no, pred tym prvym terminom zle. ale viem ze posledne dni som na tom bola tak, ze mi to uz vlastne bolo jedno.
ja ked uz raz spanikarim, niet mi pomoci.
preto moja jedina, fakt hlupa ale ucinna rada je - zacat sa ucit v dostatocnom predstihu a hlavne co je u mna problem - splnit stanoveny denny ciel - nieze prve dni sa ucim po desat stran a potom na konci mi zvysi na den hadam aj sto
no počas učenia som si prešiel rôznymi štádiami... od stavu "pohoda, naučím sa to, dám to, bude pokoj" cez stav "uf mrte je toho, nestíham, dpč dpč" až po opúšťačky typu "nespravím to, nikdy sa v živote nikam neposuniem" ... nakoniec som rezignoval, čo som stihol to som sa naučil, nejde predsa o život
Tak my sme mali bakalárske štátnice v augustem ja konkrétne 15teho. Celý júl som prokrastinovala a flákala sa, prvým augustom som však začala stresovať. Učila som sa 10 hodín denne, už som bola z toho na prášky. Tri dni pred štátnicami sa u mňa striedali výbuchy smiechu s hysterickými záchvatmi, miestami nastala totálna apatia. Proste des. Ale v deň "D" to zo mňa opadlo hneď ako som sa dostavila do školy.
Takže rady : uč sa priebežne, nenechávaj si na to pár dní. Ja som pila Ginko čaj a brala som Lecitín.
na bakalarske som stresoval o dost viac jak na magisterskych. na mgr som uz bol taky "krehko vyrovnany", t. j. bol som uplne pokojny ale stacil maly zachvev a zrutil by som sa. ale zachvev nastastie nedosiel a vsetko dopadlo super a ucil som sa vzdy asi ten posledny mesiac
uz tu je par nazorov tak len doplnim ako to je u mna... my mame nastastie rozdelene statnice na 2 casti... prvu cast som sa ucila asi 5 dni... a nepanikarila som... bolo to nejakych 45 tez s tym ze so spoluziackou sme si to hovorili aj nahlas a diskutovali o tom a tak sme si viac zapamatali.. no nie kazdemu to takto sedi...
a teraz sa ucim na druhu cast a tu mam 12 a tez mam 40... ale suhlasim s tym dennym limitom ktory tu bol spomenuty... lebo potom si nepresuvas "na zajtra"...
mam to rozdelene tak ze kazdy tyzden som si prechadzala jeden predmet...teraz som v tretom tyzdni za sebou mam skoro 80 otazok a pred sebou asi 25...uz mi z toho riadne hrabe a strasne to uz chcem mat cele za sebou
Existujú techniky ako zvládnuť stres pred štátnicami. Vychádzajú z toho, že vzniká kvôli pocitu nevyhnutnosti aby sa situácia vyvinula podľa tvojích predstáv. No nemôžeš ju kontrolovať a bojíš sa, že sa vyvinie zle. Tieto tri body sú všetko, čo treba na odbúranie stresu.
Najzákladnejšie technika je ČO NAJHORŠIE SA MôŽE STAŤ?
Predstav si, že sa stane to najhoršie: Vytiahneš si najťažšiu tému zo všetkých. Zamrzneš a vypadne to aj to málo, čo si vedel. Nespravíš štátnice. Znechutená komisia ťa pošle preč.
A teraz sa spýtaj sám seba: Čo najhoršie sa môže stať, ak tie štátnice nespravím? Čo by sa stalo? Naozaj by som zomrel? Budem hladovať, žiť pod mostom, zamrznem cez zimu? Je škola moja jediná šanca? Už nikdy nenájdem dobrú prácu? Rozhodne NIE.
Nebude to jednoduché, ale prežiješ. Tvoj život NEBUDE zničený. Chvíľu by si sa cítil mizerne, skúčene, stratene. No časom to prebolí. Máš aspoň jeden opravný termín – jednu novú šancu. Niekedy i dve. Takže nič nie je stratené. Prípadne sa vrátiš domov, pôjdeš bývať s kamošom a budeš za čas pracoval v robote, ktorá ťa nebaví. Ale prežiješ.
Vedz aj to, že existuje mnoho ďalších príležitostí než škola. Samoštúdium, stovky vzdelávacích programov a kurzov, online vzdelávanie, celoživotné vzdelávanie. Veď pozri koľko ľudí sa vypracovalo na vrchol bez školy. Vymenuj ich niekoľko – z okolia aj zo sveta. Aj ty sa môžeš takto vypracovať.
