Aky mate nazor na to ze sex s partnerom by mal byt az po svatbe? Myslite si ze je to len mytus? Respektive myslite si ze by sa koli tomu mohol rozpadnut vztah ?
60% katolickych rodin sa rozvadza ..ked si to vyratame ze uz skoro kazde druhe mazelstvo sa rozvadza ...a je tam ta pravdepodobnost ze sex bol az po svadbe ...tak urcite ano ...sex nie je vo vztahu najdolezitejsi ..ale ak to neklape v posteli ..tak vzdy jeden dotycny (obvykle muz) si to vykompenzuje pri inej zene
nie je to mýtus, je to možné, môže sa aj nemusí rozpadnúť vzťah... môj brat je príkladom toho, že to funguje a moja sesternica, že nefunguje... osobne s tým nesúhlasím...
som presvedčený, že ak dôjde k sexu pred svadbou, manželstvo nebude také šťastné, ako by mohlo byť. ak sa obaja naučia byť trpezliví nielen v tejto veci, o čo viac by mohli byť trpezliví v tých menej významnejších veciach? cim viac sa pred svadbou uci muž aj žena byt trpezlivý a potlacovat svoje pudy, tym lepsie.
ked dopustim, aby doslo azda k tej najkrajsej "veci" v mojom zivote s clovekom, ktory este nedal ten sľub lásky a vernosti predo mnou a spoločnosťou, robím veľkú chybu.
žena nie je auto a my sme ľudia - môžeme rozmyslat a pochopit o com je láska. ak sa naucime byt trpezliví, tak sa naša túžba po tom najkrajšom spojení s opačným pohlavím pretaví do toho najúžasnejšieho daru života.
aj keby bola rozvodosť 99%, treba hladat pricinu. preco sa tak moc pozerame na nejake statistiky? vieme rozmyslat... preco dochádza k rozvodom? hladajme velmi podrobne... a nerozvedieme sa.
@smutny a ked proste je chlap uchyl a zena je sexualne uzavreta tak co potom??? chapes ze im to neklapne a bude tam nevera alebo radsej rozvod ako nestastne manzelstvo kde sa bude zit povolne?
ak je chlap s prepáčením "úchyl" a zena sexualne uzavretá, tak nepoznajú svoju hodnotu, nevedia, co skutocne znamená manzelstvo. toto sa nevztahuje iba na tento prípad samozrejme.
@veryhappyhippo ak je chlap s prepáčením "úchyl" a zena sexualne uzavretá, tak nepoznajú svoju hodnotu, nevedia, co skutocne znamená manzelstvo. toto sa nevztahuje iba na tento prípad samozrejme.
Mýtus? to slovo zabilo .....a k otázke o svadbe? Podľa mňa nie, sex nech je vtedy, keď sú nato obaja pripravený, keď si myslia , že je správny čas...potom, ak po svadbe...neviem, pre mňa to potom vyznie tak, že svadba je len dátum, kedy má byť sex a to je odveci a čo ľudia, čo svadbu nechcú (ja napríklad ), teraz majú žiť bez sexu?
@7 / @smutny - či si to uvedomuješ alebo nie, či tomu veríš alebo nie - sex je veľmi dôležitou súčasťou manželského života a ak niekto tvrdí, je buď slobodný alebo klame - teda v 99%. Je to vec, v ktorej ked si dvaja ľudia nevyhovujú a zistia to až po svadbe, končí to v drvivej väčšine rozchodom. Osobne poznám len dva páry, ktoré mali sex až po svadbe a je všetko OK. Sexualita resp. sex. návyky, praktiky, os. vnímanie sex. aktu je niečo, čo dokáže zmeniť k obojstrannej spokojnosti skutočne len málokto...
preco to tým dvom párom klape, hoci mali styk az po svadbe? tam potencialne najdes odpoved, preco nie pred svadbou.
preco si nevyhovuju? ak sa z nich stanú skutocni priatelia, zalubia sa do seba a spoznaju hodnotu manzelstva, tak tu budu jeden pre druheho a nestane sa, ze by si nerozumeli i v sexualnej otázke. o co viac si rozumeju, ked je ich spolocny vztah spečatený sviatostným manzelstvom a Bohom požehnaný. ten ich vedie a ak Ho milujú, nestane sa im to, o com pises.
ale ak nevedia, co je to skutocne priatelstvo a veria v osud ci nahodu, necudujem sa, ze im to neklape. a tento svet je oplieskaný vierou vo všemožné nezmysly okrem viery v Toho, kto im zivot a slobodu dal.
