našiel som celkom dobrý článok, ktorý pojednáva oodstránení rodových stereotypov v rozprávakach a odvôvodňuje sa tam, prečo by sa tieto stereotypy mali odstrániť.
Podľa mňa, odstránenie rodových stereotypov môže viesť k poklesu šikane na školách, čím sa zníži aj počet samovrážd vo svete. Čo si o tom, myslíte vy? vyjadrite sa, zaujíma ma váš názor
Myslím si, že do určitej miery sú rodové stereotypy adekvátne, skôr by z nich ale nemali vyplývať nerovné príležitosti a z(ne)výhodňovanie jedného pohlavia voči druhému.
A čo sa týka šikany, nemyslím si, že by to pomohlo. Problém je u šikanujúcich v ich komplexoch a u šikanovaných v ich submisivite. Šikanované sú často deti s okuliarmi, tučnejšie deti, chudé deti, jednotkári, naopak zlí žiaci... Dôvod sa vždy nájde, bez ohľadu na rodové stereotypy...
@darkestangel jasne že sú, ale ja som poukazoval na tie deti, ktoré páchajú samovraždu kvôli tomu, že sa cítia inak ako ich rovesníci z rodového hľadiska a tých je veľa
rodové stereotypy majú svoje opodstatnenie. byť aj mužom aj ženou je zaujímavá životná skúsenosť, to ako spolu pohlavia interagujú je zábava. už z toho, ako vyzerajú naše hmotné telá vyplýva, kto je na čo lepšie vybavený a ako by čo mohlo najlepšie fungovať. rozhodne nie som za to, aby sme si vyberali svoje pohlavie po narodení, bol by v tom akurát tak bordel. keď to tak zjednodušene poviem.
problém šikany je niekde inde, zrušením rodových stereotypov sa to nevyrieši.
pokiaľ chce žena pracovať a muž radšej vychovávať deti, je to v poriadku - nech si to v páre vykomunikujú a robia to ako chcú, v tom im nikto nebráni.
nevidím nikde nijaký problém. a hlavne nevidím potrebu vytvárať z toho nejakú hnutie a nútiť k zmene celú spoločnosť...
Absolútne nie.
Neviem prečo by bolo potrebné to odstraňovať a rozhodne nie som za štátnu ideologickú politiku za ich odstraňovanie- to by som nebol ani pri veciach s ktorými súhlasím.
Je to ďalší nezmysel kritickej teórie. Umelý problém s umelými autoritatínymi riešeniami, ktoré sú v skutočnosti len určené na rozširovanie prípustnosti zásahov štátu do mienky človeka.
@google123 ale veď nikto nikoho neobmedzuje. Tu ide o to, aby sa deti v školách vychovávali rodovo neutrálne (knihy v školách aby boli rodovo neutrálne). Naopak obmedzovanie je, poviem príklad: keď sa chce chlapec hrať s bábikami a učiteľka mu ich zoberie, tomu ja hovorím obmedzovanie. Dieťa sa učí spoznávať svet a nemali by sme ho nútiť robiť niečo, čo chceme my. Ako viem, že ti to príde čudné, pretože ty si bol v škole inak vychovávaný. Ale veľa vecí sa od vtedy zmenilo, začínajú sa prehodnocovať veci, ktoré platili v minulosti, ale na tom podľa mňa nie je nič zlé. Iba začíname chápať niečo, čo sme vtedy ešte nechápali a to, že rodové stereotypy sú len konštruktom, ktorý si vytvorila spoločnosť
"Rodovo neutrálne" my ass. Ako rodovo neutrálne, keď sú objektívne štandardné rozdiely medzi pohlaviami? Máme iný neurtologický vývoj, iný hormonálny systém a teda aj iné potreby pri vzdelávaní.
SME POHLAVNE DIMORFNÝ DRUH. Ešte aj keď sa snažili vychovávať deti rodovo neutrálne, deti si nachádzajú vždy cesty k tomu, čo im je prirodzené. Sú výnimky, ale je to presne to- výnimka!
