Áno!!! Nech idú pracovať do fabriky a možno do Afriky! Nech vidia čo to je život a nie 15 ročných faganov opitých buzerovať a tváriť sa jak frajer, bo má obušok a plastovú pištoľ vo vrecku.....kur**!!!
Aj keď polícia často nerieši to čo by mala, nie je tam, kde treba, už len to, že máš priamo vo svojom meste políciu udržuje aspoň ako-taký pocit bezpečia, že ak sa niečo stane, môžeš zavolať a ak je to naozaj vážne, tak prídu v teoreticky krátkom čase. Nevidím point toho rušenia.
@semhamforas jj, ti mestski co beru plat 400e a musia sa hadat s bezdomovcami a opilcami, ti si za nase peniaze teda uzivaju, svine jedne
K teme, ak mal autor na mysli, to ze by mestska (obecna) policia zanikla preto, lebo na jej financovanie casto obce/mesta nemaju prostriedky, ale zastupila by ich statna policia, tak to by bol podla mna dobry krok.
Ak mal na mysli len zanik mestskej policie, bez nahrady, je to samozrejme hlupost.
Polícia už neexistuje. Tí, čo sa za nich vydávajú, to sú obyčajní zbojníci. Prepadávajú pocestných za účelom výberu hotovosti. Nehodovosť neklesá, lebo jej dôvodom nie je to, či na výjazde alebo vjazde do obce idete 50km/h.
tu je etatizmu jak naprdeneho.. samozrejme, ze som za zrusenie mestskej policie.. aj tej statnej... akekolvek monopolne postavenie jedneho subjektu na trhu nemoze byt uz len zo svojej podstaty dobre...
Rozdiel oproti statnej policii je v tom, ze ta trhova je motivovana ziskom, statna policia ma monopol a tym padom odpada akykolvek motivator a na rad nastupuje arogancia moci...
@tommyhot tak, posledne skusenosti a celkovo jak to v tomto state funguje, mi nedovoluje hovorit na ich adresu nic pozitivne. Zvlast ked je vymozitelnost akychkovek prav na bode mrazu, prezumpcia neviny je tiez akosi tabu, v niektorych pripadoch ta to este bude buzerovat zakonmi ktore vobec neexistuju..
@antifunebracka v kapitalizme o tom, kto bude bohaty rozhoduje spotrebitel.. to tu my samozrejme nepozname, pretoze tu kapitalizmus bol mozno za cias Batu (a vo svete na tom nie su o nic lepsie az na par vynimiek ako Hong Kong, Singapur atd) a odvtedy je tu silny socializmus, preto maju ludia dost casto skreslene predstavy o tom co by bolo, keby... ak existuje prakticky neobmedzena konkurencia a mas moznost si vybrat koho sluzby chces vyuzivat, vyberes si firmu, ktora ti uz medzi dverami nadava do kokotov? nemyslim si a tam, kde nie je entity, ktora by kurvila trh (stat), tam je konkurencie viac nez dost.. samozrejme firma sa moze k zakaznikovi spravat ako k odpadu, ale taka firma v silnej konkurencii, ktora chce zarobit nema sancu prezit... a je uplne jedno ci je to firma na vyrobu siat, kadernictvo, potraviny, alebo policia.. viem, je tazke predstavit si, ze niektore sluzby spravujuce statom by zrazu neboli monopolne a sutazili by na trhu, ale v principe tam nie je rozdiel oproti inym subjektaom na trhu... staci sa pozriet okolo seba.. ak vie samsung vyrobit lepsi televizor ako stat, preco by nevedel iny sukromnik poskytnut lepsie sluzby v oblasti ochrany zdravia a majetku ako stat?
@tommyhot ale ak by bolo teda viac tych policajnych firiem, ako by si konkurovali? ze kto da nizsiu pokutu? abo kto da vrahovi dlhsi pobyt v base? a kebyze mna niekto ide pokutovat a poviem mu, ze ja som klient u konkurencie?
nvm, blbosti sa asi pytam, ale to preto, ze nedokazem si vobec predstavit policiu, armadu a podobne veci ako sukromny biznis
@antifunebracka je to v tych clankoch dopodrobna rozpisane ako by to fungovalo.. konkurovali by si ako kazda ina firma kvalitou poskytovanych sluzieb a cenou za tieto sluzby.. ked povies inej policii, ze si u konkurencie, tak je viacero sposobov ako sa to da riesit:
- nic neplatis, firmy sa dohodnu medzi sebou a firma ktorej si klientom bude mat voci tebe pohladavku
- zaplatis rovno cuzdej firme ciastku na ktorej sa firmy dohodnu, v pripade ze je ina cena, tak tam bude nedoplatok/preplatok
- platis si mesacny pausal a pokuty sa budu hradit z toho v ovela nizsich sumach, ako keby si si platil za konkretnu pokutu.. to by fungovalo rovnako ako poistenie
- x dalsich sposobov
Na druhej strane, v kapitalistickej spolocnosti by sa pokutovalo za priestupky len velmi tazko, pretoze vacsina veci, ktore su dnes pre stat priestupok (jazdenie bez pasu, bez svetiel, pitie na verejnosti a milion inych veci) je v slobodnej spolocnosti brane ako uplne normalne. V zasade vsetko, cim neublizujes ostatnym je uplne koser, takze policia by skor riesila tazke trestne ciny (hlavne kradeze, vrazdy, znasilnenia, zlociny proti slobode atd), ktore uz len zo svojej podstaty skodia jednotlivcovi, ci spolocnosti. Naozaj odporucam precitat si minimalne tie 2 linky, ktore som sem zavesil.
