Troj- a viacjazyčné deti v predškolskom veku, ktoré komunikujú v rodnej reči už len s rodičmi, nevedia ani slovenské riekanky a pesničky. Stravovanie formou
čo ja viem ono niekedy je pre deti najzdravšia tá najjednoduchšia výchova (a aj najprirodzenejšia). Myslím, že silou mocou ich tlačiť do toho, aby vedeli všetky jazyky sveta nie je to naj, v konečnom dôsledku, najviac sa každý človek snaží keď to chce sám
Poviem to takto: Chodila som do štátnej škôlky (aj to som tam chodila o pár mesiacov kratšie) a necítim sa akokoľvek ukrátená.
mňa nie je dobrí nápad učiť 4-ročné deti päť jazykov, veď v tom majú aj tak miš-maš a do dospelosti si to sotva zapamätajú. Hlavne by sa mali naučiť po slovensky a poriadne. A ak sa to rodičom nepáči nech sa presťahujú do Anglicka či hoc´ aj do Japonska.
kdesi v učebnici angličtiny sme mali na porovnanie dve škôlky - jedna kdesi v japonsku kde sa deti hrali sterilne, s drahými hračkami, mali dvoch učiteľov na jedno dieťa atď, a druhú škôlku v nejakom anglickom mestečku, kde sa decká naháňali po dvore, hrali sa, maľovali sa ako indiáni, stavali si veže z kociek, a bolo im fajn...všetko je o prístupe k tým deťom podľa mňa
Jednoznačne áno. To čo ty opisuješ je až moc. Nechcem z môjho dieťaťa v 2 rokoch spraviť slovník, ale do súkromnej škôlky pôjde aj keby som na chleba nemala. Viem ako to chodí v štátnych škôlkach deti sú tam stále choré a všivavé, lebo tam nejaký sociálne slabší jedinec donesie všelijakú háveď a učiteľky s tým nemôžu nič robiť. Tam svoje detičky nepošlem, radšej by som ich doma nechala.
Nemám na to názor. Možno pre tie deti to má svoj význam. Možno to skutočne sú deti ktoré zdedia určitý spoločenský status a už od detstva sú k tomu vedené.
@skingirl94 počkaj počkaj, ja opisujem to čo je v tom článku a narážam na tú milionársku škôlku, nie všeobecne na súkromné škôlky, i keď aj v tých je riadny bordel...
@sabnacke no veď áno, preto píšem, že toto je až moc. Nepáči sa mi ako do detí nasilu pchajú 4 jazyky, to tiež nechcem.. ale zároveň som sa vyjadrila, že svoje dieťa do štátnej škôlky nedám
Aj preto, že som jazykový nihilista a dorozumievacích prostriedkov podľa mňa netreba 183, stačí jeden univerzálny. A angličtinu ich pri troche snahy viem bez problémov naučiť.
Ale ono by aj tak viac záležalo na oveľa konkrétnejších kontrastoch.
Ak by ich tam mali zbytočne rozmaznávať, tak by som ich tam nedal, ani keby z nich mali spraviť Einsteinov.
Ak by na druhej strane taká inštitúcia mala povesť, že deťom vštepuje rozumné hodnoty a vychováva ich napríklad k väčšej miere kreativity, tak by to nemuselo byť až tak na zahodenie
(to všetko za ujetého predpokladu, že by som na to mal peniaze, čo nebudem)
Ale ja celkom verím, že všetko dôležité dokážem svoje deti naučiť aj sám, bez nejakých inštitúcií pre horných 10000.
ja chcem, aby moje deti vedeli 2-3 cudzie jazyky, ale hento je prehnane.. ja som chodila do statnej skolky, ZS aj gymnazia, viem aktivne nemecky aj anglicky a ziadne sukromne doucovania ani kurzy som nepotrebovala.. ked sa niekto chce naucit, tak sa nauci.. ja dam moje deti (ked raz dufam, ze budu) na nejaku kreativnu aktivitu, napr. hudobnu alebo na nejaky sport a s jazykmi im sama pomozem
ja som chodila do štátnej škôlky, mali sme tam v poslednom nemčinu ale hravou formou, aerobic, preliezky a aj jedlo celkom fajn....ale tie viacjazyčné to je už moc...ale poznám prípad, kde z malého chcú mať ekonóma a čítajú mu miesto rozprávok Hospodárske noviny a Profit, od 1 roka chodí na angličtinu
A neviem prečo som si predtým neprečítal ten článok.
