Predaj orgánov, ktoré neohrozujú život darcu? Teda darca/predávajúci nejaký svoj orgán, ktorý nie je pre neho životne dôležitý predá? Ehm? To znamená, že hm predám jedno oko, jedno ucho, jednu obličku, .... čo?
Keď môžu ľudia darovať napr. krv či kostnú dreň alebo ženy môžu dokonca predať svoje materské mlieko, prečo by nemohli ľudia predať svoj orgán? Otázka skôr je, či by to ľudia (ako je im vlastné) nezneužívali nejakým spôsobom. Ale inak - áno, súhlasila by som.
@laurikaaa vsak ano, ale legalizacia predaja organov by mala viacero dosledkov, doterajsie darcovstvo by tym pravdepodobne utrpelo, ak by bol po organoch vysoky dopyt, cena by bola vysoka, alebo by sa drazili ? opat by organy dostali len najbohatsi atd. @Flanelka no tak, vramci obrody Birdzu by si mohla nieco napisat
myslím si, že Boh by takýto čin nikdy neodsúdil a nebol by ani ťažkým hriechom ak by boli dodržané zásady:
nespôsobili by smrť, nezmrzačili by telo a hlavne, aby bola slobodná - dobrovoľná vôľa darcu urobiť tento šlachetný čin...
všetko ostatné spadá do 10. Božích prikázani, ktorým je nezabiješ - nespôsobiš ujmu na zdraví...
súhlasím, ale muselo by s tým suvidieť aj viac veci, psycholog atd, či to myslí aj skutoćne važne ten človek alebo len kvoli čomu to chce vykovať, či nie len tak že napriklad prehral stávku, iné blbosti a podobne, a až by to odsuhlasil tak az v tedy by to mohlo byt možné.
@marleymt no tak srdce asi sotva , nemám problém teda s takouto vecou, akurát odobrať orgány, tkanivá a bunky z tela živého darcu na účely ich prenosu do tela inej osoby možno len vtedy, ak
a) sa predpokladá, že odber vážne neohrozí zdravotný stav darcu,
b) sa predpokladá priamy liečebný prospech pre príjemcu,
c) prospech pre príjemcu prevažuje nad ujmou darcu,
d) nemožno získať vhodný orgán, tkanivo alebo bunky od mŕtveho darcu,
e) nie je známy nijaký alternatívny liečebný postup s lepším alebo porovnateľným výsledkom.
A osobou, ktorá chce darovať orgán môže byť len osoba plne spôsobilá na právne úkony, ktorá dala na odber písomný informovaný súhlas po predchádzajúcom poučení. Vo výnimočných prípadoch darcom podľa môže byť aj osoba nespôsobilá dať informovaný súhlas na základe informovaného súhlasu zákonného zástupcu, ak
a) sa odber týka regeneratívneho tkaniva,
b) nie je k dispozícii vhodný darca, ktorý je spôsobilý dať informovaný súhlas,
c) potenciálnym príjemcom je brat darcu alebo sestra darcu,
d) darcovstvo má pre príjemcu život zachraňujúci potenciál.
Darcom podľa predošlého nesmie byť osoba, ktorá je vo väzbe alebo vo výkone trestu odňatia slobody.
@marleymt ide o odoberanie orgánov, nie je to ošetrené a v rámci zachovania práva na osobnú integritu a slobodu vyznania by to možno šlo, otázne sú ďalšie veci a síce cena , myslíte, že na základe čoho by boli kalkulované ?
@dumbledore tipujem že na základe dopytu ale presne tieto veci sú náplňou tej debaty neviem presne, ako by to fungovalo, ale napríklad v Iráne je to povolené, odtiaľ sú nejaké dostupné dáta, tak možno s tým by sa to mohlo skúsiť porvnať
@dumbledore ak by si ju mohol kazdy donor zvolit, myslim, ze casom by ju udal trh. Keby bol po nejakom organe velky dopyt, mohli by tie ceny byt dost vysoke,takze keby trh zlyhaval, tak nejaka regulacia v podobe nejakeho clanku s maximalnou predajnou cenou za organ.
@zajkousko vieš prd... a bolo to len konštatovanie, akí ste vy "kresťania" pokrytci... a vidím, že solídny argument žiadny, ako inak... mňa by fakt zaujímalo, prečo nedokážeš takmer nikdy odpovedať vecne, jasne, k veci a bez tých kecov, ktoré si si nechal natlačiť do hlavy...