"Sociálny konštrukt"... bože môj... Čo pre vás nie je sociálny konštrukt?! Tabula rasa je síce krásna marxistická teória, ale je nesprávna a je založená na ideologických predpokladoch, nie na čomkoľvek, čo by vychádzalo z pozorovateĺnej životnej reality.
Ale kokot naś obmedzujú. Sme iní. To je objektívna realita a vyplývajú z toho obmedzenia aj výhody. Tlak na uniformitu obmedzuje. Tláchaš ideologické nezmysly.
Rešpektujem transgender veci a ľudí a aj nezávislé ženy a tak. Ale je krásne byť ženou a je krásne keď je muž mužom a páči sa mi byť ochraňovaná mužom a páči sa mi mu variť a páči sa mi, že má rád autá a jemu sa páči, že mám rada rúžovú
@plavam_zivotom ale každý muž nemá rád autá, rovnako ako sú muži, ktorým sa páči ružová. Nie je muž ako muž a nie je žena ako žena. Ale tie rozprávky poukazujú na to, že všetci muži sú rovnakí a že všetky ženy sú rovnaké, čo je nezmysel.
Veď ja netvrdím že mať rád rúžovú ak si muž je to zlé alebo čo ani ťa neodsudzujem @jony1212 len sa mi proste páči ak ženy robia ženské veci a muži mužské ale netvrdím že teraz muži a ženy majú mať predpísané oblasti záujmov alebo čo len jednoducho sa mi nepáči predstava že teraz všetky ženy sa správajú mužsko vo všetkých smeroch a opačne ...
@goodgoy ja nehovorím, že medzi mužmi a ženami nie sú rozdiely. Samozrejme že sú tam rozdiely. Mozog mužov a žien je odlišný, ale sú aj výnimky a tie na to doplácajú. Mne ide o to, aby sa tie rozdiely NEVYZDVYHOVALI a nerobili sa z nich rodové stereotypy to je celé.
@jony1212 podľa mňa toto píšeš v zlej dobe ... ja nevnímam okolo seba nejaké extra vyzdvihovanie rodových stereotypov a ich nejaké zviditeľňovanie ... práve naopak sa mi v tomto naša spoločnosť zdá dosť tolerantná , sú tu iné tolerančné problémy ...
O čom sa vlastne bavíme. Že žena môže byť mužom a naopak ? Kto má ako zachrániť šípkovú ruženku ? Stará nymfomanka ? Či Jožo prezlečený za Kleopatru z Turca ? Máte dojem že Popoluška je opísaná ako slabá žena ?
Absolútne tendenčný článok. Väčšina zaleží od výchovy( nie gender ) a úplnosti rodiny. Však máme mužov čo sú šéfkuchári , čo si doma sami perú aj žehlia a dokonca vychovávajú deti. Ženy sú kulturistky aj manažérky , hrajú hokej alebo si v MMA či UFC lige. Nevidím dôvod aby som riešil nejaké proti prírodné pičoviny a nezíval ženu ONO. Ako keby muž mohol mať krámy. A taktiež pre operovaný chlapci nemajú maternicu. Okrem toho teenagerov formujú absolútne iné vplyvy ako literatúra. Myslím že dodnes platí že kto chce získať princeznú musí byť odvážny aj ked niektorý by si priali aby už aj ženy prejavovali záujem a oslovovali nás na ulici
@jony1212 jedine slovo napises capslockom, aj tam spravis chybu...
Chodte do pice s takymito chujovinami. Za chvilu bude urážka, keď žene poviem, že je žena...
Znovu sa potvrdzuje zaostalosť Slovákov.
Asi každý Slovák počul že Slováci sú zaostalá mentalita, ale aj tak sa väčšina nad tým nepozastaví a nepovie si kde asi robíme chybu, čo spraviť aby sme sa trochu posunuli. Každý si len ide ďalej so svojou obmedzenou hlavou bez ohľadu na to, že asi všade inde sa nejaké stereotypy likvidujú, vo všetkých krajinách, ktoré sú tam kde sú vďaka svojím rozhodnutiam. Kto bude mať asi teraz pravdu? Tí čo skoro vždy, alebo my, Slováci, čo nás vždy len niekto držal nad hladinou? Logika hovorí oni. Mlafí Slováci, ktorí VEDIA že sú zaostalí, zase nedajú za pravdu vyspelejším. Aj keď kurva vedia že to dopadne tak ako vždy v histórii. Smutné.