som presvedceny, ze clovek nie je len spoločenský tvor, ale je aj náboženský tvor. ak to v sebe objavili milióny ľudí, moze to objavit kazdý... len na to treba velmi vela casu a aj ine
@qachna pises o porozumení, ako by si nevedela, co to znamena. a takto o tom urcite hovoria ludia, ktori su taki narocni v sexe, ze si skutocne potom nemôžu ani vazit dar sexu, dar oboch pohlaví...
aha, akí su ludia zaujati voci nabozenstvu, aki su len nervózni... a pritom vo viere v Boha mozu najst plnosť šťastia. kolkokrát sa potvrdzuje, ze je clovek nestastny, ked mu veci nejdu tak, ako chce. problem je v tom, ze mysli na to, co chce on. ale clovek nie je sebestačný. nedokaze bez druhych byt stastny.
chválim ťa, Bože, že si ty si môj Boh, môj milovaný, ten, co mi dal zivot. viem, preco som vcera utŕžil slzy šťastia.
@drilo hej ale to bolo pred viac ako dvoma rokmi momentalne sa posuvaju hranice dole a minule som pocuvala jak jedna kamaratka vysmieva druhu lebo je este panna ...iha
Ja si myslím, že nikde nie je záruka, že keď si ľudia rozumejú po povahovej stránke, tak si budú rozumieť aj po sexuálnej. Sú to 2 veľmi rozdielne veci, pri ktorých záleží to či sa budú v tomto partneri schopní uspokojiť aj od toho čo sa komu po tejto stránke páči. Vôbec sa v tom nemusia zhodnúť (ale samozrejme, že aj môžu). Vôbec nie je isté či si v tom budú navzájom schopný vyhovieť. To je podľa mňa realita.
podla mna je to hlupost, kolko ludi by to tak robilo, keby to cirkev tak nekazal, proste keby o tom nik nehovoril, tak kolko ludi by prislo k takemu presvedceniu, podla mna uplne minimum. A co s ludmi, ktori nechcu manzelstvo?
Tým som teraz nechcela povedať, že či budú partneri šťastní záleží len od sexu. Záleží to AJ od sexu. Samozrejme, že keď sa chce a, tak sa nájdu kompromisy ak nejde všetko tak, ako by partneri chceli.
Len keď v tom dlhodobo nevedia nájsť uspokojivé riešenie pre obidve strany (čo povedzme si na rovinu, že nie je pri 100 prípadoch možné lebo ľudia nie sú dokonalí), tak to podľa mňa môže skončiť rozvodom presne tak, ako kvôli ktorejkoľvek inej nezhode.
@magorita potom sa mýliš záleží na tom, odkiaľ berieš tie vzorky podľa ktorých súdiš.. ja aj v dnešnej dobe poznám strašne moc ľudí, ktorí tvojej teórii nezodpovedajú
A sex po svadbe neuznávam. Rovnako, ako neuznávam sex hneď po začatí vzťahu. Príde mi úplne v poriadku, ak spolu dvaja chodia roky a nedostanú sa k sexu, lebo si nemyslia, že sú pripravení.. akurát nevidím súvislosť so svadbou. Možno je to tým, že nie som kresťan, ale pre mňa tá svadba nejak neznamená o moc viac ako ten papier a fakt, že už nebudem "slečna" ale "pani".. takže čo sa týka termínu prvého sexu, čo to s tým, do djabla, má?
Čiže nemyslím si, že by to bolo nerozumné začať so sexom pred manželstvom. Tak, ako majú partneri možnosť spoznať sa v povahovej stránke, tak tak isto si myslím, že nie je nič zlé na tom, keď sa spoznajú po sexuálnej stránke. Ak sú na to pripravení a sami uznajú za vhodné. Zakladať na tom, že keď spolu 2 ľudia majú sex pred svadbou a budú pre to menej šťastní v manželstve je dosť nelogické. Lebo ak sa skutočne milujú, tak spolu budú rovnako šťastní a ak nie aj šťastnejší aj po tom. Ak si to nebudú vsugerovávať.
okej vynechajme ....1. mladez kt. je zakomplexovana svojim vyzorom a aj by chceli len sa nevedia "nakopnut "
2. mladez kt. je vychovavana v istej viere a preto na to tak skoro nedojde.
a co by som chcela k tomu dodat ze tiez neuznavam ked sa 13 rocne deti mnozia na lavickach, ale sa mi tiez nepaci ze tu niektori ludia pisu o sexe akoby to bola najnebezpecnejsia vec na svete .....vsak na sex sa nezomiera ..... staci dobra ochrana....