@zajkousko áno, som pokrstený.... a? jedine preto, lebo ma dali rodičia pokrstiť ako novorodenca.... čo je tiež naprosto zvrátené... čo tak nechať na rozhodnuťí jedinca, či chce/bude v niečo/niekoho veriť, nech sa sám rozhodne, keď bude mať možnosť o tom rozhodnúť sám, podľa vlastného presvedčenia? Alebo je to podľa teba naprosto normálne, pretože si aj ty scestne presvedčený, že jedine katolícka viera je tá jediná správna na svete? A ako inak - vyhýbaš sa otázke a riešiš niečo úplne odveci. Čo je žalostné? Že som ti položil otázku, na ktorú nedokážeš odpovedať? Že si prejavil tým, čo si napisal, tvoje pokrytectvo? Áno, máš pravdu, to je žalostné... Pripadáš mi ako čistý jehovista, možno ešte horšie... nedokážeš vecne a relevantne odpovedať na otázky a len stále dookola a v každej téme omielaš len namemorované.... a pritom tu všetci vedia, aký bol zajkouško pred pár rokmi...
@salora
ad1, ak si pokrstený a s touto vierou - cirkvou nesúhlasíš, más slobodnú vôľu od Boh, preto konaj ak ti to pomôže a privedie tvoju dušu k pokoju, tak, že po novom roku choď na faru, kde si bol pokrstený, rodičia ti to povedia ak nevieš, na fare vyplníš jedno jednoduché tlačivo a staneš sa tým okamihom neveriacim a vypísaný z cirkvi, nemusíš tu vypisovať litánie o tom čo je zvrátene... urob si podľa svojho si už dospelý a rodičia ti nemôžu zakazovať voľbu svojho vyznania...
ak sa tvoji rodičia zobrali v kostole, sú teda kresťania, bolo ich povinnosťou ťa pokrstiť, tak to určuje cirkevný zákon a vlastne je to vôľa Božia...
ad2, na to či je oplodnenie umele hriech, odpovedám, že ano, je to ťažký hriech proti vôli Boha Stvoriteľa...
ad3, nie som jehovista a ani by som sa nikdy ním stať nechcel...
ad4, ano bol som zlý, sprostý cynik k vlastným rodičom, ale Boh ma tak miloval, že ma skrze chorobu obrátil na správnu cestu, čo tebe veľmi ťažko, vlastne vôbec nemôžem vysvetliť, mať milosrdenstvo Božie v srdci, je najväčší dar od Boha..
rob ako uznáš za vhodné, tvoj život , čo a ako máš činiť ti nikdy nikto nemôže diktovať, môže ti akurátne niekto povedať, že si na zlej ceste, ktorá nevedie k Bohu...
to je všetko
pohybujem sa v prostredi a spoločenstvách veriacich, viem, aký je postup vystúpenia z cirkvi, ako dlho to trvá a čo je potrebné pre to urobiť, aj napriek tomu, že RKC doteraz tvrdí, že ak bol človek raz pokrstený, vystúpiť nemôže ale písal som o inom samozrejme, čo ti asi ušlo... na margo toho - nie, moji rodičia nemali cirkevný sobáš, takže? Otázka bola ale položená inak...
kde tvoj boh stvoritel pise, ze je spravne kupcit s ludskymi organmi?
písal som, že mi pripadáš ako jehovista, nie že si jehovista
ťažko či vôbec mi vysvetliť? dôvod? prečo máš pocit, že asi len ty jediny si zažil nieco hrozné, tazke, traumatizujuce a bolestné?
