"Čo si myslite o rozvodoch? Ako si myslíte, že by sa to dalo riešiť?" toto je tak strasne subjektivne a lisi sa to fakt od pripadu k pripadu, ze sa na to odpovedat neda, jedine velmi velmi obsirne a objektivne a to by malo skoro nulovy zmysel.
ak by som to dokazala riesit a vedela s tym nieco robit, nemala by som rozvedenych rodicov
luda sa naucili a dobre si zvykli nieco rychlo a hned vymenit, ked to nefunguje...a prenieslo sa to aj do vztahov - tam kde kedysi skutocne zalubeni o svoj vztah bojovali, riesili ho a snazili sa ho zdokonalit, dnes ludia radsej egoisticky prehlasia ze maju na viac a ze tak nedokazu zit a to a ono...je lahsie vymenit partnera alebo sa rozviest nez priznat chybu, ospravedlnit sa a snazit sa zlepsit vztah...asi tak no
@wayne čiastočne, ale ja si skôr myslím, že v minulosti mala cirkev tak veľký vplyv, že tie rozvody boli takmer nereálne, takže sa manželia buď museli naučiť kompromisy, alebo sa navzájom zabiť...
a rozvod? úplne normálna a akceptovatelná vec, načo ostávať v nefunkčnom zväzku...i ked' je pravda že i svadba by sa mala zvážiť ale ludia sa niekedy zvyknú vyfarbiť až časom
@corhellka ale co tam po cirkvi, zilo sa vzdy vselijako, aj ked viac konzervativne...
@grietusha tak ja som to pisal v rychlosti, jasne ze to nie je o tom, castokrat sa spomina aj to ze uz tam nie je iskra, alebo uz to nie je take ako to byvalo a podobne...proste laska sa buduje pocas celeho zivota a aj vo vztahu ju treba nejako ozivovat a rozvijat...a tak no, nechcem sa velmi rozpisovat...
tam kde sa vytratil Boh v rodinách, vládne cynizmus, opovrhovanie, neznášanlivosť, vzájomná neúcta...
pokora, láska, vedieť sa uskromniť dokáže prekonať každú ťažkosť v živote...
@marcello111 pokora, láska, uskromnenie sa nemusí mať resp. nemá nčč spoločné s bohom... v mojej rodine, v rodine mojich rodičov i starých rodičov boh nikdy nebol, rovnako tak tam nebol ani cynizmus, opovrhovanie, neznášanlivosť, neúcta a pod.
Pochopiť a uviesť do svojho života, čo to znamená skutočne milovať, čo je skutočnou podstatou lásky... že to nemôže mať základ na citoch, pocitoch zamilovanosti, sympatie... ale, že je to rozhodnutie ísť s tým druhým cez všetky prekážky, za každých okolností, teda spoločne.
Pre toho, kto chápe a žije skutočnú podstatu lásky vo svojom osobnom živote už keď je nezadaný, slobodný tak pre toho človeka to potom vo vzťahu a manželstve bude "jednoduchšie", bude vidieť viac súvislostí a tak...
@Corhellka@8 a nemôže byť podstata manželstva práve v tom, aby sme sa spolu učili žiť? Nie len skúšali si niečo?
Ako som napísal @22
@salora
poviem ti to z kresťanského hľadiska, my žijeme podľa 10. Božích prikázaní, veríme v Boha a za náš život v Božom milosrdenstve je odmena v nebi vo večnom živote...
vy ateisti a zvlášť tvoja rodina je príkladom usporiadaného života, čo je v dnešnej dobe ako šafránu, no pre večný život to nestačí, slúžite svojim životom a pre Boha je to málo, chýba tam ta viera...
ale na to máme od Boha slobodnú vôľu a každy si môže vybrať, ktorou cestou si zvoli svoju budúcnosť po smrti...
je to každého osobná vec a nútiť niekoho na vieru, alebo na neveru nema význam...
zato som napísal, že sa nevyjadrujem, je to môj názor ako aj tvoj...
Myslím, že rozvody by mali byť ľahšie vykonávatelné - tak, ako sobáše. Zobrať sa môžeš na základe slobodnej vôle zo dňa na deň ale na rozvod čakáš aj roky... nemysliteľné v slobodnej krajine podľa mňa. Práve to veľa ľudí odrádza od sobášu ale aj od rozvodu a radšej budú trpieť v nefungujúcom vzťahu.
