ste už azda počuli o tom šoférovi čo vletel do strechy kostvola, čo na to povedal?"škodu odhadujem na 10tisíce eur ale som šťastný že vytečený benzín sa nechytil a nezhorel nám celý kostvôl"..akože pán farárko ...a ten človek či prežil Vás nezaujíma?
ja osobne si este myslim,ze katolicka cirkev (neviem ktorej cirkvi sa tyka tato nehoda) nepotrebuje vizitku, uz ich ma dost - kriziacky vypravy,ktore boli spomenute, a hlavne protireformacia...anooo podme vrazdit ludi,zato ze veria v to iste co my,ale nechcu platit za odpustky a nemame peniaze, ano....uzas...to je to preco nemam rada katolikov....protireformacia..
jasne kopnite si do cirkvi ved je u dalsia moznost.. a doveryhodne media to urcite nijak neprikraslili ani nepozmenili..
naivita ludi, ze by sa dala krajat.. ach jaj.. a potom ja som fanatik @athelasil vynimky su.. ako u katolikov tak evanjelikov a inych.. a veru malo ich nie je.. len tie "mudre a uzasne, vzdypravduvraviace" media sa nimi nezaoberaju, lebo kto by ich rozoberal.. radsej rozoberajme knaza ktory vravi o kostole..
a to ze predtym mozno spominal a staral sa o toho cloveka, je vedlajsie, lebo to neuverejnili teda to nepovedal...
@athelasil LOL .. a nejdeme rozpravat este o inych zverstvach ktore kto kedy spravil..
podme vytahovat vsetku spinu.. ved jasne.. preco nie..
lebo ked nemozeme kydat na to co sa deje, este stale je tu to co sa stalo.. a to nikto neodskriepi a hoci tym nic neziskame, bude z toho vynikajuci /asi dobry/ pocit, ze sme si zanadavali na niekoho kto sa nemoze branit.. a kto robi chyby..
este ze vy ziadne chyby nerobite.. lebo inak by ste nemali ziadne pravo kritizovat inych..
@majlos nastuduj si definiciu fanatika a fanatizmu.. a ja som len taky isty fanatik ako si ty, ci @athelasil , ci dalsi, ktori to o mne tvrdia
hm, smutne, ze tu nikoho nenapadlo, ze ten farar s velkou pravdepodobnostou uz vedel, ako dopadol ten sofer
este smutnejsie je, ze sa takejto blbosti niekto dokaze chytit na to, aby ociernoval cirkev:p stale a opat:p je to nuda, hlavne ak sa v dalsom prispevku objavia kriziacke vypravy:p
najdite si daco nove
vsetci vieme (aspon ti, co si o tom nieco precitali) ze kriziacke vypravy zneuzilo plno ludi na svoje osobne ciele - politicke ci hospodarske
vieme, ze papez Urban pri svojej reci v Clermonte 1095 nechcel aby to tak dopadlo, chcel povolat rytierov zapadu, nie luzu s vidlami
ale clovek mieni...a dopadne to uplne inak:p
aj Ludovit IX. siel do vyprav s uslachtilymi cielmi - iste netolerantnymi, ale vtedy neexistoval pojem nabozenska tolerancia na ziadnej strane
kriziacke vypravy sa nedaju nazvat cisto nabozenskymi vojami a kto tak robi, zabuda na ich ostatne vyznamy
este dodam ze nie som katolicka:p a toto nema byt plamenna obrana katolickej cirkvi:p je to len totalne unudeny vykrik historicky, ktoru uz nebavi pocuvat same kraviny:p
a teraz si kopnite
@johnnyseek ja som o tom fararovi nic nevravela,neviem o co tam slo,len som vravela svoj nazor na katolicku cirkev, mam pravo povedat svoj nazor...A k tomu "podme vytahovat zversta co kedy kto spravil" zato ze vravim o katolickej cirkvi, prepac to bol moj nazor k tejto diskusii tak asi neudem vytahovat zverstva napriklad ako je tyranie zvierat lebo to sa tohto netyka nie??
@athelasil tak ked si vytiahla protireformaciu, zrejme vies, ze nebola len o odpustkoch
reforma bola nutnost, ale malokto uz si spomenie ze Luther vobec nechcel novu cirkev, on chcel len ozdravit tu katolicku:p az po tom sa to zvrhl
".akože pán farárko:...a ten človek či prežil Vás nezaujíma"
"Vodič utrpel vážne zranenia, nie však život ohrozujúce, uviedla polícia."
takze zrejme v dobe, ked robili s fararom rozhovor, farar uz vedel, ake su zhruba zranenia a stav vodica a aj ci prezil a ake su sance, ze prezije. Preto sa vyjadroval k tomu, na co sa ho zrejme pytali.