A k tym ludom co ziju z ruky do huby. Minimalna mzda, vysoke danove a odvodove zatazenie, monopolne sudnictvo a s tym suvisejuca nevymozitelnost prava a pod. su najvacsim problemom chudoby. Ak by neexistoval stat, nic z tohto by nebolo a teda zarobok ludi by sa odvijal hlavne od ich schopnosti uplatnit sa na trhu. Ak ta stat nezdiera na daniach, tak ti logicky viac ostane a cela spolocnost je bohatsia, pretoze prirodzene rastie spotreba, to vytvara viac pracovnych miest a to zase robi ludi bohatsich... A samozrejme ti menejmajetnejsi si nemusia platit za konkretne sluzby, ale mozu si platit pausal podobne ako pri poisteni. To, ze by zanikol stat by neznamenalo, ze by zanikli sluzby, ktore dnes pozname. Fungovalo by vsetko ako doteraz, len podstatne efektivnejsie vdaka obrovskej konkurencii a absencii monopolu. A hlavne by to bolo DOBROVOLNE, co je dovod preco sa snazime sirit tieto myslienky medzi co najvacsie mnozstvo ludi.
(napisal som to rychlo ako deges mozno aj s gramatickymi chybami, ponahlam sa na pivo to preto )
@tommyhot teraz som si nasiel trochu casu a kukol som si to, nie uplne podrobne, lebo je to strasne dlhe, ale uz i taxa mi to vobec nelubi
- ta policia i sudnictvo su najviac nedomyslene. tym, ze by bolo viac agentur, by vznikali strasne prietahy a byrokraticke zdrzania este vacsie, nez su teraz. chcel by ma niekto pokutovat a ja by som povedal, ze som vedeny inde - zas by sa spis musel presuvat do inej spolocnosti, tam by to opatovne presetrovali, ja by som medzitym znovu chytro zmenil agrenturu... no hroza
- ak by bola absolutna sloboda, co by ma vlastne nutilo platit si nejaku agenturu? bol by som potom nepotrestatelny?
- fondy, z ktorych by sa platili pokuty, rovnako ako nizsie sadzby za porusovanie zakona a trestanie len tazsich zlocinov by malo za nasledok ENORMNE zvysenie kriminality
- mafiani s obrovskymi peniazmi by boli neobmedzenymi kralmi, absolutne nic by ich nezastavilo (pravdupovediac mam pocit, ze ten system bol navrhnuty nimi, pretoze maju uplne vsetky esa v rukave
- co veci vo verejnom zaujme? kto by strazil hranice? kto by predkladal zakony? kto by staval dialnice? kto by branil nasu krajinu? kto by tych ludi platil a preco?
a preco tento system zatial nezaviedli absolutne nikde?
atd adt atd fakt sa teraz nechcem rozpisovat
cize akokolvek na to pozeram, ma ten system nekonecne mnozstvo dier a strasne mi pripomina komunizmus - akurat prevrateny naruby. tam bolo utopickou vierou, ze ked kazdy bude mat vsetko zadarmo, bude vsetko dokonale fungovat. tu sa zas veri, ze ked bude vsetko sukromne a za prachy, bude vsetko fungovat.
ale bez centralneho kontrolneho systemu, ktory na vsetko dozera a riadi a urcuje vseobecne zavazne pravidla hry pravidla proste vznikne len 1 velka anarchia kde nikto nerespektuje nikoho a vyhra vzdy ten bohatsi.
som presvedceny, ze taky system by nebol udrzatelny ani mesiac
@antifunebracka som rad, ze si si to aspon precital, kazdopadne nejdem s tebou o tom diskutovat, lebo to nikam nepovedie a mne len narastu dalsie styri sedive vlasy
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
50 komentov
Mohla by sa zlúčiť s PZ...
Musel som tuto vtipnu vetu napisat :d
K teme, ak mal autor na mysli, to ze by mestska (obecna) policia zanikla preto, lebo na jej financovanie casto obce/mesta nemaju prostriedky, ale zastupila by ich statna policia, tak to by bol podla mna dobry krok.
Ak mal na mysli len zanik mestskej policie, bez nahrady, je to samozrejme hlupost.
Blbo som to napísal
Ale inak, mestsky policajti maju v niektorych mestach, napr. aj v BA vyssi plat ako radovy statny policajt.
vedia dávať len papuče a pokuty za parkovanie..
"S hubkou"
"Bez hubky"
Ty si za trhovú políciu?
Akým spôsobom by to mohlo fungovať?
» www.mises.cz/clanky/pravo-ve...
