Z môjho včerajšieho fóra aspoň tí, ktorý ste ho čítali viete že sa mi podarilo získať humanitárnu pomoc (najmä oblečenie a zdravotnícke zariadenie) zo Švajčiarska.
Chcem vám dnes povedať o jednom zarážajúcom príbehu na ktorý som počas za tým mojej krátk
Chyba je v systéme. V každej Európskej krajine sa prehlbuje chudoba - tzv. nožnice chudoby sa rozširujú. Dokiaľ sa bude počítať s neviazaným kapitalizmom v rámci globálnych pretekov ku dnu a v rámci dominancie trhu pred sociálnym systémom, neprestane to. Európa buď bude viac sociálna, alebo jednoducho viac nebude
Na Slovensku a v Európe reálna chudoba neexistuje. Od hladu tu nekapú ani bezdomovci a kto nie je úplný asociál, slušne prežije na štátnej podpore. Kto chce vidieť skutočnú chudobu a nie tunajších plačkov, ktorým nevydá na fľašu borovičky, tak nech sa ide pozrieť do Indie alebo Somálska.
No a akurát som chcel napísať toto @3 že to ešte neriešime 80% chudobného sveta - kde sa ľudia po väčšine doslova živia odpadkami - robia za dolár na deň, ponižujú sa - sú vykorisťovaný a ich budúcnostou je krátky život a krutá smrť. Oproti tomu žijú ľudia v tích búdach v ohromnom luxuse. Samozrejme, že chudoba je relatívna
@james98 bullshit. Žijeme na najbohatšom kontinente. EU dnes tvori 7% svetovej populacie, 25% svetoveho HDP, ale az 50% svetovych socialnych vydavkov. Nikde na svete nie je také sociálne zabezpečenie ako tu.
@sevara Sám sa pýtaj koľko % populácie tu takto žije a ešte sa zamysli koľko % z toho percenta je skutočnou obeťou systému a nie osobné zlyhanie jednotlivca.
Videl som to aj u nás na dedine tí najväčší chudáci nemali problém nechať väčšinu príjmu kdesi v herni alebo v krčme.
@james144 hovorím najmä o tom že sociálna kuratela poslala do tohto prostredia žiť deti!!!
A nikoho to nezaujíma ani mesto ani štát.
A to sa majú mimo krajín v ktorých som v živote nebol nehovorím že mi to ľahostajne ale teraz im ešte nemám ako pomôcť.
@james144 To je pravda. Jedna vec je takýto utilitárny pohľad - t.j. štatistiky a druhou vecou je reálny život. Existencia rozširujúcej sa pracujúcej chudoby a pod. Práve preto prišla EU s niektorými bodmi vo vízii Európa 2020 - tak skvelé to zas nie je
jeden americky senátor povedal pred rokom myšlienku v tom zmysle, že tento svet nezachráni už nič, len vojna, totálna skaza, kde potom ľudstvo začne odznova...
na senátora najväčšej demokracie sveta je to viac ako poľutovania hodný názor, ako zachrániť ľudstvo pred kolapsom...
samozrejme zachránila by sa hrstka ľudí a zas len tých, ktorí boli pri "vesle"...
a čo my ostatní, vlastne my už nebudeme...
najhoršie na tom všetkom je to, že ta vojna skutočne bude a bude to mnohokrát horšie ako je to na tom vídeu, ako budeme žiť...