Ten bullshit, ako sú niekde krištáľové lustre, aby malo dieťa podnety, vďaka ktorým bude rásť a ako klesá ich vizuálna inteligencia, keď sú niekde prasknuté obkladačky, však to je na smiech
Určite chcem, aby moje dieťa hovorilo od malička minimálne dvomi jazykmi. A nevidím žiadnu skazu v tom, že nebude poznať slovenské riekanky a pesničky.
podla mna zbytocne a este sa im tie jazyky budu pliest. to skor jeden cudzi jazyk - nech im pustia kazdy den nejaku rozpravku v danom cudzom jazyku a maju pokoj a nie platit zbytocne velke peniaze
Ak by som na to mal tak áno. Musel by som ale osobne ísť a vidieť ako to tam chodí, pretože sa obávam že za tie peniaze budú decku aj cukor do riti fúkať.
Ak je to ale ako tvrdia, zamerané na osobný rozvoj dieťaťa tak určite áno, ja sám som už od škôlky cítil že sa tam občas nudím a chcem niečo viac. Samozrejme som to nedostal ani na základke a strednej už duplom. Keby som mohol využiť svoj vtedajší potenciál, tiež by sm teraz mohol hatlať v troch iných jazykoch. Teraz už to bude o dosť ťažšie do seba vtlačiť.
Bol som veľmi zvedavé decko a o veľa vecí som sa zaujímal, verím že sa to prenesie aj na moje deti a ja nechcem spraviť to že ich potenciál premárnim ako som premárnil svoj. Ale trval by som na tom aby ich učili aj slovenčinu.
Je to už prehnané a je mi ľúto tých detí, deti v takom veku by sa mali v prvom rade hrať a spoznávať pomaličky svet a nezahlcovať im ich malé hlavičky takýmito vecami. Podľa mňa to akurát naruší fázu života ktorú by mali prežívať bezstarostne a bez nátlaku. Argumentovať tým že sa môžu rozvíjať v budúcnosti je irelevantné... existuje dosť ľudí ktorí vedia množstvo jazykov a do škôlky chodiť ani nemuseli.
Áno, treba tento svet ešte viac rozdeliť na vrstvu bohatých a vrstvu chudákov prečo nie?
Vždy, keď niečo takéto čítam, je mi zle. Nemôžem sa zbaviť pocitu, že tým deťom je odobraté bezstarostné detstvo. Sú zbytočne zaťažované vecami, ktoré sa bežní ľudia učia o 5... 10 rokov neskôr. Toto je podľa ľudí normálne?
Svoje dieťa chcem dať do súkromnej škôlky vzhľadom k tomu, čo bolo spomenuté aj v @14 , ale toto.. toto mi príde maximálne zbytočné.
ked tak sledujem matky, čo majú deti doma, tak ich žiadne slovenské riekanky a pesničky neučia... sú hysterické , nezvládajú svoje deti a z detí vyrastajú malí tyrani.
škôlka, kde sa dieťa učí disciplíne a slušne sa správať, môže decku len prospieť.
naši známy žijú v Číne a ich deti tam chodia do škôlky, každé hovorí 3 jazykmi a sú to najpríjemnejšie deti, aké poznám. Bez manierov, s dobrými spôsobmi, a pritom detsky milé a čisté.
aa moje dieta bude extra super duper technicky nadupany gitarista uz od malicka ... ale samozrejme s pozoruhodnym hudobnym citenim ... takze na jazyky nebude mat cas ...
samozrejme iba ak to bude chciet ... ale strasne dufam, ze jop .- )
skolka je zbytocnost, lebo poznam cloveka, ktory tam nechodil a nemal ziadne problemy so zaclenovanim sa do kolektivu a nijak mu to nechybalo. cim dlhsie je decko od skolskych zariadeni a je v rodine, tym lepsie.