ak by som s chalanom nebola spokojna tak s nim niesom .. sex je dolezity .. a ked si predstavit ze s nim chces byt navzdy tak to musi fungovat aj v tejto oblasti bezpochyby
samozrejme to nie je ziadny mytus je to uplne normalna vec a kazdeho osobne rozhodnutie ... mozno raz niekto z vas olutuje ze sa rozdaval kazdemu , ,,skusal" a ked stretne tu pravu osobu pride cloveku velmi luto ze toto robil
ono sex po svadbe z cirkevneho hladiska ma viacero dovodov- pozehnanie od Boha, potom istota ze clovek ktoremu sa davam ma naozaj miluje a cche so mnou zit a neopusti ma pri pripadnom tehotenstve, a
ako napisal @smutny clovek sa nauci sebaobetovat pre druheho ,
potom problem ze ci si davaja po svadbe sadnu je uplne smiesny- vsak uz pred svadbou musia vediet ci po sebe tuzia a oddialovanim po sebe tuzia este viac ... a ci sis adnu ako cim napr velkostou isteho organu , ci nejakych ako niekto napisal ak je niekto uchyl , nadstandartnych praktik? ak sa beru uprimne z lasky a nie napr z materialnych pricin, uz to ak by bol takyto uchyl ochotny pre lasku svojho zivota vydrzat az do svadby, svedci o tom ze sa dokaze zmenit aj vo svojom uchylactve. nehovorte mi ze nie
Nuz... Raz jeden moj kamarat pred davom pri diskusii o tejto teme povedal, ze: "ak sa lubite, tak to pojde"-narazal tym presne na argumenty typu: "pred svadbou si to musime skusit; ak nam to nebude klapat, nevydrzime spolu; neda sa za cely zivot "vyskusat" len jednu/jedneho..."... A ja mam okolo seba horu dokazov, kde mozem na stastnych manzelskych paroch vidiet, ze mal pravdu...
Osobne v tomto vidim len prinos, no...
Na druhej strane, kazdy si moze vybrat a ja to respektujem.
ak nie je hlavnym cielom vztahu sex , ak sa niekto nechce brat len pre to ze jeho dievca mu inak sex neda, myslim si ze take problemy by nastat nemali.
ide tu teda o to ci by si ju bral aj keby s nim spavala.chapete?
a ak by nejake problem nastal, co kedze muz a zena su pre seba prirodzene stvoreny by nemalo, vsetko sa da riesit komunikaciou
a to ze sa rozvadzaju aj katolici, rozvadzaju sa aj nekatolici a to je potom z akych dovodov?
@smutny Viem veľmi dobre, čo je to porozumenie...nie som ,,naročná v sexe"", ale mám ho rada a patrí to k vzťahu. Nechcem si vziať človeka s ktorým ma to nebude baviť a sex bude pre mna nepríjemná téma....viem si ,,vážiť dar sexu, dar oboch pohlaví...""
a nie som ,,zaujatá voči náboženstvu ani nervózna""... je to len moj názor!!! Ja ti tvoj neberiem.
osobne si myslim, ze tak ako sa ludia musia pred svadbou spoznat psychicky, mali by sa aj fyzicky, resp. sexualne. partner nemusi byt uchyl na to aby bol so sexom nespokojny. napriklad uz to, ze si navzajom v jednej veci nevyhoveju moze viest k rozvrateniu, hadkam a podobne. a argument, ze ak sa lubia tak si vyhoveju, nie je uplne presny, niektore veci odmietame aj napriek laske
Určite som jednoznačne proti. Keby som si vzala muža, ktorý by bol múdry, milý, vtipný atď ale zistila by som po svadbe, že nám to neklape a nebude (kvoli rozdielnym predstavám) klapať v posteli tak by to vyústilo do rozvodu...nech by bol akokoľvek úžasný partner, jednoducho by mi to chýbalo a hľadala by som to u iných (s pocitmi viny a podobne, no aj tak). Je dôležité poznať partnera aj po sexuálnej stránke pred tým ako sa človek rozhodne s ním žiť do kona života...
hahahhahahhahahah......... a ešte raz hahahahhahahahahahhahahah sex po svadbe?? a do tretice hahahahhahahahahha po prvé, už to asi nestíham. a po druhé neverím na vymyslené náboženské sračky.. takže?? ?? what????? sex po svadbe?? SPROOSTOOOSŤ
@21@mielikki správne! nechápem, že na to ešte tí fanatickí puritáni nedošli! najskôr si predsa musia vyskúšať, či dokážu zaopatriť deti, aby ich potom mohli bezrozmyslu vyrábať
podla mňa je to hlúposť, nevime čo sa tým porieši ak spolu budú spať až po svatbe....
a buďme úprimní, okay, chápem, že partnerov si nevyberáme na základe ich sexuálnej výkonnosti (teda, nemali by sme) ale predsa sa neoplatí "kupovať mačku vo vreci" a nevidím nejaký extrémne dôležitý bod, prečo by nemali ľudia spolu spávať aj pred svadbou.. a podla mňa každého zdravého jedinca, možno skôr muža, omrzí pár rokov čakať a dovtedy nemať sex...
osobne si neviem predstaviť chlapa, ktorý by chodil so ženou povedzme pár rokov a vôbec by mu neprekážala niekoľkoročná absencia sexu. teda... výnimku tvorí tuto absolútne zmagorený jedinec... a možno ich je viac len moja predstavivosť je nedostačujúca. no je to proti základným životným potrebám či pudom... v tom horšom prípade si chlap jednoducho nájde náhradu a už to ide...