je to už len otázka času
(môj koment neberte ako poplašnu správu, berte ju ako holu skutočnosť)
tak tak len to vykrukuj všade že tam má 2 deti a príde si sociáálka ešte po ne a dotyčná ti bude potom úplne zaviazaná že teraz nemá už ani len holý kokot
mne osobne sú mi u piči nejaký ľudia na ulici a príživníci , jediný kto by odomňa videl nejakú pomoc by boli ľudia čo nepijú , nehúlia, majú záujem na tom aby sa z toho dostali alebo sú ťažko postihnutý a tú ostatnú chamraď by som nechával pravidelne vyhodiť za mesto do priekopy
ešte keď som chodil do školy tak som zvykol stretávať takého starého chlapa čistý bezďák zasratý v krabiciach spával pri vedlajšom vchode potom asi po 2-3 rokoch som ho zrazu stretol na ulici upravený v čistom zvykol sa mi pozdraviť už potom a som si vždy tak vravel že aký je frajer "z kartóna do 3 izbového bytu" ...od vtedy si to delím na tých čo si pomoc zaslúžia a na tých čo tu len zavadzajú ...aspoň sa majú deti s kým biť XD
@james98 Neviem ako ty ale ja milujem cestovanie. Pravidelne sa zúčastňujem cestovateľských festivalov, čítam cestovateľské blogy, rozprávam sa so skutočnými cestovateľmi a samozrejme cestujem. Je to celkom dobrá vec aby si človek rozširoval obzory a spätne týmto spôsobom získal pohľad aj na vlastnú krajinu. Človek takto zistí že u nás sa nežije inak ako v bohatších západných krajinach a že aj v tých západných bohatších krajinách sú chudobnejší a bohatší. Zároveň keď ide človek do chudobnejších krajín(viď náš východný sused) zistí že vnímanie chudoby je veľmi relatívne a nakoniec navštívi aj krajiny kde človek ktorý je z nášho pohľadu veľmi chudobný lebo má len nejakú chatrč a stádo oviec. Lenže z jeho pohľadu má všetko čo k životu potrebuje, zažíva radosti aj starosti a keď sa na neho pozrieš detailne zistíš že on nie je chudobný aj keď z pohľadu štatistiky resp. z nášho pohľadu je(dolár na deň).
Skutočná chudoba, ľudia ktorí žijú ako tí na tom videu by na tom boli rovnako zle(resp. aj horšie) aj keby žili kdesi v Afrike a aj keby žili kdesi v Nemecku. Pretože to sú bezdomovci.
Ak sa ale chceme baviť o "chudobe pracujúcich" tak o tom ja nič neviem. Máme dokonca aj minimálnu mzdu.
@sevara Nie nerozumieš mi. Nikto ich tam neposlal a ich matka má šťastie že jej tie deti ešte nezobrali. To je jediná cesta ako sa o nich momentálne štát postará. Ak chceš nahlás ich sociálke. Možno im to pomôže ale matka sa tam dostala sama "JE práca taká že treba o štvrej vstávať". Moja babka ešte v dôchodkovom veku okrem práce upratovačky obhospodarovala štyri políčka a tiež bola sama. Dnešní ľudia sú rozmaznaný.
@james144 Veď to som vravel hneď v ďalšom komentári. Chudoba je maximálne relatívna vec... "Oproti tomu žijú ľudia v tích búdach v ohromnom luxuse" - Teda myslel som oproti najchudobnejším častiam sveta, nech sa jedná o podstatnú časť Afriky, Indie atď. My našťastie patríme k 20% najbohatším - V Európe pokiaľ viem nikto netrpí extrémnou chudobou - bezdomovcom stačí ísť ku smetiakom nejakého reťazca a najedia sa za 10 tich. Aj tí čo "nemajú jesť" sú relatívne "vypasený".
Ale tu je práve viditeľná tá relatívnosť, ak sa chceme porovnávať, musíme sa porovnávať s Niekým alebo s niečím a v tom prípade, ak sa zvolia najbohatšie krajiny resp. nie ani tak krajiny ako najväčšie transnacionálne korporácie (niektoré by pohltili rozpočet mnohých štátov niekoľkonásobne) - tak potom nejaká forma chudoby predsa len existuje. Chceme akúsi mieru štandardu...
Máme minimálnu mzdu, veď práve - lenže pri dnešných cenách moc toho nepokryje. Ten kto poberá min. mzdu sa hrdo môže nazvať chudobným
@james98 Ja myslím že ten štandard existuje a je dostatočne vysoký. Určité percento síce môže ostať mimo toho ale myslím že tam existuje niekoľko ďalších možností. Napríklad charita.
No nepokryje. Lenže preto je minimálna. V Čechách som minule zachytil že veľa rodičov si nemôže dovoliť poslať deti do školy v prírode a k tomu sa stavali ako k chudobe. Mne to príde choré. Pretože ako píšeš neumierajú od hladu. To je podľa mňa štandard (to minimum) pod ktorý sa nesmie klesnúť. Nie to či deti môžu chodiť do táborov a na zahraničnú dovolenku 2x do roka.
nečítala som tie komentáre - nemám teraz na to čas a zrejme aj keby som mala, tak by sa mi nechcelo .. len som chcela podotknúť, že právo na ľudskú dôstojnosť ako aj XY ďalších práv sú dennodenne porušovaných - a nemusí ísť ani o bezdomovcov a pod.
plus základný problém je definícia toho, čo je ešte dôstojné a čo už nie? lebo mne príde nedôstojných strašne veľa vecí a to sa niektoré odohrávajú iba v električke v Košiciach..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
18 komentov
@sevara Sám sa pýtaj koľko % populácie tu takto žije a ešte sa zamysli koľko % z toho percenta je skutočnou obeťou systému a nie osobné zlyhanie jednotlivca.