@salora
s tým výstupom z cirkvi nemáš pravdu, veľký problém je z rozvodom...
lebo tm je dobre ti známa ta klauzulka, čo Boh spojil, to človek nech nerozlučuje, pri Krste nič take nestojí, no...
ale potom nechápem, prečo ťa dávali pokrstiť, keď nemali sobáš v kostole, zrejme to bolo za komunizmu a dali ťa pokrstiť tajne, šak sa ich na to spýtaj..
kupčenie s orgánmi, zabudol som priznávam, že by to nemalo prinášať hmotné statky pre darcu, to máš pravdu...to darcovstvo by bolo zo zištných dôvodov a to sa aj mne protivý...
môj život do obrátenia bol celý jedna neskutočná trauma, sebectvo, pýcha, cynizmus, hnus nad hnus...
prečo práve mňa Boh zachránil a skrze kómu som prešiel tunelom, ocitol som sa v raji a Boh ma poslal naspäť...bolo zrejme vymodlené mojími rodičmi, sú veriaci, vlastne už iba matka, lebo otec krátko na to ako som sa prebral zomrel...
ja Boha milujem, dal mi možnosť napraviť svoj život a ja ho mám teraz sklamať, to by som sa ako mal cítiť, to by som sa vlastne vrátil do toho hnoja v ktorom som kedysi žil...
nakoniec ver mi, aj keď Boha neveríš, vedz, že Boh teba miluje, si predsa Jeho dieťa On ťa stvoril...
a ano na birdzi som jediný čo prešiel tunelom, nemám vedomosť, že tu je aj niekto iný s podobnými skúsenostiami...bolesť pominula, som šťastný a aj to som rád a vôbec sa za to nehnevám, že si dokázal do mňa kopnúť osloviť ma, lebo ľudia su už tak ľahostajní, že ani to sa im nechce, ty aspoň hladáš pravdu...
pokoj Pánov nech ťa sprevádza životom
@zajkousko RKC tvrdí, že je spoločenstvom, do ktorého, keď človek vstúpi krstom, už nemôže vystúpiť. A toto tvrdí nejeden kňaz. A nie je to pravda.
To, že ty nemáš vedomosť ale neznamená, že tu nik iný nie je... takže ak nemáš vedomosť, tak netvrď, že si jediný
a k tomu krstu - ja neviem, odkiaľ máš informácie, ale čo si napísal doteraz, je de facto i de jure blbosť... rodičia nemusia byť pokrstení, nemusia byť ani zosobášení v kostole, aby mohli dať pokrstiť dieťa - to platí aj teraz. Taktiež ho nemusia dať pokrstiť po narodení ale pokojne može byť pokrstene aj neskor... a v pripade, ze sa aj samo rozhodne, ze chce byt pokrstene a prijat katolicku vieru. A ani za socializmu sa nemuselo v ČSSR krstiť tajne...
@salora
v poriadku, potom ja žijem na inej planéte a žilina je mesto v galaxii Androméda
vo všetkom, ale všetkom čo som ti napísal nemám pravdu, ži si vo svojom svete a rob si ako uznáš z vhodné, ja ťa nemienim presviedča, tam kde nie je snaha nie je ani cesta, ale ani ty mňa nepresvedčíš, tak o čom je vlastne toto všetko písanie, mrhanie časom...
a nakoniec moji dedko a babka boli tajne zosobášení v kostole a aj mojich rodičou tajne krstili a im asi budem veriť...ty si vôbec nevieš predstaviť prenasledovanie kresťanou za komunizmu...
moju babku vyhodili zo školstva,lebo ju nejaký hajzel odfotil ako vychádzala z kostola, čo mi ideš rozprávať, sa prebuď
k tomu krstu - c. 868 § 1 °1 CIC resp. c. 868 § 1 °2 CIC
moja stará mam z otcovej strany učila na ĽŠU v Žiline a 2x denne chodila do farského kostola alebo do Sirotára a nemala žiadne problém, takže? Chcela, aby naši mali svadbu v kostole, nebol problém ale otec to odmietol... takže? A bol som normálne oficiálne pokrstený vo Farskom kostole.... takže? Neviem si predstaviť život za socializmu? (komunizmus u nas nebol) Keď tu na Birdzi trošku pozornejšie popátraš, tak zistíš môj vek a prestaneš tárať niečo o nevedomosti a prebudení sa
@salora
ja som nežil za komunizmu alebo čo to bolo, ty si žil, tak preto to tak ovládaš, ja čerpám zo spomienok vlastnej rodiny...
za tvojho socializmu vraj existovala aj štb, kto vie či s nou nespolupracovali vaši, ked šim všetko taj fajnove prešlo
Naliehavosť krstu dieťaťa:
KKC 1257: Sám Pán Ježiš tvrdí, že krst je
nevyhnutne potrebný na spásu. Preto prikázal svojim učeníkom, aby
ohlasovali evanjelium a krstili všetky národy. Krst je nevyhnutne
potrebný na spásu tým, ktorým sa ohlasovalo evanjelium a mali
možnosť požiadať o túto sviatosť. Cirkev nepozná nijaký iný
prostriedok na zaistenie vstupu do večnej blaženosti, iba krst.