» www.mises.cz/clanky/zlocin-a...
Rozdiel oproti statnej policii je v tom, ze ta trhova je motivovana ziskom, statna policia ma monopol a tym padom odpada akykolvek motivator a na rad nastupuje arogancia moci...
je mi z toho na grcanie
@tommyhot neskoncilo by to tak, ze by pokutovali kazdeho za uplne vsetko, aby co najviac nahrabali?
nvm, blbosti sa asi pytam, ale to preto, ze nedokazem si vobec predstavit policiu, armadu a podobne veci ako sukromny biznis
- nic neplatis, firmy sa dohodnu medzi sebou a firma ktorej si klientom bude mat voci tebe pohladavku
- zaplatis rovno cuzdej firme ciastku na ktorej sa firmy dohodnu, v pripade ze je ina cena, tak tam bude nedoplatok/preplatok
- platis si mesacny pausal a pokuty sa budu hradit z toho v ovela nizsich sumach, ako keby si si platil za konkretnu pokutu.. to by fungovalo rovnako ako poistenie
- x dalsich sposobov
Na druhej strane, v kapitalistickej spolocnosti by sa pokutovalo za priestupky len velmi tazko, pretoze vacsina veci, ktore su dnes pre stat priestupok (jazdenie bez pasu, bez svetiel, pitie na verejnosti a milion inych veci) je v slobodnej spolocnosti brane ako uplne normalne. V zasade vsetko, cim neublizujes ostatnym je uplne koser, takze policia by skor riesila tazke trestne ciny (hlavne kradeze, vrazdy, znasilnenia, zlociny proti slobode atd), ktore uz len zo svojej podstaty skodia jednotlivcovi, ci spolocnosti. Naozaj odporucam precitat si minimalne tie 2 linky, ktore som sem zavesil.
A k tym ludom co ziju z ruky do huby. Minimalna mzda, vysoke danove a odvodove zatazenie, monopolne sudnictvo a s tym suvisejuca nevymozitelnost prava a pod. su najvacsim problemom chudoby. Ak by neexistoval stat, nic z tohto by nebolo a teda zarobok ludi by sa odvijal hlavne od ich schopnosti uplatnit sa na trhu. Ak ta stat nezdiera na daniach, tak ti logicky viac ostane a cela spolocnost je bohatsia, pretoze prirodzene rastie spotreba, to vytvara viac pracovnych miest a to zase robi ludi bohatsich... A samozrejme ti menejmajetnejsi si nemusia platit za konkretne sluzby, ale mozu si platit pausal podobne ako pri poisteni. To, ze by zanikol stat by neznamenalo, ze by zanikli sluzby, ktore dnes pozname. Fungovalo by vsetko ako doteraz, len podstatne efektivnejsie vdaka obrovskej konkurencii a absencii monopolu. A hlavne by to bolo DOBROVOLNE, co je dovod preco sa snazime sirit tieto myslienky medzi co najvacsie mnozstvo ludi.
(napisal som to rychlo ako deges mozno aj s gramatickymi chybami, ponahlam sa na pivo to preto )
- ta policia i sudnictvo su najviac nedomyslene. tym, ze by bolo viac agentur, by vznikali strasne prietahy a byrokraticke zdrzania este vacsie, nez su teraz. chcel by ma niekto pokutovat a ja by som povedal, ze som vedeny inde - zas by sa spis musel presuvat do inej spolocnosti, tam by to opatovne presetrovali, ja by som medzitym znovu chytro zmenil agrenturu... no hroza
- ak by bola absolutna sloboda, co by ma vlastne nutilo platit si nejaku agenturu? bol by som potom nepotrestatelny?
- fondy, z ktorych by sa platili pokuty, rovnako ako nizsie sadzby za porusovanie zakona a trestanie len tazsich zlocinov by malo za nasledok ENORMNE zvysenie kriminality
- mafiani s obrovskymi peniazmi by boli neobmedzenymi kralmi, absolutne nic by ich nezastavilo (pravdupovediac mam pocit, ze ten system bol navrhnuty nimi, pretoze maju uplne vsetky esa v rukave
- co veci vo verejnom zaujme? kto by strazil hranice? kto by predkladal zakony? kto by staval dialnice? kto by branil nasu krajinu? kto by tych ludi platil a preco?
a preco tento system zatial nezaviedli absolutne nikde?
atd adt atd fakt sa teraz nechcem rozpisovat
cize akokolvek na to pozeram, ma ten system nekonecne mnozstvo dier a strasne mi pripomina komunizmus - akurat prevrateny naruby. tam bolo utopickou vierou, ze ked kazdy bude mat vsetko zadarmo, bude vsetko dokonale fungovat. tu sa zas veri, ze ked bude vsetko sukromne a za prachy, bude vsetko fungovat.
ale bez centralneho kontrolneho systemu, ktory na vsetko dozera a riadi a urcuje vseobecne zavazne pravidla hry pravidla proste vznikne len 1 velka anarchia kde nikto nerespektuje nikoho a vyhra vzdy ten bohatsi.
som presvedceny, ze taky system by nebol udrzatelny ani mesiac