Nie je žiadnym tajomstvom, že medveďom sa na Slovensku darí a posledné desaťročia ich populácia stúpa. Dôvody sú prosté: 1. ľahká dostupnosť potravy (polia či kontajnery) a stým súvisiace znižovanie nárokov na rozlohu teritória; 2. absencia prirodzeného nepriateľa; 3. štatút zákonom chránený.
V oblastiach s jeho hojným výskytom dochádza čoraz častejšie k stretu človeka s medveďom v obývaných oblastiach. Skúste sa vcítiť do ľudí bývajúcich v týchto oblastiach, ako sa majú cítiť bezpečne keď posielajú svoje deti do školy, či ich púšťajú von.
Častým argumentom je, že medveď sa bližšie k obydliam presúva kvôli "bezhlavému vyrubovaniu lesov", čo je ale mýtus a hoax, nakoľko výmera lesov na Slovensku za posledné desaťročia naopak stúpa. Rovnako tak stúpa populácia medveďa hnedého.
Ste teda za regulovanie jeho počtu? Ak ste proti, aké riešenia jeho neustále zvyšujúcej sa populácie navrhujete?
Mňa by skôr zaujímali názory tunajších, že prečo nie. Chápem, že ak niekto nebýva v časti Slovenska, kde o medveďoch nikdy nechýrovali, tak asi nevie aký to je problém.
Pozor, podľa niektorých štatistík sa aj rúbanisko považuje za les. Nechápem prečo, ale sused lesník mi to hovoril. Ale to je s medveďom tak. Má štatút chránenej zvery, ale aj tak sú kvóty na jeho odstrel.
Pre medveďa je problém to, že ľudia v húfoch vyzbierávajú lesné plody a on nemá čo žrať potom. Preto je nútený sa sťahovať do obývaných oblastí a vyžiera kontajnere. Takže toto by bolo to prvé čo by som riešil. Nie som odborník na túto tématiku tak to neviem zhodnotiť adekvátne, ale nemal by sa ani premnožiť, ale ani úplne zredukovať. Keď ho vystrieľame a necháme minimum kusov, tak sa bude páriť rodina s rodinou a dôjde k degenerácii. Tažko povedať...
Tak určite ich musí byť dosť veľa, však nie je normálne, aby boli pri Pezinku a pri Blave ...nikdy tam nebývali, to je abnormálne, dokonca aj tu pri mojom meste ma skoro zamrazilo ...ja že sa nemusím ničoho báť, že spokojne môžem ísť sám na turistiku, ale po tom zistení sa teda dosť bojím ...z medveďov mám veľký strach
Ale tak predsa len nieco, ale kludne. Nech sa teda nevyhadzuje tolko potravin, aby to az tak zver nelakalo. A mozno by sa mali vytvorit rezervacie (kludne oplotene), priroda si tam bude zit svojim zivotom a ludia tam nebudu mat pristup, ani tam nic stavat. A mozno by sa ta zver mala aj krmit (tam kde je velmi aktivna)
@blackfog To je ďalší mýtus, lesné plody sú pre medveďa len pochúťka, žiaden základný zdroj obživy. Živí sa hlavne koreňmi a hľuzami v zemi.
Ďalej ako dokladá wikipédia, výskyt na území SR sa za ostatných 50 rokov zdvojnásobil. Určite nikto nemôže povedať, že je macovi na Slovensku zle a ľudia ho vytláčajú z jeho prirodzených biotopov. Takisto spadá do kategórie LC - najmenej ohrozený druh. Prehnané chránenie ho nie je fakt nutné. Určite nemám na mysli, že sa majú začať medvede strieľať jedna radosť, ako to riešili v Rakúsku. Len držať jeho početnosť na normálnych hodnotách, ktoré aktuálne normálne nie sú.
Alebo ho začnime prerozdeľovať do EÚ v rámci kvót, ktoré má únia tak rada
Nie, medveď sem patrí a žije tu odjakživa. To my ľudia mu zaoberáme stále viac a viac z jeho pôvodného prostredia. Nemôžeme sa čudovať, že sa bráni a dolieza aj do ľudských obydlí, ktoré sme si my postavili na jeho území.
@aquinius a kolko medvedov je podla teba "optimalny stav"? Premnozit sa moze skor hmyz alebo hlodavce... v 1. polovici min, storocia hrozilo u nas medvedom kvoli lovu vyhynutie, bolo ich len okolo 20 - 30. Takze skor je dnes faktom, ze sa medvede prirodzene vratili, uz aj vzhladom na to, ze medved zije dlho a samica ma pomerne malo mladat - 1 az 4 kazde 2 az 3 roky. Ked si pozries statistiky, kolko ludi u nas medved napadol, je to zanedbatelne cislo. Medved je velmi plache zviera vo vacsine priupadov sa boji viac on cloveka ako clovek jeho.