@athelasil v tej vete o fanatikoch robis presne to iste co tam robim ja.. lebo vacsina birdzu nazyva vsetkych ktori povedia iny nazor ako je "kolektivny nazor birdzu" oznacenych za fantikov.. nevravim ze tu taki nie su..
teda to neber ako urazku, len ako konstatovanie.. ze nie som o nic vacsi fanatik ako ty ci on...
co sa tyka tych zverstiev myslim ze to pekne vysvetlila @shirley
som nevyspaty a nahnevany, ze zas niekto zalozil diskusiu ktora je zamerana jasne jednym smerom.. smerom ktory sa ma dotyka a vadi mi..
naco si i ty spominala minulost?? nezmenis ju, tak sa do nej ani neobuvaj.. nemcom nikto nevykrikuje, ze stali za oboma svetovym vojnami.. vsetko je vina vtedajsich vladcov a vodcov
ale cirkev, do tej sa obuva kazdy, ako keby terajsi predstavitelia mohli za to, co sa stalo v stredoveku...
ale ved je to "in" tak preco nie? vsak?
inak suhlasim so shirley akurat ze ja katolik som..
a snazil som sa i ked nie tak presne tiez vyjadrit, ze media sa pytali na nieco.. on odpovedal a teraz je vykresleny ako najvacsi nepriatel ludi, co sa stara len o stavbu..
ale ked sme pri tom..
jeden clanok vravi.. ze tu skodu vycislila poliacia a reakcia knaza bola
"Je zázrak, že ten muž ještě žije,“ řekl farář z kostela Johannes Schubert. Střecha kostela muže ochránila před pádem dolů. Škodu na kostele zatím ale nevyčíslil.
@freedomko
hovori ti nieco vlastna skusenost?:p a ze mnoho z tych veci dava logiku?:p
tak mozno preto
ja nie som krestanka od narodenia, nikto ma k tomu nikdy neviedol
som aj pomerne inteligentna
nie som ani stadovity typ, ktory by potreboval silou mocou viest
takze niekde to zrejme dava zmysel:p
@freedomko vies ze nie som veriaca a som silne proti krestanstvu... zaryto a tvrdohlavo s nechutou..ale som na tolko inteligentna, aby som respektovala ludi, ktori su veriaci aj ked poznam desiatky veriacich, ktori urazaju nas ateistov.. ale na ich uroven sa nikdy neznizim podla mna je velmi dolezite aby clovek v nieco veril..a je len na cloveku, co to bude.. takze ich netreba odsudzovat
zdroje nemam ziadne len z tv,a spravy su podla mna vzdy skreslene...takze som cakal ze ako sa chytia ludia...ale vazne tam vraveli ze "farar bol napriek tomu stastny" ...som uz cakal ze povedia ze vodic prezil ale tam dali...ze "nevyhorel kostol"
@holyknight a este i na markizatexte a velakrat i na pravde ci sme z toho cerpaju..ale velakrat zalezi aky zdroj, bo ak je to nejaka tlacova agentura.. tak ta vzdy da to iste vsade
@freedomko nie si pre mna "boh" ani nic podobne..ale je to priklad viery.. i ked sa ti to nezda.. lebo pre mna je tvoja existencia tam niekde kde si taka ista co sa bytia tyka ako je Boh.. teda v zmysle, ze tak ako si ty a pisem si s tebou je i Boh
@matii precitaj si radsej niekde clanok kde to popisuju, a necerpaj info z kusych informacii ktore sem boli ponuknute za cielom ziskania ... neviem..
@deraina "ako mam chapat... som silne proti krestanstvu ale respektujem ich??" neodporuje si ta veta v sebe??
@tunidlo ved ty neveris tak preco ta trapi ci krestania sexuju pred svatbou.. preco sa o to tak zaujimas.. ak chces dodrzuj to a ked nie.. tak nechapem zmysel tvojho komentu, ved je to nieco co ide mimo teba
to ze si sNim nepisem neznamena ze s Nim nekomunikujem..ale ty v Neho neveris, tak sa k tomu dalej ani nevyjadruj, lebo argument nemas ziadny a ked v Neho veris, tak mi nemozes protirecit
@29 tu celu divnu vec freedomka a johnysheeka nechapem ale o tom ci Boh existuje alebo nie sa vedu dlhe debaty vselikde, takze tvoj zaver "Vieš, ono je dobrým zvykom, že keď niekto píše, tak aj existuje ... :- Neviem ako by si chcel toto aplikovať na boha" mi pride celkom vtipny
@tunidlo 32 - tak obmedzujuce? suhlasim. rovnako nadherne obmedzujuce, ako ked rodicia 2rocnemu decku zakazuju chytat sa horiaceho plynu na sporaku alebo davat si sacok na hlavu. tak predsa si tam dal spravne aj to slovo "nadherne"
@tunidlo - napr. zostanme pri tom nemanzelskom sexe - podla mna je uplne logicke, ze osobu, ktoru milujem (teda svoju priatelku (a aj seba) nevystavim riziku tehotenstva, ktore je sice (pri pouziti antikoncepcie) male, ale jednako je. Okrem toho tiez riziku pohlavnych chorob (jasne, mozes argumentovat pouzitim kondomu (ktory ale tiez nie je 100% ucinny) alebo tym, ze mas mozno len jednu partnerku - ale mozno nie je tvoja prva a mozno nie posledna, rovnako ty nemusis byt jej prvy a posledny. a aj ked predtym alebo potom ste mali/budete mat zas dlhodobeho partnera, to nic neznamena, pohl. choroby sa neprenasaju len diskotekovymi jednonočákmi).
No lebo u lekára sa asi nedá spraviť test na pohlavné choroby ...
A fakt nerozumiem, priateľku by si riziku tehotenstva nevystavil, ale manželku už áno? Ako sa tvoja partnerka stihne zmeniť za tých pár minút administratívneho úkonu?
