Akoze mne do schranky tu Som na tomto druhy den, tak snad sa zorientujem. Inak sa to bude riesit cez maily,mimo takychto for. Tu len hladam ludi, odkaz...oznam.
Socialna fobia: prezivanie silneho distresu, nepohody a uzkosti v pritomnosti cudzich ludi (priblizne). Pritomne su fyziologicke symptomy: busenie srdca, moze byt trpnutie koncatin, zvieranie zaludka, pocit zavrate, nutkanie na zvracanie, navaly tepla a ine. Objavuje sa silna uzkost uz pred udalostou, kde sa vyskytuje velky pocet ludi alebo ludia, ktori sposobuju strach.
Typickym priznakom je dalej obavanie sa toho, co si druhi o cloveku myslia, presvedcenie, ze sa nevie spravat, nevie, co povedat. Tieto obavy su velmi silne, mozu sposobit az zablokovanie (clovek je tichy v spolocnosti alebo napr. pred publikom s tazkostami dokaze rozpravat alebo citat referat a podobne). Objavuej sa vyhybave spravanie alebo minimalne silna tuzba vyhnut sa obavanej socialnej situacii.
Ahoj, Ooooo, no prave, ze tymto ludom to neprejde. Preto fobia. Ze im to velmi zasahuje do zivota, obmedzuje ich to, nejde len o beznu nervozitu z cudzich ludi, ale o skutocnu uzkost. Rozdiel bude v intenzite hlavne. A v tom, nakolko to zacina obmedzovat zivot. Existuju velmi silne formy SF, kedy tito ludia neznesu ani len navstevu u seba doma, zatvoria sa do izby, kym navsteva brata, mamy a pod. neodide, tak velmi su nesvoji z kontaktu s druhymi ludmi. Nie ale vzdy, nastastie, to som udala vazny pripad . Ale su aj taki, napr. nie su schopni DOSLOVA docitat referat pred triedou.
no ja neviem, či taký sociálny fobik by ti napísal, teda možno hej, ale predstavujem si seba samu v koži kolegu, ktorý trpí sociálnou fóbiou... z toho mi vyplýva, že by som ani na net nechodila, kde je kopec ľudí, iba ak by tam bola výkyva v tom, že žijem virtuálnym svetom a anonymne, mňa by to ale logicky neťahalo ani vo virtualite medzi ľudí
veď som nepovedala, že nenapíše určite, certo, je možnosť, ale skôr sa teda prikláňam, že nie, a ty podľa čoho súdiš? teda dotieravá otázka, ja viem, nechaj tak
džimmy, to ani nehovor, to som nechcela, jaká som niekedy drzá, ale tvoja myšlienka o myšlienke vesmíru sa mi páči inak trochu odveci píšem
funebráčka, je, veď nehovorím, že nie, ale keď sa človek bojí aj názorov na seba? hoci aj vo virtuálnom svete? keď raz človek nemá sebaistotu, tento svet ho ešte môže viac zničiť, obzvlášť viac, lebo ľudia sú všelijakí
@zipporah Ale to nie je zas tak. Na nete sa na to môžeš vysrať, to iné úplné iné, keď píšeš o fekáliach niekde z tmavého kúta, kde ťa nikto nevidí, než keď musíš prejsť cez mesto plné ľudí.
heh, ste zvláštni... tak napíšte tej dievčine, ak to myslíte vážne teda... no ja som mala kolegu, ktorý sa nás dosť bál, ja neviem, či vy ste také extrémne prípady, lebo ja si vážne neviem ani vo sne predstaviť, že taký človek, ako on, by tu sedel za netom a štebotal ako by sa nič nedialo ve´d to je strašné, dosť mi je ho ľúto... mala som ho raz na analytickej chémie, verte mi, že len vtedy som ja sa zmenila na fobika, nevedela som, čo urobiť, aby sa nebál, aby bol v pohode, nechcela som, aby spravil čo len najmenšiu chybičku, inak by ho to tam položilo, bála som sa k nemu ozvať... pretože on sa podľa mňa bál toho, kto sa k nemu ozval... samozrejme, asi ani sa nedostal k bc štátniciam, ktovie, čo s ním je, ale pekne sa držal, do tretieho ročníka, za to len mu klobúk skladám... že vydržal aj tie ústne skúšky, počula som, že aj mikrobiologička na neho strašne kričala, tak to už vážne bola sviňa riadna.... keď si predstavím, aké podmienky skvelé majú fobici tu, anielen oni, ale clekovo zdravotne postihnutejší ľudia tu majú tuttove zabepzečenie a sebarealizáciu, toto by by sa malo u nás dať viac do pozornosti, ale ak osprávne poznamenal jeden človek... tu si ani zdravý človek nenájde prácu, nie ešte hendikepovaný
džimmy, však dakedy aj čítam, jeden by o tom vedel hovoriť... ale nie, tam si sa raz zmienil v tých článkoch o vesmíre, kde dvaja useri podávajú veľavravné informácie o vesmíre, ale hlavne o sebe
@18 To je inak zaujimave, ze ja mam napriklad na internete omnoho vyssiu sebadoveru a casto sa mi aj lahsie vyjadruje, trefnejsie dokazem zo seba dostat to co citim, co si myslim...nez medzi ludmi, kedy mozem mat aj trochu tremu a tak. A tiez na nete si ani tak nepripustam veci, napr. ak by bol niekto tu ku mne neprijemny, ani si to nevsimam, ale ak by to bolo v skutocnosti, bolo by to ine, ublizilo by mi to. Aby som to zhrnula, tak si myslim ze inetrnet moze byt aj velmi dobry na vyjadrovanie myslienok a nazorov aj pre ludi, ktori su povedzme v spolocnosti tichsi, uzavretejsi, ako trebarz aj ja.