Osobne nemám najmenší problém žiť svoj život bez nich.
Otázkou je, čo všetko je považované za odstránenie rodových stereotypov.
Asi to niektorí poňali tak, že sa už v škôlke nebudú môcť hrať s autíčkami, pokiaľ majú medzi nohami penis.
@plavam_zivotom tebe sa páči, ale sú ženy, ktoré nemávidia varenie a ktorým sa páči keď varí muž. Sú muži ktorých baví variť a ženy ktoré sa zaujímajú o autá.
@mayben dlho som tu nebol, ale ked tu vidim nieco taketo. Tak no..
A to mam dlhe vlasy, niekedy aj s ruzovou gumickou, v detstve som mal v ruke barbie a neodrezaval som jej hlavy a kadeco ine... ale... ved vies
keď ich niekto aplikuje na mňa ako podmienku, zúrim ako besná hyena. Ale odstraňovať niečo, čo tak nejak vzniklo samo prirodzene? Ak to zanikne, tak to zanikne. Ale odstraňovanie je kokotina.
Mne sa páči, ako odporcovia ani v najmenšom netušia, čo je to stereotyp, tak radšej spustia slovnú sračku plnú pseudointeligentných viet a cudzích slov
V dnešnej dobe už asi normálnosť nie je v móde. Ba viac, ešte normálnosť niekoho diskriminuje. Hrať sa na rytierov a princezné nebolo nič zlé. Teraz je už princezná feministka a rytier nezdvihne meč. Na žene je najkrajšia ženskosť a naopak.
Ak je to postoj, ze zena je pri sporaku doma a muz zabezpecuje rodinu (patriarchalne prinicipy v sirokom kontexte), som proti. Ale tento model likviduje uz sama o sebe demokraticka a kapitalisticka spolocnost. Hovorit o ruseni/zachovani je hlupost.
Ak je to postoj, ze vo svojej prapodstate maju zeny a muzi svoje biologicke ulohy, som za ich zachovanie. To nam ako pohlavne dimorfnemu druhu umoznilo prezit a ak sa od nich odvratime, caka nas zanik.
@vsakpredsajaa ale veď nikto nehovorí že chlap nemôže chcieť variť alebo čo a že žena nemôže mať rada autá. Ale úplne odstránenie rodových stereotypov mi príde také násilné... ženy a muži majú iné hormóny, tým pádom niektoré rodové stereotypy sa nedajú úplne odstrániť.... každý ale nech si samozrejme žije podľa svojho!
Môj frajer doma vysáva btw. A ja opravujem niečo keď sa u nás pokazí
@plavam_zivotom super. Ale ziadny stereotyp nema buducnost a ak by sme si to teraz uvedomili tak by sa mohol vyvoj ludstva urychlit.
Nievjak teraz to kazdy vidi len individualne na svojej rodine a nepozera sa na to ako na celok a teraz tu este storocie budu ludia bojujuci proti zruseniu nejakych stereotypov. Myslim ze asi kazdy vie ze nasi pravnuci uz nebudu slovo stereotyp poznat a namiesto toho aby sme sa tomu prisposobili a zacali sa uz teraz podla toho spravat tak vela ludi ide slepou ulickou a bojuju proti samotnej evolucii bez najmensieho zamyslenia.
@redchevrolet evolucia znici vsetky prapodstaty v Britanii uz dnes rodia muzi, uz dnes mozu dvaja ludia splodit potomka v tele tretej osoby, ludia menia pohlavie, dokazu sa vytvorit v skumavkach, proste to je vyvoj kurva a neni dobre snazit sa tu drzat nejake zvyky len kvoli tomu ze to tak bolo v minulosti.
Garantujem ti ze o par storoci sa nebude poznat nieco ako spermia a maternica ci hormony. A tak je to dobre.
@vsakpredsajaa
Vo svojom predoslom prispevku hovorim o PRIRODZENEJ biologickej prapodstate muzskej a zenskej role.
