Ahojte! Chcela by som sa spýtať tých, ktorí študujú na 1lf medicínu, ako sa im tam páči. Ako by ste zhodnotili kvalitu výučby, prístup a náročnosť štúdia. Keby ste mali možnosť rozohdli by ste sa pre 1lf opať? Ako je to s povestným vyhadzovaním?
vyhadzuje sa naozaj veľmi veľa, makať musíš celý rok a cez skúškové ešte viac, ale na druhej strane kvalita a tradícia hovoria jednoznačne pre, len si dobre rozmysli, či ti to za to stojí. veľa šťastia
Asi pred týždňom a pol som stál v rade pred ubytovacou kanceláriou na internáte a predo mnou bol jeden medik z 1.LF, ktorý hovoril, že tento rok prijali vyše 700 uchádzačov, ale do druhého ročníka kvôli kapacite na praxi a pod. nemôžu zobrať viac ako 250. Ten system, ktorý tam majú fakt nieje normálny...
vyhadzuje sa uplne vsade ... nas do prveho rocnika vzali okolo 300 s tym, ze do druheho nas moze ist najviac 180 ... a po skusenostiach z minulych rokov, ked do druheho prejde 150 ludi, tak to je vela ... a bakalara dostuduje tak maximalne 10% prvakov ... o magisterskom ani nehovorim ...
fuuu, no dobre toto bude nadlho, chodil som na 1vu lekarsku a poviem ti vyhody: titul ti uznajú aj v Brazilskej hornej dolnej, ako si písala v inej diskusii dýcha to tam históriou, + praha fakt super mesto v rámci česka a slovenska the best, dostaneš sa na perfektné stáže po celej európe a vychovajú z teba špičkového lekára, nevýhody keď som chodil ja bolo nás 20 skupín po 30 študentov čiže nás bolo 600 v prváku nás vyhodili skoro 300, je to riadne na psychiku ak nemáš fotografickú pameť alebo takmer budeš sa učiť na testy kt. sú každé 2 týždne každý deň cca do 2hej večera, niektorí učitelia sa budú k tebe chovať ako v armáde (citujem môjho izraelského spolužiaka napr. doc. čo sme mali na cvikách sa nás spýtala hocičo z chémie, krasoslovne takmer ihned si musela odpovedať ked si nevedela, letela si z praktik a musela si si nahradzat, prednášky boli cca 1.45 h. bez prestávky a kedze cely areal je obrovsky ked sme koncili prednasku z anatky tak sme sa presuvali na histologicky ústav cca 15 min. kde okamzite zacala prednaska z histoly, ja osobne som nikdy dovtedy nestretol lusi kt. mali fotograficku pameť, alebo inu druh superpamäte, mal som kopu spoluziakov co nedostali 2 na gympli ani z testu z celkovych 600 takych 150 - 200, takže je to dosť o nervy viac menej ta vyhodia na testoch ako som spomenul maš ich kazde 2 tyzdne a mozeš si opraviť max. 2/ semester inak letis, a hranica testu je 80-85 % čo sa týka BRNA: oni sa rozhodli že chcu dohnať karlovku vo všetkom a dosť stúpajú v ratingu univerzít dosť im to ide, čiže čakaj podobne chovanie a prístup ako v prahe, kamarát a súčasný spolužiak chodil na Masarykovu a mal podobné skúsenosti ako ja tak ked ti môžem odporúčiť za seba a kamoša JA som to v tej prahe zabalil lebo ma nebavilo sa stale nechať uražať a len sa učiť učiť a na nič ine nebol čas a aj to mi nezaručovalo že poletím, znechutila mi medinu na pekne dlho po rokoch v praci som sa rozhodol vratiť a chodím sem do Blavy, treba sa učiť ale môžem dýchať tak snad ťa to čítanie neunaví
ok, tak aj ja pridam osobnu skusenost, mozno ti pomoze vytvorit si lepsiu predstavu, prosim brat s rezervou, pretoze ide len o moje subjektivne dojmy a skusenosti som na 2.lf, kam je dost tazke sa dostat a vyhadzuje sa neporovnatelne menej ako na 1.lf, ALE zadarmo zapocty a skusky nedostanes ani u nas. ja som sa napriklad ucila cely rok tak priemerne v porovnani s ostatnymi spoluziakmi, co znamena kazdy den niekolko hodin, ale nie od rana do vecera (ano, aj taki su a nie je to nic vynimocne). na gympli som nemala nikdy problem, mavala som same jednotky, prijali