Preto sa chráni, aby nezanedbala poslanie, ktoré dostala od Pána,
čiže postarať sa, aby boli „znovuzrodení z vody a z Ducha“ všetci,
ktorí môžu byť pokrstení. Boh zviazal spásu so sviatosťou krstu, ale
on sám nie je viazaný svojimi sviatosťami.
Kán.
867 CIC - § 1. Rodičia sú povinní postarať sa, aby deti boli
pokrstené v prvých týždňoch; čím skôr po narodení, ba ešte
predtým sa majú obrátiť na farára, aby požiadali o sviatosť pre
dieťa a aby sa na ňu náležite pripravili. § 2. Ak sa dieťa nachádza
v nebezpečenstve smrti, má sa bezodkladne pokrstiť.
@zajkousko ano, existovala ŠTB.... kostoly boli verejne prístupné a to, že tvoju babku niekto udal, neznamá, že všetci tí ľudia, ktorí chodili za socializmu v ČSSR do kostolov, spolupracovali s ŠTB a štátnou mocou, tak láskavo váž svoje slová, ktoré píšeš.... a už som ti neraz napísal, že nemusíš ľutovať niekoho, kto o tvoju ľútosť nestojí. Choď ľutovať napr. na takú detskú onkológiu... obhajovať existenciu boha a hlavne vysvetľovať, aký "vyšší zámer" má tvoj boh s tými, ktorí tam ležia a s ich najbližšími....
a uvedom si, že zákony, sú jednoznačné... to platí aj pre kódex cirkevného práva, takže žiadne A či B - výklad je jednoznačný - takže ešte raz a pomalšie: dieťa NEMUSÍ byť pokrstené hneď po narodení (myslím tým aj rok či dva....), rodičia NEMUSIA byť zosobášení cirkvou, NEMUSIA byť katolíci a NEMUSIA byť pokrstení, dieťa (v zmysle potomok svojich rodičov) MOŽE byť pokrstené aj vo veku, kedy o tom dokáže samo rozhodnúť
@salora
maš formulár, vypíš, urob si ako chceš, nech sa tane vôľa tvoja a buď sťastný a druhých nechaj na pokoji, je jasne, že tu vedome vyrývaš a robiš machra, lebo ty si zjedol všetku múdrosť sveta, len na jedno si zabudol, že nad tebou je ešte Boh a díva sa čo tu zvádzaš, čo za nezmysli vnucuješ druhým...
komunizmus som nepoznal a ani nechcem, nezaujíma ma, máš lepšie vedomosti, potom si ich nechaj pre seba a nechváľ sa s takými hnusnými vecami po birdzi...
Boha nerieš, za to že ľudia trpia sú zodpovední Adam a Eva, že zhrešili v raji a zjedli od hada - satana ponúknuté ovocie zo stromu poznania...
za všetkým sú ľudia, že odpadli od Boha a prijali vieru diabla...
nie sa čomu čudovať, že svet krváca v bolestiach...
každý jeden čo uverí bude spasení a o tie deťúrence v špitáli dvojnásobne, lebo možno trpia aj za teba, za tvoj hnusný cynizmus a odpadlíctvo
@zajkousko ak niekto napíše jednoducho overiteľné fakty a tvrdí, že ty píšeš blbosti (alebo vedome klameš? ) tak je macher a pojedol všetku múdrosť? Ty sem flákaš celé odseky CIC ale ja som najmudrejsi, ano? Zaujímavý postoj... a ukaz mi jeden nezmysel, ktorý tu ja niekomu vnucujem... na rozdiel od tvojich rozprávok, ktoré ty vnucuješ všetkým naokolo v každej jednej diskusii... ty nie si jehovista, ty si horší, ako jehovista... si netolerantný bez vlastného názoru a schopnosti poriadne argumentovať. A len sa pekne vzdelávaj a nezabúdaj, že kto nectí históriu, nezaslúži si budúcnosť... prípadne si zaslúži, aby sa mu tá história znova zopakovala.
druhý (a tretí) odsek nejdem ani komentovať, ty "KRESŤAN".... či si alebo nie si kresťan, si primitív a daj si pozor, aby ti raz niekto za tvoje reči a osočovanie nerozbil papulu. Keby si mi taketo nieco povedal v Ziline v krcme pri pive, asi by si uz nepotreboval stomatológa, Ked budem v Ziline, dam ti adresu a prid mi to povedat do očí, ty hrdina. Kto dokáže niekoho de facto obviniť z nejakého udavačstva, si ani nič iné nezaslúži, ako poriadne po pysku... nepoznáš, nevieš a dovolíš si taketo invektivy...