@sapphirizing sranda, ja poznám síce len jedného chalana, čo nechodil do škôlky, bol doma len, dokonca aj na zš nastúpil neskôr a nevedel sa správať... ani k spolužiakom ani k učiteľom, strašný vandal to bol. ale to bolo podľa mňa výchovou, ktorá doma očividne chýbala.
ja som za škôlku, aj kvôli začleńovaniu sa do kolektívu, správaniu sa voči ostatným, aj pre budovanie imunity, je lepšie ked prekoná normálne detské choroby v škôlke ako potom ked sa až ako 6-7- ročné dostane do kolektívu, všetko sa na neho nalepí...iné ked dieťa nejde do škôlky preto, že je jeho matka na materskej z mladším, to je logické celkom aj z finančného hľadiska, ale nesmie zabúdať na to, aby dieťa malo kontakt s ostatnými deťmi niekde vonku...takisto som proti domácemu vzdelávaniu, čo tu ktosi v politike chcel zaviesť...ale to už je niečo iné...
Mám trojročného bratranca, ktorý rozpráva len slovensky- a nerozumiem mu ani slovo. Moja päťročná sesternica je na tom podobne. Čo viem, chodila rok do súkromnej školy na angličtinu (štátna škôlka+ poobede angličtina) a maximum, čo po anglicky povie, sú číslice od 1 do 4 a pár farieb. A to sa jej anglicky venovali aj doma. Nerozumiem jej preto, lebo do svojej slovenčiny pchá úplné nezmysly. No a keď som ju minule počula povedať fucking bitch, tak ma skoro porazilo (odpozerala to od učiteľky, ktorá to vraj hovorí, keď je naštvaná). Neviem si predstaviť do nej pchať ešte nejakú čínštinu, japončinu, kórejčinu, španielčinu či čokoľvek iné. A to nehovorím ani o bratrancovi- dokopy pozná 50 slov, nerozumieť mu a ešte ho učiť niečo cudzím jazykom? Ehm, nie, ďakujem.
Čo sa týka mňa, chodila som do súkromnej škôlky, mala som angličtinu od malej triedy, prišla som do štátnej školy- a naraz, my sa ideme učiť nemecky. NEMECKY! Keď nám potom neskôr pridali aj anglinu, jediné čo som si pamätala bolo to, čo vie teraz moja päťročná sesterka.
Howgh, keď raz budem mať deti, buď pôjdu všetko súkromne (od škôlky až po výšku, aby nezažívali také šoky ako ja), ak nebudem mať peniaze štátne (čo by som ale nerada) alebo nepôjdu do škôlky/školy vôbec (páči sa mi metóda unschoolingu), maximálne na nejaké kurzy, čo by som asi najradšej.
Ale do škôlky, kde by sa učili kórejsky, čínsky, anglicky, španielsky, japonsky a kľudne aj tatársky ich určite nedám nikdy.
Určite áno. Ak majú rodičia na to peniaze, tak som rozhodne za, aby dopriavali svojim deťom lepšie vzdelávanie. Sám uprednostňujem súkromné školy, myslím, že je to omnoho lepšie ako (väčšina) štátnych škôl.
@diablo7 tiez zastavam nazor, ze aj ostatne skolky by mali mat take vybavenie. zle je, ze my to vnimame ako luxus, ale vo vyspelejsich krajinach su taketo skolky standard.
@sapphirizing no veď vravím, že výchova doma chýbala (ale z veľkej časti je to tak, že skutočnou matkou v dnešnej dobe je učiteľka v materskej škole, než bio matka; ale to je tou jebnutou novodobých mamičiek, ktoré sú ešte v čerstvom postpubertálnom období). ale škoda inak, študent to bol dobrý čo sa matiky a fyziky týkalo.