"rodia muzi, uz dnes mozu dvaja ludia splodit potomka v tele tretej osoby, ludia menia pohlavie, dokazu sa vytvorit v skumavkach"
Ide vsak o veci neprirodzene, vyzadujuce intenzivny ludsky zasah a nasledny medicinsky manazment. Ak by sa malo ludstvo mnozit vylucne takto, neprezije ani jedna generacia.
A prapodstatu nenici evolucia, ale clovek svojimi zasahmi. Tieto samozrejme pausalne neodsudzujem, medicinsky pokrok oslabuje prirodzeny vyber, ale umoznuje nam zit kvalitnejsie a dlhsie zivoty. Avsak, nase telo ani biologicka prapodstata nasej reprodukcie sa neda stengrovat donekonecna. Vsetko biologicke ma svoj limit. A bude to tak po celu dobu existencie biosfery.
Na margo: tvoj svetonazor je nielen "svojsky", ale aj extremne diskonzistentny. Si zaryty antivaxer (neprirodzene, podla teba sposobuje autizmus...), ale obhajujes umele (az experimentalne) sposoby reprodukcie. A to nie zo zdravotnej indikacie, ale ako BEZNU ALTERNATIVU klasickej reprodukcie z titulu burania rodovych stereotypov
Myslis, ze napr. IVF nepredstavuje ziadne riziko? Nielen z pohladu zeny, ale aj dietata takto pocateho? Kokos, fakt si naivny.
@redchevrolet toto "milujem".
Je to neprirodzenē je to neprirodzené.
Aj let na Mesiac je neprirodzený. Vieš o tom že raz Slnko vyhasne a jediná možná cesta ako môže ľudstvo prežiť je neprirodzene odísť kdesi do úplme iného kúta vesmíru, a už dnes miliardári vytvárajú vesmírne lode kde sa neprirodzene vytvárajú potraviny v umelých miestnostiach z neprirodzených materiálov? Dokonca sa vytvárajú synteticky.
Neprirodzenosť nie je nič zlé, bez nej by sme ani nemohli takto komunikovať na diaľku, a či sa nám to páči, alebo nie, v budúcnosti nebude mať klasický pôrod či klasické pohlavia miesto.
Rovnako jak dnes "nemá miesto" (teda zatiaľ má ale nie na dlho) nejaký okopávač zemiakov a je bežné že každý chce pracovať v kancelárii s papiermi čo je z biologického hladiska absolútne neprirodzené.
Neviem či ma chápeš asi už moc filozofujem.
Každopádne stereotyp je zlo čo brzdí ľudstvo a to že je to prirodzené je pre mňa slabý argument.
@vsakpredsajaa
Zase raz sa odvolavas na nieco, co netvrdim.
Netvrdim, ze vsetko neprirodzene je zle ani ze je dobry kazdy stereotyp.
Akurat poukazujem na to, ze reprodukcia v podobe, ako si ju predstavujes, je daleko za hranicami sucasnych medicinskych moznosti. Preto ma v najzakladnejsom zmysle biologickeho fungovania pohlavny stereotyp svoje opodstatnenie.
Netrufam si odhadnut, co tu bude o stovky rokov. Ale vzdy budu existovat limity v kazdom aspekte nasho bytia a s nimi spojene aj niektore stereotypy potrebne na prezitie.
Pausalizacia pojmu "stereotyp" ako vseobecny prezitok je nezmyslom.
@redchevrolet tak v tomto máme každý iný názor. Nezhodneme sa pretože máme iné hodnoty.
Ale faktom je že veci ktoré som napísal nie sú vôbec ďaleko za hranicami súčasnej medicíny, to že s nimi nemá váčšina bežných ľudí skúsenosť nič neznamená, stačí sa pozrieť čo všetko dnnes vyvíja Google, úprimne, keď som si o tom zisťoval viac, tak až mi priślo zle čo všetko už Google dokonca VYVINULO len sa ešte nezačala "sériova výroba"( pre vyvolených, zatiaľ). A to som ja za všetko nové.