"Blahoslavení ste, keď vás budú pre mňa potupovať a prenasledovať a všetko zlé na vás nepravdivo hovoriť; radujte sa a jasajte, lebo máte hojnú odmenu v nebi“
@zajkousko na mňa týmito báchorkami plýtvať nemusíš... a po tom včerajsku, čo si predviedol, nemusíš už vôbec reagovať na moje komentáre, ani v najmenšom ma nezaujímajú
@zajkousko prvý? ja som ti pokladal otázky, na ktoré si neodpovedal... a zaujímavý spôsob pokory, snažiť sa niekoho uraziť... ale nerieš, svoje som ti k tomu napísal a viac ma to nezaujíma.
Čisto teoreticky áno, ale v praxi by to nebolo možné. Pretože aj tá najušľachtilešia myšlienka (v tomto prípade riskovať svoj život, aby som niekomu inému zachránil život) sa vždy zvrhne. Vždy sa nájdu nejaké svine, čo to zneužijú. Je to síce hrozivý scenár, ale verím, že by sa to niekde naozaj odohrávalo: Unášali by sa ľudia a vyhrážali sa im/mučili ich, aby podpísali papiere, že súhlasia s darovaním orgánov, prípadne by sa navštevovali miesta, kde sú negramotní ľudia a dávali by sa im podpísať tie papiere, (aj teraz sa unášajú ľudia na orgány, ale s papiermi že to robia dobrovoľne by to pre tých únoscov bolo ešte ľahšie, pretože by mali vlastne zákon na svojej strane). Jednoducho si myslím, že by sa z toho stal veľmi výhodný obchod, a ľuďom by to prinieslo ešte viac zla ako dobra. Bohužiaľ, žijeme v takej dobe. Z krátkodobého hľadiska by to možno bolo fajn, ale vo všeobecnosti by to mohlo mať na ľudstvo hrozný dopad.Takže možno sa teraz do mňa niekto pustí, ale ja by som NESÚHLASILA.
@method Nemôžem si pomôcť, ale môžem to čítať aj stokrát, a vždy ma pri tom chytí pocit, akoby mi hovorili niekde v obchode Ďakujeme za nákup, prídťe zas :S
@zajkousko zajo tebe ta koma musela fakt vazne poskodit mozog, pre dobro vedy by si sa mal dat is niekam vysetrit, pripadne darovat svoj mozog nejakemu vyskumnemu ustavu. Hned teraz, najlepsie.
A prosím, PROSÍM prestaň socializmu hovoriť komunizmus, trhá mi to oči.
@method jasne ze mozes pre mna je to z urciteho hladiska sebaposkodzovanie a predavanie vlastneho tela...nechcem povedat, ze na urovni prostitucie ale ciastocne sa to da prirovnat. Ked niekto organ DARUJE, je to vec uplne ina, rovnako ako ked sa s niekym vyspim preto, ze proste chcem. Obchodovanie s vlastnym telom alebo akoukolvek jeho castou vsak nepodporujem. Dufam ze chapes, ako to myslim.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
63 komentov
@Flanelka no tak, vramci obrody Birdzu by si mohla nieco napisat
nespôsobili by smrť, nezmrzačili by telo a hlavne, aby bola slobodná - dobrovoľná vôľa darcu urobiť tento šlachetný čin...
všetko ostatné spadá do 10. Božích prikázani, ktorým je nezabiješ - nespôsobiš ujmu na zdraví...
ale chodím sa pozerať ako psychická podpora a celkom ma tie témy vždy zaujímajú ty?