@38 pri sobasnom akte sa uvadza, ze partneri poznaju vzajomne svoj zdravotny stav mozno pret
to je len pripomienka na tvoju otazku, nehovorim tym, ze normalni partneri by si pripadne "problemove zdravotne zalezitosti" nemali objasnit jeden pre druheho
@tunidlo stihne sa zmenit v tom, ze manzelmi sa stavame preto, aby sme mali spolu deti. pravdaze, viem, ze aj v manzelstve su obdobia, ked by deti prisli nevhod, ale aj tak je to uz ine ako pred manzelstvom, ked je to totalne neziaduce.
Zdravotný stav (pohlavné choroby) partnerky na myšlienkovej úrovni nepríliš súvisí s tehotenstvom parterky, ktorému ju @pubertslatinocelny hodlá vystaviť len ak je to oficiálne jeho manželka, čomu nerozumiem ...
A to sme sa ešte nedostali ani len k neplodným jedincom ...
Ono je proste také pekné obhajovať tie nezmyselné obmedzenia ...
@42 doteraz sme sa bavili o predmanzelskom sexe ludi, ktori deti nechcu mat, aspon tak som to chapal ja, nie ludi, ktori su spolu rozhodnuti zit na divoko (co ma podla mna mensiu stabilitu ako manzelsky zvazok, ale to teraz neriesim) a preto chcu mat deti.
ale samozrejme, chytis sa tohto aby si preniesol pozornost z predchadzajuceho topicu a aby si nemusel uznat, ze je logicke dievca, ktore milujes, nechciet vystavit ani najmensiemu riziku nezelaneho tehotenstva. a urobit to (nevystavit ju tomu riziku ani v najmensej miere) mozes len sexualnou absenciou, nie antikoncepciou.
Myslím, že svojou sexuálnou abstinenciou ešte určite neodstrániš akékoľvek riziko tehotenstva svojej partnerky
Ale to je úplne jedno
K stabilite - Samozrejme, manželský zväzok, kde muž zarába a žena varí a perie a jeden sú na druhom závislí sa určite vyznačuje väčšou stabilitou, tak to už bude
K prechádzaniu - Ty si jasne zmienil - Manželmi sa stávame, lebo chceme mať deti, moja reakcia je priamou reakciou na toto tvrdenie
A musím uznať, máš pravdu, ak kresťan môže mať deti len v manželstve, rovnako vtedy môže mať len sex, lebo som akosi pozabudol, že sex pre pôžitok je hriech Ako krásne všetky tieto obmedzenia splývajú do niečoho čo dáva logiku ... ... Takže jedno nelogické (ale len zdanlivo nelogické) obmedzenie sa vysvetľuje pomocou druhého, tým pádom sa v bludnom kruhu stávajú všetky tieto logickými, lebo spolu navzájom súvisia
A vieš, čo je sranda? Že ja si môžem medzi topicmi prechádzať ako len chcem a raz upozorniť na to, inokedy na niečo iné, lebo správny kresťan akceptuje všetky príkazy a dogmy
@tunidlo Ide o to odstranit ho z mojej strany - ak ju niekto znasilni, ja mam tazko moznost tomu zamedzit, mojou ulohou je kontrolovat predovsetkym moje konanie, aby bolo spravne. A co sa tyka sexu pre pozitok, ze je hriechom, tak si mimo, nie je to pravda, sex je skvela vec, stvoril ho Boh a krestania nemusia mat sex len preto, aby mali deti.
Iste, medzi topicmi si prechadzat mozes, ale ked povies, ze tvrdenie, ze predmanzelsky sex je zly, je nezmyselny zakaz a nelogicky, na co ti ja nasledne dam protiargumenty a ty miesto dalsieho argumentovania alebo uznania, ze mam pravdu zmenis temu, tak je zjavne o co ti ide (to je inak aj dost zjavne z tvojej dalsej temy o kanibalizme a katolicizme, kde si casto pisal prispevky s jednoznacnym zamerom provokovat). a asi to nebude hladanie pravdy. v tom pripade vsak nema zmysel diskutovat.
Nie, presne tak, ohľadom tohto ja hľadať pravdu nemusím
Tu mám povestnú svoju pravdu Človek si sám vytvorí všetko svoje (prípadne samozrejme aj prijme) z čoho len chce, bez toho, aby sa musel nazývať kresťanom, moslimom, neviemčím a potom má nejakú tú "svoju cestu"
A nemusí tu sám seba uhnať, aby ubránil tie myšlienky, ktoré sám nevymyslel, ale prijal ako obrovskú skupinu, jednu veľkú dogmu
A tak sa miesto hľadania pravdy môžem kľudne hrať ...
OK, to s tým sexom asi budem musieť zobrať späť, nemal som to adekvátne podložené, len som to počul
Nie, nepočúval som dobre, nepočúval som vôbec, ani som vlastne čo počúvať nemal a možno je to tak lepšie, keď niektorí tvrdší stúpenci mienia zakázať veškerú antikoncepciu, sexuálne pomôcky, jogu, "hlasnú hudbu" (Tomuto označeniu som zatiaľ nikdy nepochopil, nie je aj spev v kostole spievaný nahlas hlasná hudba? ) a tak podobne
Ale našiel som na nete niečo takéto, čo by tomu odpovedalo ... Takže ako vzdelanejší sa k tomu môžete vyjadriť ...
"Sex má dvě roviny: plození dětí a "uspokojování" manželů navzájem. Tyto roviny by neměly být od sebe odděleny.
Jakákoli antikoncepce je tedy hřích (a to včetně naprosto striktního dodržování PPR)."
@48 ja si myslím, že cirkev až tak veľmi počúvať netreba. Lebo cirkev nie je Ježiš ani Boh ani nikto z nich. Sú to LEN ľudia a ako ľudia sú teda omylní.
