Ahoj, mám pred sebou pár mesiacov strednej školy, idem maturovať z matematiky a fyziky, nuž a rozhodla som sa pre Slovenskú technickú univerzitu. Potrebovala by som vedieť, ak sú/boli nejaké baby študentkami odborov na FEI, ako sa im darilo a či boli spok
Slecien je na FEI STU momentalne uz dost, laka ich hlavne ten telekom, ako si pisala aj ty. Zvacsa nemaju problem s prechadzanim a patria k excelentnym studentkam. Ak maju problemy, neboja sa o nich bavit a to im ulahcuje cele studium. Absolventi maju vo vseobecnosti najlepsie uplatnenie a najvyssie nastupne platy z celej SR (minuly rok nas tromfla architektura, ale len o 30 euro, cize nic vazne )
Plat je až druhoradý, dôležité je najprv niečo začať študovať a aj to dokončiť, čo je mojím cieľom. Nerada by som však, keby mi po prvom semestri povedali "adios, seňorita"
Nad FIIT som premýšľala tiež, s programovaním mám skúsenosti (ale len malé, Pascal a Delphi vám toho veľa nedajú), ale moji stredoškolskí učitelia vo mne zabili chuť sa tomu venovať, skôr mi programovanie sprotivili, práve vďaka svojej ochote a "mega skúsenostiam", o ktoré sa nechceli deliť.
zo 150 ludi v rocniku sme mali 4 baby. 1 uz zial nie je medzi nami, 2 odisli po prvom semestri a jedna zostala. dievcat je tam asi 5%, ale tie co tam su su spokojne lebo sa ucia.
@lollko sorry, ja som bral statistiky, ktore som dostal k dispozicii ako senator, nie statistiky, ktore publikuju hospodarske noviny. Ako minuly rok som myslel rok 2009. Aj tak si myslim, ze na tom picu zalezi...ide o to, kto si. Mozes vystudovat aj hnojarinu a ak chces, zarabas dobre...
@panpeterpan Sice publikuju hn, ale su to statistiky z ministerstva skolstva Ale hej, suhlasim ze zalezi na tom kto si, ale aj od skoly, predsa len je vyhoda ziskat prax uz pocas studia..
@lollko o tom mi nemusis hovorit, ja pracujem odkedy som dosiel na FEI. A vzhladom na to, ze aktualne zamestnavam 5 feikarov a jedneho fiitkara (a v minulosti ich bolo cca tolko isto, ale uz "odrastli", z fiit som mal celkovo troch), myslim, ze mozem objektivne posudit pripravenost feikarov a fiitkarov pre prax. Je to uplne to iste. Ani jeden z nich sa nevie vyjadrovat, ani jeden z nich nevie poriadne cudzi jazyk, ani jeden z nich nema ani sajny, co je to time management a ani jeden z nich nevie, ako pracovat efektivne, ci uz individualne, alebo v teame. V skratke stale trvam na tom, ze obe skoly si na tom tak isto. Ono vlastne porovnavat fei a fiit je uplna blbost, pretoze obe skoly profiluju uplne inych absolventov a nepredstavuju pre seba priamu konkurenciu na trhu prace. A nie, aplikovana informatika nieje informatika, ani zdaleka
@panpeterpan Heh.. ad cudzi jazyk, to ta na skole, ak priamo nestudujes jazyky, nenaucis, nech skoncis akukolvek skolu.. k time manazmentu, myslim, ze s takymi skolami nemaju mat preco o tom sajnu, za to maju sajnu o niecom inom o com manazeri nemaju
@lollko nesuhlasim s tebou. Ked sa nevie vystudovany inzinier ani poriadne predstavit po anglicky, povazujem to za vinu vyucby jazykov na danej fakulte. Nemusi hovorit plynule, ale ked cita dokumentaciu, ktora je po anglicky a nerozumie jej (a v praxi je vacsina dokumentacie po anglicky), je to vazna chyba.
Tak isto povazujem za chybu to, ze si nevie absolvent sam zariadit vlastny cas. Nemusi zvladat ludi naokolo, ale sam seba zmanageovat musi vediet. Je smiesne, ked mi pride tipek do roboty a musim mu vysvetlovat, akym sposobom ma riesit problemy, ako si ma pisat veci do organizera a ako ma stihat robit viacero veci naraz a nezabudat. A je smiesne, ze vystudovany inzinier, ktory ma publikovane vedecke prace, nevie napisat slusne naformulovany mail, ani zavolat niekam, ked nieco potrebuje. Jednosmerne zamerany pracovnik je dobry pracovnik, pokial mas jednu pracu, ktoru mu mozes dat. V dnesnej dobe vsak mnozstvo zamestnavatelov uprednostnuje aspon aku-taku formu flexibility (v IT biznise sa pohybujem uz fakt dlho, mozem to podla mna objektivne zhodnotit). Proste vzdy je lepsie, ked mozes so sebou zobrat aj kodera na meeting a nemusis sa za neho hanbit, ze je uleteny...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
11 komentov
Ak chces viac info, napis mi TS.
@sycxexthasyz boli, su a budu a kazdym rokom ich pribuda a v podstate vsetko co pisal panpeterpan
Nad FIIT som premýšľala tiež, s programovaním mám skúsenosti (ale len malé, Pascal a Delphi vám toho veľa nedajú), ale moji stredoškolskí učitelia vo mne zabili chuť sa tomu venovať, skôr mi programovanie sprotivili, práve vďaka svojej ochote a "mega skúsenostiam", o ktoré sa nechceli deliť.
Tak isto povazujem za chybu to, ze si nevie absolvent sam zariadit vlastny cas. Nemusi zvladat ludi naokolo, ale sam seba zmanageovat musi vediet. Je smiesne, ked mi pride tipek do roboty a musim mu vysvetlovat, akym sposobom ma riesit problemy, ako si ma pisat veci do organizera a ako ma stihat robit viacero veci naraz a nezabudat. A je smiesne, ze vystudovany inzinier, ktory ma publikovane vedecke prace, nevie napisat slusne naformulovany mail, ani zavolat niekam, ked nieco potrebuje. Jednosmerne zamerany pracovnik je dobry pracovnik, pokial mas jednu pracu, ktoru mu mozes dat. V dnesnej dobe vsak mnozstvo zamestnavatelov uprednostnuje aspon aku-taku formu flexibility (v IT biznise sa pohybujem uz fakt dlho, mozem to podla mna objektivne zhodnotit). Proste vzdy je lepsie, ked mozes so sebou zobrat aj kodera na meeting a nemusis sa za neho hanbit, ze je uleteny...