@dumbledore prepáč, nevšimla som ti. áno, dovoľuje predať oko, obličku alebo časť pečene, ale nie srdce.
a) sa predpokladá, že odber vážne neohrozí zdravotný stav darcu,
b) sa predpokladá priamy liečebný prospech pre príjemcu,
c) prospech pre príjemcu prevažuje nad ujmou darcu,
d) nemožno získať vhodný orgán, tkanivo alebo bunky od mŕtveho darcu,
e) nie je známy nijaký alternatívny liečebný postup s lepším alebo porovnateľným výsledkom.
A osobou, ktorá chce darovať orgán môže byť len osoba plne spôsobilá na právne úkony, ktorá dala na odber písomný informovaný súhlas po predchádzajúcom poučení. Vo výnimočných prípadoch darcom podľa môže byť aj osoba nespôsobilá dať informovaný súhlas na základe informovaného súhlasu zákonného zástupcu, ak
a) sa odber týka regeneratívneho tkaniva,
b) nie je k dispozícii vhodný darca, ktorý je spôsobilý dať informovaný súhlas,
c) potenciálnym príjemcom je brat darcu alebo sestra darcu,
d) darcovstvo má pre príjemcu život zachraňujúci potenciál.
Darcom podľa predošlého nesmie byť osoba, ktorá je vo väzbe alebo vo výkone trestu odňatia slobody.
Čiže je to zákonom ošetrené.
» www.etrend.sk/ekonomika/preco...
many fun
very joke
a odpoveď na otázku je Nesúhlasim
mňa nevyprovokuješ a zvlášť ty, keď viem o koho sa jedná...
ak si pokrstený potom si aj kresťan katolík a je to veľmi žalostné čítať po tebe čo píšeš
si mi neodpovedal na otázku, si pokrstený?
ad1, ak si pokrstený a s touto vierou - cirkvou nesúhlasíš, más slobodnú vôľu od Boh, preto konaj ak ti to pomôže a privedie tvoju dušu k pokoju, tak, že po novom roku choď na faru, kde si bol pokrstený, rodičia ti to povedia ak nevieš, na fare vyplníš jedno jednoduché tlačivo a staneš sa tým okamihom neveriacim a vypísaný z cirkvi, nemusíš tu vypisovať litánie o tom čo je zvrátene... urob si podľa svojho si už dospelý a rodičia ti nemôžu zakazovať voľbu svojho vyznania...
ak sa tvoji rodičia zobrali v kostole, sú teda kresťania, bolo ich povinnosťou ťa pokrstiť, tak to určuje cirkevný zákon a vlastne je to vôľa Božia...
ad2, na to či je oplodnenie umele hriech, odpovedám, že ano, je to ťažký hriech proti vôli Boha Stvoriteľa...
ad3, nie som jehovista a ani by som sa nikdy ním stať nechcel...
ad4, ano bol som zlý, sprostý cynik k vlastným rodičom, ale Boh ma tak miloval, že ma skrze chorobu obrátil na správnu cestu, čo tebe veľmi ťažko, vlastne vôbec nemôžem vysvetliť, mať milosrdenstvo Božie v srdci, je najväčší dar od Boha..
rob ako uznáš za vhodné, tvoj život , čo a ako máš činiť ti nikdy nikto nemôže diktovať, môže ti akurátne niekto povedať, že si na zlej ceste, ktorá nevedie k Bohu...
to je všetko
pohybujem sa v prostredi a spoločenstvách veriacich, viem, aký je postup vystúpenia z cirkvi, ako dlho to trvá a čo je potrebné pre to urobiť, aj napriek tomu, že RKC doteraz tvrdí, že ak bol človek raz pokrstený, vystúpiť nemôže ale písal som o inom samozrejme, čo ti asi ušlo... na margo toho - nie, moji rodičia nemali cirkevný sobáš, takže? Otázka bola ale položená inak...
kde tvoj boh stvoritel pise, ze je spravne kupcit s ludskymi organmi?
písal som, že mi pripadáš ako jehovista, nie že si jehovista
ťažko či vôbec mi vysvetliť? dôvod? prečo máš pocit, že asi len ty jediny si zažil nieco hrozné, tazke, traumatizujuce a bolestné?
s tým výstupom z cirkvi nemáš pravdu, veľký problém je z rozvodom...
lebo tm je dobre ti známa ta klauzulka, čo Boh spojil, to človek nech nerozlučuje, pri Krste nič take nestojí, no...