A myslím, že je veľmi veľa kresťanov, ktorí síce veria v Boha, ale neveria cirkvi. čiže dogmy bezhlavo neprijíma akoby šlo o sektu, ale si ich tak racionálne preskúma a rozhodne sa.
@54 Lenže to, čo je napísané v Biblii nie je presne to isté, čo si najnovšie vymýšľa cirkev. Určite sa tam nebude písať o HAK, keď tie tabletky vtedy neexistovali. a napr. sa tam spomína, aby muž neobcoval s mužom, ale určite to nie je tak, že kňaz môže odsudzovať homosexuálov, pretože kresťanstvo hlása lásku a nesúdiť, ak nechce byť človek súdený.
Aspon ja to tak vidím, že Boh ako láska, ako dačo, k čomu sa môže človek modliť.
ale nie ako zlého Boha, ktorý súdi ľudí a všetko možné im zakazuje.
ja proti kresťanom nemám nič, verte si pre mňa za mňa v čo chcete, ale druhá vec je cirkev a proti nej už výhrady mám - kde je tá stará cirkev ktorá hlásala chudobu? už keď ľudia zistili že sa dá na veriacich zbohatnúť tak začali všetko spoplatňovať a dávať sebe do vrecka, kedysi sa krstilo vodou z rieky, ale nieeee, teraz zacvakáme prachy len aby mohlo byť decko pokrstené, a to je len jeden z mnohých príkladov, ale najviac ma asi štve to, že celé Slovensko musí platiť daň cirkvi, aj tí čo neveria prípadne veria inému, podľa mňa by na cirkev mali platiť len tí ktorí tým rozprávkam veria
@58 niekto by to mohol považovať za pokrytecké, ale aj na tom portáli ako www.upc.sk sú kresťania a nie len fanatici a tam to tiež často rozoberajú a tiež tam hovorili, že cirkev strašne obmedzuje. ale Boh akurát dal ľuďom slobodu a žiť v láske, to je to hlavné "miluj blížneho svojho"
Pridám do ohňa aj ja
1. re mňa je cirkev najväčšia komerčná organizácia na svete...v minulosti predávanie odpustkov,dnes doslova vykorisťovanie veriacich (aby bolo jasno,som ateista).Náš drahý pán farár (má okolo 35 rokov)-za 5 rokov,čo je tu vymenil 6 áut,a neboli to nijaké staré krámy.Chodí sa opíjať po diskotékach (!!!) na fare má bazén,chová pštrosy (10 mu už skapalo),nebožtíka pochová,len ak je to jeho známy,alebo mu dobre zaplatia,...
Ďalšia vec:určite ste už videli tie vysvietené kostoly...také reflektory,čo myslíte,kto zaplatí elektrinu?Fara určite nie..
2.:Nedávno som videl taký diagram-otázka bola,že kto v Biblii zabil viac ľudí...Porovnanie bolo: Satan-10 Boh-2 038 344...niečo na tom pravdy bude-vami spomínané križiacke výpravy,obľúbený stredovek,atď.
Dalo by sa napísať oveľa viac,ale nechcem nudiť tých,čo to budú čítať
LOL dalsia krestanska debata a mna ste vynechali.. hanbite sa
tak sa idem pustit do toho
kazdy hovori o obmedzovani..co tak nazvat to pravidla... nehladat vyrazy ktore sa nam hodia, ale ktore su psravne...
stat ma zakony, skola ma skolsky poriadok, cirkve ma prikazania..
cirkev nema vykonny aparat.. nepride policia a nezavrie vas.. ani vas zo skoly nevyhodia.. su to moralne prikazy.. a je na kazdom cloveku ako sa zachova..
Boh dal slobodu.. cirkev ju okresala.. ale to neznaci ze je to zle.. len chcela nastolit poriadok..ale v dnesnej dobe je cirkev brana ako zla, lebo "zbytocne obmedzuje"
je to vsak tak??
dnesny clovek, vravi o slobode a mysli pod tym uplnu volnost.. neuvedomuje si, ze sloboda neprinasa len prava, ale i povinnosti.. nie len pozitky ale i zodpovednost..
dnesnemu cloveku ide o to "uzit si" a neriesit.. cirkev sa tomu snazi branit.. ale to si nikto nevsima.. odbija sa to slovami "obmedzuje"..
dnesny krestan si berie len to co sa jemu paci.. a co sa mu nepaci nechava tak.. a nekrestania potom hladia na krestanov ako na pokrytcov, ci fanatikov.. a nic ine neexistuje.. lebo je skreslena predstava o cirkvi a krestanoh.. i na birdzi i vsade..
kazdy ma vlastny nazor.. a vykresluje ho tak aby sa pacil.. @tunidlo bude rypat a hadat sa.. hoci vie ze sa tym nic nezmeni.. on si bude dalej spavat s kym chce a @pubertslatinocelny pocka do manzelstva..
ale birdz da za pravdu tunidlovi, ved preco by som sa mal niecoho zdrzat ked to je tak lahke.. ist s niekym a vyspat sa..
