Medveď je príliš nahusto v niektorých oblastiach a v iných sa zasa nevyskytuje vôbec, hoci mu vyhovujú rovnako. Napríklad Malé aj Biele Karpaty môžete prechodiť celé a medveďa nestretnete, za to vo Veľkej Fatre a Nízkych Tatrách sú pomaly za každým kríkom. Najlepšie by bolo niektorých uspať a previezť tam, kde sa nevyskytujú. Ak sú v malých počtoch, nie sú pre človeka nebezpečné. A ak by ich bolo veľmi veľa, tak ich stále môžu zaviezť do severnej Škandinávie, tam nikomu vadiť nebudú. Ale som proti ich zabíjaniu.
Ak by malo zviera u nás taky status ako človek, mohli by sme aa baviť o tom, že človek je pre množeny a chrániť medvede, ale nie sme v Usa, a preto tu, síce hodnota ľudskeho života ešte zatiaľ nie je vyčíslena, ale na prvom mieste mame ľudský život, vidno to je pri cestách, cestujeme po diaľniciach, obmedzujeme tým zvieratá, keď im ohradime prechod cez cesty atď. Staviame domy na stromoch, tiez sme v teritóriu vtákov, nemajú kde potom hniezdit. Ale to všetko je ok. Neviem ako sú na tom medvede s premnožením, to by mali povedať ochrancovia prírody.
V niektorých oblastiach je medveď premnožený, takže regulácia je na mieste.
@2 To pochybujem, že je možné a jednoduché len tak miešať rôzne subdruhy medveďov. Keď presunieš karpatského medveďa niekde do Škandinávie, tak asi nebude ten medveď veľmi rád.
Nepochybne sa ich počet zvyšuje a tak nečudo, že sú v oblastiach, kde dlhodobo neboli. Je to veľká šelma, navyše nie neškodná bylinožravá a vzbudzuje rešpekt aj strach. Mierna regulácia teda do budúcna bude nutná alebo presunutie, kde ich nemajú alebo kde nie sú.
@meiram@4 ako ich poľnohospodári prikrmujú, čím? Poľnohospodári iba musia obhospodarovať polia, inak keby aj oni nesiali v severných oblastiach, by tu bol hladomor ešte väčší. A to že medveď ide do kukurice sa nedá zabrániť, keď ho láka potrava.. Jedine dobre oplotiť, čo je nezmysel, lebo elektrický ohradník by bol drahý a plot prelezie.
Regulovat.. lepsie povedane presuvat, urcite nie je ok aby boli v nejakej oblasti velmi rozsirene a ludia sa bali ist do lesa na prechadzku, vela ludi co maju mozno aj stovky..tisice km nachodenych povedia, ze v zivote nestretli a iny hej. Najviac sa mi pacia pod prispevkami komentare, kde ludia pisu ako, ze clovek, ktoreho napadol medved si moze za to sam lebo on isiel do lesa... Mala krajina, obyvane oblasti, cesty, vyrub stromov ako bohuzial. Ministerstvo, ochrancovia budu rok vyhodnocovat a potom pridu so zaverom, ze problem neexistuje.
@majky538@9 yep.. a ironicky najviac su proti regulacii ludia co ziju nekde v bratislave... ach. My a rumunsko mame najviacej premnozene medvede co viem. Akoze tie ich pocty na nasu malu rozlohu su sialene.
@majky538@9 fórum som založila preto, lebo žijem v oblasti, kde je "nedotknutá príroda" a predtým v živote som naživo nevidela medveďa aj keď som vedela že tu žijú a že moja oblasť je oblasť výskytu medveďa. Ale teraz akonáhle sa začali na sociálnych sieťach rozširovať frekventovanejšie strety ľudí s medveďom, najmä začiatkom tejto sezóny, ako naschvál som aj ja videla svojho prvého medveďa minulý týždeň naživo. Čo mi len akoby potvrdzuje, že jednoducho je ich oveľa oveľa oveľa viacej ako pred pár rokmi. Pritom som to vôbec nevyhľadávala. Prekvapil nás. Predtým sme boli na chate, išli sme sa len prejsť neďaleko a všade boli stopy. Ja som už ani nechcela ísť ďalej, nechcela som sa prechádzať. Pritom keď sme boli deti, chodili sme tadiaľ stále a sami a nik sa nemusel báť. Stačilo sa rozprávať (vydávať zvuk) a bolo isté že to odplaší všetkú zver.