Ja som napr za to aby varil len clovek ktory je za to plateny a varenie doma pre druhych povazujem v tejto dobe za prezitok,( max hobby)takze varenie podla mna uz nema co docinenia uz ani s rodom hehe.proste dnes je to o slobode a peniazoch takze nech kazdy robi to,co ma rad. cize ano som za odstranenie vsetkeho co vrazdi v cloveku jeho chut do zivota a co ho nuti sa stranit vacsiny ludi a citit sa ako nejaky pripad. Nech nikto nie je vyvrhelom pretoze nie je ruzovou barbie alebo chlap neviem uz ani kym.nech je kazdy stastny taky aky je a nemusi sa hanbit za to co ma rad.ale je mi fakt smutno z toho co so sebou urobil otec kendall jenner btw.
omgggg ľudia chápete vôbec význam slova stereotyp? to je to keď sa ľudia pousmejú na tom ako ja dievča chodím na technickú školu, keď niekto zatracuje možnosť že sa aj dobre učím aj ma zaujíma móda a makeup, keď sa moja mama diví nad tým ako môj frajer doma upratuje viacej ako ja, keď moji starí rodičia híkajú lebo mám 22 rokov a ešte ani jedno dieťa, keď frája obťažuje baba v krčme a nikto sa nad tým nepozastaví a ona mu ešte povie že veď on je muž jemu sa to musí páčiť. ok, my sa tu máme pomerne demokraticky, môžme si žiť svoj život podľa seba a všetko toto sú veci, cez ktoré sa dá preniesť ale nebol by svet bez toho o trochu krajší? odstránenie rodových strereotypov neznamená, že nám odpadnú ciciny a že prestaneme byť iní. budeme proste len sami sebou bez neustálych výčitiek a tlaku okolia.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
68 komentov
Podľa mňa, odstránenie rodových stereotypov môže viesť k poklesu šikane na školách, čím sa zníži aj počet samovrážd vo svete. Čo si o tom, myslíte vy? vyjadrite sa, zaujíma ma váš názor
A čo sa týka šikany, nemyslím si, že by to pomohlo. Problém je u šikanujúcich v ich komplexoch a u šikanovaných v ich submisivite. Šikanované sú často deti s okuliarmi, tučnejšie deti, chudé deti, jednotkári, naopak zlí žiaci... Dôvod sa vždy nájde, bez ohľadu na rodové stereotypy...
problém šikany je niekde inde, zrušením rodových stereotypov sa to nevyrieši.
pokiaľ chce žena pracovať a muž radšej vychovávať deti, je to v poriadku - nech si to v páre vykomunikujú a robia to ako chcú, v tom im nikto nebráni.
nevidím nikde nijaký problém. a hlavne nevidím potrebu vytvárať z toho nejakú hnutie a nútiť k zmene celú spoločnosť...
Neviem prečo by bolo potrebné to odstraňovať a rozhodne nie som za štátnu ideologickú politiku za ich odstraňovanie- to by som nebol ani pri veciach s ktorými súhlasím.
Je to ďalší nezmysel kritickej teórie. Umelý problém s umelými autoritatínymi riešeniami, ktoré sú v skutočnosti len určené na rozširovanie prípustnosti zásahov štátu do mienky človeka.
Nie, nie a nie.
Ježiši toto je taký cringe.
"Rodovo neutrálne" my ass. Ako rodovo neutrálne, keď sú objektívne štandardné rozdiely medzi pohlaviami? Máme iný neurtologický vývoj, iný hormonálny systém a teda aj iné potreby pri vzdelávaní.
SME POHLAVNE DIMORFNÝ DRUH. Ešte aj keď sa snažili vychovávať deti rodovo neutrálne, deti si nachádzajú vždy cesty k tomu, čo im je prirodzené. Sú výnimky, ale je to presne to- výnimka!
"Sociálny konštrukt"... bože môj... Čo pre vás nie je sociálny konštrukt?! Tabula rasa je síce krásna marxistická teória, ale je nesprávna a je založená na ideologických predpokladoch, nie na čomkoľvek, čo by vychádzalo z pozorovateĺnej životnej reality.
Ale kokot naś obmedzujú. Sme iní. To je objektívna realita a vyplývajú z toho obmedzenia aj výhody. Tlak na uniformitu obmedzuje. Tláchaš ideologické nezmysly.