(((a potom ak to nevyjde.. huups.. ved co uz..)
ale myslim, ze krasnym dokazom lasky, je vydrzat.. a dokazat.. ze milujem ta, ale ved nemusime teraz spolu spavat.. som rad ze som s tebou..
dnes je sex nieco co ma ludi spajat a pritom ich to len oddeluje..
par mladych sa nerozprava.. len sa prechadzaju, bozkavaju a "miluju" avsak je to milovanie??
a kedy sa stihnu spoznavat.. ci na plnohodnotny vztah staci "uplne poznanie cez postel??"
ale to nikto nechce pripustit a pochopit.. a najlepsie hlasky potom su.. mam 16 a chodim mesiac s chalanom.. mam sa s nim vyspat..
a o tyzden na to.. muzi su svine .. hajzli a ine nadavky..
teda moralne hodnoty, ktore presadzuje NIKTO LEN CIRKEV sa mozu strcit.. ved my sme slobodni tak co nam ma do toho kto kecat.. a to ze svet sa ruti do *** to ma nemusi zaujimat..lebo ja chcem JA CHCEM, JA CHCEM... a co ma povas.. ja to zvladnem sam..
len svet sa rozpada.. ludia sa nenavidia.. su skreslene nazory na svet a preo?? lebo sme slobodni a CIKREV len obmedzuje //ale bez obmedzeni nie je vychova.. a nevychovany su za mrezami...no za moralne prehresky za nezatvara : disappointed: //
Až na to, že niektoré opodstatnené a niektoré ani príliš nie ...
To o zodpovednosti už píšeš asi tretí krát a ja fakt neviem, ako to súvisí s niektorými cirkvami, ktoré by si ľudí najradšej na špagátiky priviazali ... Niektorí stúpenci sú tolerantní, niektorí sú tak neskutočne puritánski až to bolí ... A reči o zodpovednosti sú podľa môjho úplné klišé mimo misu ...
No, nemal by byť kresťan ten, ktorý uznáva bibliu?
Ale sranda ako demagogicky vykresľuješ situáciu Ja som zatiaľ nespal s nikým, ani necítim potrebu do týždňa sa s niekým vyspať, len tak ...
Človek si predsa toto rozhodnutie môže nechať presne na moment, kedy sa mu to bude zdať správne, lebo má slobodu ... Ale kresťan nie, ten musí najprv naplánovať a vykonať sbadobný obrad, inak by sa rúhal
Reči o stavaní niekoho, kto neuznáva prvý sex až po svadbe do pozície niekoho, kto sa vyspí s hocikým radšej ozaj nechaj tak, nemá to zmysel písať
A kresťanstvo a umelé pravidlá sú zasa raz jediná záchrana pred nemorálnosťou
Prepáč, ale teraz mám pri tebe prvý raz pocit, že píšeš s naozaj obrovskou mierou osobnej zainteresovanosti ... Si si istý, že nastolené situácie sú naozaj na mieste?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
63 komentov
naivita ludi, ze by sa dala krajat.. ach jaj.. a potom ja som fanatik
@athelasil vynimky su.. ako u katolikov tak evanjelikov a inych.. a veru malo ich nie je.. len tie "mudre a uzasne, vzdypravduvraviace" media sa nimi nezaoberaju, lebo kto by ich rozoberal.. radsej rozoberajme knaza ktory vravi o kostole..
a to ze predtym mozno spominal a staral sa o toho cloveka, je vedlajsie, lebo to neuverejnili teda to nepovedal...
ach joo : disappointed:
podme vytahovat vsetku spinu.. ved jasne.. preco nie..
lebo ked nemozeme kydat na to co sa deje, este stale je tu to co sa stalo.. a to nikto neodskriepi a hoci tym nic neziskame, bude z toho vynikajuci /asi dobry/ pocit, ze sme si zanadavali na niekoho kto sa nemoze branit.. a kto robi chyby..
este ze vy ziadne chyby nerobite.. lebo inak by ste nemali ziadne pravo kritizovat inych..
@majlos nastuduj si definiciu fanatika a fanatizmu.. a ja som len taky isty fanatik ako si ty, ci @athelasil , ci dalsi, ktori to o mne tvrdia
este smutnejsie je, ze sa takejto blbosti niekto dokaze chytit na to, aby ociernoval cirkev:p stale a opat:p je to nuda, hlavne ak sa v dalsom prispevku objavia kriziacke vypravy:p
najdite si daco nove
vsetci vieme (aspon ti, co si o tom nieco precitali) ze kriziacke vypravy zneuzilo plno ludi na svoje osobne ciele - politicke ci hospodarske
vieme, ze papez Urban pri svojej reci v Clermonte 1095 nechcel aby to tak dopadlo, chcel povolat rytierov zapadu, nie luzu s vidlami
ale clovek mieni...a dopadne to uplne inak:p
aj Ludovit IX. siel do vyprav s uslachtilymi cielmi - iste netolerantnymi, ale vtedy neexistoval pojem nabozenska tolerancia na ziadnej strane
kriziacke vypravy sa nedaju nazvat cisto nabozenskymi vojami a kto tak robi, zabuda na ich ostatne vyznamy
este dodam ze nie som katolicka:p a toto nema byt plamenna obrana katolickej cirkvi:p je to len totalne unudeny vykrik historicky, ktoru uz nebavi pocuvat same kraviny:p
a teraz si kopnite
@freedomko - ja som veriaca evanjelicka
@johnnyseek ja som o tom fararovi nic nevravela,neviem o co tam slo,len som vravela svoj nazor na katolicku cirkev, mam pravo povedat svoj nazor...A k tomu "podme vytahovat zversta co kedy kto spravil" zato ze vravim o katolickej cirkvi, prepac to bol moj nazor k tejto diskusii tak asi neudem vytahovat zverstva napriklad ako je tyranie zvierat lebo to sa tohto netyka nie??