@tunidlo v statnej skolke sme mali anglictinu, od prvej triedy ZS som sa ucila anglicky a nemcinu som mala az od primy na gymnaziu, potom som isla na tom istom gymnaziu na bilingvalne nemecke. nemam problem citat odborne clanky v anglictine a z nemciny mam C1 diplom a odbornu statnicu.. takze stale si myslim, ze kto chce, ten sa nauci
Aj keď, tam sa to tvrdí a následne aj podkopáva, ale človek si z toho utvorí nejaký obraz a hlavne je to hodnotnejšia informácia ako názor nejakého paka na birdzi, tak preto ten link
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
56 komentov
mňa nie je dobrí nápad učiť 4-ročné deti päť jazykov, veď v tom majú aj tak miš-maš a do dospelosti si to sotva zapamätajú. Hlavne by sa mali naučiť po slovensky a poriadne. A ak sa to rodičom nepáči nech sa presťahujú do Anglicka či hoc´ aj do Japonska.
A dať celú výplatu na škôlku a kvôli tomu celý mesiac nejesť, aby malo dieťa švédske stoly?
Práveže čím skôr dieťa príde do styku s jazykmi, tým ľahšie sa mu učia.
Nemal by som k tomu rozhodne nejaký silný popud.
Aj preto, že som jazykový nihilista a dorozumievacích prostriedkov podľa mňa netreba 183, stačí jeden univerzálny. A angličtinu ich pri troche snahy viem bez problémov naučiť.
Ale ono by aj tak viac záležalo na oveľa konkrétnejších kontrastoch.
Ak by ich tam mali zbytočne rozmaznávať, tak by som ich tam nedal, ani keby z nich mali spraviť Einsteinov.
Ak by na druhej strane taká inštitúcia mala povesť, že deťom vštepuje rozumné hodnoty a vychováva ich napríklad k väčšej miere kreativity, tak by to nemuselo byť až tak na zahodenie
(to všetko za ujetého predpokladu, že by som na to mal peniaze, čo nebudem)
Ale ja celkom verím, že všetko dôležité dokážem svoje deti naučiť aj sám, bez nejakých inštitúcií pre horných 10000.
Ten bullshit, ako sú niekde krištáľové lustre, aby malo dieťa podnety, vďaka ktorým bude rásť a ako klesá ich vizuálna inteligencia, keď sú niekde prasknuté obkladačky, však to je na smiech
Ono je rozdiel vedieť aktívne cudziu reč a byť bilingválny/trilingválny.
Keď sa decká začnú učiť cudzí jazyk v útlom detstve, získavajú v jeho učení oveľa lepšie možnosti, ako keď sa ho začnú učiť neskôr.
Ak je to ale ako tvrdia, zamerané na osobný rozvoj dieťaťa tak určite áno, ja sám som už od škôlky cítil že sa tam občas nudím a chcem niečo viac. Samozrejme som to nedostal ani na základke a strednej už duplom. Keby som mohol využiť svoj vtedajší potenciál, tiež by sm teraz mohol hatlať v troch iných jazykoch. Teraz už to bude o dosť ťažšie do seba vtlačiť.
Bol som veľmi zvedavé decko a o veľa vecí som sa zaujímal, verím že sa to prenesie aj na moje deti a ja nechcem spraviť to že ich potenciál premárnim ako som premárnil svoj. Ale trval by som na tom aby ich učili aj slovenčinu.
Vždy, keď niečo takéto čítam, je mi zle. Nemôžem sa zbaviť pocitu, že tým deťom je odobraté bezstarostné detstvo. Sú zbytočne zaťažované vecami, ktoré sa bežní ľudia učia o 5... 10 rokov neskôr. Toto je podľa ľudí normálne?