ma na vsetky mediciny, kam som sa hlasila (vsetky prazske + brno), a teraz to vyzera tak, ze v septembri ma vyrazia, pretoze ma cakaju 2 najtazsie skusky tohto roka, z ktorych jednu som uz 2x nespravila a teda mam poslednu sancu a k druhej som sa bohuzial nedostala, pretoze som zabila 6 tyzdnov ucenim sa na tu prvu a tak mi nezostal cas. podla mojho nazoru je to VELMI narocne, naozaj si neviem predstavit nic tazsie, co sa tyka skoly, snad uz len spominanu 1.lf, odkial mam spolubyvajucu, ktora patri medzi najinteligentnejsich ludi, akych poznam. ona sa napriklad v priebehu semestra ucila kazdy den odkedy prisla zo skoly az dokym nezaspala od unavy a to byvalo typicky poriadne neskoro v noci, cez vikendy rano budik a maraton ucenia cca 15 hodin denne, cez skuskove ani nehovorim. ciste psycho. samozrejme, ze sa to da spravit, len nie kazdy ma tolko stastia (a motivacie). mna napriklad znami odhovarali od studia mediciny, vtedy som to vnimala ako podcenovanie z ich strany, dnes celkom realne vidim, ze asi nie som ten typ a myslim, ze na to naozaj nemam. velmi zalezi od stastia, zial, ja som ho toto skuskove nemala. v priebehu roku, hlavne v letnom semestri sme pisali 2-3 testy tyzdenne, boli zimne aj letne pitvy, zimne skuskove a vsetko bolo fajn, ziadne problemy a hovorila som si, ze ta skola predsa len nie je nezvladnutelna, pretoze vynalozene usilie prinasalo ovocie. teraz ale tusim, ze to naozaj nezvladam a dufam, ze v septembri budem vladat aspon natolko, aby som sa odhodlala to vyskusat a vyuzit zostavajuce terminy... kazdopadne zelam vela stastia hlavne pri rozhodovani, co dalej a potom aj v dalsom studiu
@modrykonik mozem sa spytat, co ta viedlo k tomu, ze si znova isiel na medicinu? dakujem velmi pekne ja momentalne uvazujem, ci to vzdat, no mam strach, ze by som to neskor mohla lutovat.
@burn robil som práce kt. neboli ani tak zle zaplatené ale nemohol som sa zbaviť pocitu že mám naviac, tak som sa vrátil, poznal som ludí čo chodili na dvojku a je to tam lepšie ale keď ti aj to príde ťažké skús prestúpiť sem do blavy histolu s anatkou máš aj tak v zime čo nepochybujem že študent z prahy to bez problémou dá jedine problém by bol s biolou učiteľ na nej pomerne dosť vyžaduje tú by si musela preniesť ale myslím že by si to dala, alebo ked chceš ostať v prahe určite to nevzdávaj a chod na ten treti termín, event. ti môže dekan vyjsť v ústerti a dať ti aj dekanský, máš na to! neboj vždy sú rôzne možnosti nie len jedna a koniec!
@katata a nechcel som ti čechy znechutitť, len som ti chcel po pravde vyrosprávať aké som mal skúsenosti ja a kamarát z brna, mne to vtedy nikto nepovedal len všetci vraveli že na medinu nemám a nech tam nechodím ale aj tak som si spravil po svojom som paličák, nepoznám ťa neviem ako sa učíš, možno že to zmákneš s prehľadom je to na teba tak veľa zdaru!
@modrykonik vdaka za podporu a uzitocne info skusim zmobilizovat zvysky sil a snad to v septembri dobre dopadne, pripadne ak nie, mozno by sa dalo naozaj prestupit do BA, pretoze ja nemam skusku z anatomie a histoly a to na UK prvaci tiez este nemaju. dokonca je tu celkom realna sanca, ze aspon jednu z nich budem mat. bez anatomie by som mohla ist do druhaku a dorobit si ju, bez histoly by som ale musela opakovat rocnik a to sa mi vidi ako rok trapenia naviac...
Presne to, čo písal modrykonik a burn počúvam od kamaratiek študujúcich na 1.LF, ktoré sú veľmi inteligentné a šikovné a obe skúšky (anatku, histolu) musia robiť v auguste a septembri. Skôr by volili Bratislavu a Martin ako Prahu 1.LF...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
informatiku v prahe ... ale az od septembra ...