Ahojte.
Toto forum asi nebude standartne a vela ludi asi ani nepochopi aky mam vlastne problem
No ja som sa rozhodol ho aj tak napisat. Lebo ma to zozier.
Ide o to ze niesom z nejakej bohatej rodiny. Nie sme vyslovene chudobny, na zaklad sme
Mna asi kurva jebne! 20 minut tu pisem forum a zistim ze @0 je obmedzene na tak malo znakov.
OK. Este raz, stručne.
Nie som z bohatej rodiny, akoze nie sme vyslovene chudobny, zaklad vzdy bol, sem-tam dovolenka, ale iPhony nemame.
Mal som xbox 360 a na nom hru ktora mi veeelmi prirastla k srdcu. Mozno preto ze som ju hraval ked som prezival tazke obdobie, neviem. Ale strasne ju mam rad.
Lenze jedneho dna sa mi xbox znicil. Taak to som neprekusol a zacal este v cez JÚN makat na brigáde. Zo začiatku to bolo ťažké, popri škole ešte aj. Vsak niektorí možno poznáte.
Lenže po asi mesiaci sa na mna šťastie usmialo. A prisla super prilezitost. Nechcem moc konkretizovat lebo mono na B chodii niekto koho poznám a nechcem nech vie ze som to ja. xD
Jednoducho super prilezitost, brigada ktora ma BAVILA, a nemusel som ani nejak makat, nehovorim ze som robil na 50%, ale na 100% nie, mozno 70-80%.
A peniazky boli z toho dost slušné, ako píšem, šťastie sa na mňa usmialo, asi mam dobrú karmu heheh.
No a rozhodol som sa rovno kupit si nie konzolu, ale slušný, vykonny, drahý, dobrý notebook. Nie len kvôli tej hre (ktoru som si tiez KUPIL (aj ked sa mozno da stiahnut free, ale som niekedy moc poctivy), ale aj kvôli inym cinnostiam, pozeranie filmov, škola, zábava, .. stary ntb pomaly odchadzal.
No lenže rodičia nejak neprekusli ze som si tak lahko za tak kratku dobu nasetril na ten notebook, a otec mi raz povedal ze su to "nezasluzene peniaze". Mozno ma trosku pravdu, ze je ich viac, ako som odrobil, ale prvy mesiac (jun) som fakt makal jak kôň a za dost podpriemerny plat..
No a mna teda zaujima co si o tom myslite? Je to nieco zle, ked mam stastie a proste za malo námahy dostanem väčšiu odmenu?
Keby ste napriklad nasli na zemi 1000 e, a kupite si iPhone, mali by ostatni právo zazerat na vás? (Majitel by sa nenasiel ).
A dalsia vec co mi udrela do duse - kamarat ktorý vie ze som teraz financne na tom lepsie si vypýtal odomna pozicat 200e, . A ja som mu ich nedal, lebo zase az tolko tych penazi mi uz zase neostalo, a na druhu stranu si chcem este nieco kupit, aj ked som ich lahko zarobil, urcite sa moja sikovnost a poctivost na ich zisku podpisala.
Navyse pochybujem zeby ich vratil - raz som mu pozical 20 e, a doteraz ich nemam.
Povedal mi ze som kok**. Som zlý človek? Myslite ze je zle ak odmietnem pozicat? Neviem preco ma to tak sere, ale nejak sa ma to proste dotklo, nedokazem to zahodit za hlavu.
Mam pravo užiť si trochu "luxusu" (jasne ze o luxuse sa zase nebavime, z celozivotneho hladiska je to par drobnych, auto zato nedostanem ), ak som ho nadobudol pomerne jednoducho?
Neviem, robim nieco zle?
A rodicom som povedal ze si este z toho zvysku co mi ostal zaplatim take drobnosti, ako na zaciatok skolskeho roka, cestovne, pomocky a tak kazdopadne aspon nieco prispejem, a rodicia mi aj tak nieco vycitaju.
