Skladam stolny PC za 800€ s monitorom, je tu odbornik, ktory vie poradit?
Ahojte, tak som sa odhodlal poskladat si PC, kedze moj stary notebook mi nestaci, ale stratil som prehlad o komponentoch a najlepsich pomeroch cena/vykon. Tak vas prosim poradte mi s tym. Z toho co som nasiel a vybral sa mi celkom pacila tato zostavick
@filus preco nie AMD? mne zatial funguje bez problemov, navyse cenova politika intelu je troska mimo horizont, tu graficku akurat nerozumiem ten rozdiel v cene... a nvm ci som trafil komponenty a ci budu sediet dokopy
@feldmarsalek ja mám zasa s AMD len zlé skúsenosti tak preto radšej Intel, tá cena grafík to máš tak že dakto sa snaží šetriť na čom sa dá a zvykne sa to prejavovať ma kvalite
@feldmarsalek ja som si poskladal nieco taketo, teda este som to nekupil ale do mesiaca sa na to chystam uz a podla mna je to vykonne az az.. Potom neskor, ked este trochu klesne cena DDR3 tak dokupim dalsie 2x2GB..
No a teraz k tomu tvojmu.. Do nvidie by som nesiel, pretoze uz davno su menej vykonne za rovnaku cenu v porovnani s ATI.
Chladic na CPU si urcite kup, lebo tie boxovane chladice ti vydrzia par mesiacov a aj tak hovno chladia, ale urcite nekupuj ten co si si vybral. Hentie nizko rozpoctovne chladice maju nekvalitne loziska a po case ti zacnu rezonovat. Ak chladic tak vo vseobecnosti od 25 a hore, idealne znacky ako Cythe (ale aj ten Cooler Master co si chcem kupit ja je super, akurat ze je mrte velky a neviem ci sa mi mesti do bedne) a potom trosku drahsie Zalman a Noctua. Hlavne Noctua ktora ma vlastne patentovane uchytenie, ktore uplne genialne rozklada zataz na doske.
ATX 2.2 zdroje su uplne naprd, kedze maju slabu ucinnost a osobne by som znacku ako seasonic urcite neriskoval. Toto su znacky podobne ako eurocase co nevedia robit zdroje a nie je nic vynimocne ked ti odjebu celu dosku aj so vsetkym co tam mas napojene... Preto ti radim do zdroja trosku zainvestovat aspon tych +1400 kc. Napriklad odporucam tento » www.alfacomp.cz/php/product.php... ma vyssi vykon o 50W a lepsiu ucinnost takze sa nemusis ani v buducnosti bat, ze ti nebude stacit dodavat vykon..
Miesto Caviar Black odporucam radsej Caviar Blue, tie su taky zlaty stred medzi nizkou spotrebou, vykonom a spolahlivostou.. Black je zamerany hlavne na vykon a preto ma aj vyssiu spotrebu a nizsi vykon (udaje na alfacomp.cz su chybne).. A 32MB cache tvoj disk nikdy v zivote nevyuzije. Je to len cisto psychologicka vec (cim vyssie cisla tym "lepsie"). A samozrejme radsej daj tych par stoviek navyse a kup si rovno 1TB disk, nez 500GB. Ten cenovy rozdiel je maly.
Mne osobne na tej doske vadi len 1x PCIe a len 6x USB 2.0, absencia FireWire ale to su len osobne preferencie. Doska je pre mna investicia na dlhsiu dobu a preto cim viac ficur tym vacsie moznosti upgradu v buducnosti.
Debilny procesor (AMD), tym padom aj maticna doska (kedze je pre AMD procaky), RAM 4giga v pohode staci, ale samozrejme, ze uz DDR3, grafika nvidia ani za svet (nizsi vykon za vyssiu cenu) a hdd mala kapacita..