reforma bola nutnost, ale malokto uz si spomenie ze Luther vobec nechcel novu cirkev, on chcel len ozdravit tu katolicku:p az po tom sa to zvrhl
"Vodič utrpel vážne zranenia, nie však život ohrozujúce, uviedla polícia."
takze zrejme v dobe, ked robili s fararom rozhovor, farar uz vedel, ake su zhruba zranenia a stav vodica a aj ci prezil a ake su sance, ze prezije. Preto sa vyjadroval k tomu, na co sa ho zrejme pytali.
teda to neber ako urazku, len ako konstatovanie.. ze nie som o nic vacsi fanatik ako ty ci on...
co sa tyka tych zverstiev myslim ze to pekne vysvetlila @shirley
som nevyspaty a nahnevany, ze zas niekto zalozil diskusiu ktora je zamerana jasne jednym smerom.. smerom ktory sa ma dotyka a vadi mi..
naco si i ty spominala minulost?? nezmenis ju, tak sa do nej ani neobuvaj.. nemcom nikto nevykrikuje, ze stali za oboma svetovym vojnami.. vsetko je vina vtedajsich vladcov a vodcov
ale cirkev, do tej sa obuva kazdy, ako keby terajsi predstavitelia mohli za to, co sa stalo v stredoveku...
ale ved je to "in" tak preco nie? vsak?
inak suhlasim so shirley akurat ze ja katolik som..
a snazil som sa i ked nie tak presne tiez vyjadrit, ze media sa pytali na nieco.. on odpovedal a teraz je vykresleny ako najvacsi nepriatel ludi, co sa stara len o stavbu..
ale ked sme pri tom..
jeden clanok vravi.. ze tu skodu vycislila poliacia a reakcia knaza bola
"Je zázrak, že ten muž ještě žije,“ řekl farář z kostela Johannes Schubert. Střecha kostela muže ochránila před pádem dolů. Škodu na kostele zatím ale nevyčíslil.
takze @frxxx ake to mas zdroje??
hovori ti nieco vlastna skusenost?:p a ze mnoho z tych veci dava logiku?:p
tak mozno preto
ja nie som krestanka od narodenia, nikto ma k tomu nikdy neviedol
som aj pomerne inteligentna
nie som ani stadovity typ, ktory by potreboval silou mocou viest
takze niekde to zrejme dava zmysel:p
@freedomko nie si pre mna "boh" ani nic podobne..ale je to priklad viery.. i ked sa ti to nezda.. lebo pre mna je tvoja existencia tam niekde kde si taka ista co sa bytia tyka ako je Boh.. teda v zmysle, ze tak ako si ty a pisem si s tebou je i Boh
@matii precitaj si radsej niekde clanok kde to popisuju, a necerpaj info z kusych informacii ktore sem boli ponuknute za cielom ziskania ... neviem..
@deraina "ako mam chapat... som silne proti krestanstvu ale respektujem ich??" neodporuje si ta veta v sebe??
Lenže je sranda, keď sa tá sila viery spája s povinnosťou nerobiť v nedeľu, nesexovať pred svadbou a podobne ... Darmo, sila viery, sila viery ...
Teda s bohom si zvykneš tiež raz za čas popísať?
Vieš, ono je dobrým zvykom, že keď niekto píše, tak aj existuje ...
Neviem ako by si chcel toto aplikovať na boha
to ze si sNim nepisem neznamena ze s Nim nekomunikujem..ale ty v Neho neveris, tak sa k tomu dalej ani nevyjadruj, lebo argument nemas ziadny a ked v Neho veris, tak mi nemozes protirecit
Lenže ide o to, že je úplne krásne ako sa hovorí o sile viery, akoby len dobré prinášala a ono je to tak nádherne obmedzujúce ...
Aha, teda veriť "v neho" môže niekto len takým istým spôsobom ako ty?
Tak potom je naozaj dobre, že si z farárových slov zoberieš len niečo ako "vlastný názor" ... Fakt pekný kontrast
Vtipálek ;-D
No fakt myslím, že zdraviu a životu nebezpečné veci sú úplne zrovnateľné s obmedzovaním, ktoré nemá absolútne žiadny logický základ ... Paráda
No lebo u lekára sa asi nedá spraviť test na pohlavné choroby ...
A fakt nerozumiem, priateľku by si riziku tehotenstva nevystavil, ale manželku už áno? Ako sa tvoja partnerka stihne zmeniť za tých pár minút administratívneho úkonu?
to je len pripomienka na tvoju otazku, nehovorim tym, ze normalni partneri by si pripadne "problemove zdravotne zalezitosti" nemali objasnit jeden pre druheho
Zdravotný stav (pohlavné choroby) partnerky na myšlienkovej úrovni nepríliš súvisí s tehotenstvom parterky, ktorému ju @pubertslatinocelny hodlá vystaviť len ak je to oficiálne jeho manželka, čomu nerozumiem ...
A to sme sa ešte nedostali ani len k neplodným jedincom ...
Ono je proste také pekné obhajovať tie nezmyselné obmedzenia ...
No a to už pomaly prechádzame do byrokracie ...