Osobna vec vsetkych ludi,mozno je dobre aj po tejto stranke sa pred svadbou spoznat. Ale nemyslim si ze by to mal byt dovod na rozchod..ma to prist vtedy kedy su na to obaja pripraveny
"Nechcem si vziat cloveka, s ktorym ma to nebude bavit" - tu si jasne napisala, co je pre teba sex... zábava. chapes ho velmi prízemne, preto nemozes byt trvale stastná. raz na to prides a kazdy, kto sa necha nicit myslením tohto sveta.
nepatrí to k vztahu, pretoze vztah medzi muzom a zenou, nie vylucne na priatelskej rovine, má byt spojeny v manzelstve a vrchol skutocnej lasky sa ma diat v posvätnosti tohto zväzku.
@ork92 že sex by mal byť až po svadbe, rozhodne NIE je mýtus... Vieš vôbec, čo to mýtus je???
Teta Wikipédia hovorí, že "Mýtus alebo báj je epický útvar, v ktorom sa podáva ľudový, primitívny výklad o jave či veci, ktorý/-á človeka nabáda k premýšľaniu a nie je samozrejmý/-á. Súbor mýtov určitého etnika či národa sa nazýva mytológia/bájoslovie. Ľudia v mýtoch vyjadrujú svoje predstavy o pôvode sveta a vzniku života na Zemi, o prírodných úkazoch , o striedaní ročných období, o vychádzaní a zapadaní slnka a podobne. Vo svojich predstavách pripisujú ľudia nevysvetliteľné javy bohom, polobohom a iným nadprirodzeným bytostiam."
@qachna ak si myslis, ze fetujem, tak iste si to uz minimalne skusala. asi si rada, ked sa k tebe ludia správajú neúctivo.
@slickrick , ja som smutny z toho, ze ľudia sa nesprávajú ako ľudia... takze bolo velmi povrchné ked si chcel dokazat, ze nemam pravdu. ak človek niekedy nebyva smutny, tak je to na zamyslenie, preto sa nemusis tvarit, ze si hrozne stastny, lebo ťa štve ovela viac vecí a hlavne ľudí ako mňa. za to ti ručím
@smutny ja sa netvárim že som hrozne štastný, samozrejme mi nebýva vždy veselo. Ale dať si nick "smutny" a písať ľudom že celý svet je zlý a všetci sme smutný. To musí byť ten hore na teba hrdý ti poviem...
@slickrick nikdy som nepovedal, ze je svet zlý, pretoze svet nie je nejaka organizácia, ktorá sa správa len "načierno" či "nabielo". kazdy clovek je dôlezitý. a ani som nepisal, ze sme vsetci smutní. takze skus sa upokojit a snaz sa pisat pravdivo. ved nemas rad, ked ti niekto klame, pokial ta nečaká nejake mile prekvapenie.
a coze, ty vies, ako sa mení nick? ak vies, tak sem s tým, aby ťa to netrápilo
vôbec sa nevystatujem, ze robim nieco uzasne, lebo aj tak je faktom, ze by som to nedokázal, keby to Boh nechcel. ale to, co robim, je este velmi malo, a i ty by si mohol urobit viac.
a ak pises, ze ten hore na mna je hrdy, tak asi uznavas na okamih jeho existenciu, pretoze inak by si svoj pokus o "čosi" neoproboval a ak si teda na chvilu uznal, ze je, tak sa ti dal spoznať. no nevidis Ho ani trochu takého, aký je. je vsak skutočnosťou, ze ťa miluje. On kazdeho miluje. a fakty, ze preco ludia trpia a on s tym nic nerobi, su uz dnes velmi slabé na dokazanie, ze Boh nemiluje ludi. Tak ako on miluje, tak chce, aby sme milovali jeho, lebo v tom je plnost stastia ludstva. ako by sme mohli milovat, ak by sme nemali slobodu a nemohli sa teda rozhodovat?
@ asi by sme aj mohli uzavret debatu.. ja len tolko že ma naozaj pobavila veta z tvojho profilu : "Túžim obšťastňovať ľudí okolo seba" s takým nickem nick sa ale zmenit nedá... Jo a jeho existenciu uznávam už 20 rokov.