Mam kamaratov co si "kupili" iPhone 6 iba za peniaze rodicov, ja som nikdy nic take drahe od nich nepýtal, ked uz napriklad xbox, tak to bolo na Vianoce a cast som doplatil sám.
Otázka znie ci som zlý človek alebo nie. xD viem ze by to niekto hodil za hlavu, ale nejak.. neviem, asi sa ma dotklo ze sa mi kamarat otocil chrbtom.
Dakujem vsetkym co to docitali az sem.
Nuž, nejdem sa vyjadrovať k všetkému len k tým rodičom.
Oni sú už inak naučení na iné hospodárenie tak to nepochopia. Do budúcna im nemusíš na nos vešať koľko čo stálo.
Ja mám najlepších rodičov na svete, mame super vzťah ale to aj vďaka tomu, že im nevešiam na nos kde a ako veľmi rozjebávam peniaze.
je to tvoja vec, tvoje stastie a sikovnost, chapem rodicov ze ta chcu "vychovavat" tymto ale uz len to ze sa nad tym zamyslas takto svedci o tom ze to neberies ako samozrejmost.. neries, oni to prekusnu, a tomu typkovi by som tiez tolko nepozicala ked ti uz raz nevratil, to je ok.. inak nemam problem pozicat kamosom aj znamym ak mam, ale 200€ nedoveryhodnemu cloveku pozicat by bola mega blbost
Stručnejšie to už hádam ani nešlo Zarabaj si ako chceš, ale nechváľ sa tým, hlavne nie kamarátom.. Okrem toho nechapem prečo to tak hrotíš, nič zlé na tom nie je (za predpokladu, že nikomu tvoja práca neubližuje atp.) A kúp niečo rodičom.
Vobec by som to neriesil. Peniaze su urcite zasluzene, mal si stastie na lepsie plateny job a teraz ti bude niekto zavidiet. To ze si kamosovi nepozical 200e takisto nie je chamtivost, ine by bolo keby si mal staly prisun penazi a neboli ta pozicat sumu ktoru mozno uz neuvidis. Ale sam pises ze chodis do skoly, takze sa ti peniaze este zidu. Kasli na to ze ti zavidia aj vlastny rodicia, radsej si zarob ked sa da a samozrejme nespravaj sa ako kkt a tiez nemusis kazdemu hovorit kolko zarabas a minas kedze im to zjavne vadi.
Netrap sa tym, tie peniaze si si zarobil sam a poctivo, nijako si ich neukradol, tak co... a co ze si mal lahku brigadu.. ved si nikoho nepodviedol. Dohodol si sa na takej brigade, svoje si si odrobil, peniaze si dostal, tak kde je problem? Niekto dostava peniaze za surfovanie po nete, okej trochu prehnam, nie za surfovanie ale co take predavacky v tych malych obchodikoch, oni tam len sedia na nete a telefonuju, ked pride zakaznik, venuju sa mu no a dostavaju za to normalne peniaze a vidis, ze sa tam nijak nepredru o tom, co si chcel pozicat je smutne, ze sa tak zachoval a ty si spravil dobre ked si mu ich nedal, lebo ako sam hovoris je dost pravdepodobne, ze by ti ich nevratil a neviem, ale podla mna sa tak kamarati nechovaju...
ľahká práca, ťažká práca... každú prácu musí niekto robiť. ty si mal šťastie ako vravíš a našiel si si niečo nenáročné, zarobil si si, kúpil si si a máš. hotovo... kamarát nie je kamarát, lebo takto sa kamaráti nesprávajú... rodičia ... to je ťažko povedať ľudí naserie ked niekto príde k peniazom relatívne ľahko a môôže si kúpiť to po čom túži zatiaľ čo oni sami si to dovoliť nemôžu... čiže to môže byť ten prípad... nerieš to. nič zlé si nespravil.
