@luc.ka a dokázala si si na to zvyknúť alebo sú to len roky trápenia?
@night ešte na strednej keď sme mali náuku o spoločnosti alebo spoločensko-vedný seminár, tak ma sociológia ako veda dosť zaujala a veľmi ma to bavilo, ale na VŠ je to v konečnom dôsledku niečo úplne iné ako som očakávala...
ospravedlnujem sa vsetkym FiFkarom z UKcky, ale moj nazor je, ze okrem jazykov tam nie je absolutne nic hodne studia. a hlavne tieto spolocenskovedne odbory. chodila som tam, ako som sem uz pisala, vramci medzifakultnej mobility na nejake predmety, a uroven bola absolutne pod psa. a aj pristup studentov, to co robili oni by sme si u nas nedovolili.
a ja som sa tiez netrafila, ani nahodou, chodim oproti cez cestu na Safko, ale nevzdam to, uz chcem mat ukoncene vzdelanie, este 2 semestre a statnice, premozem sa. nevylucujem ale, ze ak to v buducnosti budem tak citit, budem popri praci studovat este nieco, co ma bavi. stale sa utesujem, ze som este mlada a zivot mam dufam este na hodne dlho pred sebou.
je to trápenie, ale keď si nájdeš 1-2 naozaj blízkych spolužiakov, s ktorými sa tomu budeš venovať, robiť s nimi na nejakých prácach a zadaniach, tak sa to dá zvládnuť. ja sama o sebe by som tam už dávno nevydržala... proste ma musí niekto "ťahať".
@mrcionka jedna vec je, čo človeka zaujme, a druhá, čo mu zostane ako kopromis po konfrontácii so skutočnou situáciou - obsahovou pútavosťou výučby (príp. vôbec možnosťou niečo také študovať), kredibilitou v očiach zamestnávateľov, trhovou situáciou okolo uplatnenia a platu...a v prípade sociológie to nič extra nadpriemerné nie je. Ani priemerné. Je to práve skôr jedna z tých "odpratávacích" škôl, kam sa (vedome a cielene) zašijú tí, ktorí nič ťažšie nezvládnu alebo vlastne ani nič okrem predĺženia mladosti / písmeniek pred menom (a nutného zla v podobe 5 rokov sporadického dochádzania na nejaké tie skúšky, výnimočne aj prednášky) nechcú. A zopár študentov mysliacich to vážne, z ktorých by potom mohlo byť tých niekoľko ľudí, ktorých aj zo socioodboru treba do praxe, potom končia brzdení updadajúcou úrovňou, nízkymi nárokmi a ne/kvalitou výučby.
Pokiaľ si si nič o tom štúdiu a jeho obsahu nezistila vopred, to už nevrátiš. Ale nemusíš tam namiesto pol roka stratiť päť, ak to naozaj nezodpovedá tomu, kvôli čomu si tam išla. Na tvojom mieste by som si overil u starších študentov (aj piatakov, ak sa dá), aká je situácia vo vyšších ročníkoch - oni už vedia, ktorý semester a rok čo obsahuje a či celé štúdium je také, ako na začiatku, alebo nie.
Prípadne (aby si už o niečom mohla rozmýšľať) - existuje niečo ďalšie, čo ťa (aspoň domnele, skutočný obsah si treba opäť od niekoho vnútri zistiť) relatívne baví, je to vyštudovateľné, uplatniteľné a zvládla by si to?
nieco podobne som zazil na mojej prvej vysokej - skusky som robil jedna radost, ale nemalo to uplatnenie, a siel som tam len kvoli tomu, ze ma to zaujimalo (aspon som si to myslel), ale skola ma sklamala, a vobec to velmi nekorespondovalo s nazvom oboru, takze som rad, ze som prec.....teraz som uz na inej skole, ktora ma uplatnenie, a bavi ma tak na 50%, takze pohodicka...preto vsetkym odporucam, aby sli studovat to, v com maju uplatnenie a nemaju k tomu odpor...a to co ich bavi nech si nechaju ako hobby, tak ako ja
@night ako prvý odbor som mala marketing, kde mi na talentovkách chýbalo len pár bodov ale nakoniec som si povedala, že teda asi mám ísť na tú sociológiu, keď som sa na marketing nedostala... a teraz mi to je celkom dosť ľúto, že som si nenapísala odvolanie, pretože je tam aj uplatnenie o dosť väčšie... len neviem či mám na to odvahu a odhodlanie začínať zase odznova...