NIE
NE
NIE
NIE
NIE
NIE
NE
NIE
NIE
NIE
NIE
NE
NIE
NIE
NIE
NIE
NE
NIE
NIE
NIE
NIE
NE
NIE
NIE
NIE
NIE
NE
NIE
NIE
Absolútne tendenčný článok. Väčšina zaleží od výchovy( nie gender ) a úplnosti rodiny. Však máme mužov čo sú šéfkuchári , čo si doma sami perú aj žehlia a dokonca vychovávajú deti. Ženy sú kulturistky aj manažérky , hrajú hokej alebo si v MMA či UFC lige. Nevidím dôvod aby som riešil nejaké proti prírodné pičoviny a nezíval ženu ONO. Ako keby muž mohol mať krámy. A taktiež pre operovaný chlapci nemajú maternicu. Okrem toho teenagerov formujú absolútne iné vplyvy ako literatúra. Myslím že dodnes platí že kto chce získať princeznú musí byť odvážny aj ked niektorý by si priali aby už aj ženy prejavovali záujem a oslovovali nás na ulici
Chodte do pice s takymito chujovinami. Za chvilu bude urážka, keď žene poviem, že je žena...
A očividne nielen o tom
Asi každý Slovák počul že Slováci sú zaostalá mentalita, ale aj tak sa väčšina nad tým nepozastaví a nepovie si kde asi robíme chybu, čo spraviť aby sme sa trochu posunuli. Každý si len ide ďalej so svojou obmedzenou hlavou bez ohľadu na to, že asi všade inde sa nejaké stereotypy likvidujú, vo všetkých krajinách, ktoré sú tam kde sú vďaka svojím rozhodnutiam. Kto bude mať asi teraz pravdu? Tí čo skoro vždy, alebo my, Slováci, čo nás vždy len niekto držal nad hladinou? Logika hovorí oni. Mlafí Slováci, ktorí VEDIA že sú zaostalí, zase nedajú za pravdu vyspelejším. Aj keď kurva vedia že to dopadne tak ako vždy v histórii. Smutné.
V ramci hesla "Cim menej hlav tym viac rozumu."
Lebo ano.
Otázkou je, čo všetko je považované za odstránenie rodových stereotypov.
Asi to niektorí poňali tak, že sa už v škôlke nebudú môcť hrať s autíčkami, pokiaľ majú medzi nohami penis.
A to mam dlhe vlasy, niekedy aj s ruzovou gumickou, v detstve som mal v ruke barbie a neodrezaval som jej hlavy a kadeco ine... ale... ved vies
Genderové stereorypy mi asi na rozdiel od teba neevokuje nerovnosť medzi pohlaviami
Podľa mňa je to niečo choré, dufam že to prejde...
Ak je to postoj, ze zena je pri sporaku doma a muz zabezpecuje rodinu (patriarchalne prinicipy v sirokom kontexte), som proti. Ale tento model likviduje uz sama o sebe demokraticka a kapitalisticka spolocnost. Hovorit o ruseni/zachovani je hlupost.
Ak je to postoj, ze vo svojej prapodstate maju zeny a muzi svoje biologicke ulohy, som za ich zachovanie. To nam ako pohlavne dimorfnemu druhu umoznilo prezit a ak sa od nich odvratime, caka nas zanik.
Môj frajer doma vysáva btw. A ja opravujem niečo keď sa u nás pokazí
'a neodrezával som JEJ hlavy' - to čo bolo preboha za bárbí?! Hydra?
Nievjak teraz to kazdy vidi len individualne na svojej rodine a nepozera sa na to ako na celok a teraz tu este storocie budu ludia bojujuci proti zruseniu nejakych stereotypov. Myslim ze asi kazdy vie ze nasi pravnuci uz nebudu slovo stereotyp poznat a namiesto toho aby sme sa tomu prisposobili a zacali sa uz teraz podla toho spravat tak vela ludi ide slepou ulickou a bojuju proti samotnej evolucii bez najmensieho zamyslenia.
Garantujem ti ze o par storoci sa nebude poznat nieco ako spermia a maternica ci hormony. A tak je to dobre.