@trevor1994@12 áno, rozhodujú o tom ľudia spoza stola z bezpečia Bratislavy. Ale podľa mňa osobne to nebude trvať až tak dlho a o chvíľu sa už ľudia budú báť ísť na vychádzku do prírody vrámci katastrov Bratislavy, pretože už teraz sa medveď vyskytuje dosť na juhu.
@12 Veď práve toto, že rozhodujú a sú proti tomu najmä ľudia čo poriadny les asi v živote nevideli a poznajú tak akurát bratislavské kaviarne. Pokojne by som im ich tam niekoľko kusov poslal.
@tasara@14 ja byvam na zapade a tiez v mojom okoli minuly rok o takejto dobe hlasili nejake vyskyty, akoze uplne ma to rozculovalo. Ozaj len v tomto kocurkove/bananovej republike moze byt aj po tomto vsetkom chranene aj nadalej neco co je tak premnozene. Neviem asi naozaj cakaju kym budu ovela beznejsie napadnutia/umrtia pri stretoch s medvedom. Ale ono je asi teraz taka sezona ze vyhanaju tie medvede s mladymi tak sa presuvaju a su aj tam kde nemaju byt.
vobec neviem ako problematicke to je s populaciou medvedov, ale keby sa ludia mali bat chodit do prirody alebo pustat von svoje deti, aby ich na prechadzke nahodou nieco neroztrhalo, tak urcite regulacia, tu sa asi nemame o com bavit
Som práveže za to aby sa medvede z lesa vylovili... Do Tatier by chodilo XYZ násobne viac turistov zo zahraničia, keby sa ale nebáli že na nich spoza búčka vyskočí dáka medvedica
@trevor1994@16 lebo oni majú tento status v celej EU, nakoľko pre celú EU je pravda, že sú ohrozené. Niekde nie sú vôbec a kedysi boli. No a niekde je ich až priveľa - na Slovensku. Čiže áno u nás nie sú ohrozené a dávalo by logiku keby mali rovnaký status s diviakom alebo srnou, ale proste vzťahuje sa na nich status EU, čiže sú ohrozené a chránené.
Je to trocha na hlavu postavené, prečo by mali mať tento status celoplošne v celej EU, keď EU si vie štatisticky vyhodnotiť, že v niektorých lokalitách je opačný problém.
V prvom rade si to spôsobuje človek sám. Vysoko v horách sa stavajú stále nové a nové chaty a tie pôvodné nemajú dobre zabezpečené odpadkové koše. Medveď sa naučí chodiť do košov, zvykne si aj na obydlia a postupne sa prepracuje až do mesta. Takéhoto medveďa to už neodnaučíte a musí ísť buď do ZOO alebo večne uspať. Po druhé stretom s medveďom sa dá zabrániť. Prechodil som veľa kilometrov v Tatrách a Malej Fatre a v živote som žiadneho nestretol, dokonca viac zvierat vždy stretnem v Tribeči a Malých Karpatoch. Treba sa však výlučne pohybovať po riadnych turistických chodníkoch, nikdy nie skoro ráno alebo neskoro večer a už vôbec nie v noci ! Dobré je mať na batohu napr. rolničku.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
@2 To pochybujem, že je možné a jednoduché len tak miešať rôzne subdruhy medveďov. Keď presunieš karpatského medveďa niekde do Škandinávie, tak asi nebude ten medveď veľmi rád.
A vlastne zoberme tisícku medveďov, zaučme ich a môžu medvede pracovať na dôchodky.
Je to trocha na hlavu postavené, prečo by mali mať tento status celoplošne v celej EU, keď EU si vie štatisticky vyhodnotiť, že v niektorých lokalitách je opačný problém.