ser na nazor iných... ľudia nikdy nebudete slobodní ak sa budete správať podľa názorov iných ľudí... nauč sa umeniu mamvpičizmu..
keď ti doteraz nevratil tých 20€ a teraz chce od teba 200€ tak jediny kto je kokot je on a samozrejme bol by si nim aj ty keby si mu požičal
proste mal si velkú hubu, machroval si kde sa dalo a teraz to môžeš lutovať. ale kamarátovi určite nepožičiavaj, kto vie na akú kokotinu to už len môže potrebovať
nejsi zlý človek, tvoje prachy -tvoja vec
otcovi povedz, že si si na ne pekne zarobil (alebo inak ich dostal to je fuk), ved mu nikto nebráni aby sa tiež o to posnažil
a kamaráta pošli do riti, neni to kamarát a love by si už neuvidel nikdy
Dobre si urobil, že si mu nepoužičal. Takto sa kamaráti nespravaju, že chcú peniaze a keď nedáš otočia sa k tebe chrbtom. Sú to tvoje peniaze a je na tebe ako s nimi naložíš. Podľa toho ako rozmýšľaš je vidno, že nie si zlý človek. Ak chceš, aby ťa rodičia prestali kritizovať, tak ich sem tam podpor.
Brigádujem a potom si míňam peniaze na čo chcem. Nemám potrebu rodičom vravieť, koľko som zarobil, čo som si kúpil a koľko ma to stálo. Takžie tiež by som ti to neradil robiť.
Že nezaslúžené peniaze? Každý kto robí (brigáduje), tak si tie peniaze zaslúži a nech ich je neviem koľko. V mojom okolí je kopu ľudí takých, čo nič nerobia a len dostávajú od rodičov vreckové, asi si myslia, že to tak bude stále. Oni majú nezaslúžené peniaze.
A čo sa týka toho kamaráta. No ja by som asi nikomu len tak 200€ nepožičial. Počas školského roka by som musel makať vyše mesiaca kvoli 200€, teda nie je to malý peniaz pre mňa. A keď mu nepožičiaš, tak si kokot? No skončil by u mňa hneď.
tak ked si si ich zarobil , tak nemaj vycitky, ze aj rodicia chcu na tom ryzovat zavisi aj od toho ci si uz dostudoval a pod., ja napriklad by som od decka do konca vysokej skoly nic nepytal.... a kamos pokial na nieco nutne nepotrebuje, ze ide o zivot alebo tak a este taky co ti raz nevratil, tak na neho kludne kasli
Nepožičiavam ľuďom peniaze aj keď si to môžem pokojne dovoliť. Z jednoduchého dôvodu. Nemam rada keď vidím ako sa ľudia zadlžujú, neuznávam hypotéky, leasingy a podobné veci.
Nech človek maká aby sa dostal k peniazom, naučí sa ich si vážiť.
A čo si myslia druhí o mojich príjmoch, hoci aj vlastný rodičia ma nikdy netrápilo. Ani o tom vlastne nikomu nehovorím. Sú zarobené poctivo, po morálnej aj legislatívnej stránke, čo viac komu vykladať.
