tak s tym končim
Prečo tí čo ma poznaju tak vedia aky som a keď sa im nepači nemusia ma znašať ja viem zabudnuť na človeka behom par minut.
A neboj nie každy je stelesnena ľutosť
viac ti k tomu nenapišem
myslíš, že tvoje deti / vnúčence ti dovolia zdrogovať sa na smrť?
Ja to vnímam skôr cez to, že samovrah je človek.
A ja som človek tiež.
Tá väčšina asi potrebuje zažiť.
I keď ja sama tie pocity nepoznám a ani mi ich nikto nikdy nepriblížil.
Ži a nechaj žiť. I keď si ten človek na ten život siaha. On zrejme vie, prečo to robí...
Určité veci treba ľuďom jednoducho nechať.
A súdiť niekoho? Nech sa páči. Môžem hovoriť akí sú to úbožiaci, nič si nevážiaci, trosky... Ale sú úplne rovnakí ako ja.
Všetci sme ľudia. A všetci cítime.
Emocionálni ignoranti.
To je jedno kto je vulgárny a kto nie. Všetci sme.
Zase byť až takým pokrytcom... Alebo si upierať tú slasť zo zakázaných slov? Ktovie...
...
Verím ti.
Ja si zastávam názor, že aj ten najsprostejší vulgarizmus má svoju podstatu, kt. keď sa právne pochopí a využije, dokáže človeka rozosmiať al. dokonale opísať.
Opísať nie len ľudí.
Nadávanie mi v rámci humoru neprekáža.
Nikdy neprídem na chuť nahrádzania spisovných, normálnych slov vulgarizmami.
Každé slovo má pre mňa určitú atmosféru, preto byť vulgárnym na mieste znamená byť majstrom slova. Treba to vystihnúť a uvedomiť si význam, kt. následne keď niekomu prischne, musí ostať rovnaký aj keď ho použijem na niekoho iného. = Medzi idiotkou a idiotkou nie je rozdiel.
Ale to je môj (možno) chorý názor.
...
Vyčerpávajúca odpoveď.
Idem sa napiť.
No ok.
Končím.
Kazíme toto fórum. - Reč bola o samovražde.
....
..."ešte niečo pokaziť"... Dobre teda.
Treba sa vyjadriť. My nemáme pravdu zase pre nich.
Tak nech sa všetci navzájom požerú.
a k téme hej pokúšala som sa a nie raz ale som zbabelec