inak, džimmy, nechcem to veľmi zverejňovať, ale moja blízka osobka má dlhoročný problém a preto aspoň spolovice chápem svet ľudí, čo sú viac mimo spoločnosti
@30 No aj to je z kníh aj nie, aj nie. Ešte som takúú nečítal, kde by to bolo.
Ako vždy, málokto pochopí niečo tak ako to ja myslím, takže to vysvetlím...
Midgard je vo vikingskej mytológii jedna z planín svetového stromu Yggdrasil. No a na tej planine žijú ľudia. Je to svet ľudí, takže to vyjadruje, že žijem na zemi
@32 Teraz neviem, čo nechceš zverejňovať. Jeho stav, alebo niečo o mojom? Mne to je jedno ak chcete o tom niečo vedieť...
Ahojte Ja asi chapem, co Zipporah chcela napisat a povedat, hej, viem si predstavit, ze su ludia s takou silnou SF, ze by sa nezapojili do chatu, pretoze by neboli schopni sa odosobnit. Urcite su taki ludia so SF, co sa nezapoja niekam, kde je vobec moznost, ze by ich nazor alebo cokolvek, co vyjadrili, ktokolvek napadol, aj ked len virtualne. Rozhodne. Ale to su uz velmi silne formy SF pravdepodobne, a su aj menej silne, a ti sa ozyvaju - pekne od nich! Takze nabor pokracuje dalej! Pekny den!
@rischo : helou, ked mas 18, tak to nie, aspon 20 by bolo idealne. Co je SF - vid koment c.9. Velmi strucne; SF je prezivanie strachu, uzkosti pri socialnom kontakte. Uplne ludovo, strach z ludi, cize clovek sa medzi inymi, najma cudzimi ludmi vyrazne citi neprijemne, ma iracionalny strach z toho, ze ho kritizuju a negativne hodnotia, takze casto to dopadne tak, ze sa socialny fobik radsej nicoho nezucastnuje, kde by nejake ohorzenie co i len negativnou myslienkou o nom mohlo hrozit.
Hej da sa, do akej miery, je trosku relativne, dost to zavisi od aktivneho pristupu toho, kto to ma. Psychoterapia, pripadne pilule, vela sa ucit zo sveta okolo a citat knizky, ktore cloveku objasnia, co sa to s nim vlastne deje. Je to fakt velmi neprijemna zalezitost, stale sa citit v napati, ked za to clovek ani nemoze a nema najmensi zaujem sa tak citit.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
45 komentov
predstavujem si pod tým kadečo
Typickym priznakom je dalej obavanie sa toho, co si druhi o cloveku myslia, presvedcenie, ze sa nevie spravat, nevie, co povedat. Tieto obavy su velmi silne, mozu sposobit az zablokovanie (clovek je tichy v spolocnosti alebo napr. pred publikom s tazkostami dokaze rozpravat alebo citat referat a podobne). Objavuej sa vyhybave spravanie alebo minimalne silna tuzba vyhnut sa obavanej socialnej situacii.
Zhruba takto je to so SF.
funebráčka, je, veď nehovorím, že nie, ale keď sa človek bojí aj názorov na seba? hoci aj vo virtuálnom svete? keď raz človek nemá sebaistotu, tento svet ho ešte môže viac zničiť, obzvlášť viac, lebo ľudia sú všelijakí
@zipporah @26 Aha No je to môj názor Presne viem, akých užívateľov máš na mysli
takže aj my si rozumieme bez planých rečí
midgard je niečo z knihy, dačo mi t ohovorí, všakže je tvoj svet svet knííííh???
Ako vždy, málokto pochopí niečo tak ako to ja myslím, takže to vysvetlím...
Midgard je vo vikingskej mytológii jedna z planín svetového stromu Yggdrasil. No a na tej planine žijú ľudia. Je to svet ľudí, takže to vyjadruje, že žijem na zemi
@32 Teraz neviem, čo nechceš zverejňovať. Jeho stav, alebo niečo o mojom? Mne to je jedno ak chcete o tom niečo vedieť...
@cortes A nechces sa pridat?