na Vianoce jedavam pecenu kacku s knedlou.. otvorime darceky a koniec.. ziadne oblatky, peniaze pod obruz a pod.. na Velku noc kedysi na mna maximalne vonavku strekli.. a ine tradicie ani nepoznam
tie, ktoré nejdú proti zdravému rozumu, sú dobré .
Napríklad keď sa každé Vianoce zíde celá rodina aj z ďaleka a pod., vtedy je to dobré.
Ale ako napríklad napísala Timrava, že pracovať na pole sa chodilo len každý piatok a keď pršalo, tak až ten nasledujúci. Robili to tak aj starí rodičia, musíme aj my, hoci je to riadna somarina. Tak takéto tradície sú zbytočné a len brzdia .
@pershing363 nehovorím, že to je tradícia, ktorú by mali všetci dodržiavať, len som chcel laire pripomenúť, že určite existuje tradícia, ktorú pozná, a ktorú "dodržiava" veľmi veľa ľudí
@murcatko to je mozno tak jedina vec,ktoru neodsudzujem..len s ucty k tym zosnulym..
ale inak svadba? nic tradicne..nieco na styl las vegas jedine.. krst? nebola som krstena.. a pride mi to take nasilu.. krstit male deti,ked sa same nemozu rozhodnut,ci to chcu..
A práve som si spomenula na druhú vec, čo si pamätám z dneška zo školy. Na Litve až pomerne donedávna, keď niekto umrel, tak ho nechali aj niekoľko dní v dome, usporiadali veľkú oslavu (večierok?), kde prepili väčšinu dedičstva, a potom si spravili dostihy a víťaz zdedil to, čo ostalo
Čo sa týka slovenských tradícií, Veľkú noc nemám rada, priam neuznávam, ale zas ak by sa znova ujali Fašiangy, to by mohlo byť fajn
V skratke (snáď sa do mňa nikto neobuje) tie tradície, čo súvisia s kresťanstvom, nemám rada, to čo je staršie, je fajn. Takže ak by sa Veľká noc chápala ako nejaká oslava príchodu jari bez toho, aby bolo dehonestované ženské pohlavie, nemala by som nič proti
@mielikki - dokelu! - ja som si myslela, že ten výprask a oblievačka má tradíciu práveže v predkresťanských koreňoch!! - však to vyzerá, že dušu za nás na tom kríži "vypľul" dáky PERÚN - doparoma.....!!!!!!!!!!!!
(jéj, ale neber to akože som sa obula. To ja len tak, po kamarátsky!)
@manajas ja som zas počula o tom, že oblievanie má tradíciu v tom, ako sa nejaké ženské zhrnuli okolo miesta, kde vstal z mŕtvych a potom ich tam drábi (dobre, neboli to drábi, ale neviem, ako sa to vtedy volalo) rozháňali korbáčmi a vodou
Možnože uhorskí drábi fakt naordinovali v Judei zvedavým babám poriadny fasaláš, ale toto je naozaj neskoršia kresťanská interpretácia (J. Halko). Korene môžeme hľadať v predkresťanskej ére. Celé sviatky začínali pochovávaním Moreny (symbol smrti, zimy), pokračovali vítaním Vesny. A šibaním korbáčmi zo živých prútov sa vháňal do dievčeniec život (symbolicky) a nová sila.. a maľovali sa vyjíčka (symbol zrodu nového života).... No. Myslím, že keby to bolo ponechané na kresťanstve, nevyhli by sme sa asi len krížovým cestám a všetkému s tým spojené. Takže výprasku my pekne krásne ďakujme pohanom (ktorí sa tak nami volajú len preto, lebo neuctievali nášho kresť. Boha a nie preto, lebo žiadneho nemali) a zárobkuchtivým kámošom...
Teraz sa velmi hovori o vlasteneckom zakone! Udrzovanie tradicii je jedna z klucovych potrieb pre zvysenie vlastenectva. Len si to treba uvedomovat. Nie su tradicie, potom nie je historia. A nasledkom toho nie je ani stat!!!! Lebo stat ktory nema historiu nezije a neexistuje!!!
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
Napríklad keď sa každé Vianoce zíde celá rodina aj z ďaleka a pod., vtedy je to dobré.
Ale ako napríklad napísala Timrava, že pracovať na pole sa chodilo len každý piatok a keď pršalo, tak až ten nasledujúci. Robili to tak aj starí rodičia, musíme aj my, hoci je to riadna somarina. Tak takéto tradície sú zbytočné a len brzdia .
ale inak svadba? nic tradicne..nieco na styl las vegas jedine.. krst? nebola som krstena.. a pride mi to take nasilu.. krstit male deti,ked sa same nemozu rozhodnut,ci to chcu..
Čo sa týka slovenských tradícií, Veľkú noc nemám rada, priam neuznávam, ale zas ak by sa znova ujali Fašiangy, to by mohlo byť fajn
V skratke (snáď sa do mňa nikto neobuje) tie tradície, čo súvisia s kresťanstvom, nemám rada, to čo je staršie, je fajn. Takže ak by sa Veľká noc chápala ako nejaká oslava príchodu jari bez toho, aby bolo dehonestované ženské pohlavie, nemala by som nič proti
(jéj, ale neber to akože som sa obula. To ja len tak, po kamarátsky!)