@smutny asi by sme aj mohli uzavret debatu.. ja len tolko že ma naozaj pobavila veta z tvojho profilu : "Túžim obšťastňovať ľudí okolo seba" s takým nickem nick sa ale zmenit nedá... Jo a jeho existenciu uznávam už 20 rokov.
@slickrick pozri, ak chces byt stastny, tak ti bude jedno aky mam nick. rozumny clovek sa cez to prenesie velmi rychlo. lebo mnohi ludia vyzeraju ako neviniatka, a nie su nimi - vidime to v telke, napr. nejaky chlap zabije niekolko ludi a mnohi o nom povedia: je to slusny clovek, nechce sa mi verit, ze by to spravil. a niekto moze mat meno Adam Krt a môze sa z neho kludne stať clovek, ktory zachrani zivot stovkám ľudí... dolezita je ucta, rešpekt - to si zasluzi kazdy.
nemusis sa pokusat ma spochybnovat a uzatvarat debatu. umenie je uzavriet ju a nerobit druhym to, co nechces aby oni robili tebe
proč píšeš od veci?? ak chces byt stastny, lebo mnohi ludia vyzeraju ako neviniatka, a nie su nimi , dolezita je ucta, rešpekt, nemusis sa pokusat ma spochybnovat...
@smutny : hovoris ze ket clovek nedal slub lasky pred spolocnostou ci co si to tam zatrel... sak ale ket mam dakoho rada tak staci ak topovie mne ja nepotrebujem aby mi daval slub pred newm kym , to je nasa osobna vec!
@iamhero nepotrebujes papier, ale ak niekoho miluješ, vaša láska musí byť viditeľná medzi ľuďmi, aby ste svedčili o jej dôležitosti. a ak to potvrdíte aj na papieri, tak to myslíte vážne. ak sa milujete a robi Vam problem priznať to na papieri, tak neviete prijat poslanie, ktore ma Boh pre vas pripravene (ako pre kazdeho cloveka na svete).
sex by nemal mať ten, kto sa nezosobáši s druhým pohlavím z lásky.
vaša láska nie je ČISTO vaša osobná vec, pretoze clovek je povolaný milovať a zalozit si rodinu, ktorá je základom spoločnosti, ktorá ma velmi dôlezitu ulohu vo svete - a to coraz viac pri pohlade na rozliehavý individualizmus a pragmatizmus.
@smutny vsak ale svadba nesveci o dolezitosti vztahu.... tu ide iba o formalitu zmeny mena a inych malickosti... a myslim si že ano ket mam s niekym vztah je to čisto naša vec pretože je to náš vztah, nase rozhodnutie byt spolu a ostatnych je do toho nič.
sobáš svedci o chapani tohto vzťahu a vecí s tým spojenými. ak chcete žiť spolu celý život, tak preco by ste hovorili NIE otázke o uzavretí sobáša? ludia sa dnes hrozne boja a niektori ani nechapu, ze ak si niekoho beru, tak si ho maju brat na cely zivot. ako sa mozu potom ti dvaja na seba pozerat, ked sa rozvedú? prezivali spolu tie najintímnejsie okamihy svojho zivota a zrazu sa odlúčia. lebo prisli problemy, nezhody... ak clovek nepochopi, ze bude o to stastnejsi, cim viac sa nauci druheho prijimat a brat s láskou, tak vzdy utecie od problemov. rozvedie sa v pripade manzelstva, vzdá sa priatela, ktorý ho štve. zalezi aj ako sa pripravujeme na manzelstvo, ako pracujeme na dobrych vztahoch atd.
@iamhero sobáš svedci o chapani tohto vzťahu a vecí s tým spojenými. ak chcete žiť spolu celý život, tak preco by ste hovorili NIE otázke o uzavretí sobáša? ludia sa dnes hrozne boja a niektori ani nechapu, ze ak si niekoho beru, tak si ho maju brat na cely zivot. ako sa mozu potom ti dvaja na seba pozerat, ked sa rozvedú? prezivali spolu tie najintímnejsie okamihy svojho zivota a zrazu sa odlúčia. lebo prisli problemy, nezhody... ak clovek nepochopi, ze bude o to stastnejsi, cim viac sa nauci druheho prijimat a brat s láskou, tak vzdy utecie od problemov. rozvedie sa v pripade manzelstva, vzdá sa priatela, ktorý ho štve. zalezi aj ako sa pripravujeme na manzelstvo, ako pracujeme na dobrych vztahoch atd.
vecná diskusia by mala byť o veciach, nie ani tak o ľuďoch. ak sa budeme tuná zaoberat ludmi a nie témou, asi sa to zvrtne v boj
som presvedceny, ze fakt, ci som zenaty alebo nie, nie je relevantný - ci uz vzhladom na mna v tejto diskusii alebo na niekoho ineho v inej diskusii. treba hovorit o predmete diskusie, nie o ľuďoch.