Samotné rozvody hodnotím "kladne". Ak môžeš do nejakého zväzku slobodne vstúpiť, môžeš aj slobodne vystúpiť. Život človeka a sám človek sa mení, je to prirodzené a normálne. A radšej budem dieťa vychovávať sama ako v domácnosti, kde bude vládnuť nepokoj a stres, nebodaj nejaké agresívne vplyvy.
A problémy (slovenských) rodín? Neúcta, disrešpekt, prehnané nároky, vysnené predstavy, lenivosť, ľahostajnosť, sebeckosť - z toho vyplývajú ostatné.
Podla mna stale existovali nefungujuce manzelstva, ale za sociku bolo tazsie sa rozist a bolo tam iste spolocenske odsudenie. Doba je rychla, vsetko sa vyvija, sme vo svete moznosti. Moze sa toho pokazit fakt vela, od tyrania, cez neveru, az k drogam, alebo inej laske.
Tie stokarske rodiny to je nonsens, nezodpovedni stokari, co uz maju deti, ti ludia nemaju ani robotu, hulia, piju, IQ 70, nabuchana zenska si necha s nejakym dementom dieta, zoberu sa, potom to olutuje, vidi lepsieho fotra pre svoje dieta...preco nie ? Dovodov je mnoho. Je to kazdeho osobna vec, ked sa chce rozviest, nech sa rozvedie, hoc aj kvoli rozdielnosti povah...ale tak nemali sa brat, len zenam zacnu tikat biologicke hodiny a chcu pif paf dieta a manzelstvo, google povedal, ze 40% manzelstiev v SR sa rozvedie do 5 rokov a ako najcastejsi dovod je uvadzana rozdielnost povah a nevera, takze tieto 2 veci su asi najvacsimi problemami nasich manzelstiev.
Dnes?? V tejto dobe?? Sa vytráca moralnost, tradície, čestnosť, hrdosť, slušnosť, tak ake by mali byt rodiny??? Emočná evolúcia... A manipulácia vytvára sodomu gomoru...
ked je to na rozvod, tam už nič nepomôže, moji rodičia sa rozviedli pred 10 rokmi a neviem si predstaviť, že by boli spolu, tým myslím, že by naša rodina trpela viac, ak by vtedy nešli od seba
a čo sa týka tých problémov, je ich veľa a sú rôzne..
Ha, to preto, pretože na emočnu inteligenciu v školach kašlu, a o to viac ju treba v tejto dobe vyučovať už od základu nez kedykolvek pred tym. Takto sa to da cele vyriešiť, aby sa ľudia naučili spolu komunikovať a riešiť problemy ešte pred tym než nastanu a preteču
A čo si myslim o rozvodoch? Je to zverstvo, ak maju deti, ak nemaju, nech sa kludne rozvedu aj 100x
rozvody su podla mna dosledkom vacsej slobody. Ludia su menej zviazaní verejnou mienkou a viac robia veci podla seba. Su aj ekonomickejsie nezavislejsi. Rozvody nie su problem, problemom su zle manzelstva. Rozvod je len riesenie problemu. Rodiny su dnes malo podporovane statom, stat si vobec neceni ked porodis noveho platica dani a na mladých sa tu dosť sere.
Tak rozvod podľa mna nie je dobrá vec. Hlavne deti, ktroré za to nemôžu. Potom sa nečudujem že každé tretia dieťa chodí k psychologovi. Iné je prisahať Bohu pri sobáši a iné podpísať zmluvu na úrade. Prečo sa ľudia rozvádzajú? - fakt nelogické - najprv spoznaj toho človeka poriadne až potom chod Bohu prisahať. Aj ľudia žijúci v manželstve stále znovu čelia situáciám, ktoré vyžadujú sebazaprenie. Keď sa vyskytnú problémy, môže byť pokušením rozhodnúť sa pre ľahšie cestu a dať sa rozviesť alebo uzavrieť nové manželstvo po tom, čo ma môj partner opustil.
Tak sú prípady aj ako muž vyzerá priateľsky a spolu si rozumejú no neskôr už v manželstve začne byť agresívny atd.
Toto je môj pohľad. Trpia hlavne deti. Ktoré, za hlúposť svojich rodičov nemôžu.