Svoje dieťa chcem dať do súkromnej škôlky vzhľadom k tomu, čo bolo spomenuté aj v @14 , ale toto.. toto mi príde maximálne zbytočné.
škôlka, kde sa dieťa učí disciplíne a slušne sa správať, môže decku len prospieť.
naši známy žijú v Číne a ich deti tam chodia do škôlky, každé hovorí 3 jazykmi a sú to najpríjemnejšie deti, aké poznám. Bez manierov, s dobrými spôsobmi, a pritom detsky milé a čisté.
aa moje dieta bude extra super duper technicky nadupany gitarista uz od malicka ... ale samozrejme s pozoruhodnym hudobnym citenim ... takze na jazyky nebude mat cas ...
samozrejme iba ak to bude chciet ... ale strasne dufam, ze jop .- )
P.S. moze byt aj bubenik ...
a prečo nie?
ja som za škôlku, aj kvôli začleńovaniu sa do kolektívu, správaniu sa voči ostatným, aj pre budovanie imunity, je lepšie ked prekoná normálne detské choroby v škôlke ako potom ked sa až ako 6-7- ročné dostane do kolektívu, všetko sa na neho nalepí...iné ked dieťa nejde do škôlky preto, že je jeho matka na materskej z mladším, to je logické celkom aj z finančného hľadiska, ale nesmie zabúdať na to, aby dieťa malo kontakt s ostatnými deťmi niekde vonku...takisto som proti domácemu vzdelávaniu, čo tu ktosi v politike chcel zaviesť...ale to už je niečo iné...
@35 to sa mi paci!
ale zase aj materčinu treba ovládať
Mám trojročného bratranca, ktorý rozpráva len slovensky- a nerozumiem mu ani slovo. Moja päťročná sesternica je na tom podobne. Čo viem, chodila rok do súkromnej školy na angličtinu (štátna škôlka+ poobede angličtina) a maximum, čo po anglicky povie, sú číslice od 1 do 4 a pár farieb. A to sa jej anglicky venovali aj doma. Nerozumiem jej preto, lebo do svojej slovenčiny pchá úplné nezmysly. No a keď som ju minule počula povedať fucking bitch, tak ma skoro porazilo (odpozerala to od učiteľky, ktorá to vraj hovorí, keď je naštvaná). Neviem si predstaviť do nej pchať ešte nejakú čínštinu, japončinu, kórejčinu, španielčinu či čokoľvek iné. A to nehovorím ani o bratrancovi- dokopy pozná 50 slov, nerozumieť mu a ešte ho učiť niečo cudzím jazykom? Ehm, nie, ďakujem.
Čo sa týka mňa, chodila som do súkromnej škôlky, mala som angličtinu od malej triedy, prišla som do štátnej školy- a naraz, my sa ideme učiť nemecky. NEMECKY! Keď nám potom neskôr pridali aj anglinu, jediné čo som si pamätala bolo to, čo vie teraz moja päťročná sesterka.
Howgh, keď raz budem mať deti, buď pôjdu všetko súkromne (od škôlky až po výšku, aby nezažívali také šoky ako ja), ak nebudem mať peniaze štátne (čo by som ale nerada) alebo nepôjdu do škôlky/školy vôbec (páči sa mi metóda unschoolingu), maximálne na nejaké kurzy, čo by som asi najradšej.
Ale do škôlky, kde by sa učili kórejsky, čínsky, anglicky, španielsky, japonsky a kľudne aj tatársky ich určite nedám nikdy.
@sabnacke vychova nie je vec skoly, ale rodiny
Ja som nechcel poprieť, že kto chce, ten sa naučí ...
Chcel som poukázať na niečo, čo sa tvrdí napríklad tu:
» en.wikipedia.org/wiki/Multilingu...
Aj keď, tam sa to tvrdí a následne aj podkopáva, ale človek si z toho utvorí nejaký obraz a hlavne je to hodnotnejšia informácia ako názor nejakého paka na birdzi, tak preto ten link