ale predsa odpoviem, možno bude pochopené, ze nie v kazdom pripade je tento fakt relevantný. som slobodný, nezadaný. neprisiel čas zadať sa, resp. dokonca nie je cas a situacia taká, aby som sa siel s niekym ženiť je to tak ako to má byť
@smutny : preco povedat nie otazke sobasu? napr financne dovody. vsimla som si ze si krestan , taze chapem ze tu svadbu beries tak vazne, preto ti to nejdem vyvracat. ja veriaca nie som pre to pre mna svadba nema charakter dakeho ritualu ci co to znamena pre vas, pre mna je to len formalita zmeny mena a hostina, chapes??? pre to s tebou nesuhlasim
@iamhero kazdy niecomu alebo niekomu veri alebo v niekoho. ja verim v Boha, niekto verí v seba... si veriaca, aj ked neveris vo svojho Stvoritela.
kolko stoji najlacnejsia svadba na slovensku? nemám šajn, takze ak viete neskresľovať a mate obraz o tomto, sem s tým nemyslim si, ze clovek ktory chape vyznam manzelstva, by si neodkladal peniaze na sobáš. aj keby zarabal na to s priatelkou 5rokov, dockal by sa
Ludia moji krasny, v tomto obdobi sex po svadbe? . Ked sa ma toto pytala kamaratka, tak som sa jej este vysmiala ..Urcite nie, podla mna je sex dačo krásne ale po svadbe ee ...Ked je vztah super fungujuci tak este by som ho vylepšila tym sexom ... Pretoze si myslím že potom su aj partenri k sebe viac otvorenejsi. Ale vztah nieje len o tom samozrejme ... To je len taky mensi bonus . Ak by chcel moj chalan sex az op svadbe a povedal by mi to tak by som proti tomu nic nemala. Keby to on chcel. Ale mne to vyhovuje tak ako to je...Ale je to totalne drsne ked je moj chalan perverzny a neviem ci by som to do svadby vydrzala DD
a teraz mám otázku - prečo vám na svadbe tak záleží? ak sa na to niekto cíti pred svadbou a má pocit, že papiere nepotrebuje, prosím - ide o to, aby človek poznal toho, s kým spáva, ide o dôveru a kopu iných vecí, ktoré vôbec nezávisia od toho, či je dvojica zosobášená alebo nie.
ja osobne by som sa kvôli tomu, že nám to s partnerom neklape v sexe, asi nerozvádzala, teda určite nie, ak by bol partner i vzťah po všetkých ostatných stránkach "dokonalý" - sex určite nie je najdôležitejší, i keď dôležitý je.
svadbu považujem len za formalitu (i keď symbolika sľubu atakďalej atakďalej môže mať čosi do seba - minimálne pre istých ľudí). a sex až vtedy, keď je človek pripravený a dôveruje svojmu partnerovi, a pokojne aj pred svadbou.
No ja som zastanca toho ze to chcem urcite po svadbe takze a je na to vela dovodov. Ano, prvy je ten ze som krestanka. A hej niekto napisal ze je to vymysel cirkvi - co je vsak uplna somarina. Nieco take ako desatoro vam nieco hovori? A desatoro cirkev nevymyslela. A tam je hriech - nezosmilnis. Co znamena nebudes mat nezaväzny sex, zaväzok - svadba. A ako tak rozmyslam az tak vela dovodov nemam asi ma bavi byt ina a neprist o to najcennejsie na mne v 16,17..asi skoncim ako 30rocna panna ale stale to bude lepsi pocit ako ked 30rocne maju 15rocne deti. taze tak
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
102 komentov
nemam nic proti tym co sa toho drzia, vadilo by mi to jedine keby ten zaryty katolik chcel odsudzovat mna
ked dopustim, aby doslo azda k tej najkrajsej "veci" v mojom zivote s clovekom, ktory este nedal ten sľub lásky a vernosti predo mnou a spoločnosťou, robím veľkú chybu.