ja som ten pocit zažívala prvýkrát min. rok po prvom semestry.. aj som sa na to plánovala vykašľať, okrem toho že to bolo nechutne ťažké, som tam aj chodila s obrovskou nechuťou.. ale zrazu sa to vo mne nejak zmenilo a zaumienila som si, že aj keď to nenávidím budem sa hrozne hrozne snažiť.. tak som sa snažila, celý semester nerobila nič iné len učila sa, ale tak STRAŠNE som sa trápila a trpela, proste vkuse som plakávala., že aj keď som to dala, už v tom nepokračujem.. do školy nechodím, dala som si prihlášky a pôjdem študovať niečo iné, čo ma bude baviť.. aj keď som stratila dva roky, ale uvedomila som si že za to utrpenie to nestojí
@mrcionka ano mam ten pocit, sice ma to bavi, ale obcas v tom nevidim zmysel, podala som si tento rok 3 dalsie prihlasky, mozno prejdem na inu skolu, mozno si len pridam dalsi odbor
ja som stotoznena a momentalne my som nemenila. boli ale casy, kedy som velmi zvazovala, ze odidem. ale mala som iny problem ako ty: vzdy som videla zmysel v tom, co studujem, ale par skusok mi nevyslo a myslela som, ze na tu skolu nemam...
poznas nejaky iny konkretny obor, ktory by ta bavil a mal by podla teba zmysel? ak hej, urcite by som sa pokusila nan dostat a ak sa to podari, vykaslat sa na tuto skolu. nestracat zbytocne cas
@mrcionka nevieš, či máš odvahu...a máš odvahu ostať na ceste, ktorá (vzhľadom na to, že ťa štúdium evidentne príliš nemotivuje) dosť možno smeruje za pult do Kauflandu? Skončiť po piatich rokoch niečo, čo ťa celé štúdium nebavilo a ešte aj samotné uživenie sa tým je otázne, je o čo "lepšie", než sa snažiť začať odznova a niečo poriadne (čo bol vlastne aj prvý plán)?
Vieš vôbec, koľko ľudí na prvýkrát (alebo aj druhý, alebo po dvoch-troch rokoch) zistí, že úplne minuli a začínajú odznova? Dá sa to. Skús si zapamätať: ak nie si zabezpečená dedičstvom na celý život alebo zazobaným partnerom (ktorý by ťa celý život nesmel vymeniť za mladší model, nakoľko takíto to celkom zvyknú), tak po výške (5-6 rokov) stráviš sedem- až osemnásobok tohto času prácou. Chceš školu, s ktorou poriadnu prácu a slušný plat sotva nájdeš a teda musieť pristúpiť na prácu, ktorá ťa 40 až 50 rokov nebude baviť a budeš v nej trpieť, či už kvôli pracovným podmienkam, alebo intelektuálne?
Priznať omyl a začať odznova a správne nie je prejavom zbabelosti.
Zbabelosťou je nechať status quo tak aj napriek vedomiu, kam asi povedie.
Neviem, kedy máš deadline prihlášky, ja by som si ju určite podal a poučil sa pri prijímačkách aj zo svojich chýb, aj z tipov tých, ktorí sa tam dostali. A zároveň si medzi staršími na terajšej škole detailne zisti, o čom bude tvoje štúdium ako celok (zrejme len tematicky, nakoľko s uplatnením tam asi fakt nie je čo zisťovať, to je všeobecne známe dosť). Potom sa môžeš rozhodovať ďalej. Ak ťa vezmú na marketing, nie je o čom, ideš tam. Ak nie - máš info, ako vyzerá tá sociológia vo zvyšku štúdia (prehodnoť ale aj svoju motiváciu a čo po promócii, nakoľko byť z tohto odboru medzi priemerom ťa samo fakt nezamestná, nikto sa o teba trhať nebude). A keby ani to, ostáva aj možnosť ísť napríklad na rok robiť do zahraničia.