@frez no procesor amd - co proti nemu vsetci mate? nerozumiem, je vykonnejsi a lacnejsi ako obdobne intel varianty... grafika Nvidia... pozri testy a pomer cena vykon, je podstatne lepsia ako u radeonov, odkedy vysla 460 rada tak v strednej triede su tieto karty lacnejsie a vykonnejsie ako radeony 5kovej serie do chladicov sa nevyznam tak ale ak vravite ze je zly tak vymenim. HDD mi staci pretoze mam k tomu este externy
@frez co je debilne na tom, ze pomer cena/vykon je podstatne lepsi nez pri inteloch a ze maju nizsiu spotrebu a teda vo vseobecnosti aj nizsiu pracovnu teplotu?
@tommyhot pekna zostavicka, ohladom procesora neviem sa rozhodnut ci dvoj alebo stvorjadro, nejak neviem co je lepsie. na spotrebu nepozeram, pc bude na intraku a elektriku mam v najme. ta doska - FireWire vystup je na co dobry? este som rozmyslal nad touto moznostou » www.alfacomp.cz/php/product.php...
@tommyhot ohladom tej grafickej karty. odkedy nvidia uviedla 460gtx tak ma podstatne lepsi vykon ako radeon 5750 a nestoji az o tolko viac, zatialco radeona 5850 stoji podstatne viac az par tisic a vykonu az tak moc neprida. aspon myslim podla testov co som nasiel. v tom zdroji ta asi posluchnem, vyzera lepsie veru diky za radu, keby nieco este povedz...
@feldmarsalek ja sa tiez neviem rozhodnut, ale kedze aplikacie ktore dokazu vyuzivat naraz viacej jadier prakticky neexistuju a v jednom case mi bezia len 2 vykonnejsie aplikacie (photoshop a illustrator) tak nevidim v mojom pripade ziadny vyznam v 4 jadre.. na druhej strane do buducna to moze byt dobra investicia, ale kedze menim comp kazdych cca 5 rokov a nemyslim si, ze sa dovtedy zacnu vo velkom kodit aplikacie ktore vyuziju plny potencial takychto procesorov, tak mi zatial staci aj lacnejsi no stale relativne vykonny procak, ktory este viem stabilne vytiahnut o 300-400MHz na kazdom jadre..
Cez firewire pripajas rozne zaradenia kde potrebujes preniest velke mnozstva dat za kratky cas. Oproti USB 2.0 je vyhoda hlavne rychlost v realnom prostredi. A pravdepodobne to bude tak aj v pripade 3.0, kedze USB realne nedokazu vyuzit naplno svoj potencial...
Za tu cenu mas podstatne vykonnejsiu ATI 5830 s rovnakou priepustnostou pamate (256bit), no vyssou frekvenciou ako pamati tak aj jadra. Akurat ze nVidie podporuju kadejake ficury typu physx, ale tie vies emulovat aj procakom. Neviem, co sa testy si videl, ale osobne si nemyslim, ze tato nVidia bude vykonnejsia ako niektora z ATI kariet v rovnakej cenovej kategorii...
Ja osobne by som vymenil aj disk ako som spominal, ale to nie je az taky problem. Bednu som moc nepozeral, ale ak ma rozumne poriesene umiestnenie na ventilatory a doska nie je moc nalepena na zdroji, tak pohoda. Doska viacmenej ok, ale ja mam radsej viacej slotov
RAM 3x1 su uplne zbytocne vyhodene prachy, pretoze ked budes chcet robit upgrade tak ich budes musiet menit vsetky.. Radsej zober 2x2 a neskor mozes dokupit dalsich 2x2GB
Procak je ok a ked ho este dvihnes o 200-300MHz tak to bude super
Tu dosku by som nebral, nemam rad dosky s integrovanymi grafikami.. Tam su zbytocne vyhodene prachy...
Neviem ake mas preferencie, ale ja by som radsej priplatil zopar stovak a kupil 23" samozrejme s HDMI a 2ms odozvou (rozdiel medzi 5ms nepoznas, ale predsa )..