Videl som to aj u nás na dedine tí najväčší chudáci nemali problém nechať väčšinu príjmu kdesi v herni alebo v krčme.
A čo sa týka Somálska Indie atď. som na Slovensku nevieme zachrániť celý svet
A nikoho to nezaujíma ani mesto ani štát.
A to sa majú mimo krajín v ktorých som v živote nebol nehovorím že mi to ľahostajne ale teraz im ešte nemám ako pomôcť.
na senátora najväčšej demokracie sveta je to viac ako poľutovania hodný názor, ako zachrániť ľudstvo pred kolapsom...
samozrejme zachránila by sa hrstka ľudí a zas len tých, ktorí boli pri "vesle"...
a čo my ostatní, vlastne my už nebudeme...
najhoršie na tom všetkom je to, že ta vojna skutočne bude a bude to mnohokrát horšie ako je to na tom vídeu, ako budeme žiť...
je to už len otázka času
(môj koment neberte ako poplašnu správu, berte ju ako holu skutočnosť)
mne osobne sú mi u piči nejaký ľudia na ulici a príživníci , jediný kto by odomňa videl nejakú pomoc by boli ľudia čo nepijú , nehúlia, majú záujem na tom aby sa z toho dostali alebo sú ťažko postihnutý a tú ostatnú chamraď by som nechával pravidelne vyhodiť za mesto do priekopy
ešte keď som chodil do školy tak som zvykol stretávať takého starého chlapa čistý bezďák zasratý v krabiciach spával pri vedlajšom vchode potom asi po 2-3 rokoch som ho zrazu stretol na ulici upravený v čistom zvykol sa mi pozdraviť už potom a som si vždy tak vravel že aký je frajer "z kartóna do 3 izbového bytu" ...od vtedy si to delím na tých čo si pomoc zaslúžia a na tých čo tu len zavadzajú ...aspoň sa majú deti s kým biť XD
Skutočná chudoba, ľudia ktorí žijú ako tí na tom videu by na tom boli rovnako zle(resp. aj horšie) aj keby žili kdesi v Afrike a aj keby žili kdesi v Nemecku. Pretože to sú bezdomovci.
Ak sa ale chceme baviť o "chudobe pracujúcich" tak o tom ja nič neviem. Máme dokonca aj minimálnu mzdu.
@sevara Nie nerozumieš mi. Nikto ich tam neposlal a ich matka má šťastie že jej tie deti ešte nezobrali. To je jediná cesta ako sa o nich momentálne štát postará. Ak chceš nahlás ich sociálke. Možno im to pomôže ale matka sa tam dostala sama "JE práca taká že treba o štvrej vstávať". Moja babka ešte v dôchodkovom veku okrem práce upratovačky obhospodarovala štyri políčka a tiež bola sama. Dnešní ľudia sú rozmaznaný.
Ale tu je práve viditeľná tá relatívnosť, ak sa chceme porovnávať, musíme sa porovnávať s Niekým alebo s niečím a v tom prípade, ak sa zvolia najbohatšie krajiny resp. nie ani tak krajiny ako najväčšie transnacionálne korporácie (niektoré by pohltili rozpočet mnohých štátov niekoľkonásobne) - tak potom nejaká forma chudoby predsa len existuje. Chceme akúsi mieru štandardu...
Máme minimálnu mzdu, veď práve - lenže pri dnešných cenách moc toho nepokryje. Ten kto poberá min. mzdu sa hrdo môže nazvať chudobným
No nepokryje. Lenže preto je minimálna. V Čechách som minule zachytil že veľa rodičov si nemôže dovoliť poslať deti do školy v prírode a k tomu sa stavali ako k chudobe. Mne to príde choré. Pretože ako píšeš neumierajú od hladu. To je podľa mňa štandard (to minimum) pod ktorý sa nesmie klesnúť. Nie to či deti môžu chodiť do táborov a na zahraničnú dovolenku 2x do roka.
plus základný problém je definícia toho, čo je ešte dôstojné a čo už nie? lebo mne príde nedôstojných strašne veľa vecí a to sa niektoré odohrávajú iba v električke v Košiciach..