absolútne nie, tento rok som bol prvák na chémii v Prahe a škola ma vôbec nebavila hoc učivo mi šlo aj skúšky keďže chémia mi aj na strednej šla veľmi dobre, aj uplatnenie by som s tým nejaké mal ale jednoducho akosi som sa s tým nestotožnil, asi mi chýbala aj biola a celkovo mi to nesadlo, dokonca mi prekážala aj Praha, neviem prečo, asi mám skôr radšej menšie mestá a toto mi nevyhovovalo, cesty do školy a medzi inými budovami, kde boli prednášky mi trvali hodinu a to som šiel autobusom, tramvajom a ešte aj metrom, jednoducho nie...prišiel som domov po januári a našiel som si našťastie aj brigádu doma a podal som si prihlášku na medicínu a biológiu, tak len oprašujem biolu na príjimačky a chémiu mám dosť dobrú aj z toho zimného semestra
@night tento rok to už nestihnem určite podať prihlášku, myslím že bol deadline do konca februára, ale to mi až tak nevadí, ten rok už by som si nejako vyplnila, kedže mám prácu, možno by mi to aj prospelo nachvíľu vypnúť...
v mnohých veciach máš pravdu, ďakujem, dosť si mi pomohol
Ja studujem na VS v Brne. Ked som sa rozhodoval nad VS, rozmyslal som co ma na strednej ako tak bavilo. A to boli telekomunikacie, takze som si dal na tri skoly, zobrali ma hned do Brna tak som isiel tam. Prvy rok to bolo fakt hardcore, nic horsie si uz neviem predstavit. Nemal som uplne na nic cas, tri tyzdne na intraku, potom na vikend domov a aj to som vzdy so sebou bral neake zadania. Rozvrh taky, ze v skole od rana do vecera a potom do rana pripravy na dalsi den. Tymto vsetkym som si po roku presiel, uz vtedy som uvazoval ze toto fakt neni nic pre mna, vobec ma to nebavi a ani raz som neisiel do skoly s neakou " radostou " prave naopak. Jedine co mi napadlo by bolo nieco orientovane na vojencinu, ked vidim chalanov s baretkami, trochu ma to aj zamrzi, mam pocit ze to mal byt moj smer. Teraz som druhak, letny semester, predmety zacinaju byt coraz viac oborovejsie a sem tam sa najde uz aj taky zaujimavejsi. Ak by som mohol vratit cas, rozhodol by som sa inak ale tuto frazu nerad pouzivam. Takze pokracujem dalej aj ked ma to popravde zatial vobec nenaplna. Dufam a verim v to, ze to ta snaha nevyjde nadarmo
aj ja som chodila na taky odbor, ktory ma vobec nebavila, v januári som ukoncila stúdium, a prihlásila som sa na taky odbor, ktory nie je humanitny a tam bude aj prax, nie len nudné a monotonné prednásky
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
@night ešte na strednej keď sme mali náuku o spoločnosti alebo spoločensko-vedný seminár, tak ma sociológia ako veda dosť zaujala a veľmi ma to bavilo, ale na VŠ je to v konečnom dôsledku niečo úplne iné ako som očakávala...
a ja som sa tiez netrafila, ani nahodou, chodim oproti cez cestu na Safko, ale nevzdam to, uz chcem mat ukoncene vzdelanie, este 2 semestre a statnice, premozem sa. nevylucujem ale, ze ak to v buducnosti budem tak citit, budem popri praci studovat este nieco, co ma bavi. stale sa utesujem, ze som este mlada a zivot mam dufam este na hodne dlho pred sebou.
ale študujem to z určitých dôvodov. tento rok možno dám bc. a budem pokračovať v štúdiu ďalej aj keď právo nechcem robiť. hihiií.
je to trápenie, ale keď si nájdeš 1-2 naozaj blízkych spolužiakov, s ktorými sa tomu budeš venovať, robiť s nimi na nejakých prácach a zadaniach, tak sa to dá zvládnuť. ja sama o sebe by som tam už dávno nevydržala... proste ma musí niekto "ťahať".