si sikovny a ciastocne sa v tebe vidim, zrazu zarabam lepsie, a takisto dostavam vycitky, ze preco som si take kupil drahe, ze si nevazim hodnotu penazi, dopice, makal som, v praci ma buzerovali, a bol som nestastny, ze som si nic nekupil, ze to lezi v banke a proste si neuzivam zivot a tiez som z chudobnej rodiny, sa celkom osamostatnim a bude mi hej. Robia tlaky na moje svedomie, viem, ze nemusim mat vsetko co si prajem kupit, no prehanaju to, pretoze sa citim mizerne a nielen preto, ze som bol vzdy ako zobrak nula a nadavaju mi, ze som sebec. No takych ludi sa stran, je dobre vypocut si kritiku, no pokial si nekradol, tak ti len zavidia uspech. A od rodiny je o to horsie poznat zavist. Presne viem o com hovoris, naplanoval by som si kupu noveho byvania, na com sam pracujem, a to iste radim tebe. Bude to tlak, ale vidno, ze si sikovny, zdravy si, zarobene si mal a mas realnejsie predstavy, je to beh na dlhu trat. Mam rovesnikov, co su tiez financne na tom dobre, lebo sa nedali a makaju, sameho ma decimovali tie reci, preto je aj dobre, ze som v zahranici, nevolam s rodinou, iba zijem, zarabam a pomaly mi rastie cislo v banke. No pomalsie ako som si naplanoval, preto ma trapi ako to urychlit. Stale nezijem tak akoby som chcel. @hsjklaop
Pozicaj mu na urok 30% p.a. Ja som tak pozical uz davno na zmluvu a vsetko sa mi vratilo, ale over si ci moze splacat. Jaj to je len 200€, tak si daj aspon 50%
Takze iPhone je prejav bohatstva? IPhone ma dnes kazdy druhy cigan alebo decko co mu ho kupi mamina. Bohati ludia ukazuju svoje bohactvo inak napriklad tak ze si za par melnov splnia sen kupia sportove auto jachtu, vybuduju firmu.
To co ti povedal otec je pekna blbost aj keby si za lusknutie prsts dostal 1000 000 su to zasluzene peniaze. Tvoj foter ti len zavidi a s takymto chorym pristupom nikdy nebude bohaty. Chudoba nie je cnost ale choroba. To ze nemas peniaze je prejav toho ze si slaby neschopny a hlupy dokazat di na seba zarobit je naopak prejav inteligencie.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
OK. Este raz, stručne.
Nie som z bohatej rodiny, akoze nie sme vyslovene chudobny, zaklad vzdy bol, sem-tam dovolenka, ale iPhony nemame.
Mal som xbox 360 a na nom hru ktora mi veeelmi prirastla k srdcu. Mozno preto ze som ju hraval ked som prezival tazke obdobie, neviem. Ale strasne ju mam rad.
Lenze jedneho dna sa mi xbox znicil. Taak to som neprekusol a zacal este v cez JÚN makat na brigáde. Zo začiatku to bolo ťažké, popri škole ešte aj. Vsak niektorí možno poznáte.
Lenže po asi mesiaci sa na mna šťastie usmialo. A prisla super prilezitost. Nechcem moc konkretizovat lebo mono na B chodii niekto koho poznám a nechcem nech vie ze som to ja. xD
Jednoducho super prilezitost, brigada ktora ma BAVILA, a nemusel som ani nejak makat, nehovorim ze som robil na 50%, ale na 100% nie, mozno 70-80%.
A peniazky boli z toho dost slušné, ako píšem, šťastie sa na mňa usmialo, asi mam dobrú karmu heheh.
No a rozhodol som sa rovno kupit si nie konzolu, ale slušný, vykonny, drahý, dobrý notebook. Nie len kvôli tej hre (ktoru som si tiez KUPIL (aj ked sa mozno da stiahnut free, ale som niekedy moc poctivy), ale aj kvôli inym cinnostiam, pozeranie filmov, škola, zábava, .. stary ntb pomaly odchadzal.
No lenže rodičia nejak neprekusli ze som si tak lahko za tak kratku dobu nasetril na ten notebook, a otec mi raz povedal ze su to "nezasluzene peniaze". Mozno ma trosku pravdu, ze je ich viac, ako som odrobil, ale prvy mesiac (jun) som fakt makal jak kôň a za dost podpriemerny plat..
No a mna teda zaujima co si o tom myslite? Je to nieco zle, ked mam stastie a proste za malo námahy dostanem väčšiu odmenu?
Keby ste napriklad nasli na zemi 1000 e, a kupite si iPhone, mali by ostatni právo zazerat na vás? (Majitel by sa nenasiel ).