Veď predsa nejde o jednoduché vzájomné rozhodnutie sa partnerov, nie, na to musia mať príslušný dokument
každopádne úžasná nehoda keby sa ten chlap nebol tak ťažko zranil tak by som sa z toho aj tešil
ale samozrejme, chytis sa tohto aby si preniesol pozornost z predchadzajuceho topicu a aby si nemusel uznat, ze je logicke dievca, ktore milujes, nechciet vystavit ani najmensiemu riziku nezelaneho tehotenstva. a urobit to (nevystavit ju tomu riziku ani v najmensej miere) mozes len sexualnou absenciou, nie antikoncepciou.
Myslím, že svojou sexuálnou abstinenciou ešte určite neodstrániš akékoľvek riziko tehotenstva svojej partnerky
Ale to je úplne jedno
K stabilite - Samozrejme, manželský zväzok, kde muž zarába a žena varí a perie a jeden sú na druhom závislí sa určite vyznačuje väčšou stabilitou, tak to už bude
K prechádzaniu - Ty si jasne zmienil - Manželmi sa stávame, lebo chceme mať deti, moja reakcia je priamou reakciou na toto tvrdenie
A musím uznať, máš pravdu, ak kresťan môže mať deti len v manželstve, rovnako vtedy môže mať len sex, lebo som akosi pozabudol, že sex pre pôžitok je hriech Ako krásne všetky tieto obmedzenia splývajú do niečoho čo dáva logiku ... ... Takže jedno nelogické (ale len zdanlivo nelogické) obmedzenie sa vysvetľuje pomocou druhého, tým pádom sa v bludnom kruhu stávajú všetky tieto logickými, lebo spolu navzájom súvisia
A vieš, čo je sranda? Že ja si môžem medzi topicmi prechádzať ako len chcem a raz upozorniť na to, inokedy na niečo iné, lebo správny kresťan akceptuje všetky príkazy a dogmy
Iste, medzi topicmi si prechadzat mozes, ale ked povies, ze tvrdenie, ze predmanzelsky sex je zly, je nezmyselny zakaz a nelogicky, na co ti ja nasledne dam protiargumenty a ty miesto dalsieho argumentovania alebo uznania, ze mam pravdu zmenis temu, tak je zjavne o co ti ide (to je inak aj dost zjavne z tvojej dalsej temy o kanibalizme a katolicizme, kde si casto pisal prispevky s jednoznacnym zamerom provokovat). a asi to nebude hladanie pravdy. v tom pripade vsak nema zmysel diskutovat.
Milovanie (nie sex) má funkciu plodivú a spojivú. čiže aj plodiť deti, aj vzájomné odovzdávanie sa partnerov, darovanie, resp. splynutie. ako chceš.
Nie, presne tak, ohľadom tohto ja hľadať pravdu nemusím
Tu mám povestnú svoju pravdu Človek si sám vytvorí všetko svoje (prípadne samozrejme aj prijme) z čoho len chce, bez toho, aby sa musel nazývať kresťanom, moslimom, neviemčím a potom má nejakú tú "svoju cestu"
A nemusí tu sám seba uhnať, aby ubránil tie myšlienky, ktoré sám nevymyslel, ale prijal ako obrovskú skupinu, jednu veľkú dogmu
A tak sa miesto hľadania pravdy môžem kľudne hrať ...
OK, to s tým sexom asi budem musieť zobrať späť, nemal som to adekvátne podložené, len som to počul
@47
Nie, nepočúval som dobre, nepočúval som vôbec, ani som vlastne čo počúvať nemal a možno je to tak lepšie, keď niektorí tvrdší stúpenci mienia zakázať veškerú antikoncepciu, sexuálne pomôcky, jogu, "hlasnú hudbu" (Tomuto označeniu som zatiaľ nikdy nepochopil, nie je aj spev v kostole spievaný nahlas hlasná hudba? ) a tak podobne
"Sex má dvě roviny: plození dětí a "uspokojování" manželů navzájem. Tyto roviny by neměly být od sebe odděleny.
Jakákoli antikoncepce je tedy hřích (a to včetně naprosto striktního dodržování PPR)."
A myslím, že je veľmi veľa kresťanov, ktorí síce veria v Boha, ale neveria cirkvi. čiže dogmy bezhlavo neprijíma akoby šlo o sektu, ale si ich tak racionálne preskúma a rozhodne sa.
ale dakde bolo, že aj prerušovaný styk je už protikresťanský, lebo zabraňuje splodeniu detí, ale tak zas netreba všetko brať fanaticky
Tak tak, poznám nejedného kresťana, ktorý dogmy nemusí a priori akceptovať ...
Len potom nastáva otázka aký je to vlastne kresťan, keď sa neriadi tým, čo je v bibli
Prečo človek potom seba nazýva kresťan, keď kresťan by mal byť práve ten, čo sa riadi tou bibliou? ...
Aspon ja to tak vidím, že Boh ako láska, ako dačo, k čomu sa môže človek modliť.
ale nie ako zlého Boha, ktorý súdi ľudí a všetko možné im zakazuje.
No, Boh ako láska, bez biblie, bez kecov o zlých homosexuáloch, bez zbytočných obmedzení ...
To už tak zle neznie
1. re mňa je cirkev najväčšia komerčná organizácia na svete...v minulosti predávanie odpustkov,dnes doslova vykorisťovanie veriacich (aby bolo jasno,som ateista).Náš drahý pán farár (má okolo 35 rokov)-za 5 rokov,čo je tu vymenil 6 áut,a neboli to nijaké staré krámy.Chodí sa opíjať po diskotékach (!!!) na fare má bazén,chová pštrosy (10 mu už skapalo),nebožtíka pochová,len ak je to jeho známy,alebo mu dobre zaplatia,...