Pokiaľ si si nič o tom štúdiu a jeho obsahu nezistila vopred, to už nevrátiš. Ale nemusíš tam namiesto pol roka stratiť päť, ak to naozaj nezodpovedá tomu, kvôli čomu si tam išla. Na tvojom mieste by som si overil u starších študentov (aj piatakov, ak sa dá), aká je situácia vo vyšších ročníkoch - oni už vedia, ktorý semester a rok čo obsahuje a či celé štúdium je také, ako na začiatku, alebo nie.
Prípadne (aby si už o niečom mohla rozmýšľať) - existuje niečo ďalšie, čo ťa (aspoň domnele, skutočný obsah si treba opäť od niekoho vnútri zistiť) relatívne baví, je to vyštudovateľné, uplatniteľné a zvládla by si to?
@echoechoecho a aký to bol odbor tá prvá škola?
poznas nejaky iny konkretny obor, ktory by ta bavil a mal by podla teba zmysel? ak hej, urcite by som sa pokusila nan dostat a ak sa to podari, vykaslat sa na tuto skolu. nestracat zbytocne cas
@willbebetter jj japanistika, ale o tom čo sa chystám nechcem ešte hovoriť, uvidím ako dopadne všetko s prijímačkami a tak
Vieš vôbec, koľko ľudí na prvýkrát (alebo aj druhý, alebo po dvoch-troch rokoch) zistí, že úplne minuli a začínajú odznova? Dá sa to. Skús si zapamätať: ak nie si zabezpečená dedičstvom na celý život alebo zazobaným partnerom (ktorý by ťa celý život nesmel vymeniť za mladší model, nakoľko takíto to celkom zvyknú), tak po výške (5-6 rokov) stráviš sedem- až osemnásobok tohto času prácou. Chceš školu, s ktorou poriadnu prácu a slušný plat sotva nájdeš a teda musieť pristúpiť na prácu, ktorá ťa 40 až 50 rokov nebude baviť a budeš v nej trpieť, či už kvôli pracovným podmienkam, alebo intelektuálne?
Priznať omyl a začať odznova a správne nie je prejavom zbabelosti.
Zbabelosťou je nechať status quo tak aj napriek vedomiu, kam asi povedie.
Neviem, kedy máš deadline prihlášky, ja by som si ju určite podal a poučil sa pri prijímačkách aj zo svojich chýb, aj z tipov tých, ktorí sa tam dostali. A zároveň si medzi staršími na terajšej škole detailne zisti, o čom bude tvoje štúdium ako celok (zrejme len tematicky, nakoľko s uplatnením tam asi fakt nie je čo zisťovať, to je všeobecne známe dosť). Potom sa môžeš rozhodovať ďalej. Ak ťa vezmú na marketing, nie je o čom, ideš tam. Ak nie - máš info, ako vyzerá tá sociológia vo zvyšku štúdia (prehodnoť ale aj svoju motiváciu a čo po promócii, nakoľko byť z tohto odboru medzi priemerom ťa samo fakt nezamestná, nikto sa o teba trhať nebude). A keby ani to, ostáva aj možnosť ísť napríklad na rok robiť do zahraničia.
@night tento rok to už nestihnem určite podať prihlášku, myslím že bol deadline do konca februára, ale to mi až tak nevadí, ten rok už by som si nejako vyplnila, kedže mám prácu, možno by mi to aj prospelo nachvíľu vypnúť...
v mnohých veciach máš pravdu, ďakujem, dosť si mi pomohol
aj ja som chodila na taky odbor, ktory ma vobec nebavila, v januári som ukoncila stúdium, a prihlásila som sa na taky odbor, ktory nie je humanitny a tam bude aj prax, nie len nudné a monotonné prednásky