Ten cooler master co si si vybral nie je zly, ale v testoch akosi cooler mastre pokryvkavaju hlavne pri plnej zatazi. A samozrejme aj ten hluk je pri zatazi trosku vyssi, nez pri inych aktivnych chladicoch.
VGA by som skor bral ATI 5830 (v rovnakej cenovej kategorii) kedze ma vyssie frekvencie jadra aj pamati, ale ked chces silou mocou nvidiu co s tebou ja osobne by som za tu cenu bral konkretne tuto sapphirku » www.alfacomp.cz/php/product.php...
Ked uz ides mimo WD, tak by som ja osobne bral radsej seagate konkretne tento » www.alfacomp.cz/php/product.php... ale to je zas len osobna preferencia znaciek. Btw preco neprihodis par stovak a nekupis rovno 1TB?
Zdroj je naprd, je to este stara trieda 2.2 so slabsou ucinnostou. To radsej o 20W mensi vykon ale za to vyssia ucinnost, cize » www.alfacomp.cz/php/product.php... a celkovo Fortrony su vydarene zdroje.
ohladom tej yakladnej som sa sekol to ma pravdu, tie ramky tiez su lepsie 2+2 ako vravis, ale testy co pozeram ohladom grafickych kariet su stale lepsie pre GTX 460
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov
ten chladič na procák, pokiaľ nemáš v pláne taktovať tak ti v poho vystačí originál chladenie
tú grafiku jednoznačne MSI, od gigabytu som mla v kompe 3 veci všetky mi odyšli
inak by som tam nemenil asi nič
» spreadsheets.google.com/ccc?key=0AnuPE0...
Cena aj s monitorom ccca 870 eur.
No a teraz k tomu tvojmu.. Do nvidie by som nesiel, pretoze uz davno su menej vykonne za rovnaku cenu v porovnani s ATI.
Chladic na CPU si urcite kup, lebo tie boxovane chladice ti vydrzia par mesiacov a aj tak hovno chladia, ale urcite nekupuj ten co si si vybral. Hentie nizko rozpoctovne chladice maju nekvalitne loziska a po case ti zacnu rezonovat. Ak chladic tak vo vseobecnosti od 25 a hore, idealne znacky ako Cythe (ale aj ten Cooler Master co si chcem kupit ja je super, akurat ze je mrte velky a neviem ci sa mi mesti do bedne) a potom trosku drahsie Zalman a Noctua. Hlavne Noctua ktora ma vlastne patentovane uchytenie, ktore uplne genialne rozklada zataz na doske.
ATX 2.2 zdroje su uplne naprd, kedze maju slabu ucinnost a osobne by som znacku ako seasonic urcite neriskoval. Toto su znacky podobne ako eurocase co nevedia robit zdroje a nie je nic vynimocne ked ti odjebu celu dosku aj so vsetkym co tam mas napojene... Preto ti radim do zdroja trosku zainvestovat aspon tych +1400 kc. Napriklad odporucam tento » www.alfacomp.cz/php/product.php... ma vyssi vykon o 50W a lepsiu ucinnost takze sa nemusis ani v buducnosti bat, ze ti nebude stacit dodavat vykon..
Miesto Caviar Black odporucam radsej Caviar Blue, tie su taky zlaty stred medzi nizkou spotrebou, vykonom a spolahlivostou.. Black je zamerany hlavne na vykon a preto ma aj vyssiu spotrebu a nizsi vykon (udaje na alfacomp.cz su chybne).. A 32MB cache tvoj disk nikdy v zivote nevyuzije. Je to len cisto psychologicka vec (cim vyssie cisla tym "lepsie"). A samozrejme radsej daj tych par stoviek navyse a kup si rovno 1TB disk, nez 500GB. Ten cenovy rozdiel je maly.