@emmaa prepáč, ale dovolím s nesúhlasiť moj rodičia sú rozvedení, resp. rozídení, oni ani v manželstve neboli. Tatino bol aj je všeliaký, viackrát pred mojimi očami maminu bil, alebo niečo rozbil. Keď sa jedného dňa fakt naštval, mamina mala modriny po celom tele, skrine zlomene, zrkadlo rozbité. Buď s to nepamätám alebo som tam jednoducho nebola. Potom si pamätám ako mamina plakala, prišla som k nej (cca 2-3 ročná) a pohladkala ju. Myslela som si, že plače lebo si udrela kolienko, videla som naňom "to modré čo mávam aj ja keď hapám". K tatinovi som chodila naďalej na víkendy, doteraz mám s obomi úžasný vzťah. Keď som bola väčšia, a zistila som si všetko, bolo mi maminy trocha lúto, ale to je všetko. Tatino má teraz frajerku, mamina snúbenca a trápi ma to? Nie. A už vôbec si nedovolím tvrdiť že som trpela alebo že sú moji rodičia hlúpi.. nehovorím že takéto "manželstvá" sú dobré (rozhodne nie), ale nemyslím si že by mali páry zostávať spolu keď sa už láska vytratila, aby deti netrpeli. WTF? V triede mám 2 spolužiakov s celou rodinou, a je nás v triede 25. Nemyslím, že 23 ludí z triedy chodí k psychológovi. Všetci sme normálni (primerane k veku.) Prepáč že to píšem tebe, ale ty si mala posledný koment, inak tu viacerí vraveli o tomto. Takže prosím, nabudúce skús inú vetnú syntax alebo neviem, hovor si čo chceš.
@anez03
Každý má k tomu iný názor. Vieš iné je niekoho biť a iné je sa rozviesť pre somarinu. Myslím že každý má inú povahu. Niekto to berie vážnejšie a niekto tak až nie. Nás je v triede okolo 25 a 2 majú nekompletnú rodinu. Všade je to inak. Mládež berie rozvod inak. Ty si iná povaha takže inak si to prežívala. Neviem ako ale za ublíženie na zdraví hrozí trest odňatia slobody. Neviem ako tvoj otec. Z môjho pohľadu to vidím takto. Myslím že veľa detí má sen o idylickej rodinke. Ale keď sa raz stane rozvod deti to často krát nezvládnu. Predsa chodím na medicínu. Triedy - medicína, psychológia. Poznám z tejto oblasti veľa ľudí, ktorí praxujú. Často krát sú to deti s nejakou traumou, a zle riadenou rodinou. Ale niektoré deti sú radi keď sa rodičia rozvádzajú lebo už nemusia počuť nekonečné hádky.
Keďže naša rodina je katolícka ale otec je ateista takže máme to pomiešané. Rodičia mali zlé obdobie. Cítila som že som im prekážala. Vedela som že sa rozídu. Boli to pre mňa ťažké časy. Videla som to rozdeľovanie na víkend k otcovi potom naspať k mame. Neviem - ale raz mamu v jednu chvíľu osvietilo a spomenula si na mňa. Nakoniec sme zmenili celý náš život, bývanie, školy, prácu.... A hlavne zmenili môj pohľad na vec. Viem že všetko sa dá keď sa chce zachrániť len vtedy keď sa dvaja ľudia majú skutočne radi. Aspoň raz sa vtedy pozreli čo chcem ja. Mala som vtedy 9 rokov. Neviem čo by sa stalo keby sa rozviedli. Bola som ešte malá a modlievala som sa každý večer aby sme raz boli šťastná rodina bez prekážok. Spoločne sme to zvládli. Neprajem nikomu zažiť.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
ak by som to dokazala riesit a vedela s tym nieco robit, nemala by som rozvedenych rodicov
@grietusha tak ja som to pisal v rychlosti, jasne ze to nie je o tom, castokrat sa spomina aj to ze uz tam nie je iskra, alebo uz to nie je take ako to byvalo a podobne...proste laska sa buduje pocas celeho zivota a aj vo vztahu ju treba nejako ozivovat a rozvijat...a tak no, nechcem sa velmi rozpisovat...
pokora, láska, vedieť sa uskromniť dokáže prekonať každú ťažkosť v živote...
nevyjadrujem sa....
Pre toho, kto chápe a žije skutočnú podstatu lásky vo svojom osobnom živote už keď je nezadaný, slobodný tak pre toho človeka to potom vo vzťahu a manželstve bude "jednoduchšie", bude vidieť viac súvislostí a tak...
@Corhellka @8 a nemôže byť podstata manželstva práve v tom, aby sme sa spolu učili žiť? Nie len skúšali si niečo?