žena nie je auto a my sme ľudia - môžeme rozmyslat a pochopit o com je láska. ak sa naucime byt trpezliví, tak sa naša túžba po tom najkrajšom spojení s opačným pohlavím pretaví do toho najúžasnejšieho daru života.
aj keby bola rozvodosť 99%, treba hladat pricinu. preco sa tak moc pozerame na nejake statistiky? vieme rozmyslat... preco dochádza k rozvodom? hladajme velmi podrobne... a nerozvedieme sa.
spravne
Ale podľa mňa by mal byť najskôr po prvom (najlepšie až druhom dieťati)
preco si nevyhovuju? ak sa z nich stanú skutocni priatelia, zalubia sa do seba a spoznaju hodnotu manzelstva, tak tu budu jeden pre druheho a nestane sa, ze by si nerozumeli i v sexualnej otázke. o co viac si rozumeju, ked je ich spolocny vztah spečatený sviatostným manzelstvom a Bohom požehnaný. ten ich vedie a ak Ho milujú, nestane sa im to, o com pises.
ale ak nevedia, co je to skutocne priatelstvo a veria v osud ci nahodu, necudujem sa, ze im to neklape. a tento svet je oplieskaný vierou vo všemožné nezmysly okrem viery v Toho, kto im zivot a slobodu dal.
som presvedceny, ze clovek nie je len spoločenský tvor, ale je aj náboženský tvor. ak to v sebe objavili milióny ľudí, moze to objavit kazdý... len na to treba velmi vela casu a aj ine
@magorita ja som bol do 18 ... ona mala 17
aha, akí su ludia zaujati voci nabozenstvu, aki su len nervózni... a pritom vo viere v Boha mozu najst plnosť šťastia. kolkokrát sa potvrdzuje, ze je clovek nestastny, ked mu veci nejdu tak, ako chce. problem je v tom, ze mysli na to, co chce on. ale clovek nie je sebestačný. nedokaze bez druhych byt stastny.
chválim ťa, Bože, že si ty si môj Boh, môj milovaný, ten, co mi dal zivot. viem, preco som vcera utŕžil slzy šťastia.
aj ked asi zalezi z akych kruhov...
A sex po svadbe neuznávam. Rovnako, ako neuznávam sex hneď po začatí vzťahu. Príde mi úplne v poriadku, ak spolu dvaja chodia roky a nedostanú sa k sexu, lebo si nemyslia, že sú pripravení.. akurát nevidím súvislosť so svadbou. Možno je to tým, že nie som kresťan, ale pre mňa tá svadba nejak neznamená o moc viac ako ten papier a fakt, že už nebudem "slečna" ale "pani".. takže čo sa týka termínu prvého sexu, čo to s tým, do djabla, má?
okej vynechajme ....1. mladez kt. je zakomplexovana svojim vyzorom a aj by chceli len sa nevedia "nakopnut "
2. mladez kt. je vychovavana v istej viere a preto na to tak skoro nedojde.
a co by som chcela k tomu dodat ze tiez neuznavam ked sa 13 rocne deti mnozia na lavickach, ale sa mi tiez nepaci ze tu niektori ludia pisu o sexe akoby to bola najnebezpecnejsia vec na svete .....vsak na sex sa nezomiera ..... staci dobra ochrana....
ale zase čakať do svadby .. neviem :/
ono sex po svadbe z cirkevneho hladiska ma viacero dovodov- pozehnanie od Boha, potom istota ze clovek ktoremu sa davam ma naozaj miluje a cche so mnou zit a neopusti ma pri pripadnom tehotenstve, a
ako napisal @smutny clovek sa nauci sebaobetovat pre druheho ,
potom problem ze ci si davaja po svadbe sadnu je uplne smiesny- vsak uz pred svadbou musia vediet ci po sebe tuzia a oddialovanim po sebe tuzia este viac ... a ci sis adnu ako cim napr velkostou isteho organu , ci nejakych ako niekto napisal ak je niekto uchyl , nadstandartnych praktik? ak sa beru uprimne z lasky a nie napr z materialnych pricin, uz to ak by bol takyto uchyl ochotny pre lasku svojho zivota vydrzat az do svadby, svedci o tom ze sa dokaze zmenit aj vo svojom uchylactve. nehovorte mi ze nie
Osobne v tomto vidim len prinos, no...
Na druhej strane, kazdy si moze vybrat a ja to respektujem.
ide tu teda o to ci by si ju bral aj keby s nim spavala.chapete?
a ak by nejake problem nastal, co kedze muz a zena su pre seba prirodzene stvoreny by nemalo, vsetko sa da riesit komunikaciou
a to ze sa rozvadzaju aj katolici, rozvadzaju sa aj nekatolici a to je potom z akych dovodov?
preco by mal byt dovod rozvodu prave sex?
Aj ja by som to chcela.
a nie som ,,zaujatá voči náboženstvu ani nervózna""... je to len moj názor!!! Ja ti tvoj neberiem.
a buďme úprimní, okay, chápem, že partnerov si nevyberáme na základe ich sexuálnej výkonnosti (teda, nemali by sme) ale predsa sa neoplatí "kupovať mačku vo vreci" a nevidím nejaký extrémne dôležitý bod, prečo by nemali ľudia spolu spávať aj pred svadbou.. a podla mňa každého zdravého jedinca, možno skôr muža, omrzí pár rokov čakať a dovtedy nemať sex...
