Naučili ste svojich starých rodičov / technicky nezručných rodičov používať smartphone alebo tablet? Ako ste postupovali? Aké úskalia vaše vzdelávanie malo?
Chystám sa učiť jedného rodinného príslušníka používať tablet a musím ho učiť úplne od základov - čo je internet, ako písať email, ako vygoogliť otváracie hodiny na pošte atď.
Tak ma zaujímajú vaše skúsenosti, že ako docieliť aby sa daný človek s technológiou vžil a potom vedel samostatne používať internet atď.
obaja moji rodicia maju sice klasicke tlacidlove telefony, ale naucila som ich pracovat aj s mojim smartphonom
co sa vzdelavania v tejto oblasti tyka, tak som uz nemohla byt menej metodickejsia. vobec som to nehrotila nejakymi ortodoxnymi postupmi- dala som im svoj telefon do ruky a povedala "oci/mami, nemas tam co pokazit" to im dodalo odvahu sa bez strachu pustit do tukania a ked som videla, ze sa ostychaju nieco stlacit alebo mali otazky, co sa stane ak stlacia toto a toto, tak som iba dodala "ved tukni a uvidis" a nejako sa proste casom otukali a naucili sa to
aspon tolko moja skusenost, neviem ci bola napomocna
Asi ti moc neporadím..bolo to zložité, všetko vysvetľovať, aj tak tomu poriadne nerozumie stále a ja nie som moc trpezlivý človek
Našťastie, občas sa toho ujali aj iní členovia rodiny
Mne uz zije iba jedna babka. Týždeň dozadu mi zomrel dedko A nie, nie je šanca u nej, ona nechce a nevie robiť ani s normálnym tlacitkovym telefónom... Ani s pocitacom, ani s nicim... Nechce o tom ani pocut.
ja nechapem, co je na tom treba niekoho ucit. ked nie si idiot, naucis sa sam skusanim. neschopak sa nenauci ani ked mu 1000-krat ukazes a vlastnym rozmyslanim mu nenapadne, ako asi logicky sa moze k niecomu pozadovanemu dostat. a v tom druhom pripade je hadam lepsie, ak taky clovek na internet nelezie.
Moja mama vie ledva seniorský mobil ovládať, nie to ešte smartfón ona je proste úplne antitechnický typ, to sa už nikdy nenaučí ona takéto veci a internet, počítač a tieto veci pozná len z počutia a tuším v živote ani na nete nebola a ani neťukala do klávesnice zrovna minulý týždeň sme jej kúpili nový seniorský mobil, snáď to zvládne
@papver super metóda, tiež sa to snazim vysvetľovať starsim ludom takým spôsobom, ze je to intuitívne, proste ich to casto navedie samo a nie je k tomu potrebne citat žiadne zlozite návody a tak...
V tomto som zvyčajne učil ja. Aj na počítači alebo mobile sa ma mama chodí pýtať ako spraví konkrétne vec čo chce, myslením teda som dosť technický typ človeka. Ešte že ma majú.
@4 moji rodičia sú už seniori takže som im úplne všetko musela vysvetlovať na nových smartfónoch a prišla som pritom o každý nerv aj chuť do života, ale tak to už chodí, oni s nami museli presedieť pri úlohách, ktoré neovládali
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
14 komentov
Tak ma zaujímajú vaše skúsenosti, že ako docieliť aby sa daný človek s technológiou vžil a potom vedel samostatne používať internet atď.
co sa vzdelavania v tejto oblasti tyka, tak som uz nemohla byt menej metodickejsia. vobec som to nehrotila nejakymi ortodoxnymi postupmi- dala som im svoj telefon do ruky a povedala "oci/mami, nemas tam co pokazit" to im dodalo odvahu sa bez strachu pustit do tukania a ked som videla, ze sa ostychaju nieco stlacit alebo mali otazky, co sa stane ak stlacia toto a toto, tak som iba dodala "ved tukni a uvidis" a nejako sa proste casom otukali a naucili sa to
aspon tolko moja skusenost, neviem ci bola napomocna
Našťastie, občas sa toho ujali aj iní členovia rodiny