Ako som napísal @22
poviem ti to z kresťanského hľadiska, my žijeme podľa 10. Božích prikázaní, veríme v Boha a za náš život v Božom milosrdenstve je odmena v nebi vo večnom živote...
vy ateisti a zvlášť tvoja rodina je príkladom usporiadaného života, čo je v dnešnej dobe ako šafránu, no pre večný život to nestačí, slúžite svojim životom a pre Boha je to málo, chýba tam ta viera...
ale na to máme od Boha slobodnú vôľu a každy si môže vybrať, ktorou cestou si zvoli svoju budúcnosť po smrti...
je to každého osobná vec a nútiť niekoho na vieru, alebo na neveru nema význam...
zato som napísal, že sa nevyjadrujem, je to môj názor ako aj tvoj...
Samotné rozvody hodnotím "kladne". Ak môžeš do nejakého zväzku slobodne vstúpiť, môžeš aj slobodne vystúpiť. Život človeka a sám človek sa mení, je to prirodzené a normálne. A radšej budem dieťa vychovávať sama ako v domácnosti, kde bude vládnuť nepokoj a stres, nebodaj nejaké agresívne vplyvy.
A problémy (slovenských) rodín? Neúcta, disrešpekt, prehnané nároky, vysnené predstavy, lenivosť, ľahostajnosť, sebeckosť - z toho vyplývajú ostatné.
Tie stokarske rodiny to je nonsens, nezodpovedni stokari, co uz maju deti, ti ludia nemaju ani robotu, hulia, piju, IQ 70, nabuchana zenska si necha s nejakym dementom dieta, zoberu sa, potom to olutuje, vidi lepsieho fotra pre svoje dieta...preco nie ? Dovodov je mnoho. Je to kazdeho osobna vec, ked sa chce rozviest, nech sa rozvedie, hoc aj kvoli rozdielnosti povah...ale tak nemali sa brat, len zenam zacnu tikat biologicke hodiny a chcu pif paf dieta a manzelstvo, google povedal, ze 40% manzelstiev v SR sa rozvedie do 5 rokov a ako najcastejsi dovod je uvadzana rozdielnost povah a nevera, takze tieto 2 veci su asi najvacsimi problemami nasich manzelstiev.
V preklade, ze sa partneri uprimne nepoznaju : )
a čo sa týka tých problémov, je ich veľa a sú rôzne..
A čo si myslim o rozvodoch? Je to zverstvo, ak maju deti, ak nemaju, nech sa kludne rozvedu aj 100x
Tak sú prípady aj ako muž vyzerá priateľsky a spolu si rozumejú no neskôr už v manželstve začne byť agresívny atd.
Toto je môj pohľad. Trpia hlavne deti. Ktoré, za hlúposť svojich rodičov nemôžu.
Každý má k tomu iný názor. Vieš iné je niekoho biť a iné je sa rozviesť pre somarinu. Myslím že každý má inú povahu. Niekto to berie vážnejšie a niekto tak až nie. Nás je v triede okolo 25 a 2 majú nekompletnú rodinu. Všade je to inak. Mládež berie rozvod inak. Ty si iná povaha takže inak si to prežívala. Neviem ako ale za ublíženie na zdraví hrozí trest odňatia slobody. Neviem ako tvoj otec. Z môjho pohľadu to vidím takto. Myslím že veľa detí má sen o idylickej rodinke. Ale keď sa raz stane rozvod deti to často krát nezvládnu. Predsa chodím na medicínu. Triedy - medicína, psychológia. Poznám z tejto oblasti veľa ľudí, ktorí praxujú. Často krát sú to deti s nejakou traumou, a zle riadenou rodinou. Ale niektoré deti sú radi keď sa rodičia rozvádzajú lebo už nemusia počuť nekonečné hádky.
Keďže naša rodina je katolícka ale otec je ateista takže máme to pomiešané. Rodičia mali zlé obdobie. Cítila som že som im prekážala. Vedela som že sa rozídu. Boli to pre mňa ťažké časy. Videla som to rozdeľovanie na víkend k otcovi potom naspať k mame. Neviem - ale raz mamu v jednu chvíľu osvietilo a spomenula si na mňa. Nakoniec sme zmenili celý náš život, bývanie, školy, prácu.... A hlavne zmenili môj pohľad na vec. Viem že všetko sa dá keď sa chce zachrániť len vtedy keď sa dvaja ľudia majú skutočne radi. Aspoň raz sa vtedy pozreli čo chcem ja. Mala som vtedy 9 rokov. Neviem čo by sa stalo keby sa rozviedli. Bola som ešte malá a modlievala som sa každý večer aby sme raz boli šťastná rodina bez prekážok. Spoločne sme to zvládli. Neprajem nikomu zažiť.