Mne osobne na tej doske vadi len 1x PCIe a len 6x USB 2.0, absencia FireWire ale to su len osobne preferencie. Doska je pre mna investicia na dlhsiu dobu a preto cim viac ficur tym vacsie moznosti upgradu v buducnosti.
Cez firewire pripajas rozne zaradenia kde potrebujes preniest velke mnozstva dat za kratky cas. Oproti USB 2.0 je vyhoda hlavne rychlost v realnom prostredi. A pravdepodobne to bude tak aj v pripade 3.0, kedze USB realne nedokazu vyuzit naplno svoj potencial...
Za tu cenu mas podstatne vykonnejsiu ATI 5830 s rovnakou priepustnostou pamate (256bit), no vyssou frekvenciou ako pamati tak aj jadra. Akurat ze nVidie podporuju kadejake ficury typu physx, ale tie vies emulovat aj procakom. Neviem, co sa testy si videl, ale osobne si nemyslim, ze tato nVidia bude vykonnejsia ako niektora z ATI kariet v rovnakej cenovej kategorii...
Ja osobne by som vymenil aj disk ako som spominal, ale to nie je az taky problem. Bednu som moc nepozeral, ale ak ma rozumne poriesene umiestnenie na ventilatory a doska nie je moc nalepena na zdroji, tak pohoda. Doska viacmenej ok, ale ja mam radsej viacej slotov
miesto » www.alfacomp.cz/php/product.php...
navrh2:
RAM: » www.alfacomp.cz/php/product.php...
CPU: » www.alfacomp.cz/php/product.php...
MB: » www.alfacomp.cz/php/product.php...
Monitor: » www.alfacomp.cz/php/product.php...
CHP: » www.alfacomp.cz/php/product.php...
DV » www.alfacomp.cz/php/product.php...
VGA: » www.alfacomp.cz/php/product.php...
Ventiltor: » www.alfacomp.cz/php/product.php...
Skrinka: » www.alfacomp.cz/php/product.php...
HD » www.alfacomp.cz/php/product.php...
Zdroj: » www.alfacomp.cz/php/product.php...
kosik: » www.alfacomp.cz/php/basket.php?...
Procak je ok a ked ho este dvihnes o 200-300MHz tak to bude super
Tu dosku by som nebral, nemam rad dosky s integrovanymi grafikami.. Tam su zbytocne vyhodene prachy...
Neviem ake mas preferencie, ale ja by som radsej priplatil zopar stovak a kupil 23" samozrejme s HDMI a 2ms odozvou (rozdiel medzi 5ms nepoznas, ale predsa )..
Chladic by som na tvojom meiste bral tento » www.alfacomp.cz/php/product.php... alebo tento » www.alfacomp.cz/php/product.php...
Ten cooler master co si si vybral nie je zly, ale v testoch akosi cooler mastre pokryvkavaju hlavne pri plnej zatazi. A samozrejme aj ten hluk je pri zatazi trosku vyssi, nez pri inych aktivnych chladicoch.
VGA by som skor bral ATI 5830 (v rovnakej cenovej kategorii) kedze ma vyssie frekvencie jadra aj pamati, ale ked chces silou mocou nvidiu co s tebou ja osobne by som za tu cenu bral konkretne tuto sapphirku » www.alfacomp.cz/php/product.php...
Ked uz ides mimo WD, tak by som ja osobne bral radsej seagate konkretne tento » www.alfacomp.cz/php/product.php... ale to je zas len osobna preferencia znaciek. Btw preco neprihodis par stovak a nekupis rovno 1TB?
Zdroj je naprd, je to este stara trieda 2.2 so slabsou ucinnostou. To radsej o 20W mensi vykon ale za to vyssia ucinnost, cize » www.alfacomp.cz/php/product.php... a celkovo Fortrony su vydarene zdroje.
Ale ako som uz predtym pisal v tejto cenovej kategorii odporucam tento Cooler Master » www.alfacomp.cz/php/product.php...
To je asi vsetko...
» benchmarkreviews.com/index.php?optio...