Ďalšia vec:určite ste už videli tie vysvietené kostoly...také reflektory,čo myslíte,kto zaplatí elektrinu?Fara určite nie..
2.:Nedávno som videl taký diagram-otázka bola,že kto v Biblii zabil viac ľudí...Porovnanie bolo: Satan-10 Boh-2 038 344...niečo na tom pravdy bude-vami spomínané križiacke výpravy,obľúbený stredovek,atď.
Dalo by sa napísať oveľa viac,ale nechcem nudiť tých,čo to budú čítať
No to znie celkom rozumne
tak sa idem pustit do toho
kazdy hovori o obmedzovani..co tak nazvat to pravidla... nehladat vyrazy ktore sa nam hodia, ale ktore su psravne...
stat ma zakony, skola ma skolsky poriadok, cirkve ma prikazania..
cirkev nema vykonny aparat.. nepride policia a nezavrie vas.. ani vas zo skoly nevyhodia.. su to moralne prikazy.. a je na kazdom cloveku ako sa zachova..
Boh dal slobodu.. cirkev ju okresala.. ale to neznaci ze je to zle.. len chcela nastolit poriadok..ale v dnesnej dobe je cirkev brana ako zla, lebo "zbytocne obmedzuje"
je to vsak tak??
dnesny clovek, vravi o slobode a mysli pod tym uplnu volnost.. neuvedomuje si, ze sloboda neprinasa len prava, ale i povinnosti.. nie len pozitky ale i zodpovednost..
dnesnemu cloveku ide o to "uzit si" a neriesit.. cirkev sa tomu snazi branit.. ale to si nikto nevsima.. odbija sa to slovami "obmedzuje"..
dnesny krestan si berie len to co sa jemu paci.. a co sa mu nepaci nechava tak.. a nekrestania potom hladia na krestanov ako na pokrytcov, ci fanatikov.. a nic ine neexistuje.. lebo je skreslena predstava o cirkvi a krestanoh.. i na birdzi i vsade..
kazdy ma vlastny nazor.. a vykresluje ho tak aby sa pacil..
@tunidlo bude rypat a hadat sa.. hoci vie ze sa tym nic nezmeni.. on si bude dalej spavat s kym chce a @pubertslatinocelny pocka do manzelstva..
ale birdz da za pravdu tunidlovi, ved preco by som sa mal niecoho zdrzat ked to je tak lahke.. ist s niekym a vyspat sa..
(((a potom ak to nevyjde.. huups.. ved co uz..)
ale myslim, ze krasnym dokazom lasky, je vydrzat.. a dokazat.. ze milujem ta, ale ved nemusime teraz spolu spavat.. som rad ze som s tebou..
dnes je sex nieco co ma ludi spajat a pritom ich to len oddeluje..
par mladych sa nerozprava.. len sa prechadzaju, bozkavaju a "miluju" avsak je to milovanie??
a kedy sa stihnu spoznavat.. ci na plnohodnotny vztah staci "uplne poznanie cez postel??"
ale to nikto nechce pripustit a pochopit.. a najlepsie hlasky potom su.. mam 16 a chodim mesiac s chalanom.. mam sa s nim vyspat..
a o tyzden na to.. muzi su svine .. hajzli a ine nadavky..
teda moralne hodnoty, ktore presadzuje NIKTO LEN CIRKEV sa mozu strcit.. ved my sme slobodni tak co nam ma do toho kto kecat.. a to ze svet sa ruti do *** to ma nemusi zaujimat..lebo ja chcem JA CHCEM, JA CHCEM... a co ma povas.. ja to zvladnem sam..
len svet sa rozpada.. ludia sa nenavidia.. su skreslene nazory na svet a preo?? lebo sme slobodni a CIKREV len obmedzuje //ale bez obmedzeni nie je vychova.. a nevychovany su za mrezami...no za moralne prehresky za nezatvara : disappointed: //
A pravidlá predsa obmedzujú, nie?
Až na to, že niektoré opodstatnené a niektoré ani príliš nie ...
To o zodpovednosti už píšeš asi tretí krát a ja fakt neviem, ako to súvisí s niektorými cirkvami, ktoré by si ľudí najradšej na špagátiky priviazali ... Niektorí stúpenci sú tolerantní, niektorí sú tak neskutočne puritánski až to bolí ... A reči o zodpovednosti sú podľa môjho úplné klišé mimo misu ...
No, nemal by byť kresťan ten, ktorý uznáva bibliu?
Ale sranda ako demagogicky vykresľuješ situáciu Ja som zatiaľ nespal s nikým, ani necítim potrebu do týždňa sa s niekým vyspať, len tak ...
Človek si predsa toto rozhodnutie môže nechať presne na moment, kedy sa mu to bude zdať správne, lebo má slobodu ... Ale kresťan nie, ten musí najprv naplánovať a vykonať sbadobný obrad, inak by sa rúhal
Reči o stavaní niekoho, kto neuznáva prvý sex až po svadbe do pozície niekoho, kto sa vyspí s hocikým radšej ozaj nechaj tak, nemá to zmysel písať
A kresťanstvo a umelé pravidlá sú zasa raz jediná záchrana pred nemorálnosťou
Prepáč, ale teraz mám pri tebe prvý raz pocit, že píšeš s naozaj obrovskou mierou osobnej zainteresovanosti ... Si si istý, že nastolené situácie sú naozaj na mieste?