A dalsia vec co mi udrela do duse - kamarat ktorý vie ze som teraz financne na tom lepsie si vypýtal odomna pozicat 200e, . A ja som mu ich nedal, lebo zase az tolko tych penazi mi uz zase neostalo, a na druhu stranu si chcem este nieco kupit, aj ked som ich lahko zarobil, urcite sa moja sikovnost a poctivost na ich zisku podpisala.
Navyse pochybujem zeby ich vratil - raz som mu pozical 20 e, a doteraz ich nemam.
Povedal mi ze som kok**. Som zlý človek? Myslite ze je zle ak odmietnem pozicat? Neviem preco ma to tak sere, ale nejak sa ma to proste dotklo, nedokazem to zahodit za hlavu.
Mam pravo užiť si trochu "luxusu" (jasne ze o luxuse sa zase nebavime, z celozivotneho hladiska je to par drobnych, auto zato nedostanem ), ak som ho nadobudol pomerne jednoducho?
Neviem, robim nieco zle?
A rodicom som povedal ze si este z toho zvysku co mi ostal zaplatim take drobnosti, ako na zaciatok skolskeho roka, cestovne, pomocky a tak kazdopadne aspon nieco prispejem, a rodicia mi aj tak nieco vycitaju.
Mam kamaratov co si "kupili" iPhone 6 iba za peniaze rodicov, ja som nikdy nic take drahe od nich nepýtal, ked uz napriklad xbox, tak to bolo na Vianoce a cast som doplatil sám.
Otázka znie ci som zlý človek alebo nie. xD viem ze by to niekto hodil za hlavu, ale nejak.. neviem, asi sa ma dotklo ze sa mi kamarat otocil chrbtom.
Dakujem vsetkym co to docitali az sem.
Oni sú už inak naučení na iné hospodárenie tak to nepochopia. Do budúcna im nemusíš na nos vešať koľko čo stálo.
Ja mám najlepších rodičov na svete, mame super vzťah ale to aj vďaka tomu, že im nevešiam na nos kde a ako veľmi rozjebávam peniaze.
to su zasluzene len tie,kde si makal jak kon non stop vkuse a ostarol si o 10rokov pocas toho,ci?
keď ti doteraz nevratil tých 20€ a teraz chce od teba 200€ tak jediny kto je kokot je on a samozrejme bol by si nim aj ty keby si mu požičal
otcovi povedz, že si si na ne pekne zarobil (alebo inak ich dostal to je fuk), ved mu nikto nebráni aby sa tiež o to posnažil
a kamaráta pošli do riti, neni to kamarát a love by si už neuvidel nikdy
Že nezaslúžené peniaze? Každý kto robí (brigáduje), tak si tie peniaze zaslúži a nech ich je neviem koľko. V mojom okolí je kopu ľudí takých, čo nič nerobia a len dostávajú od rodičov vreckové, asi si myslia, že to tak bude stále. Oni majú nezaslúžené peniaze.
A čo sa týka toho kamaráta. No ja by som asi nikomu len tak 200€ nepožičial. Počas školského roka by som musel makať vyše mesiaca kvoli 200€, teda nie je to malý peniaz pre mňa. A keď mu nepožičiaš, tak si kokot? No skončil by u mňa hneď.
Nech človek maká aby sa dostal k peniazom, naučí sa ich si vážiť.
A čo si myslia druhí o mojich príjmoch, hoci aj vlastný rodičia ma nikdy netrápilo. Ani o tom vlastne nikomu nehovorím. Sú zarobené poctivo, po morálnej aj legislatívnej stránke, čo viac komu vykladať.
To co ti povedal otec je pekna blbost aj keby si za lusknutie prsts dostal 1000 000 su to zasluzene peniaze. Tvoj foter ti len zavidi a s takymto chorym pristupom nikdy nebude bohaty. Chudoba nie je cnost ale choroba. To ze nemas peniaze je prejav toho ze si slaby neschopny a hlupy dokazat di na seba zarobit je naopak prejav inteligencie.