Uvedomenie, že prežiješ aj keby si štátnice nespravil prináša zmierenie s negatívnym výsledkom. Nech to dopadne akokoľvek, ty pôjdeš ďalej – k lepšiemu. Preto prestaneš byť nervózny a vystresovaný.
Takže čo také najhoršie sa môže stať???
Ďalších 8 ukľudňujúcich techník ako zvládnuť stres pred štátnicami je tu: » bezbolestneucenie.sk/ako-zvladnut-st...
S týmito technikami zvládneš štátnice v kľude, bez nervov a paniky.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
16 komentov
a ako to zvládam?
napíču, však vieš.
ja ked uz raz spanikarim, niet mi pomoci.
preto moja jedina, fakt hlupa ale ucinna rada je - zacat sa ucit v dostatocnom predstihu a hlavne co je u mna problem - splnit stanoveny denny ciel - nieze prve dni sa ucim po desat stran a potom na konci mi zvysi na den hadam aj sto
včera som z rozmaru triedila staré veci a tie nepotrebné ukladala do balíčkov pre deti z decáku. asi štyri hodiny.
som zvedavá čo vymyslím zajtra v rámci tejto prokrastinačnej mánie
... a spravil som
Takže rady : uč sa priebežne, nenechávaj si na to pár dní. Ja som pila Ginko čaj a brala som Lecitín.
myslim ze ak chces titul, tak uz by si nemala panikarit a stresovat ako vyhukana maturantka
asi necele dva tyzdne som potreboval na zopakovanie predmetov, hlavne islo o odvodzovacky, kedze teoriu som si ako tak pamatal
je dobre si stavovit denny limit co vsetko si potrebujes zopakovat a to splnit
a teraz sa ucim na druhu cast a tu mam 12 a tez mam 40... ale suhlasim s tym dennym limitom ktory tu bol spomenuty... lebo potom si nepresuvas "na zajtra"...
horšie to bude o rok
Existujú techniky ako zvládnuť stres pred štátnicami. Vychádzajú z toho, že vzniká kvôli pocitu nevyhnutnosti aby sa situácia vyvinula podľa tvojích predstáv. No nemôžeš ju kontrolovať a bojíš sa, že sa vyvinie zle. Tieto tri body sú všetko, čo treba na odbúranie stresu.
Najzákladnejšie technika je ČO NAJHORŠIE SA MôŽE STAŤ?
Predstav si, že sa stane to najhoršie: Vytiahneš si najťažšiu tému zo všetkých. Zamrzneš a vypadne to aj to málo, čo si vedel. Nespravíš štátnice. Znechutená komisia ťa pošle preč.
A teraz sa spýtaj sám seba: Čo najhoršie sa môže stať, ak tie štátnice nespravím? Čo by sa stalo? Naozaj by som zomrel? Budem hladovať, žiť pod mostom, zamrznem cez zimu? Je škola moja jediná šanca? Už nikdy nenájdem dobrú prácu? Rozhodne NIE.
Nebude to jednoduché, ale prežiješ. Tvoj život NEBUDE zničený. Chvíľu by si sa cítil mizerne, skúčene, stratene. No časom to prebolí. Máš aspoň jeden opravný termín – jednu novú šancu. Niekedy i dve. Takže nič nie je stratené. Prípadne sa vrátiš domov, pôjdeš bývať s kamošom a budeš za čas pracoval v robote, ktorá ťa nebaví. Ale prežiješ.
Vedz aj to, že existuje mnoho ďalších príležitostí než škola. Samoštúdium, stovky vzdelávacích programov a kurzov, online vzdelávanie, celoživotné vzdelávanie. Veď pozri koľko ľudí sa vypracovalo na vrchol bez školy. Vymenuj ich niekoľko – z okolia aj zo sveta. Aj ty sa môžeš takto vypracovať.
Uvedomenie, že prežiješ aj keby si štátnice nespravil prináša zmierenie s negatívnym výsledkom. Nech to dopadne akokoľvek, ty pôjdeš ďalej – k lepšiemu. Preto prestaneš byť nervózny a vystresovaný.
Takže čo také najhoršie sa môže stať???
Ďalších 8 ukľudňujúcich techník ako zvládnuť stres pred štátnicami je tu:
» bezbolestneucenie.sk/ako-zvladnut-st...
S týmito technikami zvládneš štátnice v kľude, bez nervov a paniky.
Všetky techniky sú ZADARMO