@lenkaska1 my sme mali len žena, ulica, dlaň a kosť
@najivna hej, ale len v mužskom rode. a ten link som mala pred chvíľou otvorený na overenie svojej teórie a tiež som to zhodnotila nejak podobne, ako ty v @19
@lenkaska1 No nie, @anzu sa to zrejme neučila na základnej ani na strednej, pretože to je iba výmysel niektorých pedagógov na "uľahčenie" chápania variantného skloňovania.
V ženskom rode rozoznávame vzory: Žena, ulica, dlaň, kosť a gazdiná (podľa neho skloňujeme adjektivizované substantíva ako stryná, švagriná, šľachtičná atď., ale je neproduktívny).
Definícia s Nominálnych slovných druhov od doc. Navrátila znie nasledovne:
"Podľa vzoru žena sa skloňujú:
1. feminína zakončené na vokál, pred ktorým sa nachádza nemäkká (tvrdá alebo obojaká) spoluhláska
2. pomnožné podstatné mená typu hodinky, prázdniny, Pieniny
3. CUDZIE SUBSTANTÍVA, KTORÉ SA KONČIA NA SAMOHLÁSKOVÚ SKUPINU -EA (idea, Andrea, Lea, Kórea), -ua (Nikaragua, Perpetua), -oa (aloa, Goa)."
@lenkaska1 No vidíš to, aké dezinformácie sa niekedy podávajú na škole Ja som na vysokej prišla na veľa vecí, ktorými na slovenčine dezinformujú študentov
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
29 komentov
hrdina sa mi tam tiez nejako mota zeby to bolo zivotne aj nezivotne ale v plurali to znie jak hotentot
genitív: beštie - ulice, čiže ulica
a tvor - "vidím tvora", nie "vidím tvor", takže v jednotnom chlap, ale dva tvory, nie dva tvori, takže v množnom dub. Teda, aspoň dúfam
@najivna hej, ale len v mužskom rode. a ten link som mala pred chvíľou otvorený na overenie svojej teórie a tiež som to zhodnotila nejak podobne, ako ty v @19
V ženskom rode rozoznávame vzory: Žena, ulica, dlaň, kosť a gazdiná (podľa neho skloňujeme adjektivizované substantíva ako stryná, švagriná, šľachtičná atď., ale je neproduktívny).
Definícia s Nominálnych slovných druhov od doc. Navrátila znie nasledovne:
"Podľa vzoru žena sa skloňujú:
1. feminína zakončené na vokál, pred ktorým sa nachádza nemäkká (tvrdá alebo obojaká) spoluhláska
2. pomnožné podstatné mená typu hodinky, prázdniny, Pieniny
3. CUDZIE SUBSTANTÍVA, KTORÉ SA KONČIA NA SAMOHLÁSKOVÚ SKUPINU -EA (idea, Andrea, Lea, Kórea), -ua (Nikaragua, Perpetua), -oa (aloa, Goa)."
Čiže NIE, VZOR IDEA NAOZAJ NEEXISTUJE.
tvor -a / mn. -y živ. i -ovia / m.
A pri slove TVOR zavisi, ci je to zivotne alebo nezivotne (alebo ako je to myslene): tie tvory/ti tvorovia. Inak by som to sklonoval ako dub:
N: tvor, tvory/tvorovia
G: tvora/u (dvojtvar), tvorov
tvoru/tvorovi, tvorom
A: tvora, tvorov
L: tvore/tvorovi, tvoroch
I: tvorom, tvormi
(za / je zivotna verzia)
A bestiu neviem...
@jarkooo