To, ze mu clovek ubera z jeho pruirodzeneho prostredia, nie je ale ziaden hoax ani mytus, je to fakt. Bohuzial je totiz pravda aj to, co pise @Blackgof o rubaniskach. Pravda tiez je, ze jednym z dovodov zakazu zberu lesnych plodov a vlastne cohokolvek v NP a CHKO s najvyssim stupnom ochrany je prave to, aby mala lesna fauna vratane medveda co zrat. A okrem toho - medved je prirodzene zvedave zviera, takze aj v takej Kanade s obrovskou rozlohou casto prichadza do blizkosti ludskych obydli... tak isto aj napr. v IT Dolomitoch, kde mimochodom zije asi len 50 ks... ale medved ma podstatne lepsi cuch, ako pes, takze aj to je dovod, preco schadza obcas nizsie... najma tam, kde sa roztahuje a expanduje clovek a vyhadzuje svoj odpad. Tí, ktori bazia po vacsom odstrele medvedov su hlavne polovnici... ti tvrdia (cest vynimkam), ze su u nas medvede premnozene a preco to tvrdia, je asi uplne jasne...
Táto anketa úplne závisí od toho kde človek býva.pokial sa vam medveď zvykne motať popri panelaku tak v tom máte jasno. A pokial ste videli medveda iba v zoo aj to spal tak v tom mate tiež jasno
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
18 komentov
V oblastiach s jeho hojným výskytom dochádza čoraz častejšie k stretu človeka s medveďom v obývaných oblastiach. Skúste sa vcítiť do ľudí bývajúcich v týchto oblastiach, ako sa majú cítiť bezpečne keď posielajú svoje deti do školy, či ich púšťajú von.
Častým argumentom je, že medveď sa bližšie k obydliam presúva kvôli "bezhlavému vyrubovaniu lesov", čo je ale mýtus a hoax, nakoľko výmera lesov na Slovensku za posledné desaťročia naopak stúpa. Rovnako tak stúpa populácia medveďa hnedého.
Ste teda za regulovanie jeho počtu? Ak ste proti, aké riešenia jeho neustále zvyšujúcej sa populácie navrhujete?
Pre medveďa je problém to, že ľudia v húfoch vyzbierávajú lesné plody a on nemá čo žrať potom. Preto je nútený sa sťahovať do obývaných oblastí a vyžiera kontajnere. Takže toto by bolo to prvé čo by som riešil. Nie som odborník na túto tématiku tak to neviem zhodnotiť adekvátne, ale nemal by sa ani premnožiť, ale ani úplne zredukovať. Keď ho vystrieľame a necháme minimum kusov, tak sa bude páriť rodina s rodinou a dôjde k degenerácii. Tažko povedať...
Ďalej ako dokladá wikipédia, výskyt na území SR sa za ostatných 50 rokov zdvojnásobil. Určite nikto nemôže povedať, že je macovi na Slovensku zle a ľudia ho vytláčajú z jeho prirodzených biotopov. Takisto spadá do kategórie LC - najmenej ohrozený druh. Prehnané chránenie ho nie je fakt nutné. Určite nemám na mysli, že sa majú začať medvede strieľať jedna radosť, ako to riešili v Rakúsku. Len držať jeho početnosť na normálnych hodnotách, ktoré aktuálne normálne nie sú.
Alebo ho začnime prerozdeľovať do EÚ v rámci kvót, ktoré má únia tak rada
To, ze mu clovek ubera z jeho pruirodzeneho prostredia, nie je ale ziaden hoax ani mytus, je to fakt. Bohuzial je totiz pravda aj to, co pise @Blackgof o rubaniskach. Pravda tiez je, ze jednym z dovodov zakazu zberu lesnych plodov a vlastne cohokolvek v NP a CHKO s najvyssim stupnom ochrany je prave to, aby mala lesna fauna vratane medveda co zrat. A okrem toho - medved je prirodzene zvedave zviera, takze aj v takej Kanade s obrovskou rozlohou casto prichadza do blizkosti ludskych obydli... tak isto aj napr. v IT Dolomitoch, kde mimochodom zije asi len 50 ks... ale medved ma podstatne lepsi cuch, ako pes, takze aj to je dovod, preco schadza obcas nizsie... najma tam, kde sa roztahuje a expanduje clovek a vyhadzuje svoj odpad. Tí, ktori bazia po vacsom odstrele medvedov su hlavne polovnici... ti tvrdia (cest vynimkam), ze su u nas medvede premnozene a preco to tvrdia, je asi uplne jasne...