ide mi o vlastne stastie a stastie ludi ktorych mam rada, tych dokazem posunut pred seba. bohuzial, o ludi s ktorymi mam neutralny vztah (nebodaj negativny) sa nezaujimam. nie som dobra osoba, co uz. pre moje vlastne dobre je to asi lepsie tak ako to je, prilis dobri ludia to zvyknu mat tazke
imho každému ide o vlastné šťastie, lebo ľudia, čo robia viac pre ostatných ako pre seba, v podstate sú šťastní z toho, že ostatní sú šťastní a neboli by šťastní, keby tí druhí neboli šťastní, čiže aj oni chcú byť v konečnom dôsledku šťastní a robia to pre vlastné šťastie, či ani nie?
Som šťastný keď sú moji najbližší šťastní hoci aj na úkor môjho šťastia pretože oni sú šťastní i keď ja som z toho možno občas nešťastný no v takom prípade som aspoň šťastný že oni sú šťastní...
raz bol diel v priateľoch o tom že človek nikdy nerobí dobré skutky len tak pre nič, lebo aj keď urobí niečo dobré pre toho druhého má z toho dobrý pocit aj on
Ale pri jednej osobe volim tu druhu moznost Aj ked ma tiez napadlo to iste co pisal mcvpn ...lebo ked je ona stastna, robi to nesmierne stastnym aj mna.. Ale pride mi hlupe rozmyslat a rozhodovat ci to potom clovek robi pre seba alebo pre toho druheho.. Podla mna pre oboch, ked su potom obaja stastni.. nie?
Myslím že už len fakt, že som sa 4 hodiny babrala s tortou tak aby vyzerala ako maska Dartha Vadera len kvôli tomu aby som spravila radosť na narodeniny niekomu kto sa na tie moje 2x s prehľadom vykašľal hovorí o všetkom... Ani neviem prečo ma stále baví plniť mu všetko čo mu vidím na očiach...
No ale ešte podľa toho, kto ten "ostatný" človek je.. Napríklad moju polovičku mám radšej ako sám seba, takže sa snažím aby bola hlavne ona šťastná. Ale ak ide príklad len o nejakého kamoša, alebo kamošku čo sa ledva pozdravíme, tak to skôr dbám na vlastné šťastie
S tým, že nejaká snaha niečo obetovať pre niečie šťastie klesá odo mňa cez priateľku, potom kamarátov, až k ľuďom, ktorých nepoznám.
A trpím možno trochu krátkozrakou a naivnou predstavou o tom, že egocentrickí ľudia, ktorým ide len o vlastné šťastie, toho šťastia v živote moc nemajú.
A otázka, či je altruizmus v podstate niekde deep down egoistický, podľa mňa nie je moc dôležitá.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
67 komentov
Ale zas sa nezderiem pre ostatnych a na seba sa vykaslem
no aj tak mám niekedy pocit, že keď vidím ľudí okolo mňa, ktorých mám rada šťastných, tak som šťastná aj ja
takže mi svojím spôsobom ide aj o šťastie ostatných, hlavne rodiny!
ale..ano je to tak,ide mi viac o vlastne stastie.
všetci sme egoisti a myslíme na seba, predstierať niečo iné by bolo zbytočné
altruizmus v čistej podobe neexistuje
Ale pri jednej osobe volim tu druhu moznost Aj ked ma tiez napadlo to iste co pisal mcvpn ...lebo ked je ona stastna, robi to nesmierne stastnym aj mna.. Ale pride mi hlupe rozmyslat a rozhodovat ci to potom clovek robi pre seba alebo pre toho druheho.. Podla mna pre oboch, ked su potom obaja stastni.. nie?
S tým, že nejaká snaha niečo obetovať pre niečie šťastie klesá odo mňa cez priateľku, potom kamarátov, až k ľuďom, ktorých nepoznám.
A trpím možno trochu krátkozrakou a naivnou predstavou o tom, že egocentrickí ľudia, ktorým ide len o vlastné šťastie, toho šťastia v živote moc nemajú.
A otázka, či je altruizmus v podstate niekde deep down egoistický, podľa mňa nie je moc dôležitá.
» www.mojevideo.sk/video/171e7/rod...