ale potom nechápem, prečo ťa dávali pokrstiť, keď nemali sobáš v kostole, zrejme to bolo za komunizmu a dali ťa pokrstiť tajne, šak sa ich na to spýtaj..
kupčenie s orgánmi, zabudol som priznávam, že by to nemalo prinášať hmotné statky pre darcu, to máš pravdu...to darcovstvo by bolo zo zištných dôvodov a to sa aj mne protivý...
môj život do obrátenia bol celý jedna neskutočná trauma, sebectvo, pýcha, cynizmus, hnus nad hnus...
prečo práve mňa Boh zachránil a skrze kómu som prešiel tunelom, ocitol som sa v raji a Boh ma poslal naspäť...bolo zrejme vymodlené mojími rodičmi, sú veriaci, vlastne už iba matka, lebo otec krátko na to ako som sa prebral zomrel...
ja Boha milujem, dal mi možnosť napraviť svoj život a ja ho mám teraz sklamať, to by som sa ako mal cítiť, to by som sa vlastne vrátil do toho hnoja v ktorom som kedysi žil...
nakoniec ver mi, aj keď Boha neveríš, vedz, že Boh teba miluje, si predsa Jeho dieťa On ťa stvoril...
a ano na birdzi som jediný čo prešiel tunelom, nemám vedomosť, že tu je aj niekto iný s podobnými skúsenostiami...bolesť pominula, som šťastný a aj to som rád a vôbec sa za to nehnevám, že si dokázal do mňa kopnúť osloviť ma, lebo ľudia su už tak ľahostajní, že ani to sa im nechce, ty aspoň hladáš pravdu...
pokoj Pánov nech ťa sprevádza životom
To, že ty nemáš vedomosť ale neznamená, že tu nik iný nie je... takže ak nemáš vedomosť, tak netvrď, že si jediný
a k tomu krstu - ja neviem, odkiaľ máš informácie, ale čo si napísal doteraz, je de facto i de jure blbosť... rodičia nemusia byť pokrstení, nemusia byť ani zosobášení v kostole, aby mohli dať pokrstiť dieťa - to platí aj teraz. Taktiež ho nemusia dať pokrstiť po narodení ale pokojne može byť pokrstene aj neskor... a v pripade, ze sa aj samo rozhodne, ze chce byt pokrstene a prijat katolicku vieru. A ani za socializmu sa nemuselo v ČSSR krstiť tajne...
prezraď mi, koľko máš rokov...
v poriadku, potom ja žijem na inej planéte a žilina je mesto v galaxii Androméda
vo všetkom, ale všetkom čo som ti napísal nemám pravdu, ži si vo svojom svete a rob si ako uznáš z vhodné, ja ťa nemienim presviedča, tam kde nie je snaha nie je ani cesta, ale ani ty mňa nepresvedčíš, tak o čom je vlastne toto všetko písanie, mrhanie časom...
a nakoniec moji dedko a babka boli tajne zosobášení v kostole a aj mojich rodičou tajne krstili a im asi budem veriť...ty si vôbec nevieš predstaviť prenasledovanie kresťanou za komunizmu...
moju babku vyhodili zo školstva,lebo ju nejaký hajzel odfotil ako vychádzala z kostola, čo mi ideš rozprávať, sa prebuď
k tomu krstu - c. 868 § 1 °1 CIC resp. c. 868 § 1 °2 CIC
moja stará mam z otcovej strany učila na ĽŠU v Žiline a 2x denne chodila do farského kostola alebo do Sirotára a nemala žiadne problém, takže? Chcela, aby naši mali svadbu v kostole, nebol problém ale otec to odmietol... takže? A bol som normálne oficiálne pokrstený vo Farskom kostole.... takže? Neviem si predstaviť život za socializmu? (komunizmus u nas nebol) Keď tu na Birdzi trošku pozornejšie popátraš, tak zistíš môj vek a prestaneš tárať niečo o nevedomosti a prebudení sa
ja som nežil za komunizmu alebo čo to bolo, ty si žil, tak preto to tak ovládaš, ja čerpám zo spomienok vlastnej rodiny...
za tvojho socializmu vraj existovala aj štb, kto vie či s nou nespolupracovali vaši, ked šim všetko taj fajnove prešlo
» ateisti.sk/vystupenie-z-ci...
