1. nie som si istá... to je rozdvojená osobnosť?... v tom prípade, keď človeka so schizofréniou stretnem, pomyslím si, že je pometený ... žije viacerými životmi... či?
2. no... nie som si istá, či trpí, ale správa sa tak
@zayl čítala som článok kde bolo lekárom odôvodnené, že to NIEJE rozdvojená osobnosť, rozdvojená osobnosť má svoju diagnózu, a ľudia si j učasto spájajú so schizofréniou, ak máš viac nfo ako ja, daj link a beriem späť.
@zayl ale tam nemáš napísané, že dochádza k rozdvojeniu osobnosti V tom je to, že veľa ľudí si to mýli. Človek postihnutý schizofréniou má poruchy vnímania seba a okolia a pod.
Ja som to čítala v nejakom časopise o zdraví a v mojom linku je to ešte jasne napísané
Veď jasné, nie som lekár, tiež sa nehádam, len som presvedčená o svojom tvrdení lebo som to čítala
@zayl A nie je rozdvojená osobnosť o tom, že sa v človeku striedajú dve osobnosti a väčšinou tá jedna nevie vedome o tom, čo robí tá druhá a na to obdobie má okno? (rozumnejšie to vysvetliť neviem)
1.ano - rozdvojenie osobnosti (ale nie vždy to tak musí byť) prejavuje sa agresiou, zmätenosťou, postupnou stratou identity, človek trpiaci schizofréniou nedokáže ovládať svoje emócie ak nieje na liekoch môže fyzicky napdnúť aj svojich najbližších, počuje hlasy ktoré ho riadia, diktujú mu čo má robiť, kritizujú ho <--- to je to najpodstatnejšie, osoba má potom depresie ktoré často vedú až k samovražde
2.áno poznám veľa takých ľudí, ja ňou tiež tak trochu trpím keď nemám piko
3. jednoznačne nie. dá sa utlmiť pomocou silných liekov, ale vyliečiť sa nedá.
4. Myslím že to sa nedá presne určiť, vraj medzi 16-25, ale schizofréniu človek môže dostať človek kedykoľvek , zo dňa na deň, z hodiny na hodinu.
inak ono to s tou "rozdvojenou osobnosťou" fakt nič moc nemá, ide o bludy, halucinácie, neadekvátnosť emocionálnych odpovedí, príznaky, soc. izolácia atď, je toho veľa ..
a za oficiálny vek nástupu resp. prepuknutia sa označuje cca 17-30, čiže je to choroba mladých ľudí .. (teda .. oficiálne sa nepoužíva výraz "ochorenie")
+ rada k tej seminárke .. neviem do akej miery odborne to chceš mať spravené, ale ja osobne by som určite nebrala moc informácie z netu (tie také bežne laicky dostupné), skôr skús popozerť nejaké knihy na túto tému, lebo ako podľa môjho skromného názoru to čo nájdeš na nete je dosť zavádzajúce a ani nie veľmi pravdivé
Jedno také dievča som mal to potešenie nazívať priateľkov o to bol môj záujem večší a kedže mám aj jednu kamarátku tak som ich chorobu porovnával ako ich to ovplivňuje a hlavne ako sa k tomu stavia ich okolie a to ma najviac mrzí ako sa ľudia k nim správajú a zneužívaju ich stav.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
1. áno
2. áno, poznám
3. áno
4. ak si dobre pamatam, tak okolo 16, 17 - 24, 25
2. no... nie som si istá, či trpí, ale správa sa tak
3. určite áno.. všetkosa dá
4. 50 a viac?
2. Nie
3. Dá sa možno potlačiť liekmi, ale viac netuším, asi skôr nie..
4. 30 - 40 ?
2.nie osobne
3.áno
4.asi okolo 20-ky
2. Nie.
3. Neviem posudit.
4. Netusim.
» www.dusevnezdravie.sk/schizofrenia.ht...
"- Strata hraníc medzi sebou a okolitým svetom a narušené sebauvedomovanie.
Chorý stráca orientáciu v tom, čo si myslí a hovorí on sám a čo niekto iný. Môže mať pocit odcudzenia svojich citov, myšlienok a tela."
Ale v kazdom pripade sa netreba hadat. Kto vie, ktory zo zdrojov je napriklad aktualnejsi
2. Môj otec, ja
3. Dá sa to stlmiť, vyliečiť sa to úplne nedá.
4. Väčšinou sa prejavuje asi tak v 15 tich,, a každého inak
Ja som to čítala v nejakom časopise o zdraví a v mojom linku je to ešte jasne napísané
Veď jasné, nie som lekár, tiež sa nehádam, len som presvedčená o svojom tvrdení lebo som to čítala
2. nepoznám
3. obmedziť, nie vyliečiť
4. neviem
Mate pravdu, zle som precital, co je v tych uvodzovkach, uznavam
V kazdom pripade je vela druhov schizofrenie. Ale ak sa mylim, tak je potom hanba, ze som student psychologie
2.ano
3.nie uplne, ale povedala by som podla toho komu sa diagnostikuje a ci tam nema aj dalsie pridruzene...
4.najcastejsie okolo 30
2.áno poznám veľa takých ľudí, ja ňou tiež tak trochu trpím keď nemám piko
3. jednoznačne nie. dá sa utlmiť pomocou silných liekov, ale vyliečiť sa nedá.
4. Myslím že to sa nedá presne určiť, vraj medzi 16-25, ale schizofréniu človek môže dostať človek kedykoľvek , zo dňa na deň, z hodiny na hodinu.
stačí jeden fatálny zlom.
2. poznam
3. daju sa zmiernit prejavy, vyliecit sa neda
4. 25
a za oficiálny vek nástupu resp. prepuknutia sa označuje cca 17-30, čiže je to choroba mladých ľudí .. (teda .. oficiálne sa nepoužíva výraz "ochorenie")
+ rada k tej seminárke .. neviem do akej miery odborne to chceš mať spravené, ale ja osobne by som určite nebrala moc informácie z netu (tie také bežne laicky dostupné), skôr skús popozerť nejaké knihy na túto tému, lebo ako podľa môjho skromného názoru to čo nájdeš na nete je dosť zavádzajúce a ani nie veľmi pravdivé
2. Nepoznám vo svojom okolí nikoho so schizofréniou.
3. Liečiť sa dá, ale vyliečiť nie. Dajú sa len potlačiť príznaky.
4. V období puberty a dospievania.
Áno viem čo je to schizofrénia, to čo ju spôsobuje neviem, ale viem ako sa prejavuje.
2. Poznáte niekoho zo svojho okolia kto schizofréniou trpí,alebo ňou trpíte vy?
Áno poznám takých ľudí, aj zo schizotipoviu poruchou.
3. Myslíte,že sa dá vyliečiť?
Dá sa liečiť liekmi, v horším prípadoch hospitalizáciu na psychiatrií.
4. V akom veku je podľa vás najväčšie riziko ochorenia?
V poberte by som povedala, a potom od tých 15 do 20.
2.ano
3.nie
4.13-viac
Jedno také dievča som mal to potešenie nazívať priateľkov o to bol môj záujem večší a kedže mám aj jednu kamarátku tak som ich chorobu porovnával ako ich to ovplivňuje a hlavne ako sa k tomu stavia ich okolie a to ma najviac mrzí ako sa ľudia k nim správajú a zneužívaju ich stav.
2. Áno, poznám
3. Nie
4. Od 17