Ked niekto nie,tak nie
Nie som za rusenie nicoho .
Vo svojom predoslom prispevku hovorim o PRIRODZENEJ biologickej prapodstate muzskej a zenskej role.
"rodia muzi, uz dnes mozu dvaja ludia splodit potomka v tele tretej osoby, ludia menia pohlavie, dokazu sa vytvorit v skumavkach"
Ide vsak o veci neprirodzene, vyzadujuce intenzivny ludsky zasah a nasledny medicinsky manazment. Ak by sa malo ludstvo mnozit vylucne takto, neprezije ani jedna generacia.
A prapodstatu nenici evolucia, ale clovek svojimi zasahmi. Tieto samozrejme pausalne neodsudzujem, medicinsky pokrok oslabuje prirodzeny vyber, ale umoznuje nam zit kvalitnejsie a dlhsie zivoty. Avsak, nase telo ani biologicka prapodstata nasej reprodukcie sa neda stengrovat donekonecna. Vsetko biologicke ma svoj limit. A bude to tak po celu dobu existencie biosfery.
Na margo: tvoj svetonazor je nielen "svojsky", ale aj extremne diskonzistentny. Si zaryty antivaxer (neprirodzene, podla teba sposobuje autizmus...), ale obhajujes umele (az experimentalne) sposoby reprodukcie. A to nie zo zdravotnej indikacie, ale ako BEZNU ALTERNATIVU klasickej reprodukcie z titulu burania rodovych stereotypov
Myslis, ze napr. IVF nepredstavuje ziadne riziko? Nielen z pohladu zeny, ale aj dietata takto pocateho? Kokos, fakt si naivny.
Je to neprirodzenē je to neprirodzené.
Aj let na Mesiac je neprirodzený. Vieš o tom že raz Slnko vyhasne a jediná možná cesta ako môže ľudstvo prežiť je neprirodzene odísť kdesi do úplme iného kúta vesmíru, a už dnes miliardári vytvárajú vesmírne lode kde sa neprirodzene vytvárajú potraviny v umelých miestnostiach z neprirodzených materiálov? Dokonca sa vytvárajú synteticky.
Neprirodzenosť nie je nič zlé, bez nej by sme ani nemohli takto komunikovať na diaľku, a či sa nám to páči, alebo nie, v budúcnosti nebude mať klasický pôrod či klasické pohlavia miesto.
Rovnako jak dnes "nemá miesto" (teda zatiaľ má ale nie na dlho) nejaký okopávač zemiakov a je bežné že každý chce pracovať v kancelárii s papiermi čo je z biologického hladiska absolútne neprirodzené.
Neviem či ma chápeš asi už moc filozofujem.
Každopádne stereotyp je zlo čo brzdí ľudstvo a to že je to prirodzené je pre mňa slabý argument.
Zase raz sa odvolavas na nieco, co netvrdim.
Netvrdim, ze vsetko neprirodzene je zle ani ze je dobry kazdy stereotyp.
Akurat poukazujem na to, ze reprodukcia v podobe, ako si ju predstavujes, je daleko za hranicami sucasnych medicinskych moznosti. Preto ma v najzakladnejsom zmysle biologickeho fungovania pohlavny stereotyp svoje opodstatnenie.
Netrufam si odhadnut, co tu bude o stovky rokov. Ale vzdy budu existovat limity v kazdom aspekte nasho bytia a s nimi spojene aj niektore stereotypy potrebne na prezitie.
Pausalizacia pojmu "stereotyp" ako vseobecny prezitok je nezmyslom.
Ale faktom je že veci ktoré som napísal nie sú vôbec ďaleko za hranicami súčasnej medicíny, to že s nimi nemá váčšina bežných ľudí skúsenosť nič neznamená, stačí sa pozrieť čo všetko dnnes vyvíja Google, úprimne, keď som si o tom zisťoval viac, tak až mi priślo zle čo všetko už Google dokonca VYVINULO len sa ešte nezačala "sériova výroba"( pre vyvolených, zatiaľ). A to som ja za všetko nové.
Ja mám pocit, že každý si ju interpretuje inak.
Pekne sa tu ľudia bavia, aj keď jeden o koze a druhý o voze.