Už ste sa stretli niekde s poplatkom za servírovanie ( inač povedané že reštaurácia vám účtuje aj čašníka ) ? Dnes som bol v Miškolci na večeri, pri čakaní na jedle som si listoval menu a na úplnom konci bolo napísané že Service fee 10% of total payment.
Ak bolo viac ako 10 ľudí pri stole. Boli sme 4, a ked nám doniesli bloček tak účet bol 24,144 forintov. V aute som prezrel bloček a čo tam nevidím 2193 forinty Service Fee, v strede bločka aby si to človek náhodou nevšimol pri dalších 10 veciach čo tam sú a ja debil som mu nechal ešte 1500 forinty tringelt .. Ako viem že nejde o veľké peniaze ale takto blbnúť ľudí.. A nechápem prečo sťahujú ľudom 10% ked sú predsa zato čašníci platení, odvecí úplne. Čiže okrem Prahy to majú aj v Miškolci.. stretol sa s tým niekto už na Slovensku ?
service charge, tips alebo po slovensky "tringelty" sú v niektorých krajinách účtované spolu s cenou jedla a pitia. V našich končinách to ešte nie je veľmi zaužívané a skôr ostávame pri systéme, pri ktorom sám zákazník rozhodne koľko čašníkovi nechá a či vôbec.
výhodou účtovaných tipsov je, že môžeš s kľudným svedomím platil aj kartou a čašník sa k svojim peniazom dostane (asi a tiež vieš koľko presne mu ide na dýško, takže sa nemusíš zaoberať tým, či si mu dal veľa alebo málo. Nevýhodou je, že platíš aj keď je obsluha otrasná, navyše čím viac minieš, tým viac zaplatíš.
Mne však skôr vyhovuje ten náš systém. Mám rád slobodu v rozhodovaní, presne si určím koľko tam nechám a občas im tam nenechám nič, keď mi napríklad nosia jedno pivo pol hodinu. Navyše mám istotu, že presne viem komu tie peniaze idú, že si ich nenechá majiteľ, a že mu na ne nesiahne štát cez dane
stretol a veľa krát v zahraničí v lepších restikách....
hovorí sa tomu kuvert, je to poplatok za stolovanie- príbor, pečivo, pochutina, výzdoba, obsluha a tak...
nie je to okrádanie, zámožnejší zákaznici to poznaju a pri platení už tringelty nedávajú...
takže žiadne okrádanie, a ak je to aj v lístkuu napísané, nie je sa čomu čudovať...
Ja som sa napríklad s tým nestretol v zahraničí našťastie i keď viem že odtiaľ to prišlo a to som bol aj vo veľmi luxusných reštauráciach kde sa trebalo objednávať aj pár dní dopredu a vždy to bolo systémom že nechám v tom obale Mňa len zaráža že tam bolo napísané pri 10+ osobách a boli sme 4. Podľa mňa to praktikujú špekulanti a v luxusných reštauráciach je to stále starým spôsobom Aj som si spomenul keď v Lisabone bol účet 72eur dal som 100 a čašník sa už nevrátil a ja že čo sa deje, no on si zobral zvyšok ako tringelt
Uplne bezna praktika v zahranici. Aspon to nie je ako v amerike, kde sice tipovat nemusis, ale ked to nespravis (idealne aspon 20%) tak si za najvacsieho kokota.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
11 komentov
výhodou účtovaných tipsov je, že môžeš s kľudným svedomím platil aj kartou a čašník sa k svojim peniazom dostane (asi a tiež vieš koľko presne mu ide na dýško, takže sa nemusíš zaoberať tým, či si mu dal veľa alebo málo. Nevýhodou je, že platíš aj keď je obsluha otrasná, navyše čím viac minieš, tým viac zaplatíš.
Mne však skôr vyhovuje ten náš systém. Mám rád slobodu v rozhodovaní, presne si určím koľko tam nechám a občas im tam nenechám nič, keď mi napríklad nosia jedno pivo pol hodinu. Navyše mám istotu, že presne viem komu tie peniaze idú, že si ich nenechá majiteľ, a že mu na ne nesiahne štát cez dane
hovorí sa tomu kuvert, je to poplatok za stolovanie- príbor, pečivo, pochutina, výzdoba, obsluha a tak...
nie je to okrádanie, zámožnejší zákaznici to poznaju a pri platení už tringelty nedávajú...
takže žiadne okrádanie, a ak je to aj v lístkuu napísané, nie je sa čomu čudovať...