» zbohom.net/formular/...
vystúp a nezáviď, že môže niekto v dnešnej dobe naozaj veriť v Boha...
je mi ťa úprimne ľúto, Zbohom
keď si napísal A mal si napísať aj B
Naliehavosť krstu dieťaťa:
KKC 1257: Sám Pán Ježiš tvrdí, že krst je
nevyhnutne potrebný na spásu. Preto prikázal svojim učeníkom, aby
ohlasovali evanjelium a krstili všetky národy. Krst je nevyhnutne
potrebný na spásu tým, ktorým sa ohlasovalo evanjelium a mali
možnosť požiadať o túto sviatosť. Cirkev nepozná nijaký iný
prostriedok na zaistenie vstupu do večnej blaženosti, iba krst.
Preto sa chráni, aby nezanedbala poslanie, ktoré dostala od Pána,
čiže postarať sa, aby boli „znovuzrodení z vody a z Ducha“ všetci,
ktorí môžu byť pokrstení. Boh zviazal spásu so sviatosťou krstu, ale
on sám nie je viazaný svojimi sviatosťami.
Kán.
867 CIC - § 1. Rodičia sú povinní postarať sa, aby deti boli
pokrstené v prvých týždňoch; čím skôr po narodení, ba ešte
predtým sa majú obrátiť na farára, aby požiadali o sviatosť pre
dieťa a aby sa na ňu náležite pripravili. § 2. Ak sa dieťa nachádza
v nebezpečenstve smrti, má sa bezodkladne pokrstiť.
a uvedom si, že zákony, sú jednoznačné... to platí aj pre kódex cirkevného práva, takže žiadne A či B - výklad je jednoznačný - takže ešte raz a pomalšie: dieťa NEMUSÍ byť pokrstené hneď po narodení (myslím tým aj rok či dva....), rodičia NEMUSIA byť zosobášení cirkvou, NEMUSIA byť katolíci a NEMUSIA byť pokrstení, dieťa (v zmysle potomok svojich rodičov) MOŽE byť pokrstené aj vo veku, kedy o tom dokáže samo rozhodnúť
maš formulár, vypíš, urob si ako chceš, nech sa tane vôľa tvoja a buď sťastný a druhých nechaj na pokoji, je jasne, že tu vedome vyrývaš a robiš machra, lebo ty si zjedol všetku múdrosť sveta, len na jedno si zabudol, že nad tebou je ešte Boh a díva sa čo tu zvádzaš, čo za nezmysli vnucuješ druhým...
komunizmus som nepoznal a ani nechcem, nezaujíma ma, máš lepšie vedomosti, potom si ich nechaj pre seba a nechváľ sa s takými hnusnými vecami po birdzi...
Boha nerieš, za to že ľudia trpia sú zodpovední Adam a Eva, že zhrešili v raji a zjedli od hada - satana ponúknuté ovocie zo stromu poznania...
za všetkým sú ľudia, že odpadli od Boha a prijali vieru diabla...
nie sa čomu čudovať, že svet krváca v bolestiach...
každý jeden čo uverí bude spasení a o tie deťúrence v špitáli dvojnásobne, lebo možno trpia aj za teba, za tvoj hnusný cynizmus a odpadlíctvo
druhý (a tretí) odsek nejdem ani komentovať, ty "KRESŤAN".... či si alebo nie si kresťan, si primitív a daj si pozor, aby ti raz niekto za tvoje reči a osočovanie nerozbil papulu. Keby si mi taketo nieco povedal v Ziline v krcme pri pive, asi by si uz nepotreboval stomatológa, Ked budem v Ziline, dam ti adresu a prid mi to povedat do očí, ty hrdina. Kto dokáže niekoho de facto obviniť z nejakého udavačstva, si ani nič iné nezaslúži, ako poriadne po pysku... nepoznáš, nevieš a dovolíš si taketo invektivy...
"Blahoslavení ste, keď vás budú pre mňa potupovať a prenasledovať a všetko zlé na vás nepravdivo hovoriť; radujte sa a jasajte, lebo máte hojnú odmenu v nebi“
Pour féliciter
začal si ty prvý a j som sa snažil byť iba pokorný a nenechať sa vyprovokovať...
mier
A prosím, PROSÍM prestaň socializmu hovoriť komunizmus, trhá mi to oči.
K téme: rozhodne nesúhlasím.