"Nechcem si vziat cloveka, s ktorym ma to nebude bavit" - tu si jasne napisala, co je pre teba sex... zábava. chapes ho velmi prízemne, preto nemozes byt trvale stastná. raz na to prides a kazdy, kto sa necha nicit myslením tohto sveta.
nepatrí to k vztahu, pretoze vztah medzi muzom a zenou, nie vylucne na priatelskej rovine, má byt spojeny v manzelstve a vrchol skutocnej lasky sa ma diat v posvätnosti tohto zväzku.
Teta Wikipédia hovorí, že "Mýtus alebo báj je epický útvar, v ktorom sa podáva ľudový, primitívny výklad o jave či veci, ktorý/-á človeka nabáda k premýšľaniu a nie je samozrejmý/-á. Súbor mýtov určitého etnika či národa sa nazýva mytológia/bájoslovie. Ľudia v mýtoch vyjadrujú svoje predstavy o pôvode sveta a vzniku života na Zemi, o prírodných úkazoch , o striedaní ročných období, o vychádzaní a zapadaní slnka a podobne. Vo svojich predstavách pripisujú ľudia nevysvetliteľné javy bohom, polobohom a iným nadprirodzeným bytostiam."
A ČO DO PEKLA MÁ S TÝMTO SEX SPOLOČNÉ??
@slickrick , ja som smutny z toho, ze ľudia sa nesprávajú ako ľudia... takze bolo velmi povrchné ked si chcel dokazat, ze nemam pravdu. ak človek niekedy nebyva smutny, tak je to na zamyslenie, preto sa nemusis tvarit, ze si hrozne stastny, lebo ťa štve ovela viac vecí a hlavne ľudí ako mňa. za to ti ručím
a coze, ty vies, ako sa mení nick? ak vies, tak sem s tým, aby ťa to netrápilo
vôbec sa nevystatujem, ze robim nieco uzasne, lebo aj tak je faktom, ze by som to nedokázal, keby to Boh nechcel. ale to, co robim, je este velmi malo, a i ty by si mohol urobit viac.
a ak pises, ze ten hore na mna je hrdy, tak asi uznavas na okamih jeho existenciu, pretoze inak by si svoj pokus o "čosi" neoproboval a ak si teda na chvilu uznal, ze je, tak sa ti dal spoznať. no nevidis Ho ani trochu takého, aký je. je vsak skutočnosťou, ze ťa miluje. On kazdeho miluje. a fakty, ze preco ludia trpia a on s tym nic nerobi, su uz dnes velmi slabé na dokazanie, ze Boh nemiluje ludi. Tak ako on miluje, tak chce, aby sme milovali jeho, lebo v tom je plnost stastia ludstva. ako by sme mohli milovat, ak by sme nemali slobodu a nemohli sa teda rozhodovat?
nemusis sa pokusat ma spochybnovat a uzatvarat debatu. umenie je uzavriet ju a nerobit druhym to, co nechces aby oni robili tebe
sex by nemal mať ten, kto sa nezosobáši s druhým pohlavím z lásky.
vaša láska nie je ČISTO vaša osobná vec, pretoze clovek je povolaný milovať a zalozit si rodinu, ktorá je základom spoločnosti, ktorá ma velmi dôlezitu ulohu vo svete - a to coraz viac pri pohlade na rozliehavý individualizmus a pragmatizmus.
som presvedceny, ze fakt, ci som zenaty alebo nie, nie je relevantný - ci uz vzhladom na mna v tejto diskusii alebo na niekoho ineho v inej diskusii. treba hovorit o predmete diskusie, nie o ľuďoch.
ale predsa odpoviem, možno bude pochopené, ze nie v kazdom pripade je tento fakt relevantný. som slobodný, nezadaný. neprisiel čas zadať sa, resp. dokonca nie je cas a situacia taká, aby som sa siel s niekym ženiť je to tak ako to má byť
kolko stoji najlacnejsia svadba na slovensku? nemám šajn, takze ak viete neskresľovať a mate obraz o tomto, sem s tým nemyslim si, ze clovek ktory chape vyznam manzelstva, by si neodkladal peniaze na sobáš. aj keby zarabal na to s priatelkou 5rokov, dockal by sa
ja osobne by som sa kvôli tomu, že nám to s partnerom neklape v sexe, asi nerozvádzala, teda určite nie, ak by bol partner i vzťah po všetkých ostatných stránkach "dokonalý" - sex určite nie je najdôležitejší, i keď dôležitý je.
svadbu považujem len za formalitu (i keď symbolika sľubu atakďalej atakďalej môže mať čosi do seba - minimálne pre istých ľudí). a sex až vtedy, keď je človek pripravený a dôveruje svojmu partnerovi, a pokojne aj pred svadbou.